Mam nadzieję że większość z Was w tym sezonie poszalała na nartach ja niestety nie bo Francja się nie otworzyła niestety .Jestem dobrej myśli że nadrobię to w najbliższym czasie na którymś z lodowców Francuskich.
Napisano 12 kwiecień 2021 - 17:46
Mam nadzieję że większość z Was w tym sezonie poszalała na nartach ja niestety nie bo Francja się nie otworzyła niestety .Jestem dobrej myśli że nadrobię to w najbliższym czasie na którymś z lodowców Francuskich.
Napisano 12 kwiecień 2021 - 17:52
Cześć
Z Mielca masz bliżej ode mnie nawet do Bałtowa, nie mówiąc o górkach. Chyba, że mieszkasz we Francji - no to miałeś/masz takie możliwości, że nawet nie będę pisał...
Pozdrowienia
Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:02
Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum ale Wysokie Alpy znalazły się na liście regionów zagrożonych covidem i niestety musiałbym odbywać tam kwarantannę więc zrezygnowałem
Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:10
Próbowałem rownież coś wykombinować u mnie tu na miejscu ale nawet tubylcy byli uziemieni...hulały tylko szkółki narciarskie, mi niestety zostały tylko ski tury chociaż i z tego jestem mega zadowolony ,kto nie próbował to namawiam
Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:11
Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum ale Wysokie Alpy znalazły się na liście regionów zagrożonych covidem i niestety musiałbym odbywać tam kwarantannę więc zrezygnowałem
Cześć
A we Francji mogłeś się poruszać bez przeszkód? To chyba nieszczęśliwie nie wykorzystałeś początku sezonu.
My w tym roku mieliśmy wyjątkowe warunki na biegówki - nie ruszane od trzech lat. To w ogóle bardzo udany sezon dla mnie tak, że współczuję.
Pozdro
Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 18:14
Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:37
Cześć
A we Francji mogłeś się poruszać bez przeszkód? To chyba nieszczęśliwie nie wykorzystałeś początku sezonu.
My w tym roku mieliśmy wyjątkowe warunki na biegówki - nie ruszane od trzech lat. To w ogóle bardzo udany sezon dla mnie tak, że współczuję.
Pozdro
Mogłem się poruszać bez ograniczeń...ale początek sezonu spędziłem w Polsce będąc ze trzy razy na Słotwinach....natomiast w styczniu miałem nadzieję że otworzą stoki ale niestety się przeliczyłem biegówki pewnie fajna sprawa ale jednak wolałem ski tury tym bardziej że część stoków była ratrakowana dla szkółek narciarskich więc mogłem korzystać z dobrze wyratrakowanych tras i używać moich SL...
Na sasadzie RAZ A DOBRZE!!!!
Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:38
Cześć
Pozdro
Mogłem się poruszać bez ograniczeń...ale początek sezonu spędziłem w Polsce będąc ze trzy razy na Słotwinach....natomiast w styczniu miałem nadzieję że otworzą stoki ale niestety się przeliczyłem
biegówki pewnie fajna sprawa ale jednak wolałem ski tury tym bardziej że część stoków była ratrakowana dla szkółek narciarskich więc mogłem korzystać z dobrze wyratrakowanych tras i używać moich SL...
A no tak SL...marzenie. A jakie do SL są foki?
Pozdrowienia
Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 18:39
Napisano 12 kwiecień 2021 - 19:11
Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem j używać moich SL...
Pozdrowienia
Niestety drogi Mietku dzwigałem to wszysko na plecach narty i buty przyczepione do plecaka ,większym problemem od fok przy sl są wiązania ale i tu jest rozwiązanie ,możesz zastosować specjalne nakładki skiturowe na zwykłe wiązania narciarskie i śmigasz sobie do góry jakbyś miał wiązania skiturowe,można cuś takiego nabyć na boncointe francuskim,ja tego nie kupowałem bo raczej zostanę przy jeżdzie po trasie a foki do nart pewnie by jakieś dobrał Pozdro
Napisano 12 kwiecień 2021 - 19:58
Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem j używać moich SL...
Pozdrowienia
Niestety drogi Mietku dzwigałem to wszysko na plecach narty i buty przyczepione do plecaka ,większym problemem od fok przy sl są wiązania ale i tu jest rozwiązanie ,możesz zastosować specjalne nakładki skiturowe na zwykłe wiązania narciarskie i śmigasz sobie do góry jakbyś miał wiązania skiturowe,można cuś takiego nabyć na boncointe francuskim,ja tego nie kupowałem bo raczej zostanę przy jeżdzie po trasie a foki do nart pewnie by jakieś dobrał
Pozdro
Foki się przycina.
Napisano 12 kwiecień 2021 - 20:58
Myślę że Mietek o tym wie a ja puki co zasmakowałem wędrówki z nartami na plecach z konieczności niż wyboru
jeśli zdecyduję uprawiać prawdziwy ski turing który uważam za coś wspaniałego (pomimo tych kilku podejść) to na pewno zaopatrzę się w odpowiedni sprzęt do tego na razie zdecydowanie przygotowane trasy mi odpowiadają najbardziej
Pozdrawiam
Napisano 12 kwiecień 2021 - 21:08
Co robisz w Briancon? Coś mi się to miejsce kojarzy z zegarami, ale może się mylę. A na pewno z południowymi Alpami. Jak daleko i długo masz do najbliższej stacji?
Użytkownik o_andrzej edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 21:08
Napisano 12 kwiecień 2021 - 21:10
Myślę że Mietek o tym wie
a ja puki co zasmakowałem wędrówki z nartami na plecach z konieczności niż wyboru
jeśli zdecyduję uprawiać prawdziwy ski turing który uważam za coś wspaniałego (pomimo tych kilku podejść) to na pewno zaopatrzę się w odpowiedni sprzęt do tego na razie zdecydowanie przygotowane trasy mi odpowiadają najbardziej
Pozdrawiam
Cześć
Witając Cię serdecznie, mam tylko jedna prośbą Maros: Mitek - nigdy nic nie łączyło mnie z obchodzącym ( zresztą nie do końca zgodnie kanonem) Mieczysławem i w związku z tym Mietkiem nie jestem.
Miałem... okazję wędrować z nartami na plecach do góry sporo razy i... już raczej nie... Być może jestem po prostu cieniasem ale to nie zmienia mojego podziwy dla skitouringu.
Pozdrowienia serdeczne
Acha ... tylko nie "puki" - OK?
Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 21:11
Napisano 13 kwiecień 2021 - 07:14
ale tak mieszkam w Briancon
Witaj - witaj
czyli w narciarsko - górskim raju
pod dolną stację kolejki idziesz z buta albo jedziesz autobusem miejskim ?
nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum
ciągle mam nadzieję że jakaś bezdomna skiforumowa duszyczka wpadnie do nas i wrzuci parę fotek z tego wyjazdu
Napisano 13 kwiecień 2021 - 08:54
Co robisz w Briancon? Coś mi się to miejsce kojarzy z zegarami, ale może się mylę. A na pewno z południowymi Alpami. Jak daleko i długo masz do najbliższej stacji?
Witam.W Briancon pracuję od ok.9 lat wykończenia i renowacja wnętrz ,wybrałem to miejsce z oczywistych względów...czyli miłości do nart jak my wszyscy tu zgromadzeni.O zegarach za bardzo nic nie wiem choć sporo ich tu jest zwłaszcza tych słonecznych,mogłeś słyszeć o Briancon ze SF bo tu właśnie był organizowany wyjazd do Serre Chevalier .Do stacji mam ok 5 min samochodem tak że dojazd na narty mnie nie rujnuje.Poza tym ok.20 min.do dosyć dużej stacji narciarskiej Mongenevre,15 min.do Puy Saint Vincenes,Pelvoux no i trochę dalej Risoul,Vars a w Barcolennette Pra loup,Sous Super sous,Seinte Annes.tak że na brak stokków narciarskich nie narzekam .Pozdrawiam
Napisano 13 kwiecień 2021 - 09:22
Witam Mitek i przepraszam za całkowicie nie zamierzone przekręcenie Twojego imienia Ortografię obiecuję też poprawić
Co do skituringu to samo to że podchodziłeś z nartami na plecach czyni Cię dosyć dobrze wysportowanym Gościem a że latek przybyło to normalne że i siły nie te co dawniej...aczkolwiek myślę że spokojnym tempem i naprawdę z odpowiednim sprzętem prułbyś do góry jak się patrzy
Pozdrawiam
Napisano 13 kwiecień 2021 - 09:31
Witam Janie .Ja również czekam na jakieś foty z ich wyjazdu wiem od Piotra(Szabir) ze SF że mieli LAMPĘ przez cały wyjazd i wszystko przebiegło spokojnie bez żadnych problemów.Pozdrawiam
Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:08
Witam Janie .Ja również czekam na jakieś foty z ich wyjazdu wiem od Piotra(Szabir) ze SF że mieli LAMPĘ przez cały wyjazd i wszystko przebiegło spokojnie bez żadnych problemów.Pozdrawiam
Ano właśnie Szabir tylko na sf i fb chyba?
Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:35
Witam Mitek i przepraszam za całkowicie nie zamierzone przekręcenie Twojego imienia
Ortografię obiecuję też poprawić
Co do skituringu to samo to że podchodziłeś z nartami na plecach czyni Cię dosyć dobrze wysportowanym Gościem a że latek przybyło to normalne że i siły nie te co dawniej...aczkolwiek myślę że spokojnym tempem i naprawdę z odpowiednim sprzętem prułbyś do góry jak się patrzy
Pozdrawiam
Cześć
Nie o to chodzi. Po prostu mnie to nie bawi. Ilość czasu ograniczona i trzeba wybierać rodzaje aktywności. Na pierwszym miejscu są zdecydowanie kajaki. Od mniej więcej trzech lat Rybelek (czyli moja żona) wkręciła mnie w rower i jeżdżę dużo - ostatni rok ponad 10000km - i cały czas. W zimie są jeszcze narty choć poświęcam im znacznie mniej czasu niż kiedyś gdy pracowałem na stoku.
Pozdrowienia
Napisano 13 kwiecień 2021 - 12:37
Cześć Marek..
(Odkąd ratraki "weszły" nie ma już tyle pracy na stoku - teraz wystarczy jeden ratrak i wszystko się rozprowadzi i ubije pięknie.... ;-).....)
Napisano 13 kwiecień 2021 - 12:45
Marek: zdecyduj sie: albo podchodziles z buta, co nie jest AT, albo masz 2 pary nart z czego jedna jest do podchodzenia a druga do zjezdzania.....
Skitouring a definicji jest to aktywnosc, w ktorej podchodzi sie na fokach
Sprecyzuj, bo mnie gubisz, albo fantazjujesz....
BTW: podchodzenie, zeby zjezdzac po ubitym?? jasne ,ze mozna...co kto lubi
Użytkownik jan koval edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 12:46
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych