Skocz do zawartości

Buty ciśna piszczel

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:13

Witam.
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907

#2 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:17

Witaj na forum,
zacznę od podstawowego pytania:
wykluczasz podwiniecie skarpety ? Rozumiem że pod butem masz je długie ?

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#3 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:23

Oczywiście, że są dlugie. To na pewno nie wina skarpety!!! Sądzę, że polepszyć by sie mogło gdybym górną część buta odchylił od dolnej. Ale nie wiem czy w tym modelu jest to możliwe

#4 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:31

Jeśli boli Cię piszczel już od samego chodzenia, to nie jest dobrze.
Na stoku podczas jazdy teoretycznie będzie jeszcze gorzej, niestety. Chyba że już jezdziłeś w nich ?
W każdym razie, już je kupiłeś więc nie ma co umoralniać, a zrobić wszystko by Ci było wygodnie.
Może byc tak że opinasz but za mocno, za dużo o kieł lub dwa. Spróbuj słabiej dopiąć, oczywiście bez przesady, bo z nich wyskoczysz ;)
Możesz spróbować takiego rozwiązania:

Sprawdz

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#5 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:39

Chodziłem w nich i nawet juz jeździłem troche i niestety bol jest plus mały siniak... a buty może raptem miałem na nogach 1 h !!! Jesli chodzi o zapinanie to staram sie je zapinac nie za słabo ani nie za mocno ( jak tylko czuje że jest mocniej od razu biorę "ząbek" wcześniej) A czy da sie w tym modelu odchylić ku tyłowi górną część bo może to też pomoże ??

#6 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:01

Czy te buty mają "żelowy" język ?
Opisz dokładnie miejsce gdzie robi się siniak.
Przy zakładaniu buta spróbuj wyciągnąć język

Długość buta powinna być taka, gdy siedzisz powinien wydawać się zbyt mały. Teraz stań w bucie ( zapiętym) i pochyl piszczel w stronę podłogi-stopa powinna lekko cofnąć się i teraz powinieneś móc poruszyć palcami- ewentualnie delikatnie czuć koniec buta

#7 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:15

Czy mają żelowy język... szczerze powiem nie wiem. To one ( http://www.allegro.p...?item=870816907 ) Może Ty będziesz wiedział lepiej. Ból występuje na wysokości trzeciej klamry (licząc od czubka buta). Zadam po raz kolejny to pytanie . Czy można górną część buta odchylić do tyłu? Nie wiem czy je wymienić na inny model czy tak musi byc !?

#8 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:21

Cześc

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:15 napisał

Czy mają żelowy język... szczerze powiem nie wiem. To one ( http://www.allegro.p...?item=870816907 ) Może Ty będziesz wiedział lepiej. Ból występuje na wysokości trzeciej klamry (licząc od czubka buta). Zadam po raz kolejny to pytanie . Czy można górną część buta odchylić do tyłu? Nie wiem czy je wymienić na inny model czy tak musi byc !?

Buty sa dobre. Po prostu nie umiesz chodzic w butach narciarskich. But trzyma Ci noge w taki sposób że aby odczuwac komfort to nogamusi byc lekko ugieta i tak się w tym bucie jeździ, chodzi a nawet spi - jak trzeba. Nie próbuj prostowac nogi w bucie tylko coź na nogach ugietych w taki sposób jak wymusza to but i wszytsko będzie dobrze. Nie spinaj butów zbyt mocno podczas chodzenia.
Pozdro

#9 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:28

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp ;) I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

#10 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:43

Cześc

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:28 napisał

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp ;) I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

Czy zachowujesz pozycje którą wymusza but czy chodzisz w nim próbując prostowac noge?
Ile lat jeździsz na nartach i które to buty?
Czy już w nich jeździłeś czy tylko chodzisz?

Pozdro

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:49

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:28 napisał

Milusi, wytnij go w cholerę i po problemie ;)

Pozdrawiam, Ola

#12 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:50

Wydaje mi że chodzę prostując nogi w kolanach (szczerze to nigdy na to nie zwracalem uwagi!!) W latach bym mojej historii z nartami nie opisywal ;) A buty i w ogole sprzet to moj pierwszy zakup. Wcześniej kilka dziesiąc razy wypożyczałem sprzęt. A w tych butach i chodziłem i jeździłem. Tak jak napisalem wczesniej mialem je na nogach raptem 1 h. Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

#13 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:51

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 15.01.2010, 12:49 napisał

Pozdrawiam, Ola

Dzięki za rade ale chyba nie skorzystam :D

#14 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:52

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:51 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 15.01.2010, 12:49 napisał

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp :D I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

Pozdrawiam, Ola

Dzięki za rade ale chyba nie skorzystam :)

Trudno, Twoja decyzja, ja radziłam :) ;)

#15 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:56

Człowiek cierpi a tu niektorym na żarty sie zbiera ;) Pozdrawiam Ole ;*

#16 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 901 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 54
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:50 napisał

Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

Ok. Ale dopiero jak zrobisz to, co radził Mitek ;)
pozdrawiam
Jarek

#17 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:28

By nie ciągnąc tematu w nieskończoność. Wymienić te buty na inne czy zostać przy nich ???

#18 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:30

Cześć

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:50 napisał

Wydaje mi że chodzę prostując nogi w kolanach (szczerze to nigdy na to nie zwracalem uwagi!!) W latach bym mojej historii z nartami nie opisywal ;) A buty i w ogole sprzet to moj pierwszy zakup. Wcześniej kilka dziesiąc razy wypożyczałem sprzęt. A w tych butach i chodziłem i jeździłem. Tak jak napisalem wczesniej mialem je na nogach raptem 1 h. Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

No to juz masz przyczyne. Jeździsz odchylony a przy odchyleniu stopa zachowuje sie tak jakbyś chciał ja siła wyrwac z buta. To samo dzieje sie gdy chodzisz prostując nogi. Największy nacisk przypada właśnie na miejsce które Cie boli. Niestety ale buty narciarskie to nie kozaki i wymagaja innej techniki chodzenia i innej postawy. Tu równiez wkleiłem temat:
http://www.kochamnarty.pl/podstawy-prawidl...2230#entry12230
Polecam przeczytać i poćwiczyć. Prawidłowa pozycja to klucz do sukcesu w wszelkie bóle i niedogodności w 95% maja swoje podłoże w niedoskonałościach techniki narciarskiej. Nic sie więc nie przejmuj i do boju.
Gdy będziesz pewien że kontrolujesz pozycję, a będziesz czuł luzy w bucie przy normalnym dopięciu (luzy w piecie) niestabilnośc w czasie jazdy pomimo zapietego buta wtedy trzeba będzie pomyslec o zakupie nowych i to raczej z troszke wyższej pólki.
Pozdrwoeinia serdeczne

Użytkownik Mitek edytował ten post 15 styczeń 2010 - 12:32

#19 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 18 styczeń 2010 - 13:43

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 10:13 napisał

Witam.
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907

Malusi i jak ciżemka, udało Ci się coś zrobić??? Bo piszczela, jak pamiętam nie chciałeś ruszać :thumbsup:

Ola