Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

SITN - darmowa nauka jazdy

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 07:15

To o czym wspomniał Mitek w innym poście... oto namiary na instruktorów...

http://www.sitn.pl/?...fo&id=200900592

Ola

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 08:27

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 6.01.2010, 7:15 napisał

To o czym wspomniał Mitek w innym poście... oto namiary na instruktorów...

http://www.sitn.pl/?...fo&id=200900592

Ola

Cytat

Celem akcji jest poprawa bezpieczeństwa na stokach w sportach śnieżnych.

Jeśli tak jest faktycznie to ;)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 10 styczeń 2010 - 11:56

Tak było faktycznie ( Szczyrk - Jaworzyna ) wczoraj osobiście rozmawiałem na stoku z instruktorami którzy czekali na chętnych do nauki za darmochę. Była tablica mówiąc o gratisowej nauce jazdy i nawet megafon przez który chłopaki informowały o tym dobrodziejstwie:thumbsup:

Chciałem skorzystać z tej darmochy ale zaden instruktor nie był mną zainteresowany :D a instruktorki nie było ;) i znowu z umiejętnościami i wiedzą zostałem na bakier ;)

Pozdrawiam

Użytkownik marecki edytował ten post 10 styczeń 2010 - 11:58

#4 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 10 styczeń 2010 - 12:32

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 10.01.2010, 12:56 napisał

Tak było faktycznie ( Szczyrk - Jaworzyna ) wczoraj osobiście rozmawiałem na stoku z instruktorami którzy czekali na chętnych do nauki za darmochę. Była tablica mówiąc o gratisowej nauce jazdy i nawet megafon przez który chłopaki informowały o tym dobrodziejstwie:thumbsup:

Chciałem skorzystać z tej darmochy ale zaden instruktor nie był mną zainteresowany :D a instruktorki nie było ;) i znowu z umiejętnościami i wiedzą zostałem na bakier ;)

Pozdrawiam

Witam,
czyżby nie było chętnych na instruktora? Czy jakieś inne powody?

Pazur

#5 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 11 styczeń 2010 - 01:21

Chętni pewnikiem później się znaleźli, ja jeździłem od 8-mej rano a że dość mocno padało narciarzy było niewielu :D mimo deszczu jazda była przednia :) Gdy kończyłem przed jedenastą deszcz prawie ustał i ruch zdecydowanie się nasiłił, myślę że i panowie instruktorzy również mieli wreszcie trochę zajęcia, gdyż do tego momentu tylko głupoty były im w głowie ;)

Pozdrawiam ;)

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 11 styczeń 2010 - 20:00

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 11.01.2010, 1:21 napisał

Chętni pewnikiem później się znaleźli, ja jeździłem od 8-mej rano a że dość mocno padało narciarzy było niewielu :D mimo deszczu jazda była przednia :) Gdy kończyłem przed jedenastą deszcz prawie ustał i ruch zdecydowanie się nasiłił, myślę że i panowie instruktorzy również mieli wreszcie trochę zajęcia, gdyż do tego momentu tylko głupoty były im w głowie ;)

Pozdrawiam ;)

Ludzie się wystraszyli, bo akcja faktycznie ni z gruchy...

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 12 styczeń 2010 - 06:21

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 10.01.2010, 11:56 napisał

Chciałem skorzystać z tej darmochy ale zaden instruktor nie był mną zainteresowany ;) a instruktorki nie było :) i znowu z umiejętnościami i wiedzą zostałem na bakier ;)
Pozdrawiam

Mareczku, a kto przy zdrowych zmysłach podejmie się uczenie lepszego od siebie? :) Uczyć to Ty ich, a nie oni Ciebie :) , a ja jak kiedyś zrobię papiery instruktorskie, to Cię wezmę na godzinkę... na naukę jazdy... z instruktorką... :D

Ola

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 10:43

Mam tylko nadzieję że będzie to sukcesywnie rozwijane u nas i promowane. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Pewnie przy powtórkach będzie zdecydowanie więcej narciarzy początkujących, chętnych do nauki jazdy.
Jak będziecie mieli sygnały że akcja jest powtarzana, bardzo proszę o linki do tych informacji.

Giełda narciarska

#9 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 13:57

W tym sęk,że największą korzyść przyniosłaby taka akcja,gdyby na te darmowe lekcje poszli ci,którym się wydaje że umią jeździć.Raptem 20% klientów szkół,stanowią doskonalący jazdę,reszta to początkujący,którzy tą edukację kończą wraz z uzyskaniem podstawowych umiejętności wystarczających do samodzielnego uprawiania narciarstwa.

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 14:36

Wyświetl postUżytkownik filinator dnia 13.01.2010, 13:57 napisał

W tym sęk,że największą korzyść przyniosłaby taka akcja,gdyby na te darmowe lekcje poszli ci,którym się wydaje że umią jeździć.Raptem 20% klientów szkół,stanowią doskonalący jazdę,reszta to początkujący,którzy tą edukację kończą wraz z uzyskaniem podstawowych umiejętności wystarczających do samodzielnego uprawiania narciarstwa.

myślę że nie wspominałbyś o takiej sytuacji, gdyby miało miejsce to co napisałem sobie poniżej:

Cytat

Mam tylko nadzieję że będzie to sukcesywnie rozwijane u nas i promowane. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Pewnie przy powtórkach będzie zdecydowanie więcej narciarzy początkujących, chętnych do nauki jazdy.

Byłoby dokładnie tak jak piszesz. Nie tylko początkujący, ale i ci co mają w skali 9 poszliby po naukę przykładowo... jakiejś ewolucji.
Oczywiście to nie przejdzie ! Cała ta koncepcja. Choć chciałbym się mylić....

Giełda narciarska

#11 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 14:45

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 13.01.2010, 14:36 napisał

Ta koncepcja pewnie nie, bo to praca za darmo, która się nie przekłada (przynajmniej w zauważalny sposób) na zwiększenie wpływów, a może nawet wręcz przeciwnie.
Ale np. jakieś porozumienie (finansowe) z właścicielami wyciągów i godzinka w ramach karnetu o odpowiedniej wartości...
pozdrawiam
Jarek

#12 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 14:47

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 13.01.2010, 14:45 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 13.01.2010, 14:36 napisał

Ta koncepcja pewnie nie, bo to praca za darmo, która się nie przekłada (przynajmniej w zauważalny sposób) na zwiększenie wpływów, a może nawet wręcz przeciwnie.
Ale np. jakieś porozumienie (finansowe) z właścicielami wyciągów i godzinka w ramach karnetu o odpowiedniej wartości...

O Jarek brawo, to słuszna inicjatywa, gdzie i wilk syty i owca cała, a marketingowo wyglądałaby nieźle tak dla właścicieli wyciągów, jak i dla szkolących.
Żegnam!

#13 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 15:27

... za darmo w poniedziałek i środę przykładowo, bo ludzi teoretycznie jest mało, a odbijamy sobie finansowo w łykendy ;)

Giełda narciarska

#14 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 21:53

dla Tych miłośników pracy za darmo......proponuje poniedziałki i środy w czynie społecznym popracować.
A co niech świecą przykładem. Pierwszy zwolennik pracy ma dobrze....nawet go do roboty podrzuce, blisko mam ;)

PS. Kurczę, czy Wy tak we wszystkim ? inaczej
Pit już nawet sam sobie odpowiada.

#15 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 22:21

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 13.01.2010, 21:53 napisał

dla Tych miłośników pracy za darmo......proponuje poniedziałki i środy w czynie społecznym popracować.
A co niech świecą przykładem. Pierwszy zwolennik pracy ma dobrze....nawet go do roboty podrzuce, blisko mam ;)

PS. Kurczę, czy Wy tak we wszystkim ? inaczej
Pit już nawet sam sobie odpowiada.

Bzyku, a teraz pytanie do Ciebie: Czy TY tak we wszystkim???

Dlaczego dzisiaj ciagle pałasz świętym oburzeniem na posty, z różnymi propozycjami? Czy my pisząc posty piszemy prawo, które obowiązuje innych?? Jest to luźna dyskusja i propozycje jakie my widzimy, a nie ustaw o Pit za 2010 rok!!!

Każdy może się nie zgadzać ze słowem innych, ale na litość boską, Bzyku wypuść trochę powietrza, bo pękniesz w końcu!
Żegnam!

#16 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 23:01

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 13.01.2010, 22:21 napisał

Dlaczego dzisiaj ciagle pałasz świętym oburzeniem na posty, z różnymi propozycjami?

Odpowiem Ci prosto z mostu- bo uważam je za głupie.

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 13.01.2010, 22:21 napisał

Czy my pisząc posty piszemy prawo, które obowiązuje innych?? Jest to luźna dyskusja i propozycje jakie my widzimy, a nie ustaw o Pit za 2010 rok!!!
Każdy może się nie zgadzać ze słowem innych, ale na litość boską, Bzyku wypuść trochę powietrza, bo pękniesz w końcu!

Jak pęknę, to mnie nie będzie ( choć i tak myślę o emigracji ) Nie zgadzam się z Wami, i głośno to mówię. Co w tym złego ?
Mam inny ogląd na pewne sprawy i tyle, no cóż ja niestety ze starego pokolenia.

PS. Praca za darmo to prosta droga aby zlikwidować tą pracę. I choć jestem stary cap, widziałem to już parokrotnie......zawsze z fatalnym skutkiem

#17 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 13 styczeń 2010 - 23:19

No widzisz Bzyku, my też możemy uważać Twoje odpowiedzi za głupie, ale nie nadymamy sie świętym oburzeniem - przynajmniej ja!

Możesz wyrażać swoje opinie, tak samo jak mogę ja wyrażać swoje! Wcale nie uważam cię za "starego capa" nie wiem skąd to wywnioskowałeś. Ja też się z Twoim oburzeniem nie zgadzam, a nie uważam, że Ty myślisz o mnie "głupi szczyl", no chyba, że powinienem? ;)

Propozycja Pita odnośnie darmowego poniedziałku i środy było z przymrużeniem oka - tak ja ją odebrałem - a przecież Pit nie zmusza i nie nakazuje nikomu pracy za darmo! Dziwi mnie tylko jedno, że strasznie alergicznie reagujesz, na wszystkie posty, dotyczące - jak to nazwę - strony zarabiajacej na narciarzach, nie patrząc wogólę na to, że druga strona interesu, też ma swoje oczekiwania, a to co piszemy każdy może wziąć pod uwagę, przy prowadzeniu swojego biznesu. Ja nie uważam, że właściciel wyciągu zbankrutowałby, gdyby np do karnetu 5-6 dniowego dokładał godzinę szkolenia gratis. A i instruktor gdyby taką godzinę policzył np po 30zł, a nie po 60zł właścicielowi wyciągu, też głodny by nie chodził. To są proste i skuteczne metody marketingowe. Po pierwsze reklama dla szkoły narciarskiej, po drugie jakieś nowum dla własciciela wyciągu i dodatkowa atrakcja dla jego klientów.

A co do Twojej troski o stronę "biorącą" pieniądze, za korzystanie ze stoku, to powinieneś jeszcze wziąc pod skrzydła właścicieli "zaplecza gastronomicznego", bo przecież to niesłychany skandal, że narciarz za cene 2 razy więkaszą niż gdzie indziej, chce od nich np gorącej, a nie jak dostaje, letniej herbaty, czy kawy!!! Lub tak jak ja kawy nie dostałem wcale, bo pół godziny przed zamknięciem knajpy paniusia umyła już ekspres i kawy nie robi!!!
Żegnam!

#18 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 14 styczeń 2010 - 06:50

Cześć, w tym kraju nie ma pracy za darmo, bo nawet jeżeli jest coś za darmo, to znaczy, że trzeba chwile pomyśleć, gdzie jest haczyk! Nawet wolontariat jest w dużej części już robiony po coś, a najczęściej jest to wpis w CV młodego człowieka!

Nie wiem, jaki był zamysł SITN'u, uważam, że pomysł fajny! Jeżeli było to związane z misją tej instytucji to super! Jeżeli chcieli nałapać uczniów na kolejne dni i lekcje, to też super, bo ktoś pomyślał, policzył i uznał, że się opłaci taka "inwestycja".

Darek ceny dyktuje rynek, czytaj nowobogaccy też, którzy są "z"... lub właśnie są "narciarzami", bo sprzęt już mają! Szkółki cen nie wzięły z kosmosu! Pewnie, że fajnie by było taniej, ale kto Ci zabrania negocjacji ceny?

Zresztą wszyscy Ci, którzy są związani z obsługą wyciągu, gastro, kasa, szkółka, serwis itp., oni pracują tam tylko przy dobrych wiatrach, raptem kilka miesięcy, bo tyle trwa u nas zima! A sprzęt trzeba utrzymać cały rok. Nie mam pojęcia o kosztach, ale kolejne kiepskie zimy wcale tym ludziom nie pomagają - tak myślę.

Bonusy, gratisy, marketing, reklama, darmowe dni, darmowe jazdy, happy hours itp. to wszystko robione jest dla kasy!!!! Jak nie dla kasy tu i teraz to kasy, która z tego będzie za chwilę! ;)

Życie.

Ola

edit, bo P.S.chciałam...

ja wiem, że sprawdza się w życiu taka zasada, że chytry traci dwa razy, jeżeli oszukują, bo są chytrzy to stracą! Gwarantuję!

Użytkownik Osetia edytował ten post 14 styczeń 2010 - 07:10

#19 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 14 styczeń 2010 - 08:06

Kochani, ta "praca za darmo", nie jest za darmo. Odrobinę zmysłu kapitalistycznego proponuję sobie zapodać. Czy druga herbata w hipermarkecie jest gratis ? Jasne że nie jest. Bo zawsze ktoś za nią zapłaci.
To jest biznes w czystej postaci. Tylko do tego potrzeba czegoś więcej niż papierów nawet najlepszego instruktora narciarskiego.
Mam nadzieję że jasno tłumaczę o co chodzi.
Mój syn pomyśli: "chwyt marketingowy", mój ojciec: "precz z komuną "

Giełda narciarska

#20 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 14 styczeń 2010 - 09:49

Cześć
Pragne tylko nadmienieć, że panujące u nas w kraju dośc powszechnie przekonanie, że organizatorzy wypoczynku (bo przeciez nie chodzi tu tylko o zime i narciarzy) kroja nas wżywe oczy jest dośc złudne. Są oczywiście ci co kroją, sa oszuści ale wierzcie mi nie ma chyba szkoły narciarskiej w Polsce, która mogłaby sopbie pozwolić na dwa dni za darmo żeby odrobic to w weekend. Wie, że to przykład a nie jakiś konkret - mój tez. Waściele wyciągów - myslę o planowanych inwestycjach z zapleczem możliwością rozwoju itd a nie o lince na jakiejś pólkilometrowej górce to najczęsciej ludzie, siedzący w kredycie, których jedna zła zima może załatwić. Niestety tak jak w większości wyglądają nasi narciarze siermieżni i niedouczeni bo nie stac ich lub nie chcą się na nartach uczyc jeździć, tak też wyglądaja stoki i zaalecze - też im sie niedo końca chce bo lawirują jak przetrwac a nie robia wielki interes.
Pozdro