Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Cairngorn Mountain 23.12.09 czyli Szkocja zdobyta

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 24 grudzień 2009 - 18:08

Zgodnie zobietnica w dosyc spontanicznych okolicznosciach zdecydowalem sie na krotki wypad do Szkocji.17 godzinna udreka za kolkiem przez sparalizowana opadami sniegu Wielka Brytanie nie bardzo sie oplacila ale coz tak czasem bywa.Wybor padl na osrodek Cairngorn gdyz tylko tam warunki umozliwialy jazde.
Jezeli jazde w wiekszosci Europejskich osrodkach(wliczajac Polskie stoki) porownamy do pracy np murarza na budowie to szkockie nartowanie bardziej przypomina chlopca w piaskownicy.Stoki to praktycznie rowy wypelnione sniegiem o szerokosci od 5 do 15 metrow.Dodam ze warunki sniegowe byly jak mi powiedziano "really,really good" jako ze padalo cala noc.Rownolegly zjazd dwoch osob jednym stokiem jest praktycznie niemozliwy.Czegos takiego jak ratrak to chyba tam nie widziano.
Obsluga i praca personelu rowniez pozostawia wiele do zyczenia.O godz 8 rano widniala informacja ze pierwszy wjazd jest o godz 9.Troche zdziwiony bylem gdy obsluga wyciagu zjawila sie dopier o 8:30 a odsniezanie drogi prowadzacej do stacji rozpoczeto godzine pozniej.Tak wiec stoki otworzono o 12tej wiec "pojezdzilem" cale 3 godz bo czekalo na mnie 800km drogi powrotnej.Miodzio.

Załączone pliki

#2 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 28 grudzień 2009 - 08:12

Pytek, ale tak ogólnie zadowolony czy nie bardzo? Bo mimo wszystko pojeździłeś..., choć warunki i droga... tu szacun i podziw dla Pana prezesa :thumbsup:

no i .... czy warto Szkocję traktować, jako kraj, który posiada ośrodki narciarskie?

Pozdrawiam, Ola

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 28 grudzień 2009 - 10:06

Widać że narty to dla nich jakiś tam dodatek. Pewnie liczy się tylko piłka nożna ?
Podziwiam Cię za zacięcie i za to że się nie dałeś. Spory kawałek drogi zaliczyłeś. Zawsze to jednak jest doświadczenie, kolejne, narciarskie. A to się liczy i tyle.
Sniegu to faktycznie nie brakowało, ale jak wiadomo sam śnieg to nie wszytko. Skoro piszesz że ratraków to tam nie ma, to może oznaczać że trasy nie są mówią ogólnikowo " dopieszczone"
Prezes mam propozycję dla Ciebie: "spotkanko" w gronie KN

powaga, będziesz zadowolniony :alegosc:

http://www.kochamnarty.pl/Wisla-na-swieta-...t=20#entry11499
pomyśl :thumbsup:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 28 grudzień 2009 - 16:27

Oczywiscie ze zadowolony,uwielbiam takie przygody a kazda minuta na nartach jest bezcenna.Co do stokow to powiem jeszcze ze brak drzew jest wielkim utrudnieniem w organizacji stokow.Na tak niewielkim obszarze wystarczylyby 2 moze 3 orczyki i moznaby zrobic 3 badz 4 naprawde fajne szerokie trasy ale z powodu wiatrow Szkoci musieli postawic plotki,ktore ograniczaja trasy.Po za tym warunki,ktore zastalem(mgla,widocznosc 5m)panuja jak mi powiedziano przez ok 3/4 sezonu.
Kolejna sprawa narciarstwo tam traktowane jest jako dodatek,tak zeby cos z tymi wzgorzami robic zima.Bylem w tych okolicach rok temu poznym latem i musze powiedziec,ze Szkocja robi o wiele wieksze wrazenie gdy jest zielona i zwiedzenie takiej goraco polecam.

#5 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 29 grudzień 2009 - 06:52

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 28.12.2009, 16:27 napisał

Oczywiscie ze zadowolony,uwielbiam takie przygody a kazda minuta na nartach jest bezcenna...

Bylem w tych okolicach rok temu poznym latem i musze powiedziec,ze Szkocja robi o wiele wieksze wrazenie gdy jest zielona i zwiedzenie takiej goraco polecam.

Super! Ja tez cierpię na ten sam zespół :thumbsup:

Nie znam Szkocji narciarskiej, wyobrażenie miałam i w zasadzie Pytek je potwierdził... Ja natomiast potwierdzę słowa Pytka... miałam przyjemność być w Szkocji kilka razy zawodowo i polecam każdemu, kto lubi piękne widoki i/lub gdy potrzebuje zatrzymać się trochę w miejscu, nabrać dystansu, odpocząć, zobaczyć, że da się inaczej....

Pozdrawiam, Ola

#6 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 29 grudzień 2009 - 16:51

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 29.12.2009, 7:52 napisał

... gdy potrzebuje zatrzymać się trochę w miejscu, nabrać dystansu, odpocząć, zobaczyć, że da się inaczej....

Pozdrawiam, Ola

Wielkiego plusa masz u mnie za to stwierdzenie.Wiekszosc moich znajomych nie rozumie(nie chce rozumiec) ze wlasnie da sie inaczej.A my wciaz gnamy bez tchu przez zycie.Tylko za czym,po co...?

#7 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 29 grudzień 2009 - 20:12

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 29.12.2009, 16:51 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 29.12.2009, 7:52 napisał

... gdy potrzebuje zatrzymać się trochę w miejscu, nabrać dystansu, odpocząć, zobaczyć, że da się inaczej....

Pozdrawiam, Ola

Wielkiego plusa masz u mnie za to stwierdzenie.Wiekszosc moich znajomych nie rozumie(nie chce rozumiec) ze wlasnie da sie inaczej.A my wciaz gnamy bez tchu przez zycie.Tylko za czym,po co...?

za lepszym... tylko, że tak pędzimy, że je omijamy...

znalazłam fotki z tamtych czasów... trochę wspomnień, nie narciarskie, ale też górskie, lekko śnieżne, a przede wszystkim spokój, spokój, spokój... luz i luz, totalny relaks. ja tam odpoczywałam! I mam nadzieję jeszcze kiedyś tam wrócić..., nie mieć zasięgu i słyszeć wiatr, morze i szept gór...

Ola

Załączone pliki

#8 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 29 grudzień 2009 - 21:10

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 28.12.2009, 17:27 napisał

Oczywiscie ze zadowolony,uwielbiam takie przygody a kazda minuta na nartach jest bezcenna.Co do stokow to powiem jeszcze ze brak drzew jest wielkim utrudnieniem w organizacji stokow.Na tak niewielkim obszarze wystarczylyby 2 moze 3 orczyki i moznaby zrobic 3 badz 4 naprawde fajne szerokie trasy ale z powodu wiatrow Szkoci musieli postawic plotki,ktore ograniczaja trasy.Po za tym warunki,ktore zastalem(mgla,widocznosc 5m)panuja jak mi powiedziano przez ok 3/4 sezonu.
Kolejna sprawa narciarstwo tam traktowane jest jako dodatek,tak zeby cos z tymi wzgorzami robic zima.Bylem w tych okolicach rok temu poznym latem i musze powiedziec,ze Szkocja robi o wiele wieksze wrazenie gdy jest zielona i zwiedzenie takiej goraco polecam.

Podziwiam !!! Wariaci są wszędzie.
Pazur

#9 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 29 grudzień 2009 - 23:09

To i ja wrzuce pare fotek z okolic Loch Ness.

Załączone pliki

#10 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 30 grudzień 2009 - 06:38

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 29.12.2009, 23:09 napisał

To i ja wrzuce pare fotek z okolic Loch Ness.

:thumbsup: zawsze tam czekałam na spotkanie z potworem... nigdy nie wyszedł :alegosc: , podobno dostawał cynk i się zwyczajnie bał :alegosc: :)

Panie Prezesie pięknie tam jest. Błogo... i tak blisko... Ty masz...

Ola

P.S. edit, bo jeszcze znalazłam coś... zaczajonego potwora :), czyjąś zabawę w Glasgow, coś dla koneserów :aaaaa: - spójrzcie na datę na beczce :alegosc: i góra, jak zawsze od razu widać, że szkocka...

Załączone pliki

Użytkownik Osetia edytował ten post 30 grudzień 2009 - 07:08