Skocz do zawartości

Zdjęcie

Galicja Gravel Race 2023

• Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 bacteria

bacteria
  • Użytkownik
  • 722 postów
  • Narty:Lusti PCT 2014/2015
  • Imię :Justyna

Napisano 30 lipiec 2023 - 12:52

Przejechane, odklepane. Częściowo zgodnie z planem, częściowo nie. Czas ukończenia 35h 36 minut

Plan zakładał 270 i 230. Przejechaliśmy 280 i 210. Plan zakładał średnią nie więcej jak 22, na pierwszych 120 km była 26,5. Finalnie pierwszy dzień ze średnią 24.5, drugi 23.3. 

Wybrałam ten wyścig, bo zapowiadał się (z rekomendacji uczestników z zeszłego roku) bardzo ciekawie, natomiast bardzo się zawiodłam. Pierwsza połowa trasy fajna, szutry, pola, lasy, trochę fajnych asfaltów. Druga połowa to w większości główne drogi, albo ujeb po błotnistych polach, albo grząskie piachy.

Na metę wjechaliśmy przed 19-stą i nieszczególnie ktoś to zauważył, czekaliśmy w kolejce do zgłoszenia "dzień dobry, tak, dojechałam". Koszulkę dostaliśmy, medal nie. Dlaczego nie ma medalu? "Bo nie, hihi". Posiłek regeneracyjny to rozmemłany bezsmakowy makaron z kurczakiem. Jedyny pitstop ogarnięty przez organizatorów to wiata w lesie z ogniskiem (po 100 km w ulewie mam w lajkrowych ciuchach grzać się przy ognisku?) z wodą z przecierem, którą nazywali zupą i kiełbasą z ogniska (raczej słaby posiłek na rowerze). Ogólnie najsłabsza impreza w jakiej brałam udział. Końcówkę jechaliśmy towarzysko, poznając ludzi.

Początek szedł na tyle dobrze, że był pomysł jazdy longiem i (dzięki Bogu) że go porzuciliśmy. Okazało się, że na drugiej połowie, czyli tej którą jechalibyśmy w nocy nie było ani jednej stacji benzynowej i ani jednego sklepu nocnego. Cała noc bez możliwości zrobienia zakupów czy odpoczęcia pod dachem. Byliśmy przemoczeni i to byłaby masakra. Oczywiście sporo ludzi pojechało, ale ja nie odczułam potrzeby aż takiego upodlenia się.

• 5

#2 J@n

J@n
  • Administrator
  • 9658 postów
  • Narty:black crows atris
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:FIS w Szczyrku

Napisano 30 lipiec 2023 - 19:25

Przejechaliśmy 280 i 210.

i tak szacun wielki - gratulacje 

dzisiaj po przerwie chorobowej zrobiłem 25 km, ok.200m  przewyższenia i jestem wykończony

• 3
Dołączona grafika
pozdrawiam Jan narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Winterberg, Willingen, Neuss, Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , St. Anton, Zürs, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Valluga, St. Jakob, Venet, Fiss, Ladis, Serfaus, Zams, Hochsölden, Kühtai, Hochoetz, Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Pozza di Fassa, Belvedere, Marmolada, Alpe Lusia, Bellamonte, Passo San Pellegrino, Falcade, Latemar, Obereggen, Catinaccio, Pera, Moena, Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Alagna Valsesia, Macugnaga, Monterosa, Gressoney, Zermatt , Saas Fee , Saas Grund, Hohsaas, Grächen , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Thyon 2000, Les Collons , Rosswald , Belalp , Leukerbad, Bettmeralp, Fiesch, Fiescheralp, Brig, Visp, Zinal, Grimentz, St. Luc,  Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Val Cenis, Termignon, Val Frejus, Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , Orelle, La Grave , Oz , Saint Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil, Galibier, Thabor, Valloire, Valmeiniere

#3 deczko inny

deczko inny
  • Użytkownik
  • 1828 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 21:01

Nareszcie pociągnięte jak książka pisze, a nie tylko oglądanie widoczków. Bravissimo :)

• 3

#4 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 21:32

Nareszcie pociągnięte jak książka pisze, a nie tylko oglądanie widoczków. Bravissimo :)

Ty lepiej myśl już nad scenariuszem. Materiał zostanie dostarczony w dniu jutrzejszym :D

Użytkownik bacteria edytował ten post 31 lipiec 2023 - 21:32

• 2

#5 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów
  • Imię :Mitek

Napisano 09 sierpień 2023 - 08:33

Cześć

Gratulacje serdeczne za tak szybką jazdę, tym bardziej. Biorąc pod uwagę, że Radek na tej trasie miał średnią lekko ponad 30km/h to Wasze wyniki budzą wielki szacunek. Czy rzeczywiście trasa jest płaska - jak piszą - czy są jednak fale i czas na jazdę odpoczynkową? Te odcinki terenowe rzeczywiście ciężkie czy raczej pogoda je utrudniła?

POzdro serdeczne

• 2

#6 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 09 sierpień 2023 - 13:44

Cześć

Gratulacje serdeczne za tak szybką jazdę, tym bardziej. Biorąc pod uwagę, że Radek na tej trasie miał średnią lekko ponad 30km/h to Wasze wyniki budzą wielki szacunek. Czy rzeczywiście trasa jest płaska - jak piszą - czy są jednak fale i czas na jazdę odpoczynkową? Te odcinki terenowe rzeczywiście ciężkie czy raczej pogoda je utrudniła?

POzdro serdeczne

Trasa jest bardzo płaska, w zasadzie nie ma odpustów. Garmin na 500 km wykrył jeden (!!!) podjazd. Pierwsza połowa lepsza - dużo szutrów, wąskie asfalty, parę łąk. Druga połowa to dużo głównych dróg, ale też sporo nieudanej pachulszczyzny. No i upierdliwe prostki - męczące psychicznie, chyba faktycznie lepsze na noc (wtedy nie widzisz idealnie prostej drogi, gdzie Garmin mówi że skręcasz za 10 km, tylko po to żeby znów prostą po horyzont drogą jechać kolejne 15 km). Trochę cieszyłam się na przejazd przez Roztocze, ale w zasadzie nie zauważyłam w którym momencie ono było.

Załączony plik  1.jpg   78,3 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  2.jpg   95,42 KB   2 Ilość pobrań

Na mecie oczywiście pojawiła się akcja z medalami. Trochę jestem przyzwyczajona do innego rodzaju imprez - do tej pory każdy zawodnik dojeżdżający w czasie był witany jednakowo, dostawało się medal. Tu staliśmy na mecie dobre 15 minut, najpierw zastanawiając się czy właściwie to jest meta, czy może ona jest gdzie indziej. Potem wpadliśmy na pomysł, że może jak oddamy trakery to ktoś zauważy. Po oddaniu trakerów ktoś rzucił mi koszulkę na kierownicę i tyle...

Może dla niektórych ten cholerny medal jest tylko kawałkiem medalu czy plastiku, ale po pierwsze: w regulaminie jest zaznaczone, że finiszer otrzymuje "pamiątkową statuetkę", koszulkę finiszera i posiłek. Po drugie: nie każdy przejedzie 500 km w dwa dni, więc fajnie byłoby uhonorować tych którym się to uda. Po trzecie: sporo osób na mecie była zawiedziona brakiem medalu, a organizator stwierdził że o co nam chodzi, przecież dostaliśmy skarpetki i czapeczkę i... piwo bez limitu (impreza sportowa :cheers: ). Ale to dostał każdy, a nie tylko ci którzy ukończyli, poza tym piwo sobie kupię, a medalu za przejechanie 500 km nie. Tym bardziej, że tu było miejsce przygotowane:

Załączony plik  20230731_122806.jpg   260,26 KB   2 Ilość pobrań

Finalnie otrzymaliśmy wiadomość:

Załączony plik  Screenshot_20230809_143202_Facebook.jpg   234,05 KB   2 Ilość pobrań

Równocześnie odbywała się pierwsza edycja Łemko Gravel (400 km i 7000 up). Rozważaliśmy ją na przyszły rok, ale niestety ogólna organizacja imprezy nie podobała nam się w ogóle, konsumenckie podejście do zawodnika również. Te imprezy kosztują spore pieniądze, więc jak się już zapłaciło to się wymaga chociaż zauważenia na mecie. Ogólnie Galicja jest dobrym wyścigiem na pierwsze ultra (jest niewiele trudności, tym razem pogoda była chyba największą), jest też dobrym wyścigiem na bicie swoich rekordów (dystansu czy średniej prędkości), ale nas nie powaliła na kolana. Wiesz jak to wygląda u Pachulskich - non stop siedzi ktoś przy traku, od razu jest informacja że ktoś dojeżdża do mety i jest serdecznie witany. U Piotrka Wierzbowskiego (Wanoga, Brejdak) jest identycznie, na PGR-rze również, na Gravmageddonie to na mecie jest jak w domu. Jak ktoś nie ogarnia, to może nie powinien zabierać się za organizację.

• 2

#7 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów

Napisano 20 sierpień 2023 - 12:55

Cześć

Ja mam podobne wspomnienia z Sudovii, jeżeli chodzi o metę ale nie mam pretensji bo pogoda była wtedy naprawdę parszywa a medale są mi raczej obojętne natomiast koszulka finiszera jest ważna. Natomiast suwalska znakomita.

Po Waszym opisie już wiemy, że to raczej nie dla nas, bo jednak fajnie jest jak coś się dzieje. W przyszłym roku Wisła za to będzie, a czy coś jeszcze...? Jednak kajaki też czekają ;)

Pozdrowienia serdeczne

• 1

#8 J@n

J@n
  • Administrator
  • 9658 postów

Napisano 20 sierpień 2023 - 21:14

Wisła
nie żebym chciał startować ale z ciekawości zapytam; jedzie się pod górę czy w dół ?
  • 1
Dołączona grafika
pozdrawiam Jan narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Winterberg, Willingen, Neuss, Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , St. Anton, Zürs, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Valluga, St. Jakob, Venet, Fiss, Ladis, Serfaus, Zams, Hochsölden, Kühtai, Hochoetz, Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Pozza di Fassa, Belvedere, Marmolada, Alpe Lusia, Bellamonte, Passo San Pellegrino, Falcade, Latemar, Obereggen, Catinaccio, Pera, Moena, Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Alagna Valsesia, Macugnaga, Monterosa, Gressoney, Zermatt , Saas Fee , Saas Grund, Hohsaas, Grächen , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Thyon 2000, Les Collons , Rosswald , Belalp , Leukerbad, Bettmeralp, Fiesch, Fiescheralp, Brig, Visp, Zinal, Grimentz, St. Luc,  Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Val Cenis, Termignon, Val Frejus, Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , Orelle, La Grave , Oz , Saint Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil, Galibier, Thabor, Valloire, Valmeiniere

#9 kordiankw

kordiankw
  • Użytkownik
  • 2046 postów
  • Narty:Elan SLX FIS, Dynastar GS Master Speed
  • Imię :Witek

Napisano 20 sierpień 2023 - 21:23

Wisła

nie żebym chciał startować ale z ciekawości zapytam; jedzie się pod górę czy w dół ?
Z nurtem
  • 1
„Kto ma wartości ciągle w gębie, ma je także w pobliskim nosie”

#10 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów

Napisano 21 sierpień 2023 - 08:21

Wisła

Z nurtem

Cześć

No tak, a jak inaczej? Rzeki kończą się ujściem. ;)

Trasa może nie jest mistrzostwem świata jeżeli chodzi o atrakcyjność ale wydaje się, że klasyka trzeba przejechać...

Z pewnością będzie fajna przygoda. Koleżanka właśnie skończyła fajną wycieczkę. Z Jeleniej góry Górami do trójstyku pod Żytawą i później na N rzekami granicznymi. Piękna trasa zamknięta u ujścia Odry do Bałtyku.

Pozdro

Pozdro

• 1

#11 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 05 wrzesień 2023 - 21:27

Wisła

Zawsze było z Wisły do Gdańska, ale w zeszłym roku zmienili. Start był w Gdańsku, a meta... albo w Wiśle albo w Gdańsku. Wisła Extreme miała 2400 km i ukończyło ja zaledwie kilku zawodników. Maciek chce jechać w przyszłym roku Carpatię Extreme. 1200 km i cos koło 36000 podjazdu. Ja bym chciała Gravmageddon, ale jeszcze nie wiem czy krótki czy długi dystans.

• 0

#12 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 22 wrzesień 2023 - 16:02

Zapisałam się na Gravmageddon :)

• 1

#13 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów

Napisano 22 wrzesień 2023 - 22:22

Długi. Znam część tych dróg. To są absolutnie zajebiste rejony.

Pozdro

• 1

#14 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 22 wrzesień 2023 - 23:37

Pozdro

Też je znam :) Prze***ane sztajfy :D

krótki to 160 km i 3000 up, limit 24 h

długi To 400 km i 8000 up, limit 60h

Na razie jesteśmy zapisani na krótki, ponieważ kilka dni później startuje Super Carpatia, którą Maciek chce pojechać. Nie chcę mu zrobić kombo

• 1

#15 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów

Napisano 23 wrzesień 2023 - 05:47

Pozdro

Na razie jesteśmy zapisani na krótki, ponieważ kilka dni później startuje Super Carpatia, którą Maciek chce pojechać. Nie chcę mu zrobić kombo

Hehe.

No to przekaż rzeczonemu Maćkowi, że jest absolutnym wariatem. Jak przeczytałem o pomyśle Super Carpatii to mnie zmroziło. Ile tam jest tych podjazdów? 36km?

Szacun!!

Pozdro

• 0

#16 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 23 wrzesień 2023 - 10:20

Pozdro

Hehe.

No to przekaż rzeczonemu Maćkowi, że jest absolutnym wariatem. Jak przeczytałem o pomyśle Super Carpatii to mnie zmroziło. Ile tam jest tych podjazdów? 36km?

Szacun!!

Pozdro

Część Sudetów to 400 km i 10000, więc nie jakiś mega extreme, co prawda limit czasu jest trochę ciasny bo 80 h. Zabawa się zaczyna później, całość to 1020 km i 28000.

Niektórzy nadal napiszą, że szału nie ma. Może i tak, na szosowym wyścigu to wcale nie dużo. Nawierzchnia naszych Beskidów to sypkie kamerdolce wielkości arbuza, strome wypychy roweru obwieszonego sakwami, równie męczące zjazdy po korzeniach, błocko po kolana, spanie w schroniskach na stołach czy podłodze. Na drugą część zwiększyli limit i ma być 200 h.

Załączony plik  20230824_183044.jpg   444,38 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  PSX_20230501_202109.jpg   327,84 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  PSX_20230626_203411.jpg   415,58 KB   3 Ilość pobrań

W mojej ocenie sama Carpatia uchodziła za najtrudniejszy wyścig w Polsce, ale teraz to Pachulscy przeszli samych siebie :)

• 2

#17 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 5124 postów

Napisano 23 wrzesień 2023 - 12:46

Cześć

Myślę, że Carpatia nie tyle "uchodziła" co JEST najtrudniejszym wyścigiem w Polsce. Hm a to ci teraz wymyślili to po prostu taka fanaberia - :)

No w każdym razie... bawcie się dobrze. Ja niestety na razie na rower tylko patrzę.

Pozdro

• 1

#18 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 30 wrzesień 2023 - 21:47

W końcu się udało. Krótka relacja filmowa z Galicji:

https://youtu.be/XlJ...2k3PrhVk2glA6e6

• 2

#19 J@n

J@n
  • Administrator
  • 9658 postów

Napisano 01 październik 2023 - 19:41

dobre

"Justyna walczy skubana"

jak to młodzież powiada - pełny szacun :flowers: 

• 1
Dołączona grafika

#20 bacteria

bacteria
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 722 postów

Napisano 01 październik 2023 - 21:49

dobre

"Justyna walczy skubana"

jak to młodzież powiada - pełny szacun :flowers:

Oczywiście musiał sobie zrobić jaja, na jedynym (zaledwie kilkukilometrowym) podjeździe na całej płaskiej po horyzont trasie :D Nie wiedziałam nawet, że to nagrywa dopóki nie przeglądnęłam materiału. I tak ładnie to zaplanował :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych