Buty ciśna piszczel
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:13
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:31
Na stoku podczas jazdy teoretycznie będzie jeszcze gorzej, niestety. Chyba że już jezdziłeś w nich ?
W każdym razie, już je kupiłeś więc nie ma co umoralniać, a zrobić wszystko by Ci było wygodnie.
Może byc tak że opinasz but za mocno, za dużo o kieł lub dwa. Spróbuj słabiej dopiąć, oczywiście bez przesady, bo z nich wyskoczysz
Możesz spróbować takiego rozwiązania:
Sprawdz
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:39
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:01
Opisz dokładnie miejsce gdzie robi się siniak.
Przy zakładaniu buta spróbuj wyciągnąć język
Długość buta powinna być taka, gdy siedzisz powinien wydawać się zbyt mały. Teraz stań w bucie ( zapiętym) i pochyl piszczel w stronę podłogi-stopa powinna lekko cofnąć się i teraz powinieneś móc poruszyć palcami- ewentualnie delikatnie czuć koniec buta
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:15
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:21
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:15 napisał
Buty sa dobre. Po prostu nie umiesz chodzic w butach narciarskich. But trzyma Ci noge w taki sposób że aby odczuwac komfort to nogamusi byc lekko ugieta i tak się w tym bucie jeździ, chodzi a nawet spi - jak trzeba. Nie próbuj prostowac nogi w bucie tylko coź na nogach ugietych w taki sposób jak wymusza to but i wszytsko będzie dobrze. Nie spinaj butów zbyt mocno podczas chodzenia.
Pozdro
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:43
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:28 napisał
Czy zachowujesz pozycje którą wymusza but czy chodzisz w nim próbując prostowac noge?
Ile lat jeździsz na nartach i które to buty?
Czy już w nich jeździłeś czy tylko chodzisz?
Pozdro
Napisano 15 styczeń 2010 - 11:50
Napisano 15 styczeń 2010 - 12:30
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:50 napisał
No to juz masz przyczyne. Jeździsz odchylony a przy odchyleniu stopa zachowuje sie tak jakbyś chciał ja siła wyrwac z buta. To samo dzieje sie gdy chodzisz prostując nogi. Największy nacisk przypada właśnie na miejsce które Cie boli. Niestety ale buty narciarskie to nie kozaki i wymagaja innej techniki chodzenia i innej postawy. Tu równiez wkleiłem temat:
http://www.kochamnarty.pl/podstawy-prawidl...2230#entry12230
Polecam przeczytać i poćwiczyć. Prawidłowa pozycja to klucz do sukcesu w wszelkie bóle i niedogodności w 95% maja swoje podłoże w niedoskonałościach techniki narciarskiej. Nic sie więc nie przejmuj i do boju.
Gdy będziesz pewien że kontrolujesz pozycję, a będziesz czuł luzy w bucie przy normalnym dopięciu (luzy w piecie) niestabilnośc w czasie jazdy pomimo zapietego buta wtedy trzeba będzie pomyslec o zakupie nowych i to raczej z troszke wyższej pólki.
Pozdrwoeinia serdeczne
Użytkownik Mitek edytował ten post 15 styczeń 2010 - 12:32
Napisano 18 styczeń 2010 - 13:43
Użytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 10:13 napisał
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907
Malusi i jak ciżemka, udało Ci się coś zrobić??? Bo piszczela, jak pamiętam nie chciałeś ruszać
Ola