Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Uchwyty magnetycze

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 trekot

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 21:58

Witam
Przymierzam się do kupna uchwytów magnetycznych dokładniej ten model : http://moto.allegro.pl/item867607002_magne...rdy_nowosc.html
Chciałbym się dowiedzieć od was czy to będzie dobry zakup ? czy dobrze funkcjonują? nie musi być konkretnie ten model.
Jakie macie zdanie na temat transportu nart w takich oto uchwytach??

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:03

odradzam,
kumplowi spadły w czasie jazdy na autostradzie, na szczęście było pusto
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 8.01.2010, 22:03 napisał

odradzam,
kumplowi spadły w czasie jazdy na autostradzie, na szczęście było pusto

Jabol do pełni informacji ważne jest byś podał przy jakiej to było prędkości. Jak na każdym prokukcie na dach należy pamiętać iż producent zaleca zazwyczaj prędkość max 130km/h i jest jeszcze jeden aspekt tych uchwytów - jeśli nie jest się pierwszym właścicielem auta, to należy mieć pewność czy aby na dachu nie ma szpachli - piszę to całkiem poważnie!!! Szpachla powoduje słabsze trzymanie się uchwytu.

Ja osobiście się z nimi nie spotkałem, ale w przeciwieństwie do twojej opinii czytałem w prasie motoryzacyjnej dość dobre opinie o nich. Ale ani ich nie polece ani nie potępiam ;).
Żegnam!

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:18

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 8.01.2010, 23:08 napisał

prędkość max 130km/h

140-150, boczny wiatr, auto nowe, przewozil deske
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 8.01.2010, 22:18 napisał

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 8.01.2010, 23:08 napisał

prędkość max 130km/h

140-150, boczny wiatr, auto nowe, przewozil deske

Dlatego o prędkość pytałem właśnie. Większośc producentów (dotyczy to też boksów dachowych) daje gwarancje i bierze odpowiedzialność do 130 km/h - ale zdarza się iż jest to tylko 110 km/h (trzeba przeczytać instrukcję i ograniczenia gwarancji i odpowiedzialności producenta). Przy bocznym wietrze tym bardziej należy zwiększyć czujność i zmniejszyć prędkość.

Tak więc trekot rozważ to jak jeździsz, na jakich dystansach i dopiero wtedy podejmij decyzję.
Ja bym powiedział tak - odcinki tak do 300 km i prędkości około 110 - 120km/h brałbym magnetyczne, na dalszych trasach i większych prędkościach jednak optowałbym za tradycyjnymi rozwiązaniami. Ale kto nie ryzykuje ten się nie dowie, więc wybór jak zawsze zostaje tobie terkot.

A i jeszcze co sobie przypomniałem - sądzę, że lepiej byś podjechał do jakiegoś sklepu i sam przymierzył taki bagażnik do swojego auta, to powinno ci pomóc podjąć decyzję.

Użytkownik kiedar edytował ten post 08 styczeń 2010 - 22:31

Żegnam!

#6 trekot

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:36

Aha. W najbliższym czasie udam się do sklepu, zobaczymy jak to wyjdzie. Jedynym dla mnie problemem jest ta prędkość ;) 130 km/h hmm... czasami się jedzie więcej a z drugiej strony męczy mnie już wożenie nart w środku. No nic pojadę do sklepu zobaczę co i jak.

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:42

Wyświetl postUżytkownik trekot dnia 8.01.2010, 22:36 napisał

Aha. W najbliższym czasie udam się do sklepu, zobaczymy jak to wyjdzie. Jedynym dla mnie problemem jest ta prędkość ;) 130 km/h hmm... czasami się jedzie więcej a z drugiej strony męczy mnie już wożenie nart w środku. No nic pojadę do sklepu zobaczę co i jak.

Poczytaj uważnie instrukcje i męcz sprzedawcę!!! Magnetyczne napewno są wygodne w zakładaniu i przechowywaniu. ;) jak śmigasz szybciej to wydaje mi się (ja bym ci radził - tak to ujmę) klasyczne poprzeczki i uchwyty, ale nie podejmuj decyzji puki nie przymierzysz magnesów i klasycznych poprzeczek.
Powodzenia
Żegnam!

#8 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 09 styczeń 2010 - 10:52

Witam,

szczerze odradzam ze względu na warunki panujące na drogach - pomijam już prędkości. Brud, sól, piach spowodują " piaskowanie " desek i dostanie się całego syfu do wiązań,
co może skutkować problemem z wpinaniem i wypinaniem butów. No chyba że narty zostaną na czas podróży odpowiednio zabezpieczone : pokrowiec na narty, folia stretch itp.

Pazur

Użytkownik Pazur edytował ten post 09 styczeń 2010 - 10:53

#9 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2010 - 11:05

To co mówiłem - doświadczenia najważniejsze ;)

Bo ja narazie narciochy w środku transportuję, ale też mnie to wnerwia, tylko ja zdecydowany jestem na poprzeczki (te co mam firmowe są półokrągłe -nie chodzi o profil belki a jej kształt - i nie ma jak normalnych uchwytów na nie założyć, dlatego myślałem o poprzeczkach normalnych. To co Pazur napisał daje mi sporo do myslenia i dopiero wzbudził moje wątpliwości. Ale rolke folii streczowej mam w domu to moze jakoś by to było :D tym bardziej że uchwyty na narty już mam, tylko poprzeczki poszukuję. A skoro mam 2 (uchwyty i strecz) z 3 elementów to raczej dokupie ten trzeci ;)

Ale Pazur dzięki za napisanie o tym problemie z zabezpieczeniem nart na czas transportu.
Żegnam!

#10 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 09 styczeń 2010 - 12:22

Korzystalem z uchwytow magnetycznych w lipcu zeszlego roku tyle ze mniejszych na 2 pary nart.Sprawily sie dobrze ,srednia predkosc 130km/h ale musze przyznac ze co 10 min sprawdzale cien auta zeby sie upewnic czy narty sa na dachu.

#11 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 09 styczeń 2010 - 16:29

Kiedar,

ogólnie uchwyty są ok, tak jak pisał Pytek - uwaga na prędkości no i przede wszystkim ZABEZPIECZYĆ narty przed brudem z ulic.

pazur