Jurasówka to nazwa stacji narciarskiej w Siemiechowie - miejscowości leżącej na uboczu głównych dróg, na trasie Zakliczyn-Gromnik w ciągu drogi nr 980, około 35km od Tarnowa.
Wyciągi są malowniczo położone, w bardzo spokojnej i cichej okolicy, w której we wsi Lusławice w odrestaurowanym dworku mieszka Krzysztof Penderecki. Gdy z Jurasówki wracamy, przez Wróblówkę, w stronę Zakliczyna i jest bezchmurna pogoda, można podziwiać naprawdę piękne widoki z Tatrami włącznie (sam widziałem).
Jurasówka oferuje trzy łagodne (różnica wzniesień 70m), naśnieżane, ratrakowane i oświetlone trasy, obsługiwane przez dwa wyciągi orczykowe. Na terenie ośrodka znajduje się również wypożyczalnia i szkółka narciarska, oraz zaplecze gastronomiczne.
Trasa I 350m
Trasa II 600m
Trasa III 120m
W Jurasówce bardzo ciekawie (i tak jak powinno być wszędzie) wygląda cennik. Są karnetu czasowe (na duży wyciąg) i punktowe (na duży i mały wyciąg), nie ma biletów na określony przedział godzin! Cennik rozróżnia tylko dwa okresy "cenowe": pierwszy obejmuje dni powszednie i ferie, a drugi, niedziele i święta.
Ceny przedstawiają się następująco:
Karnety przejazdowe w dnie powszednie i ferie:
duży wyciąg: jeden zjazd 2zł; 10 zjazdów - 12zł!!!
mały wyciąg: jeden zjazd 1zł; 10 zjazdów - 6zł!!!
Karnety przejazdowe w niedziele i święta:
duży wyciąg: jeden zjazd 2,5zł; 10 zjazdów - 18zł!!!
mały wyciąg: jeden zjazd 1,5zł; 10 zjazdów - 9zł!!!
Karnety czasowe w dnie powszednie i ferie:
1h - 10zł; 2h - 19zł; 3h - 27zł; 4h - 34zł; 5h - 40zł; 6h - 45zł; cały dzień - 65zł
Karnety czasowe w niedziele i święta:
1h - 12zł; 2h - 23zł; 3h - 33zł; 4h - 52zł; 5h - 50zł; 6h - 55zł; cały dzień - 75zł
Jurasówka czynna jest codziennie: Poniedziałek - piątek w godz. 10-21, sobota w godz. 9-21, niedziela w godz. 9-20
Więcej szczegółów, widok z kamery na stok i aktualne warunki pogodowe znajdziecie tu: http://www.jurasowka.pl/
Jurasówka
Rozpoczęty przez kiedar, 13 sty 2010 16:16
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 grudzień 2010 - 16:06
Ponieważ byłem, ale nie jeździłem, ten post zamieszczam tutaj, a nie w dziale relacji ze zjazdów 
Z racji pobytu na święta w okolicach Jurasówki, postanowiłem w pierwszy dzień świąt w ramach walki z obżarstwem
, spędzić czas na nartach. Niestety aura całkowicie popsuła moje plany, jednak nie zniechęciła mnie do wyjazdu. Około godziny 9 w strugach marznącego deszczu wyruszyłem na miejsce. Po początkowym optymizmie (gdy w Gromniku przestało padać) aura pokazała mi, że pierwszy dzień świąt to dobry dzień na łyżwiarstwo
.
Do wyciągu dojeżdżałem od Siemiechowa, dość stromą, wąską i krętą drogą, ale okazuje się, że właściciel wyciągu bardzo dba o dojazd, droga była odśnieżona, a w najgorszych miejscach, posypana drobnym żwirkiem i oblodzenie nie stanowiła żadnego problemu.
Gdy dojechałem na miejsce deszcz lał jak z cebra, temperatura była jak widzicie delikatnie dodatnia, a na parkingu prócz traktora i 3 samochodów pusto.
Wyszedłem z samochodu, by się rozejrzeć co i jak i okazało się (co zresztą potwierdziła mi niezwykle miła pani w kasie) że jestem pierwszym i jedynym jak na razie gościem (3 w/w auta były instruktorów i obsługi)
, ale ku mojemu zdziwieniu wspomniana wcześniej pani, nie miała nic przeciwko sprzedaniu mi karnetu! Grzecznie podziękowałem, gdyż narty jeszcze nie naostrzone, a na stoku niestety warstwa lodu.
Jak pisałem wyżej w Jurasówce są trzy trasy, w tym jedna przeznaczona dla maluchów (1 i 2 to trasy które obsługuje duży orczyk, 3 to trasa dla dzieci z małym orczykiem).
Jest szkółka narciarska i wypożyczalnia, oraz bar.
Dla niezorientowanych małe wyjaśnienie - informacja odnośnie zapamiętania godziny pierwszego wyjazdu orczykiem, zamieszczona pod cennikiem, podyktowana jest troską o klienta, pierwszy zjazd mamy "gratis" ponieważ bramka wpuszczająca na orczyk jest na dole stoku, więc może się przydarzyć tak, że zjechać zjedziemy, ale potem z nogi będziemy szli do góry do samochodu.
Korzystając z okazji podpytałem jeszcze jak to jest z "zaludnieniem" stoku i dowiedziałem się, że w weekendy jest znacznie tłoczniej niż w tygodniu, ponieważ ośrodek ten chce byż postrzegany jako rodzinne miejsce, a co za tym idzie jeden samochód "rodzinny" to minimum 3 osoby w środku, a sądząc z miłej obsługi jaka mnie spotkała, odwiedzający to miejsce ludzie powinni być wdzięcznymi i wiernymi klientami.
Przy najbliższej nadarzającej się okazji obiecuję zdać relację ze zjazdów w tym ośrodku
P.S. Dowiedziałem się również, że dzięki "uroczej" pogodzie ostatniego tygodnia ze stoku ubyło ponad 20 cm śniegu, czego muszę przyznać wcale nie było widać na stoku.
Z racji pobytu na święta w okolicach Jurasówki, postanowiłem w pierwszy dzień świąt w ramach walki z obżarstwem
Do wyciągu dojeżdżałem od Siemiechowa, dość stromą, wąską i krętą drogą, ale okazuje się, że właściciel wyciągu bardzo dba o dojazd, droga była odśnieżona, a w najgorszych miejscach, posypana drobnym żwirkiem i oblodzenie nie stanowiła żadnego problemu.
Gdy dojechałem na miejsce deszcz lał jak z cebra, temperatura była jak widzicie delikatnie dodatnia, a na parkingu prócz traktora i 3 samochodów pusto.
Wyszedłem z samochodu, by się rozejrzeć co i jak i okazało się (co zresztą potwierdziła mi niezwykle miła pani w kasie) że jestem pierwszym i jedynym jak na razie gościem (3 w/w auta były instruktorów i obsługi)
Jak pisałem wyżej w Jurasówce są trzy trasy, w tym jedna przeznaczona dla maluchów (1 i 2 to trasy które obsługuje duży orczyk, 3 to trasa dla dzieci z małym orczykiem).
Jest szkółka narciarska i wypożyczalnia, oraz bar.
Dla niezorientowanych małe wyjaśnienie - informacja odnośnie zapamiętania godziny pierwszego wyjazdu orczykiem, zamieszczona pod cennikiem, podyktowana jest troską o klienta, pierwszy zjazd mamy "gratis" ponieważ bramka wpuszczająca na orczyk jest na dole stoku, więc może się przydarzyć tak, że zjechać zjedziemy, ale potem z nogi będziemy szli do góry do samochodu.
Korzystając z okazji podpytałem jeszcze jak to jest z "zaludnieniem" stoku i dowiedziałem się, że w weekendy jest znacznie tłoczniej niż w tygodniu, ponieważ ośrodek ten chce byż postrzegany jako rodzinne miejsce, a co za tym idzie jeden samochód "rodzinny" to minimum 3 osoby w środku, a sądząc z miłej obsługi jaka mnie spotkała, odwiedzający to miejsce ludzie powinni być wdzięcznymi i wiernymi klientami.
Przy najbliższej nadarzającej się okazji obiecuję zdać relację ze zjazdów w tym ośrodku
P.S. Dowiedziałem się również, że dzięki "uroczej" pogodzie ostatniego tygodnia ze stoku ubyło ponad 20 cm śniegu, czego muszę przyznać wcale nie było widać na stoku.
Żegnam!
Napisano 21 luty 2011 - 11:00
Stok do nauki bardzo fajny. Miła obsługa i od strony instruktorskiej jak i przy wyciągu. Jak ktoś robi pierwsze kroki polecam.
Załączone pliki
-
jurasowka_ski_portal.JPG (70,02 KB)
Ilość pobrań: 9
www.ski-portal.pl