nie wiem czy ten drugi poradnik ktoś w ogóle przeczyta, ale z braku zajęcia chwilowego postanowiłem go zamieścić.
Dotyczy on naszych pociech, a w zasadzie tego co zabrać ze sobą na narty. A właściwie co zabrać dziecku.
dekalog.jpg (9,25 KB)
Ilość pobrań: 20 Dekalog narciarski. Oczywiście nie należy malucha uczyć na pamięć dekalogu, ale podstawy koniecznie musi znać. Dla swojego i naszego bezpieczeństwa polecam by podstaw poruszania się na stoku nasze pociechy nauczyć. Zapytać, podpowiedzieć co i jak.
Sprawdzić na stoku w praktyce, oczywiście bez nacisków, ze spokojem.
kask.jpg (269,23 KB)
Ilość pobrań: 16 Kask narciarski. Wiele razy już poruszany temat na forum. Omawiany na wszystkie możliwe sposoby. Koniecznie obowiązkowy, nawet bardziej niż narty.
Dobrze dopasowany, najlepiej z serii: dla dzieci.
Mniej wtedy waży i nie daje się maluchowi we znaki. Nie męczy go.
Dodatkowo: wykształcenie nawyku u dziecka nakładania na narty zawsze kasku.
kurtka.jpg (39,38 KB)
Ilość pobrań: 12 Elementy garderoby. Najlepiej kombinezon, ale dzieci nie zawsze chcą go nosić, wolą wyglądać jak rodzice.
W tej sytuacji narciarska kurtka, spodnie odpowiednia bielizna i skarpety równiez narciarskie. Nie oszczędzamy na odzieży dziecka.
Kurta obowiązkowo z miejscem na skipass. U dzieci to szczegolnie ważne, u dorosłych mniej.
I rękawiczki. Chyba jeden z najważniejszych elementów ubioru maluszka.
Nieprzemakalne, dobrze dobrane miarowo, ułatwiające trzymanie kijków. Takie by nie marzły dłonie.
gogle.jpg (52,43 KB)
Ilość pobrań: 12 Gogle. Podobnie jak w przypadku kasku. Niech to będzie model dziecięcy, lekki i wygodny.
Przygotujcie je odpowiednio by nie parowały, by maluch co chwilę nie musiał z nimi "walczyć"
Pamietajcie by gogle kupować zawsze mając przy sobie kask, ważne. Nie każde gogle będą pasowały na kask, niestety.
ices.jpg (100 KB)
Ilość pobrań: 13 (ang. In Case of Emergency) Tu raczej wszsystko jasne i nie ma co klepać.
ICE to skrót od angielskiego zwrotu
"in case of emergency" - "w nagłym wypadku" zapisane w naszym telefonie komórkowym mogą ułatwić udzielanie pomocy każdemu z nas.
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.
Często dla uratowania życia, niezbędny staje się kontakt z krewnym lub inną osobą, która może udzielić informacji dotyczących przewlekłych chorób, przyjmowanych leków lub alergii rannego.
plecak.jpg (72,38 KB)
Ilość pobrań: 15 Plecak. Oczywiście na naszych plecach, nie dziecka hahahaha. Wygodny z przeznaczeniem na wypady narciarskie. Nie ma problemów z ich zakupem u nas. A w plecaku koniecznie:
*picie,
*słodycze,
*kanapki,
*buty malucha, czyli te które nakłada po nartach( w sytuacji kiedy nogi będą bolały, lub podczas dłuższej przerwy. Na wszelki wypadek nieć warto.
*zapasowe rękawiczki, bardzo ważne !!
*mały termos,
*książeczkę do kolorowania lub jakaś inna zabawka/maskotka w razie nudów których mam nadzieję nie będzie.
krem.jpg (47,79 KB)
Ilość pobrań: 13 Krem, koniecznie z odpowiednim filtrem na słońce. To element o którym bardzo łatwo się zapomina, a nie wiem dlaczego tak jest.
Skutki przebywania z niezabezpieczoną twarzą malucha mogą być opłakane . Może się okazać że pierwszy dzień jazdy był ostatnim i to z takiego błahego wydawać się może, powodu.
Z doborem kremu nie ma dziś najmniejszych problemów, do wyboru do koloru....
To tyle z mojej strony, mam nadzieję że nie przynudziłem za bardzo.....