Skocz do zawartości

W jakiej bieliźnie jeździmy na nartach...? Panie? Panowie?

142 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 26 listopad 2009 - 09:46

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.11.2009, 21:29 napisał

W jakiej bieliźnie jeździmy na nartach...? Panie? Panowie?

Pozdrawiam, Ola

Generalnie w „oddychającej”
Dawno, dawno temu kupiłem jakąś Reimę i zakochałem się w niej od pierwszego „razu”
Miłość jest chyba odwzajemniona gdyż praktycznie jesteśmy ciągle razem. (może być tylko lekko rozczarowana gdyż rozstaję się z nią na noc)
Ale jedna to zbyt mało. Jestem leń i pranie bielizny w” warunkach stokowych” co wieczór nie za bardzo mi pasowało ( choć przeprana wieczorem rano zawsze była sucha), tak więc wkrótce kupiłem drugą i trzecią. Bielizna rewelacja, choć z dostępem jest kłopot, gdyż generalnie są to ubranka dla……dzieci. Od pewnego już czasu niestety największy rozmiar jest zbyt mały i kolejny zakup leży w szafie. Należało więc poszukać czegoś innego i tu kolejne zakupy, mniej lub więcej udane. Za podpowiedzią Mirka kupiłem Craft-a, fajna koszulka rozpinana pod szyją, zakładana gdy inni uczestnicy zabawy podejrzliwie patrzą na „tę samą trzy dniową Reimę” . Największym rozczarowaniem był jednak cienki golf firmy Loffler , zmechacił i rozciągnął się już po jednym 6 dniowym wyjeździe, wyglądał jak onuca, więc zakończył swój krótki żywot w koszu .Inną mniej udaną inwestycją była koszulka wykonana z Rhowylu. Koszulka może i wygląda ok., ale ma jedną zasadniczą ukrytą wadę, lub „zaletę”. Ludzie zaczynają uciekać od ciebie już w porze obiadowej, śmierdzi okrutnie więc zdecydowanie „na narty” nie polecam.
Dla leni najlepszym rozwiązaniem jest więc jedna koszulka na jeden dzień i tak też praktykuję.
Kalesonki, też z Reimy, mam dwie sztuki i jest to wystarczająca ilość. Zakładane sporadycznie, przy bardzo niskich temperaturach tak powiedzmy od -15 . Polecam krótkie takie 3/4, tylko za kolano. Dłuższe potrafią „uciskać” piszczel i przeszkadzać w jeździe.

Tak wyrychtowany , tylko w koszulce ( i kurtce oczywiście) udaję się na stok i jest to zwykle wystarczające. Przy temperaturach poniżej -5 zakładam polar „100-kę”.Przy bardzo niskich zakładam „200-setke”.
Zdecydowanie odradzam zwykłą bawełnę lub flanelę, w czasie jazdy można „przeżyć” ale już na wyciągu powoduje „szczękanie” zębami a i widok Kogoś jeżdżącego z soplem lodu na plecach nie jest zbyt miły.

#2 jabol

• Moderator
  • 1790 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 375
+

Napisano 26 listopad 2009 - 10:13

temat rozpoczęty w innym dziale proponuję kontynuować tutaj
(mam nadzieję Bzyku że nie obrazisz się za przeniesienie posta z venusowego tematu)

Użytkownik jabol edytował ten post 26 listopad 2009 - 10:33

Dołączona grafika
pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz

#3 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
+

Napisano 26 listopad 2009 - 10:50

jasne :D porządek musi być

#4 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 26 listopad 2009 - 20:17

ja jestem mało nowoczesna, mało obeznana, jakaś taka zwyczajnie zwykła... :D

Bielizna zwyczajna, choć może bardziej usportowiona! Przy niższych temperaturach wciskam na siebie bawełniane rajtki. Od góry... zakładam bawełnianą bluzkę z długim rękawem, a na to ok. 100 letni czarny golf :russian: Wymienne wszystko, co pod golfem..., jakoś mało potliwa jestem :zab:

Ale powiałam nudą... :D

Ola

#5 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 26 listopad 2009 - 21:20

Ja zawsze jezdze w czarnej.

#6 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 26 listopad 2009 - 22:59

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 26.11.2009, 21:20 napisał

Pytek wielkie dzięki za ten post - stałeś się po nim moim idolem!!! :zab: :D :russian: :) :D

Użytkownik kiedar edytował ten post 26 listopad 2009 - 23:09

Żegnam!

#7 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 27 listopad 2009 - 06:24

uuuuuaaaaa :) równie ostro jak u skimana.... uuuuu :zab:

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 26.11.2009, 22:59 napisał

Pytek wielkie dzięki za ten post - stałeś się po nim moim idolem!!! :) :D :russian: :) :)

Darek już zakończysz formalności związane z funclubem Prezesa :), to masz jeszcze Adama...
http://www.kochamnarty.pl/PLANETA-VENUS-t3...t=20#entry10160

i lepiej napisz w jakich majtkach jeździsz, może jakoś wspólnie doczekamy śniegu.... :D

Ola

P.S. Janusz, na/w Planecie został jeszcze post isi o niej i jej majtkach :) , czy możesz i ją i Adama też przenieść, będzie wszystko w kupie, Ty lub ktoś inny może jeżeli może...

#8 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 39
+

Napisano 27 listopad 2009 - 10:10

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 26.11.2009, 21:17 napisał

Bielizna zwyczajna, choć może bardziej usportowiona! Przy niższych temperaturach wciskam na siebie bawełniane rajtki. Od góry... zakładam bawełnianą bluzkę z długim rękawem, a na to ok. 100 letni czarny golf :russian: Wymienne wszystko, co pod golfem..., jakoś mało potliwa jestem :zab:

Ola

Olu, dokładnie ten sam zestawik mam :)
Pozdrawiam.
Paulina
P.S. Widocznie moja rozprawka o majtkach w Venus mało interesująca była :) Spoko – majtki to majtki :)!

Użytkownik isia123 edytował ten post 27 listopad 2009 - 10:12

#9 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 27 listopad 2009 - 10:55

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 27.11.2009, 7:24 napisał

P.S. Janusz, na/w Planecie został jeszcze post isi o niej i jej majtkach :D , czy możesz i ją i Adama też przenieść, będzie wszystko w kupie, Ty lub ktoś inny może jeżeli może...

Olu...miotła służy Babie Jadze do latania, polataj sobie trochę miast sprzątania.../choć właściwie nie mam nic na przeciw, by wraz z Paulą gdzieś być przeniesionym...Janusz poproszę o Zermatt.../
Dołączona grafika

#10 jabol

• Moderator
  • 1790 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 375
+

Napisano 27 listopad 2009 - 10:59

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 26.11.2009, 11:13 napisał

Coś w tym jest bo, ja specjalistycznej bielizny nie kupiłam sobie jeszcze :D
Mam zestawik "rajtek" grubszych pod spodnie oraz bawełnianych dopasowanych koszulek pod polar (również dopasowany). Wystarczało jak na razie, ale kto wie może czas się unowocześnić bielizną termiczną!

bawełniana koszulka pod polar ? czyli mokra podkoszulka
w ramach unowocześnienia polecam X - Bionic , to naprawdę działa
Dołączona grafika
Dołączona grafika
pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz

#11 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2009 - 11:50

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 27.11.2009, 11:59 napisał

Coś w tym jest bo, ja specjalistycznej bielizny nie kupiłam sobie jeszcze :russian:
Mam zestawik "rajtek" grubszych pod spodnie oraz bawełnianych dopasowanych koszulek pod polar (również dopasowany). Wystarczało jak na razie, ale kto wie może czas się unowocześnić bielizną termiczną!

Dołączona grafika

Tak, jak wspominałam, zamierzam się unowocześnić w tym roku :zab: Dzięki za sugestie :) Gwiazdka niebawem :D
Ale mokra koszulka to nie bardzo, bo przecież w innym przypadku raczej bym coś na ten temat wiedziała :D i wybrała wcześniej coś dla siebie.
Pozdrawiam. Paulina

#12 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2009 - 11:54

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 27.11.2009, 12:50 napisał

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 27.11.2009, 11:59 napisał

Coś w tym jest bo, ja specjalistycznej bielizny nie kupiłam sobie jeszcze :russian:

Dołączona grafika

Tak, jak wspominałam, zamierzam się unowocześnić w tym roku :zab: Dzięki za sugestie :) Gwiazdka niebawem :D
Ale mokra koszulka to nie bardzo, bo przecież w innym przypadku raczej bym coś na ten temat wiedziała :D i wybrała wcześniej coś dla siebie.
Pozdrawiam. Paulina

P.S. Poproszę o alternatywę bo 250 zł za koszulkę to raczej nie dam, albo zostanę przy bawełence :)

#13 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2009 - 12:26

np http://www.allegro.pl/item833047819_craft_...ychajaca_m.html
mam podobny model tylko męski i czarny :D z suwakiem pod szyją lub inne craft-a

PS.Link tylko przykładowy

#14 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2009 - 12:54

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 27.11.2009, 13:26 napisał

np http://www.allegro.pl/item833047819_craft_...ychajaca_m.html
mam podobny model tylko męski i czarny :russian: z suwakiem pod szyją lub inne craft-a

PS.Link tylko przykładowy

No dzięki, to jeszcze taniej niż to co ja znalazlam na allegro. Szkoda tylko że żólta, ale czarne też pewnie są :zab:
Cena do 1oo zł to jeszcze rozumiem :D

#15 deczko inny

• Użytkownik
  • 1120 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 806
+

Napisano 27 listopad 2009 - 15:35

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 26.11.2009, 21:17 napisał

Ola

Czeszko Olu.
Przecież bawełniane gacie są ok. pod warunkiem, że się nie forsujesz sportowo, czyli nie wyciskasz z siebie siódmych potów.
Mieszkam koło wzniesień i czasem przemieszczam się na nie przy pomocy bicykla. Wiele lat temu taką jazdę uskuteczniałem w bawełnie i jakiejś kurcinie. Do góry jeszcze jakoś było, ale po pokonaniu 600 metrów przewyższenia trzeba było zjechać na dół w stanie kompletnie mokrym co przy temperaturach 0-10 było masakrą.
Bawełna pochłania chyba z dziesięć razy więcej wody, niż sama waży.
Na szczęście jakiś mędrzec wymyślił gacie i inne derki z plastiku, a tych woda się słabo trzyma i to cała tajemnica. W takiej bieliźnie uprawianie sportów jesienno-zimowo-potliwych stało się przyjemnością, a nie udręka.
Całe szczęście, że narciarstwo się do bardzo potliwych nie zalicza, oczywiście oprócz skiturów, ale też może się trochę potu pojawić, więc bardzo polecam bieliznę nie zatrzymującą wody.
Jeśli nie uprawia się działalności wyciskających pot, lub ktoś się nie poci to wystarczy byle co ubrać.
Ja na rower stosuję: plastikowy, antypotny podkoszulek, bawełnianego masera i dobry windsoper. Po powrocie maser jest kompletnie mokry, podkoszulek jest suchy, a mi było ciepło.
Na narty pewniakiem jest podkoszulek, a dalej to w zależności od temperatury.
Pozdrówka. :)

Marzy mi się różowa bielizna antypotna z jakimś delikatnym wykończeniem koronką.

#16 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2009 - 16:44

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 27.11.2009, 15:35 napisał

Całe szczęście, że narciarstwo się do bardzo potliwych nie zalicza,

Chyba jestem już stary, bo ja pocę się strasznie...........szczególnie na czarnych

#17 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 27 listopad 2009 - 18:58

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 26.11.2009, 23:59 napisał

Pytek wielkie dzięki za ten post - stałeś się po nim moim idolem!!! :zab: :D :russian: :) :D

Kiedar posada prezesa fanklubu juz obsadzona ale zawsze mozesz byc vice.

#18 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1305 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 471
+

Napisano 27 listopad 2009 - 19:50

Osobiście polecam bieliznę termoaktywną duńskiej firmy North Field, nie mam pewności czy w naszych sklepach są ale na allegro na 100% coś się znajdzie :D

#19 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 27 listopad 2009 - 21:01

A tak na powaznie to ja od stop do glowy w Helly Hansen,oczywiscie na czarno :D

#20 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 27 listopad 2009 - 23:00

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 27.11.2009, 18:58 napisał

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 26.11.2009, 23:59 napisał

Pytek wielkie dzięki za ten post - stałeś się po nim moim idolem!!! :) :D :russian: :) :)

Kiedar posada prezesa fanklubu juz obsadzona ale zawsze mozesz byc vice.

Pytek ja na posady nie łapczywy wcale. Będe się grzał w cieniu prezesa :) :)

Ola a co do majtek, w których jeżdże no to co tu pisać - w wygodnych!!!
Niestety ja tak jak ty mało nowoczesny jestem. Majtki wygodne, podkoszulek lub bluza bawełniana na to golf bawełniany a na to wszystko spodnie i kurtka - kolor bawełnianych dodatków nieważny, acz atrakcyjny :) :D, kurtka i spodnie niebieskie, co widać na mojej profilowej fotce :zab:
No chyba, że mróz ścisnie mocniej to grubszy sweter ubieram pod kurtke i juz mi ciepło jak trzeba.
Żegnam!