Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

But ciśnie

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:34

Witam,
wszystko było ok, nuty jezdziły ze mną drugi sezon i nagle nie wiadomo dlaczego zaczęły bardzo mocno cisnąc.
Klamra nie jest specjalnie na maxa dopięta, na drugi ząb tak jak w lewym bucie w którym jest wszystko ok.
Lewy super, zapięty tak jak prawy, natomiast prawy pije dokładnie w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu.
Jak to poprawić, naprawić, zlikwidować ?
Dzięki.

Załączone pliki

• Załączony plik  but.jpg (25,85 KB)
    Ilość pobrań: 29

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:49

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 15:34 napisał

Witam,
wszystko było ok, nuty jezdziły ze mną drugi sezon i nagle nie wiadomo dlaczego zaczęły bardzo mocno cisnąc.
Klamra nie jest specjalnie na maxa dopięta, na drugi ząb tak jak w lewym bucie w którym jest wszystko ok.
Lewy super, zapięty tak jak prawy, natomiast prawy pije dokładnie w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu.
Dzięki.

Bardzo wielki problem :thumbsup: Miewałem tak w przeszłości z różnymi butami, nie tylko narciarskimi :alegosc:
Obejrzyj dokładnie, spróbuj wymacać ręką, czy w tym miejscu, w języku nie załamała, lub nie przesunęła się gąbka. Może to być zupełnie niewinne i nie twarde załamanie, ale jeśli dobrze trafi, potrafi spowodować prawdziwe tortury.
Nie podejrzewam, żeby Ci się skarpeta w tym miejscu podwinęła, choć skutek potrafi być podobny.

#3 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:57

Albo w nieznaczny sposób zmieniła się stopa(opuchnięcie, odłożenie się tkanki tłuszczowej itp.). Mam podobny problem. But czwarty rok, przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:02

Cytat

spróbuj wymacać ręką, czy w tym miejscu, w języku nie załamała, lub nie przesunęła się gąbka.
to może być to, bo sam już nie wiem co innego cholera.....

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:17

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 15:57 napisał

przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

To akurat przerabiałem. Załamała się gąbka. Załamanie było prawie nie wyczuwalne dla palca. Korek pod piętę i wszystko wróciło do porządku, czego też Ci życzę.

Użytkownik deczko inny edytował ten post 30 grudzień 2009 - 15:19

#6 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:22

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 30.12.2009, 16:17 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 15:57 napisał

przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

To akurat przerabiałem. Załamała się gąbka. Załamanie było prawie nie wyczuwalne dla palca. Korek pod piętę i wszystko wróciło do porządku, czego też Ci życzę.

Spróbuję.
Pazur

#7 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:07

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 15:34 napisał

Witam,
Dzięki.

Witam
...powodem może być też niewłaściwe zamknięcie skorupy buta pod klamrami, często przy wkładaniu stopy/na tzw."siłę"/nadmierne rozwarcie skorupy powoduje odwrotne ułożenie się, zazwyczaj miękkich fragmentów skorupy,nad językiem...miałem ten kłopot w lewym bucie, w swoich poprzednich tecnicach rx... sprawdź to, chociaż prawdopodobnym powodem może być odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry/- wówczas pozostaje odbarczenie skorupy buta, każdy dobry serwis to robi, we Wrocku polecam serwis na Hallera, jeden punkt odbarczenia to koszt 50zł /brat odbarczał w 4 punktach i pomogło/...
...a może zastosuj miast słomy skarpetę narciarską...
/a te buty to juniorskie raczej są/
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:16

Cytat

...a może zastosuj miast słomy skarpetę narciarską...
nie będę wydawał na bzdety

Cytat

/a te buty to juniorskie raczej są/
juniorki.

Cytat

odwrotne ułożenie się, zazwyczaj miękkich fragmentów skorupy,nad językiem...miałem ten kłopot w lewym bucie

to odpada, bo sprawdzałem jeden raz

Cytat

odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry
o to bardziej, bo cały rok w stodole leżeli niezapięte

Cytat

odbarczenie skorupy buta
dokonam odbarczenia

Gdyby jeszcze coś/jakiś inny powód, powodował "pice", to bardzo proszę o rady, oby celne.

Giełda narciarska

#9 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:44

A ja właśnie doszedłem do tego co mnie tak uciska. Otóż miałem założone kalesonki i po wewnętrznej stronie jest szew. Płaski szew. Ale okazuje się, że ten płaski szew wcale nie jest taki płaski. Swoją grubość ma i jeśli dopnie się bardzo mocno buty to nie ma siły, żeby po pewnym czasie nie odczuć ten szew zwłaszcza jeśli w trakcie jazdy będzie miał możliwość przemieszczenia się.
Tak teraz na to wpadłem. No nic, trzeba przetestować bez kalesonek i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pit, a może zmieniłeś skarpety i akurat w tym miejscu jest jakieś niewielkie zgrubienie, które powoduje ucisk.

Pazur

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:57

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 16:44 napisał

A ja właśnie doszedłem do tego co mnie tak uciska. Otóż miałem założone kalesonki i po wewnętrznej stronie jest szew. Płaski szew. Ale okazuje się, że ten płaski szew wcale nie jest taki płaski. Swoją grubość ma i jeśli dopnie się bardzo mocno buty to nie ma siły, żeby po pewnym czasie nie odczuć ten szew zwłaszcza jeśli w trakcie jazdy będzie miał możliwość przemieszczenia się.
Tak teraz na to wpadłem. No nic, trzeba przetestować bez kalesonek i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pit, a może zmieniłeś skarpety i akurat w tym miejscu jest jakieś niewielkie zgrubienie, które powoduje ucisk.

Pazur

..skarpety zmieniłem, w sumie o tym też nie pomyślałem, ale fakt były inne. Ubrałem nówki sztuki (wiadomo zjazd KN). Ale z drugiej strony: czy one aż tak bardzo mogą oddziaływać, myślisz ?

Giełda narciarska

#11 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 19:31

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 17:16 napisał

Cytat

odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry
o to bardziej, bo cały rok w stodole leżeli niezapięte

Na 80 % masz powód. But zakladałeś zimny czy ciepły?
Pozdr

#12 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 21:40

But zakładałem zimy.
Dokładnie tak.

Giełda narciarska

#13 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 21:53

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 17:57 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 16:44 napisał

Pazur

..skarpety zmieniłem, w sumie o tym też nie pomyślałem, ale fakt były inne. Ubrałem nówki sztuki (wiadomo zjazd KN). Ale z drugiej strony: czy one aż tak bardzo mogą oddziaływać, myślisz ?

Nie wiem, wszystko może być przyczyną. U mnie potwierdziła się teza z kalesonkami. Już dwie godziny śmigam w domu z kalesonkami i butem na nodze i właśnie zaczyna mnie cholernie ściskać przy kostce tam gdzie akurat jest ten niby płaski szew.
Zbadaj skarpetki, może to one są przyczyną, a może przyczyny w ww postach.
Pazur

#14 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 31 grudzień 2009 - 06:32

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 26.11.2009, 9:46 napisał

Kalesonki, ............................... Polecam krótkie takie 3/4, tylko za kolano. Dłuższe potrafią „uciskać” piszczel i przeszkadzać w jeździe.

Starszych należy się słuchać.........często przynudzają, ...........ale pewne tematy juz przerabiali

#15 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 31 grudzień 2009 - 08:57

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 31.12.2009, 7:32 napisał

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 26.11.2009, 9:46 napisał

Kalesonki, ............................... Polecam krótkie takie 3/4, tylko za kolano. Dłuższe potrafią „uciskać” piszczel i przeszkadzać w jeździe.

Starszych należy się słuchać.........często przynudzają, ...........ale pewne tematy juz przerabiali

O to to , święte słowa.

Pazur