Skocz do zawartości

But ciśnie

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:34

Witam,
wszystko było ok, nuty jezdziły ze mną drugi sezon i nagle nie wiadomo dlaczego zaczęły bardzo mocno cisnąc.
Klamra nie jest specjalnie na maxa dopięta, na drugi ząb tak jak w lewym bucie w którym jest wszystko ok.
Lewy super, zapięty tak jak prawy, natomiast prawy pije dokładnie w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu.
Jak to poprawić, naprawić, zlikwidować ?
Dzięki.

Załączone pliki

• Załączony plik  but.jpg (25,85 KB)
    Ilość pobrań: 28

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1113 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 800
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:49

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 15:34 napisał

Witam,
wszystko było ok, nuty jezdziły ze mną drugi sezon i nagle nie wiadomo dlaczego zaczęły bardzo mocno cisnąc.
Klamra nie jest specjalnie na maxa dopięta, na drugi ząb tak jak w lewym bucie w którym jest wszystko ok.
Lewy super, zapięty tak jak prawy, natomiast prawy pije dokładnie w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu.
Dzięki.

Bardzo wielki problem :thumbsup: Miewałem tak w przeszłości z różnymi butami, nie tylko narciarskimi :alegosc:
Obejrzyj dokładnie, spróbuj wymacać ręką, czy w tym miejscu, w języku nie załamała, lub nie przesunęła się gąbka. Może to być zupełnie niewinne i nie twarde załamanie, ale jeśli dobrze trafi, potrafi spowodować prawdziwe tortury.
Nie podejrzewam, żeby Ci się skarpeta w tym miejscu podwinęła, choć skutek potrafi być podobny.

#3 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:57

Albo w nieznaczny sposób zmieniła się stopa(opuchnięcie, odłożenie się tkanki tłuszczowej itp.). Mam podobny problem. But czwarty rok, przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

#4 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:02

Cytat

spróbuj wymacać ręką, czy w tym miejscu, w języku nie załamała, lub nie przesunęła się gąbka.
to może być to, bo sam już nie wiem co innego cholera.....

#5 deczko inny

• Użytkownik
  • 1113 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 800
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:17

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 15:57 napisał

przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

To akurat przerabiałem. Załamała się gąbka. Załamanie było prawie nie wyczuwalne dla palca. Korek pod piętę i wszystko wróciło do porządku, czego też Ci życzę.

Użytkownik deczko inny edytował ten post 30 grudzień 2009 - 15:19

#6 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:22

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 30.12.2009, 16:17 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 15:57 napisał

przez cały czas wspaniale a w tym roku ciśnie mnie nad wewnętrzną kostką. Dlaczego? Jeszcze tego nie rozgryzłem.
Pazur

To akurat przerabiałem. Załamała się gąbka. Załamanie było prawie nie wyczuwalne dla palca. Korek pod piętę i wszystko wróciło do porządku, czego też Ci życzę.

Spróbuję.
Pazur

#7 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:07

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 15:34 napisał

Witam,
Dzięki.

Witam
...powodem może być też niewłaściwe zamknięcie skorupy buta pod klamrami, często przy wkładaniu stopy/na tzw."siłę"/nadmierne rozwarcie skorupy powoduje odwrotne ułożenie się, zazwyczaj miękkich fragmentów skorupy,nad językiem...miałem ten kłopot w lewym bucie, w swoich poprzednich tecnicach rx... sprawdź to, chociaż prawdopodobnym powodem może być odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry/- wówczas pozostaje odbarczenie skorupy buta, każdy dobry serwis to robi, we Wrocku polecam serwis na Hallera, jeden punkt odbarczenia to koszt 50zł /brat odbarczał w 4 punktach i pomogło/...
...a może zastosuj miast słomy skarpetę narciarską...
/a te buty to juniorskie raczej są/
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#8 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:16

Cytat

...a może zastosuj miast słomy skarpetę narciarską...
nie będę wydawał na bzdety

Cytat

/a te buty to juniorskie raczej są/
juniorki.

Cytat

odwrotne ułożenie się, zazwyczaj miękkich fragmentów skorupy,nad językiem...miałem ten kłopot w lewym bucie

to odpada, bo sprawdzałem jeden raz

Cytat

odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry
o to bardziej, bo cały rok w stodole leżeli niezapięte

Cytat

odbarczenie skorupy buta
dokonam odbarczenia

Gdyby jeszcze coś/jakiś inny powód, powodował "pice", to bardzo proszę o rady, oby celne.

#9 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:44

A ja właśnie doszedłem do tego co mnie tak uciska. Otóż miałem założone kalesonki i po wewnętrznej stronie jest szew. Płaski szew. Ale okazuje się, że ten płaski szew wcale nie jest taki płaski. Swoją grubość ma i jeśli dopnie się bardzo mocno buty to nie ma siły, żeby po pewnym czasie nie odczuć ten szew zwłaszcza jeśli w trakcie jazdy będzie miał możliwość przemieszczenia się.
Tak teraz na to wpadłem. No nic, trzeba przetestować bez kalesonek i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pit, a może zmieniłeś skarpety i akurat w tym miejscu jest jakieś niewielkie zgrubienie, które powoduje ucisk.

Pazur

#10 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:57

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 16:44 napisał

A ja właśnie doszedłem do tego co mnie tak uciska. Otóż miałem założone kalesonki i po wewnętrznej stronie jest szew. Płaski szew. Ale okazuje się, że ten płaski szew wcale nie jest taki płaski. Swoją grubość ma i jeśli dopnie się bardzo mocno buty to nie ma siły, żeby po pewnym czasie nie odczuć ten szew zwłaszcza jeśli w trakcie jazdy będzie miał możliwość przemieszczenia się.
Tak teraz na to wpadłem. No nic, trzeba przetestować bez kalesonek i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pit, a może zmieniłeś skarpety i akurat w tym miejscu jest jakieś niewielkie zgrubienie, które powoduje ucisk.

Pazur

..skarpety zmieniłem, w sumie o tym też nie pomyślałem, ale fakt były inne. Ubrałem nówki sztuki (wiadomo zjazd KN). Ale z drugiej strony: czy one aż tak bardzo mogą oddziaływać, myślisz ?

#11 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 19:31

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 17:16 napisał

Cytat

odkształcenie się skorupy przez niewłaściwe przechowywanie/np.niezamknięte klamry
o to bardziej, bo cały rok w stodole leżeli niezapięte

Na 80 % masz powód. But zakladałeś zimny czy ciepły?
Pozdr

#12 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 21:40

But zakładałem zimy.
Dokładnie tak.

#13 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 21:53

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 17:57 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 16:44 napisał

Pazur

..skarpety zmieniłem, w sumie o tym też nie pomyślałem, ale fakt były inne. Ubrałem nówki sztuki (wiadomo zjazd KN). Ale z drugiej strony: czy one aż tak bardzo mogą oddziaływać, myślisz ?

Nie wiem, wszystko może być przyczyną. U mnie potwierdziła się teza z kalesonkami. Już dwie godziny śmigam w domu z kalesonkami i butem na nodze i właśnie zaczyna mnie cholernie ściskać przy kostce tam gdzie akurat jest ten niby płaski szew.
Zbadaj skarpetki, może to one są przyczyną, a może przyczyny w ww postach.
Pazur

#14 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 31 grudzień 2009 - 06:32

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 26.11.2009, 9:46 napisał

Kalesonki, ............................... Polecam krótkie takie 3/4, tylko za kolano. Dłuższe potrafią „uciskać” piszczel i przeszkadzać w jeździe.

Starszych należy się słuchać.........często przynudzają, ...........ale pewne tematy juz przerabiali

#15 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
+

Napisano 31 grudzień 2009 - 08:57

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 31.12.2009, 7:32 napisał

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 26.11.2009, 9:46 napisał

Kalesonki, ............................... Polecam krótkie takie 3/4, tylko za kolano. Dłuższe potrafią „uciskać” piszczel i przeszkadzać w jeździe.

Starszych należy się słuchać.........często przynudzają, ...........ale pewne tematy juz przerabiali

O to to , święte słowa.

Pazur