Buty ciśna piszczel
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:13
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:17
zacznę od podstawowego pytania:
wykluczasz podwiniecie skarpety ? Rozumiem że pod butem masz je długie ?
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:31
Na stoku podczas jazdy teoretycznie będzie jeszcze gorzej, niestety. Chyba że już jezdziłeś w nich ?
W każdym razie, już je kupiłeś więc nie ma co umoralniać, a zrobić wszystko by Ci było wygodnie.
Może byc tak że opinasz but za mocno, za dużo o kieł lub dwa. Spróbuj słabiej dopiąć, oczywiście bez przesady, bo z nich wyskoczysz
Możesz spróbować takiego rozwiązania:
Sprawdz
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:39
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:01
Opisz dokładnie miejsce gdzie robi się siniak.
Przy zakładaniu buta spróbuj wyciągnąć język
Długość buta powinna być taka, gdy siedzisz powinien wydawać się zbyt mały. Teraz stań w bucie ( zapiętym) i pochyl piszczel w stronę podłogi-stopa powinna lekko cofnąć się i teraz powinieneś móc poruszyć palcami- ewentualnie delikatnie czuć koniec buta
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:15
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:21
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:15 napisał
Buty sa dobre. Po prostu nie umiesz chodzic w butach narciarskich. But trzyma Ci noge w taki sposób że aby odczuwac komfort to nogamusi byc lekko ugieta i tak się w tym bucie jeździ, chodzi a nawet spi - jak trzeba. Nie próbuj prostowac nogi w bucie tylko coź na nogach ugietych w taki sposób jak wymusza to but i wszytsko będzie dobrze. Nie spinaj butów zbyt mocno podczas chodzenia.
Pozdro
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:43
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:28 napisał
Czy zachowujesz pozycje którą wymusza but czy chodzisz w nim próbując prostowac noge?
Ile lat jeździsz na nartach i które to buty?
Czy już w nich jeździłeś czy tylko chodzisz?
Pozdro
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:50
Napisano 15 styczeń 2010 - 12:30
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:50 napisał
No to juz masz przyczyne. Jeździsz odchylony a przy odchyleniu stopa zachowuje sie tak jakbyś chciał ja siła wyrwac z buta. To samo dzieje sie gdy chodzisz prostując nogi. Największy nacisk przypada właśnie na miejsce które Cie boli. Niestety ale buty narciarskie to nie kozaki i wymagaja innej techniki chodzenia i innej postawy. Tu równiez wkleiłem temat:
http://www.kochamnarty.pl/podstawy-prawidl...2230#entry12230
Polecam przeczytać i poćwiczyć. Prawidłowa pozycja to klucz do sukcesu w wszelkie bóle i niedogodności w 95% maja swoje podłoże w niedoskonałościach techniki narciarskiej. Nic sie więc nie przejmuj i do boju.
Gdy będziesz pewien że kontrolujesz pozycję, a będziesz czuł luzy w bucie przy normalnym dopięciu (luzy w piecie) niestabilnośc w czasie jazdy pomimo zapietego buta wtedy trzeba będzie pomyslec o zakupie nowych i to raczej z troszke wyższej pólki.
Pozdrwoeinia serdeczne
Użytkownik Mitek edytował ten post 15 styczeń 2010 - 12:32
Napisano 18 styczeń 2010 - 13:43
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 10:13 napisał
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907
Malusi i jak ciżemka, udało Ci się coś zrobić??? Bo piszczela, jak pamiętam nie chciałeś ruszać
Ola