Narty na pustyni? Proszę bardzo - i to w zaskakująco dobrym wydaniu!
Tak jak zapowiadałem, dziś odwiedziłem Ski Dubai - sztuczny stok narciarski, długości ok.400m z 5 os kanapą i wszystkim tym, co narciarzowi do szczęścia potrzebne z tym że w mniejszym wydaniu (pomijając słońce, widoki,błękitne niebo). Sama hala robi wrażenie, jak wszystko w Dubaju - jest ogromna, temperatura na zewnątrz +42
oC, w hali -3
oC.
Stok jest częścią centrum handlowego Mall of the Emirates, wejście znajduje się bezpośrednio przy pasażu handlowym. Bez kolejek i tym podobnych, kupuję bilet na 2h. Sprzęt czyli : skarpetki (można zabrać później ze sobą), kurtka, spodnie, narty, buty, kije a dla dzieci jeszcze kaski, są wliczone w cenę. Dość dziwne uczucie - ściągam sandały, zakładam skarpety i buty narciarskie, później całą resztę - czuć, że zimno coraz bliżej

I rzeczywiście - po przekroczeniu "magicznych drzwi" robi się na prawdę zimno! Pierwszy zjazd - jak to na nie swoim, dość asekuracyjny. Wraz z pierwszym zjazdem pierwsza niespodzianka, a mianowicie warunki. Wcale a wcale nie gorsze od "naszych". Jest równo, dość twardo - bez żadnych połaci lodu i muld. Kolejne zjazdy to tylko i wyłącznie zwiększający się banan na twarzy

Na wyciągu gawędzę z miłą Australijką, chwilę później zdjęcie w forumowej koszulce robi mi rodak - oczywiście pierwsze nastąpiła intensywna wymiana zdań w języku Szekspira, dopiero gdy przeczytał co pisze na koszulce zadał pytanie : Do ju spik Polisz?
Na stoku znajduje się miła knajpka gdzie można się ogrzać, zjeść i wypić co nie co. 2 godziny upływają niesamowicie szybko, choć temperatura daje o sobie znać. Bramka żegna mnie napisem : See you soon! Czy soon - zobaczymy
A teraz odrobina finansów, czyli ile ta przyjemność kosztuje :
2 h jazdy to wydatek rzędu około 140zł + 15zł szafka. Czyli tanio nie jest, jednak być i nie spróbować to grzech.
Z uwagi na to, że siostra dostała tygodniowy lot Dubai-Brisbane-Auckland-Brisbane-Dubai , tym miłym akcentem kończę moją opowieść o Dubaju, bilet przebookowałem już na jutro.
Dziękuję za wszystkie miłe słowa dot. mojej relacji, cieszy mnie to że przy okazji rozwinęła się dyskusja. Salam Alejkum!
*jutro postaram się wrzucić filmik z trasy.
Załączone pliki
-
P5307007.jpg 77,34 KB
31 Ilość pobrań
-
P5307015.jpg 76,36 KB
32 Ilość pobrań
-
P5307017.jpg 73,93 KB
31 Ilość pobrań
-
P5307023.jpg 66,75 KB