Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Buty ciśna piszczel

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:13

Witam.
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907

#2 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:17

Witaj na forum,
zacznę od podstawowego pytania:
wykluczasz podwiniecie skarpety ? Rozumiem że pod butem masz je długie ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:23

Oczywiście, że są dlugie. To na pewno nie wina skarpety!!! Sądzę, że polepszyć by sie mogło gdybym górną część buta odchylił od dolnej. Ale nie wiem czy w tym modelu jest to możliwe

#4 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:31

Jeśli boli Cię piszczel już od samego chodzenia, to nie jest dobrze.
Na stoku podczas jazdy teoretycznie będzie jeszcze gorzej, niestety. Chyba że już jezdziłeś w nich ?
W każdym razie, już je kupiłeś więc nie ma co umoralniać, a zrobić wszystko by Ci było wygodnie.
Może byc tak że opinasz but za mocno, za dużo o kieł lub dwa. Spróbuj słabiej dopiąć, oczywiście bez przesady, bo z nich wyskoczysz ;)
Możesz spróbować takiego rozwiązania:

Sprawdz

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 10:39

Chodziłem w nich i nawet juz jeździłem troche i niestety bol jest plus mały siniak... a buty może raptem miałem na nogach 1 h !!! Jesli chodzi o zapinanie to staram sie je zapinac nie za słabo ani nie za mocno ( jak tylko czuje że jest mocniej od razu biorę "ząbek" wcześniej) A czy da sie w tym modelu odchylić ku tyłowi górną część bo może to też pomoże ??

#6 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:01

Czy te buty mają "żelowy" język ?
Opisz dokładnie miejsce gdzie robi się siniak.
Przy zakładaniu buta spróbuj wyciągnąć język

Długość buta powinna być taka, gdy siedzisz powinien wydawać się zbyt mały. Teraz stań w bucie ( zapiętym) i pochyl piszczel w stronę podłogi-stopa powinna lekko cofnąć się i teraz powinieneś móc poruszyć palcami- ewentualnie delikatnie czuć koniec buta

#7 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:15

Czy mają żelowy język... szczerze powiem nie wiem. To one ( http://www.allegro.p...?item=870816907 ) Może Ty będziesz wiedział lepiej. Ból występuje na wysokości trzeciej klamry (licząc od czubka buta). Zadam po raz kolejny to pytanie . Czy można górną część buta odchylić do tyłu? Nie wiem czy je wymienić na inny model czy tak musi byc !?

#8 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:21

Cześc

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:15 napisał

Czy mają żelowy język... szczerze powiem nie wiem. To one ( http://www.allegro.p...?item=870816907 ) Może Ty będziesz wiedział lepiej. Ból występuje na wysokości trzeciej klamry (licząc od czubka buta). Zadam po raz kolejny to pytanie . Czy można górną część buta odchylić do tyłu? Nie wiem czy je wymienić na inny model czy tak musi byc !?

Buty sa dobre. Po prostu nie umiesz chodzic w butach narciarskich. But trzyma Ci noge w taki sposób że aby odczuwac komfort to nogamusi byc lekko ugieta i tak się w tym bucie jeździ, chodzi a nawet spi - jak trzeba. Nie próbuj prostowac nogi w bucie tylko coź na nogach ugietych w taki sposób jak wymusza to but i wszytsko będzie dobrze. Nie spinaj butów zbyt mocno podczas chodzenia.
Pozdro

#9 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:28

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp ;) I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

#10 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:43

Cześc

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:28 napisał

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp ;) I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

Czy zachowujesz pozycje którą wymusza but czy chodzisz w nim próbując prostowac noge?
Ile lat jeździsz na nartach i które to buty?
Czy już w nich jeździłeś czy tylko chodzisz?

Pozdro

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:49

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:28 napisał

Milusi, wytnij go w cholerę i po problemie ;)

Pozdrawiam, Ola

#12 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:50

Wydaje mi że chodzę prostując nogi w kolanach (szczerze to nigdy na to nie zwracalem uwagi!!) W latach bym mojej historii z nartami nie opisywal ;) A buty i w ogole sprzet to moj pierwszy zakup. Wcześniej kilka dziesiąc razy wypożyczałem sprzęt. A w tych butach i chodziłem i jeździłem. Tak jak napisalem wczesniej mialem je na nogach raptem 1 h. Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

#13 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:51

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 15.01.2010, 12:49 napisał

Pozdrawiam, Ola

Dzięki za rade ale chyba nie skorzystam :D

#14 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:52

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:51 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 15.01.2010, 12:49 napisał

Czyli mam rozumieć. Chcesz być piękny to cierp :D I nic sie z tym moim bolącym piszczelem już nie zrobi ?

Pozdrawiam, Ola

Dzięki za rade ale chyba nie skorzystam :)

Trudno, Twoja decyzja, ja radziłam :) ;)

#15 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 11:56

Człowiek cierpi a tu niektorym na żarty sie zbiera ;) Pozdrawiam Ole ;*

#16 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 11:50 napisał

Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

Ok. Ale dopiero jak zrobisz to, co radził Mitek ;)
pozdrawiam
Jarek

#17 malusi82

• Użytkownik
  • 9 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:28

By nie ciągnąc tematu w nieskończoność. Wymienić te buty na inne czy zostać przy nich ???

#18 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 15 styczeń 2010 - 12:30

Cześć

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 12:50 napisał

Wydaje mi że chodzę prostując nogi w kolanach (szczerze to nigdy na to nie zwracalem uwagi!!) W latach bym mojej historii z nartami nie opisywal ;) A buty i w ogole sprzet to moj pierwszy zakup. Wcześniej kilka dziesiąc razy wypożyczałem sprzęt. A w tych butach i chodziłem i jeździłem. Tak jak napisalem wczesniej mialem je na nogach raptem 1 h. Reasumując jestem początkującym narciarzem i proszę tu o wyrozumiałość ;)

No to juz masz przyczyne. Jeździsz odchylony a przy odchyleniu stopa zachowuje sie tak jakbyś chciał ja siła wyrwac z buta. To samo dzieje sie gdy chodzisz prostując nogi. Największy nacisk przypada właśnie na miejsce które Cie boli. Niestety ale buty narciarskie to nie kozaki i wymagaja innej techniki chodzenia i innej postawy. Tu równiez wkleiłem temat:
http://www.kochamnarty.pl/podstawy-prawidl...2230#entry12230
Polecam przeczytać i poćwiczyć. Prawidłowa pozycja to klucz do sukcesu w wszelkie bóle i niedogodności w 95% maja swoje podłoże w niedoskonałościach techniki narciarskiej. Nic sie więc nie przejmuj i do boju.
Gdy będziesz pewien że kontrolujesz pozycję, a będziesz czuł luzy w bucie przy normalnym dopięciu (luzy w piecie) niestabilnośc w czasie jazdy pomimo zapietego buta wtedy trzeba będzie pomyslec o zakupie nowych i to raczej z troszke wyższej pólki.
Pozdrwoeinia serdeczne

Użytkownik Mitek edytował ten post 15 styczeń 2010 - 12:32

#19 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 18 styczeń 2010 - 13:43

Wyświetl postUżytkownik malusi82 dnia 15.01.2010, 10:13 napisał

Witam.
Niedawno zakupilem buty narciarskie Lange concept plus r (używane). Po przymierzeniu i chodzeniu w nich zaczęły mnie boleć piszczele. I tutaj pytanie. Czy te buty są małe na mnie , czy to naturalne zjawisko? A może da się wyregulować górną część buta by była bardziej od dolnej. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Czekam na rady. Pozdrawiam wszystkich http://www.allegro.p...?item=870816907

Malusi i jak ciżemka, udało Ci się coś zrobić??? Bo piszczela, jak pamiętam nie chciałeś ruszać :thumbsup:

Ola