Skocz do zawartości

Zdjęcie

Witam wszystkich forumowiczów

• Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 maros 37

maros 37
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • Narty:Volkl Race Tiger
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Wszystkie

Napisano 12 kwiecień 2021 - 17:46

Mam nadzieję że większość z Was w tym sezonie poszalała na nartach ja niestety nie bo Francja się nie otworzyła niestety .Jestem dobrej myśli że nadrobię to w najbliższym czasie na którymś z lodowców Francuskich.

• 1

#2 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 4896 postów
  • Imię :Mitek

Napisano 12 kwiecień 2021 - 17:52

Mam nadzieję że większość z Was w tym sezonie poszalała na nartach ja niestety nie bo Francja się nie otworzyła niestety .Jestem dobrej myśli że nadrobię to w najbliższym czasie na którymś z lodowców Francuskich.

Cześć

Z Mielca masz bliżej ode mnie nawet do Bałtowa, nie mówiąc o górkach. Chyba, że mieszkasz we Francji - no to miałeś/masz takie możliwości, że nawet nie będę pisał...

Pozdrowienia

• 1

#3 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:02

Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum ale Wysokie Alpy znalazły się na liście regionów zagrożonych covidem i niestety musiałbym odbywać tam kwarantannę więc zrezygnowałem :(

• 1

#4 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:10

Próbowałem rownież coś wykombinować u mnie tu na miejscu ale nawet tubylcy byli uziemieni...hulały tylko szkółki narciarskie, mi niestety zostały tylko ski tury :) chociaż i z tego jestem mega zadowolony ,kto nie próbował to namawiam :)

• 1

#5 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 4896 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:11

Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum ale Wysokie Alpy znalazły się na liście regionów zagrożonych covidem i niestety musiałbym odbywać tam kwarantannę więc zrezygnowałem :(

Cześć

A we Francji mogłeś się poruszać bez przeszkód? To chyba nieszczęśliwie nie wykorzystałeś początku sezonu.

My w tym roku mieliśmy wyjątkowe warunki na biegówki - nie ruszane od trzech lat. To w ogóle bardzo udany sezon dla mnie tak, że współczuję.

Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 18:14

• 1

#6 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:37

Cześć

A we Francji mogłeś się poruszać bez przeszkód? To chyba nieszczęśliwie nie wykorzystałeś początku sezonu.

My w tym roku mieliśmy wyjątkowe warunki na biegówki - nie ruszane od trzech lat. To w ogóle bardzo udany sezon dla mnie tak, że współczuję.

Pozdro

Mogłem się poruszać bez ograniczeń...ale początek sezonu spędziłem w Polsce będąc ze trzy razy na Słotwinach....natomiast w styczniu miałem nadzieję że otworzą stoki  ale niestety się przeliczyłem :( biegówki pewnie fajna sprawa ale jednak wolałem ski tury tym bardziej że część stoków była ratrakowana dla szkółek narciarskich więc mogłem korzystać z dobrze wyratrakowanych tras i używać moich SL... :boogie: Na sasadzie RAZ A DOBRZE!!!!

• 1

#7 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 4896 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 18:38

Cześć

Pozdro

Mogłem się poruszać bez ograniczeń...ale początek sezonu spędziłem w Polsce będąc ze trzy razy na Słotwinach....natomiast w styczniu miałem nadzieję że otworzą stoki  ale niestety się przeliczyłem :( biegówki pewnie fajna sprawa ale jednak wolałem ski tury tym bardziej że część stoków była ratrakowana dla szkółek narciarskich więc mogłem korzystać z dobrze wyratrakowanych tras i używać moich SL... :boogie: Na sasadzie RAZ A DOBRZE!!!!

A no tak SL...marzenie. A jakie do SL są foki? ;)

Pozdrowienia

Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 18:39

• 1

#8 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 19:11

Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem j używać moich SL... :boogie: Na sasadzie RAZ A DOBRZE!!!!

Pozdrowienia

Niestety drogi Mietku dzwigałem to wszysko na plecach narty i buty przyczepione do plecaka ,większym problemem od fok przy sl są wiązania ale i tu jest rozwiązanie ,możesz zastosować  specjalne nakładki skiturowe na zwykłe wiązania narciarskie i śmigasz sobie do góry  jakbyś miał wiązania skiturowe,można cuś takiego nabyć na boncointe francuskim,ja tego nie kupowałem bo raczej zostanę przy jeżdzie po trasie a foki do nart pewnie by jakieś dobrał :) Pozdro

• 1

#9 star

star
  • Użytkownik
  • 1491 postów
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Tadeusz
  • Ulubiony stok:Studicni

Napisano 12 kwiecień 2021 - 19:58

Witam Mietek.Przepraszam że nie doprecyzowałem... ale tak mieszkam w Briancon i nawet chciałem j używać moich SL... :boogie: Na sasadzie RAZ A DOBRZE!!!!

Pozdrowienia

Niestety drogi Mietku dzwigałem to wszysko na plecach narty i buty przyczepione do plecaka ,większym problemem od fok przy sl są wiązania ale i tu jest rozwiązanie ,możesz zastosować  specjalne nakładki skiturowe na zwykłe wiązania narciarskie i śmigasz sobie do góry  jakbyś miał wiązania skiturowe,można cuś takiego nabyć na boncointe francuskim,ja tego nie kupowałem bo raczej zostanę przy jeżdzie po trasie a foki do nart pewnie by jakieś dobrał :) Pozdro

Foki się przycina.

• 2

#10 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 20:58

Myślę że Mietek o tym wie :) a ja puki co zasmakowałem wędrówki z nartami na plecach z konieczności niż wyboru :D jeśli zdecyduję uprawiać prawdziwy ski turing który uważam za coś wspaniałego (pomimo tych kilku podejść)  to na pewno zaopatrzę się w odpowiedni sprzęt do tego na razie zdecydowanie przygotowane trasy mi odpowiadają najbardziej :) Pozdrawiam

• 2

#11 o_andrzej

o_andrzej
  • Użytkownik
  • 4072 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 21:08

Co robisz w Briancon? Coś mi się to miejsce kojarzy z zegarami, ale może się mylę. A na pewno z południowymi Alpami. Jak daleko i długo masz do najbliższej stacji?

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 21:08

• 1

#12 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 4896 postów

Napisano 12 kwiecień 2021 - 21:10

Myślę że Mietek o tym wie :) a ja puki co zasmakowałem wędrówki z nartami na plecach z konieczności niż wyboru :D jeśli zdecyduję uprawiać prawdziwy ski turing który uważam za coś wspaniałego (pomimo tych kilku podejść)  to na pewno zaopatrzę się w odpowiedni sprzęt do tego na razie zdecydowanie przygotowane trasy mi odpowiadają najbardziej :) Pozdrawiam

Cześć

Witając Cię serdecznie, mam tylko jedna prośbą Maros: Mitek - nigdy nic nie łączyło mnie z obchodzącym ( zresztą nie do końca zgodnie kanonem) Mieczysławem i w związku z tym Mietkiem nie jestem.

Miałem... okazję wędrować z nartami na plecach do góry sporo razy i... już raczej nie... Być może jestem po prostu cieniasem ale to nie zmienia mojego podziwy dla skitouringu.

Pozdrowienia serdeczne

Acha ... tylko nie "puki" - OK?

Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2021 - 21:11

• 2

#13 J@n

J@n
  • Administrator
  • 9439 postów
  • Narty:black crows atris
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:FIS w Szczyrku

Napisano 13 kwiecień 2021 - 07:14

ale tak mieszkam w Briancon

Witaj - witaj :cheers:

czyli w narciarsko - górskim raju

gallery_10_138_30606.jpg

pod dolną stację kolejki idziesz z buta albo jedziesz autobusem miejskim ?

nawet chciałem jechać do Zinal ze skiforum

ciągle mam nadzieję że jakaś bezdomna skiforumowa duszyczka wpadnie do nas i wrzuci parę fotek z tego wyjazdu

• 2
Dołączona grafika
pozdrawiam Jan narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Winterberg, Willingen, Neuss, Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , St. Anton, Zürs, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Valluga, St. Jakob, Venet, Fiss, Ladis, Serfaus, Zams, Hochsölden, Kühtai, Hochoetz, Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Pozza di Fassa, Belvedere, Marmolada, Alpe Lusia, Bellamonte, Passo San Pellegrino, Falcade, Latemar, Obereggen, Catinaccio, Pera, Moena, Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Alagna Valsesia, Macugnaga, Monterosa, Gressoney, Zermatt , Saas Fee , Saas Grund, Hohsaas, Grächen , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Thyon 2000, Les Collons , Rosswald , Belalp , Leukerbad, Bettmeralp, Fiesch, Fiescheralp, Brig, Visp, Zinal, Grimentz, St. Luc,  Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Val Cenis, Termignon, Val Frejus, Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , Orelle, La Grave , Oz , Saint Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil, Galibier, Thabor, Valloire, Valmeiniere

#14 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 08:54

Co robisz w Briancon? Coś mi się to miejsce kojarzy z zegarami, ale może się mylę. A na pewno z południowymi Alpami. Jak daleko i długo masz do najbliższej stacji?

Witam.W Briancon pracuję od ok.9 lat wykończenia i renowacja wnętrz ,wybrałem to miejsce z oczywistych względów...czyli miłości do nart :) jak my wszyscy tu zgromadzeni.O zegarach za bardzo nic nie wiem choć sporo ich tu jest zwłaszcza tych słonecznych,mogłeś słyszeć o Briancon ze SF bo tu właśnie był organizowany wyjazd do Serre Chevalier .Do stacji mam ok 5 min samochodem tak że dojazd na narty mnie nie rujnuje.Poza tym ok.20 min.do dosyć dużej stacji narciarskiej Mongenevre,15 min.do Puy Saint Vincenes,Pelvoux no i trochę dalej Risoul,Vars a w Barcolennette Pra loup,Sous Super sous,Seinte Annes.tak że na brak stokków narciarskich nie narzekam .Pozdrawiam

• 1

#15 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 09:22

Witam Mitek i przepraszam za całkowicie nie zamierzone przekręcenie  Twojego imienia :) Ortografię obiecuję też poprawić :D Co do skituringu to samo to że podchodziłeś z nartami na plecach czyni Cię dosyć dobrze wysportowanym Gościem a że latek przybyło to normalne że i siły nie te co dawniej...aczkolwiek myślę że spokojnym tempem i naprawdę z odpowiednim sprzętem prułbyś do góry jak się patrzy :) Pozdrawiam

• 2

#16 maros 37

maros 37
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 09:31

Witam Janie .Ja również czekam na  jakieś foty z ich wyjazdu wiem od Piotra(Szabir) ze SF że mieli LAMPĘ przez cały wyjazd i  wszystko przebiegło spokojnie bez żadnych problemów.Pozdrawiam

• 1

#17 star

star
  • Użytkownik
  • 1491 postów
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Tadeusz
  • Ulubiony stok:Studicni

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:08

Witam Janie .Ja również czekam na  jakieś foty z ich wyjazdu wiem od Piotra(Szabir) ze SF że mieli LAMPĘ przez cały wyjazd i  wszystko przebiegło spokojnie bez żadnych problemów.Pozdrawiam

Ano właśnie Szabir tylko na sf i fb chyba?

• 0

#18 Mitek

Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 4896 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:35

Witam Mitek i przepraszam za całkowicie nie zamierzone przekręcenie  Twojego imienia :) Ortografię obiecuję też poprawić :D Co do skituringu to samo to że podchodziłeś z nartami na plecach czyni Cię dosyć dobrze wysportowanym Gościem a że latek przybyło to normalne że i siły nie te co dawniej...aczkolwiek myślę że spokojnym tempem i naprawdę z odpowiednim sprzętem prułbyś do góry jak się patrzy :) Pozdrawiam

Cześć

Nie o to chodzi. Po prostu mnie to nie bawi. Ilość czasu ograniczona i trzeba wybierać rodzaje aktywności. Na pierwszym miejscu są zdecydowanie kajaki. Od mniej więcej trzech lat Rybelek (czyli moja  żona) wkręciła mnie w rower i jeżdżę dużo - ostatni rok ponad 10000km - i cały czas. W zimie są jeszcze narty choć poświęcam im znacznie mniej czasu niż kiedyś gdy pracowałem na stoku.

Pozdrowienia

• 1

#19 Lexi

Lexi
  • Użytkownik
  • 779 postów
  • Narty:RADAR SENATE PRO

Napisano 13 kwiecień 2021 - 12:37

Cześć Marek..

(Odkąd ratraki "weszły" nie ma już tyle pracy na stoku - teraz wystarczy jeden ratrak i wszystko się  rozprowadzi i ubije pięknie.... ;-).....)

• 2

#20 jan koval

jan koval
  • Użytkownik
  • 3414 postów
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach

Napisano 13 kwiecień 2021 - 12:45

Marek: zdecyduj sie: albo podchodziles z buta, co nie jest AT, albo masz 2 pary nart z czego jedna jest do podchodzenia a druga do zjezdzania.....

Skitouring a definicji jest to aktywnosc, w ktorej podchodzi sie na fokach

Sprecyzuj, bo mnie gubisz, albo  fantazjujesz....

BTW: podchodzenie, zeby zjezdzac po ubitym?? jasne ,ze mozna...co kto lubi

Użytkownik jan koval edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 12:46

• 1
"...w słownictwie Kovala każda narta poniżej 180cm to łyżwa ..." ( Jabol)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych