I tak dochodzimy do wniosku, że podstawą jest kanon czyli wiedza jak powinna wyglądać jazda poprawna. I tyle.Czesc,
Zgadzam sie w pelni z wieloma stwiedzeniami w Twoim poscie. Tylko zeby nie ten kanon. Mysle ze w wielu sprawach narciarze mysla tak samo: Nie tylko czysta zabawa i rozrywka na swiezym powietrzu, gorskie widoki, blekitne niebo i slonce zima, ale chec poprawy swojej techniki i umiejetnosci to podstawowa motywacja do nastepnego wyjazdu, czyli wydania kupy szmalu, wielogodzinnej jazdy samochodem itd. Kluczowym pytaniem jest do czego sluzy komus polepszanie wlasnej techniki i umiejetnosci: czy do (w moim przypadku z tego wlasnie bierze sie radocha) ciaglym udawadnianiu sobie i innym ze potrafie z pelna kontrola zjechac nawet bardzo trudny kawalek w trudnach warunakch moim stylem, czy do tego ze chce odwzorowac jak najdokladniej ogolnie uznany kanon? Przyznajesz ze kazdy ma swoj styl. To n.p. moje stare wypociny sprzed 15 lat https://youtu.be/4WJS9v8Amb4 lub ten https://youtu.be/Uzu7BvOZFk0(jak ten czas leci) Styl to wyroznik narciaza na stoku, za to lubimy na niego patrzec jak jezdzi lub twierdzimy ze sie nam niepodoba, ale jest to tyko znowu subiektywne – nie jestem wstanie jako amator ocenic jak daleko jest ktos albo ja od kanonu. Indywidualny styl to wlasnie odstepstwo od kanonu. Zauwazylem ze w wielu sprawach jestem indywidualista, robie na przekor mainstreamu - dlaczego w nartach mialoby by byc inaczej, jak jestem z tym szczesliwy? Nierozumiem dlaczego na nartach mialbym czas tracic na trening kanonu – stracic byc moze swoj styl i do tego poddawac sie technikom podobnym do wojskowej musztry – yootube jest pelen tego typu porad?
Cześć
Niestety nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem.
Każdy kto jeździ swoim stylem musi jeździć zgodnie z kanonem - czyli poprawnie. Pozostali po prostu mniej lub bardziej nie umieją jeździć. Jazda zgodnie z kanonem to warunek poprawności. Inaczej się nie da. Jako osoba przez wiele lat zawodowo związana z narciarstwem mogę mieć na to nieco inne spojrzenie niż amator ale z pewnością nie jest to spojrzenie węższe.
To jest mniej więcej tak, że jak ktoś pisze z błędami to nie pisze własnym stylem - po prostu nie umie pisać.
Pozdro
Użytkownik Mitek edytował ten post 19 listopad 2022 - 22:28