Skocz do zawartości

Myślenice - Zarabie

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 14:32

Zarabie to miejsce popularne i znane wielu mieszkańcom Krakowa. Na stokach góry Chełm wytyczono trzy trasy:

I trasa dł. 835m
II trasa dł. 1100m, obie o różnicy poziomów 235m
III trasa dł. 200m dla dzieci i początkujących narciarzy, o różnicy wysokości 32m.

Trasy te obsługują czteroosobowa kolej krzesełkowa (770m) i wyciąg talerzykowy (150m)

Stoki są oświetlone, sztucznie dośnieżane i ratrakowane. Oczywiście na terenie ośrodka funkcjonuje wypożyczalnia i serwis narciarski, szkółka narciarska, oraz zaplecze gastronomiczne.

Stoki otwarte są w godzinach od 9:00 do 20:00

Cennik jest dość rozbudowany, karnety dzielą się na: poranny, dzienny, popołudniowy, wieczorny, non stop, 3 i 5 godzinny (oczywiście wszystkie podzielone na normalne i ulgowe) z różnymi cenami w dni powszednie i weekendy i święta. Są też oczywiście karnetu punktowe i bilety jednorazowe tak na 4-osobowe krzesło jak i orczyk (odpowiednio 6zł i 2zł)

I tak np.:
karnet dzienny (9-16 w dni powszednie) 50zł normalny, ulgowy 45zł
karnet dzienny (9-16 w weekendy i święta) 55zł normalny, ulgowy 50zł

karnet "non stop" ( w dni robocze) 65zł normalny, 55zł ulgowy
karnet "non stop" ( w weekendy i święta) 70zł normalny, 60zł ulgowy

karnet 3 godziny (w dni powszednie) 35zł normalny, ulgowy 30zł
karnet 3 godziny (w weekendy i święta) 40zł normalny, ulgowy 35zł

Więcej szczegółowych wiadomości, podgląd na kamery i aktualne warunki na stokach znajdziecie na: http://www.zima.zarabiesport.pl/
Żegnam!

#2 hollyfire

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 3
+

Napisano 24 listopad 2010 - 10:59

Mogę polecić to miejsce z czystym sumieniem. Mieszkam niedaleko i w każdej wolnej chwili jedziemy tam ze znajomymi (już się nie mogę doczekać aż w tym roku będą dobre warunki). W zeszłym roku bywałem tam przynajmniej raz w tygodniu i za każdym razem stoki były świetnie przygotowane, jedyny minus to taki że w weekendy jest tam pełno ludzi.

#3 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 24 listopad 2010 - 12:12

Holly,
wpisz jakieś imię do profilu, łatwiej będzie się komunikować ( chyba że jesteś Evander). I wklej jakieś foty, już wcześniej prosiłem. Pisząc tak lakonicznie, wcale mnie nie zachęcasz ;)

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#4 gajowy01

• Użytkownik
  • 159 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Fisch SC, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 58
+

Napisano 25 listopad 2010 - 06:36

Prawie wszystko prawda, poza tym, że nie ma trasy II (tej dłuższej), tzn. de facto jest, a de jure nie ma ;) Jest co prawda wąska przecinka przez las ale ziemia się im tam obsuwa i odkąd wystartowali (3-4 lata) ta trasa nigdy nie była oddana do użytku, nie jest naśnieżana, są jakieś dziury itp. Jak spadło kiedyś wyjątkowo dużo śniegu, to można było śmignąć tam freeridowo :)

Główny stok (ok. 800 m.) - fajny, jedzie się równolegle do wyciągu i choćby na podstawie parametrów wyciągu i przewyższenia widać, że to dość stroma górka - na poziomie pucharowej trasy slalomowej, niestety jest dość wąska, a właściwie wąsko naśnieżana. Stok oświetlony w sezonie, czynny do 21.30, jakoś na wiosnę skracał czas działania - na końcu chyba do 18.00.

Nie ma przerwy na ratrakowanie, i raczej nie będzie bo nie ma co zrobić z ludźmi (knajpa jest u góry) - dlatego stok wieczorem gwarantuje muldy największe w okolicy - jeśli jadę wieczorem to właśnie po to, żeby sobie "poskakać" ;)

Ogólnie dla mnie to rewelacyjne miejsce, ze względu na
- bliskość Krakowa
- wymagający stok
- muldy ;) 3 godzinki wieczorem potrafią dać po kościach, a że nie ma wielu amatorów więc jest pusto :)
- z roku na rok widać postęp w naśnieżaniu stoku - wygrywają z jakością naśnieżania z konkurencją. Mimo mikrych wysokości (ok. 600 m n.p.m.) ostatni sezon dociągnęli do Wielkanocy: 5.04 byłem prawdopodobnie ostatnim klientem w sezonie - do tego jedynym po południu :)
- przez 2 lata robili różne promocje związane z zakupami tu i tam, rozdawali vouchery w knajpach - w efekcie 2 lata jeździłem tam za darmo :)

Załączone pliki

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 25 listopad 2010 - 07:14

Krzysztofie, dzięki za wszystkie informacje o Zarabiu. Równocześnie potwierdziłeś informacje, które do mnie już nie raz dotarły - po południu muldy i warunki dla zaawansowanych ;)

Piotr jadąc autobusem do N.Targu w marcu widziałeś za Krakowem jakiś oświetlony stok - to właśnie był opisywany tutaj górka :)
Żegnam!

#6 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 25 listopad 2010 - 08:34

Cześć
Krzysiek tam po prostu był i wie o co chodzi.
Pozdro

#7 witek8

• Użytkownik
  • 9 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 25 listopad 2010 - 13:20

Mieszkam w Krakowie, ale tam jeszcze nie jeździłem, a na to wygląda, że warto. A przede wszystkim blisko, co jest wielkim atutem.

#8 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 25 listopad 2010 - 14:02

Cześć

Wyświetl postUżytkownik witek8 dnia 25 listopad 2010 - 13:20 napisał

Mieszkam w Krakowie, ale tam jeszcze nie jeździłem, a na to wygląda, że warto. A przede wszystkim blisko, co jest wielkim atutem.

Krakowianie mają fajnie!
Pozdro

#9 pietrowSKI

• Użytkownik
  • 82 Postów:
  • Narty:Atomic, Kneissl
  • Imię :Piotrek
  • Ulubiony stok:Każdy, byle było biało:)
Reputacja: 36
+

Napisano 25 listopad 2010 - 15:46

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 25 listopad 2010 - 14:02 napisał

Krakowianie mają fajnie!....

Noo, mają Majkę i Smoka i w ogóle.... :dziekuje:
Pozdrawiam, Piotr