Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Polska kontra Słowacja, czyli gdzie na narty pod Tatrami?

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 29 grudzień 2009 - 17:45

Witam serdecznie wszystkich. Poniżej załączam link do artykułu na Onecie o temacie: "Polska kontra Słowacja, czyli gdzie na narty pod Tatrami?" może komuś się to przyda, może ktoś kto był i wie jak jest odniesie się do tego artykułu, bo ja nie byłem nigdy, a z doświadczenia wiem, że słowo dziennikarskie, od rzeczywistości lubi odbiegać znacznie!!!

http://narty.onet.pl...1,artykuly.html

Miłej lektury i czekam na komentarze i subiektywne opinie :thumbsup:
Żegnam!

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 08:54

Wiele już na naszym forum napisaliśmy na temat Słowacji. Jeden z tematów newsowych:

http://www.kochamnarty.pl/Jak-sie-dba-wlas...amp;hl=słowacja

Mi się osobiście podoba to co Słowacy wyrabiają, jak pilnują tego co robią, jak dbają o swój interes narciarski.
U nas to wszystko jest jakoś sztucznie podzielone, nie trzyma się kupy. W jednym mieście, małym, kilka stacji narciarskich i nawet nici porozumienia, konsolidacji. Każda stacja sobie, każda odcięta, czasami poróżniona od drugiej. A przecież wiadomo że podstawa to konsolidacja. Narty mają łączyć, ma to być zabawa przede wszystkim dla nas, turystów którzy jadą często pół Polski by zostawić sporo pieniędzy w górach.
Nie można się porozumieć w obrębie kilku kilometrów ? Czy zawsze każdy sobie i tyle ?
Każdy sam ciągnie kasę z unii europejskiej na swoje armatki śnieżne, na swoje wyciągi nowe, na swoje stoki...
To mi się u nas najbardziej nie podoba.
I jestem przekonany że różnice będą się powiększać, niestety na korzyść narciarzy słowackich. Tam jest inne podejście do tego biznesu. Bo to wielki biznes z którego można czerpać ogromne zyski z radością dla obu stron: narciarz-właściciel górki.
Wspólne karnety, wspólne promocje, wspólne skibusy, wspólne atrakcje. Tylko wielką ofertą, bardziej atrakcyjną przyciągnie się narciarza.
U nas niestety odwrotnie: moje, wszystko moje. Z jednego stoku widać 5 innych i każdy z innym właścicielem. Choćby tylko karety wspólne zrobili, nagłośnili to w prasie, tv i sieci ! Trochę reklam: mamy wspólne karnety na całe miasto, czyli jezdzisz gdzie chcesz!!!
Itd.

Ale w sumie tak na zakończenie: nie mam ciśnienia na nic :thumbsup:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 14:58

A tu zrobie odnośnik do innego atku ale o tym samym.
Szkoda gadać i się denerwować na polską głupotę:

http://www.kochamnarty.pl/Chwilowe-informa...1628#entry11628
Żegnam!

#4 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:32

U mnie w sezonie na ogół: Słowacja 80% Polska 20%
Te 20% tylko dlatego, że mam parę górek za darmo.

#5 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 15:34

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 30.12.2009, 16:32 napisał

U mnie w sezonie na ogół: Słowacja 80% Polska 20%
Te 20% tylko dlatego, że mam parę górek za darmo.

Taki to pożyje - za darmochę.
Pazur

#6 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:07

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 30.12.2009, 16:34 napisał

Taki to pożyje - za darmochę.
Pazur

Tylko, żeby nie nadużywać dobroci wpuszczających jeżdżę sam, na ogół w tygodniu, a z rodziną i innymi na Słowację. Kalkulacja jest prosta: 75 euro za 300 wyjazdów na 1000 m stoku = 1,05 zł za wyjazd :alegosc:
Słowacy poza tym mają coś na co w Polsce długo nikt nie mógł, lub nie chciał wpaść: karnety godzinowe. U nas, przynajmniej jeszcze w zeszłym roku popularne ośrodki narciarskie zmuszały narciarzy do meldowania się na stoku o określonej godzinie 8-11, 8-14, 14-18 itd. Ja osobiście wolę sobie przyjechać o dowolnej porze i jeździć od 11.23 lub 14.58 tyle godzin na ile mam ochotę i za te godziny płacić.
Jest jednak i u nas postęp. Ta słynna ostatnio Nowa Osada ma 4-o godzinne za 60 zł Dołączona grafika
Nie jest to chyba drogo skoro mają takie obłożenie stoku :thumbsup:
http://www.kochamnar...ost-a2942-.html
Tylko jak jeździć przy takiej ilości ludzi. Chyba lepiej obok w lesie, bo drzewa są przewidywalne i się nie przemieszczająDołączona grafika
Pozdro. di

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:32

Cytat

Chyba lepiej obok w lesie, bo drzewa są przewidywalne i się nie przemieszczają

z tego co widzę na zdjęciu, to już ktoś próbował :thumbsup:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#8 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:35

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.12.2009, 17:32 napisał

Cytat

Chyba lepiej obok w lesie, bo drzewa są przewidywalne i się nie przemieszczają

z tego co widzę na zdjęciu, to już ktoś próbował :thumbsup:

Ładnie poszedł.
Pazur

#9 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 01 październik 2010 - 05:50

Witam, wrzucam ciekawy link, który Łysy podesłał na SB. Łysy :)

http://biznes.interia.pl/news/slowacy-walc...lientow,1538786

#10 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 01 październik 2010 - 06:31

:) hehe Królowa powiela tematy?? :)

A na poważnie to o tym samym piszą też w krakowskiej wyborczej w linku co zamiesciłem w http://www.kochamnarty.pl/index.php?s=&...ost&p=20675.

Oznacza to, że tam - na Słowacji - można, da się coś zrobić i się chce!!! Ja przecież mam niedaleko do nich :)
Żegnam!

#11 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 01 październik 2010 - 14:31

Ja sobie myślę , że jeśli ceny będą w tym roku przyzwoite to można skoczyć do Tatrzańskiej Łomnicy tam jest kawał świetnego stoku i co ważne blisko granicy :)

http://www.slowackie.pl/osrodek-narciarski...ka-lomnica.html

#12 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 01 październik 2010 - 22:44

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 1.10.2010, 15:31 napisał

Ja sobie myślę , że jeśli ceny będą w tym roku przyzwoite to można skoczyć do Tatrzańskiej Łomnicy tam jest kawał świetnego stoku i co ważne blisko granicy :)
....

Niestety ceny nie są przyzwoite... :)
Łomnica:
http://www.vt.sk/cen...kipasy/sk/zima/

Pleso, Donovaly i Racza:
http://www.parksnow....y.php?zob1=5#cn

Chpok:
http://www.jasna.sk/cenniky/skipassy/chopo...er-juh/sk/zima/

A tu przyzwoite!!! :)
Bachledowa:
http://zima.skibachledova.sk/pl/ceny/

Kubinska Hola jeszcze nie podała :)

Pozdrawiam.
Tadek

Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 01 październik 2010 - 22:45

Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#13 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 02 październik 2010 - 06:57

Ale Tadziu przecież te ceny są jak najbardziej zbliżone do naszych cen , przed świętami 1 dzień około 70zł , w czasie świąt około 120zł troszkę przesadzili ,ale jak zaczną świecić pustkami to pieronem zjadą z cen :)

#14 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
+

Napisano 02 październik 2010 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 2.10.2010, 7:57 napisał

1.
Ale Tadziu przecież te ceny są jak najbardziej zbliżone do naszych cen ,
2.
przed świętami 1 dzień około 70zł , w czasie świąt około 120zł troszkę przesadzili ,ale jak zaczną świecić pustkami to pieronem zjadą z cen :)

Ad 1.
Jeśli masz na myśli Krynicę i Szklarską to się zgadzam. Ale w większości polskich ośrodków jest to cena poniżej 70 zł przez cały sezon.

Ad 2.
Jest szansa, że przesuną termin zmiany "normalny sezon" na "koniec sezonu" z 21 marca na wcześniejszy, ale nie liczył bym specjalnie na to. W zeszłym sezonie ceny były podobne. Nic nie zmieniali. Ale planowa zmiana sezonów była chyba 8 marca. Czyli prawie cały marzec można było pojeździć taniej.

Czyli jeśli chodzi o Słowację to w tym sezonie nastawiam się Bachledową i Kubińską. No i może Chopok pod koniec marca.
Tadek

Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 02 październik 2010 - 21:30

Tadek

#15 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 03 październik 2010 - 13:12

Niestety w opinii o stokach narciarskich nie mogę być patriotą. Słowacja zdecydowanie jest bardziej cywilizowana pod względem infrastruktury narciarskiej niż Polska. Jedyny minus teraz na Słowacji to waluta Euro, który trochę zwiększa ceny karnetów. Myślę, że w Polsce ciężko będzie o zmiany, bo niestety Nasz naród ma charakter Kargula i Pawlaka, a także "psa ogrodnika", czyli sam nie weźmie ale innemu też nie da.

Pozdrawiam,
majkd
www.ski-portal.pl

#16 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
+

Napisano 07 październik 2010 - 13:45

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 1.10.2010, 23:44 napisał

Kubinska Hola jeszcze nie podała :)

Wreszcie podała :)
http://www.kubinska.sk/cennik/

Cennik taki jak w zeszłym roku.
Główny sezon (od 10.01.2010 do 6.03.2011) - 17 euro
Po 7.03.2011 - 14,50 euro. Pewnie jak im się uda uruchomić ośrodek przed 23.12 to też będzie cena 14,50 euro.

Pozdrawiam.
Tadek
Tadek

#17 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 07 październik 2010 - 14:37

Kameralna górka :) Cena jak dla mnie przyzwoita. Tylko za daleko troszkę.

Giełda narciarska

#18 Gośka

• Użytkownik
  • 8 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 29 listopad 2010 - 19:09

dla tych, którzy nie słyszeli jeszcze o slovakia super skipass
ze swoich tajemnych źródeł wiem też, że początek sezonu 3 grudnia, i ze na chopoku i w tatrzańskiej skipassy wtedy za euro;)

Użytkownik kiedar edytował ten post 29 listopad 2010 - 19:35
usunięcie linku reklamowego

#19 gizm00

• Użytkownik
  • 10 Postów:
Reputacja: 5
+

Napisano 29 grudzień 2011 - 09:12

Porównywanie Polski do Słowacji mija się z celem. Nasze sąsiady w Jasnej czy Tatrach Wysokich prędzej mogą konkurować z Austrią, Francją czy Włochami i to właśnie dzięki euro, bo jechać w tamtą część Europy a na Słowację, to w paliwie jest różnica. U nas infrastruktura słaba, więc jedynie co, to faktycznie jak ktoś liczy się z każdym groszem, a nie warunkami, to sobie może porównywać nasze do ichniejszych. Zresztą tak źle z tą różnicą cenową nie jest.

#20 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 29 grudzień 2011 - 19:51

Słowacja to taki średnik pomiędzy Austrią a Polską. Chyba nie mogą konkurować ani z Austrią ani z Polską.

Giełda narciarska