Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Flex - o co chodzi w butach narciarskich?

180 odpowiedzi w tym temacie

#1 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 19 listopad 2009 - 07:46

Witam!

wrodzony egoizm pozwala mi na założenie tego tematu :D
Często czytam i tu także, że flex w bucie ważnym jest! Zdążyłam się dowiedzieć, że im niższy tym bardziej dla początkujących! Jestem w posiadaniu butów Rossignola, mam je kilka dobrych lat, myśle, że flex maja dość niski! Od dwóch lat mój mąż próbuje mnie przekonać do zakupu nowych butów z większym flexem! W sumie to przymierzam różne buty, ale bez szans, albo są zbyt szerokie, albo zwyczajnie nie wygodne, a to wiadomo podstawa!
Z drugiej strony, nasz znajomy stwierdził, że flexy to bzdury i tyle. jeżeli jest mi wygodnie w takich a nie innych butach, to mam w nich jeździć!

Flex ważny czy nie ważny? Zwracać uwagę czy nie?

Pozdrawiam, Ola

#2 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 19 listopad 2009 - 08:42

Cześć Olu,
ja też mam niski flex w butach!
Ja dobierałam but po względem wygody, dla mnie to jest też bardzo ważne.
W moim przypadku to też dlatego, że moja jazda jest przede wszystkim rekreacyjna :russian:

Rozumiem natomiast potrzebę posiadania butów z wysokim flexem jeżeli chodzi o bardzo dobrze jeżdżących narciarzy, zawodników.
Jeżeli narciarz wkłada ogromną siłę w jazdę, w prędkość, musi mieć twardy, sztywny but (wysoki flex). Inaczej może zrobić sobie krzywdę.

Jak źle rozumiem "twardość butów" to mnie poprawcie, proszę. Bo tak do tej pory myślałam.

P.S. Troszkę OBOK TEAMTU. Przyznam się do błędu, który popełniłam kilka lat temu. Kupiłam buty dwa numery za duże.
Jak ja to z robiłam, do dzisiaj nie wiem!? Myślę jednak, że to również ważny temat obok twardości buta – ODPOWIEDNI ROZMIAR! Trudno go określić, szczególnie na początku! :D

#3 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 19 listopad 2009 - 10:05

Witam,
o flexie napisano już tomy opasłe i pisze się dalej i coraz więcej.
Po to by jak najwięcej ludzi nabić w butlę z korkiem.
Sprawę flexu podzielę na męski i damski.
I tak:
mocno naciągając, flex w przypadku panów ma znaczenie jesli chodzi o jazdę.
Nie tyle wyczyn ważny tu jest, a waga. Wielki, grubawy ski-racer, który juz jezdzi kilka sezonów potrzebuje konkretnego flexu, inaczej powigina się jak rezus.....

Zaś jeśli tyczy się kobiet, tak jak w tym temacie, to suma sumarum flex można sobie schować w "buty" a raczej ściemę o flexie!!
Nie licząc 1% procenta wyczynowców damskich dla których flex znaczenie ma, to dla reszy dziewcząt nie ma żadnego. Bajki się opowiada wam, by zrobić na was interes.
No bo która z was po jednym roku jazdy nie chciałaby awansować z 60 na 80 ? Pewnie każda, więc idzie do sklepu i kupuje nie wiem tylko po co buty z większym flexem.
Dla Was dziewczyny to but wygodny z flexem 60 i po wszystkim, nie dajcie się naciągać na jakieś tam "wyimaginowane awanse stokowe".

Wersja do druku :D

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 11:02

Cytat

Witam,
o flexie napisano już tomy opasłe i pisze się dalej i coraz więcej.
Po to by jak najwięcej ludzi nabić w butlę z korkiem.
Sprawę flexu podzielę na męski i damski.
I tak:
mocno naciągając, flex w przypadku panów ma znaczenie jesli chodzi o jazdę.
Nie tyle wyczyn ważny tu jest, a waga. Wielki, grubawy ski-racer, który juz jezdzi kilka sezonów potrzebuje konkretnego flexu, inaczej powigina się jak rezus.....

Zaś jeśli tyczy się kobiet, tak jak w tym temacie, to suma sumarum flex można sobie schować w "buty" a raczej ściemę o flexie!!
Nie licząc 1% procenta wyczynowców damskich dla których flex znaczenie ma, to dla reszy dziewcząt nie ma żadnego. Bajki się opowiada wam, by zrobić na was interes.
No bo która z was po jednym roku jazdy nie chciałaby awansować z 60 na 80 ? Pewnie każda, więc idzie do sklepu i kupuje nie wiem tylko po co buty z większym flexem.
Dla Was dziewczyny to but wygodny z flexem 60 i po wszystkim, nie dajcie się naciągać na jakieś tam "wyimaginowane awanse stokowe".

Wersja do druku :D

:zab:
tak własnie sobie myślałam :russian:
Wygoda, wygoda najważniejsza! Dobrze dopasowany but to podstawa!
Pozdrawiam.
Paulina

#5 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 19 listopad 2009 - 11:23

Co do nadmiernego skupiania się nad stopniem twardości to może racja, nie moze to byc decydujący czynnik. Natomiast z własnego skromnego doświadczenia przestrzegam przed zbytnim skupianiem się tylko na wygodzie....Wiadomo, że but miękki z natury jest wygodnieszy, w sklepie też odczucia mogą sie okazać zdradliwe, chociazby ze względu na temperaturę w jakiej buty są tam wystawiane...
Dwa lata temu popełniam blad, zafundowalam sobie rozmiar 26, a teraz mierze 24,5/25....Kupiłam sobie własnie taki kapeć, bo chciałam aby był wygodny a oprócz tego byłam totalnie zielona w procedurze przymierzania. A tą lekcje trzeba odrobic bardzo starannie...

Osobiscie będe kupowac but o flexie 90, wygodny, dobrze trzymajacy całą stopę...

#6 paszczak72

• Użytkownik
  • 32 Postów:
  • Narty:Dynastar Contact 4X4,Atomic SX 11 , Atomic SL10
  • Imię :Mariusz
Reputacja: 4
+

Napisano 19 listopad 2009 - 11:50

Piotr,wydaje mi sie że duzo racji jest w tym co piszesz na temat swoistego podziału jeśli chodzi o flex dot.kobiet i mężczyzn.Mężczyźni biorąc pod uwage jednak większą wagę ( i większą rozpiętość tej wagi)oraz jak by nie było agresywniejszą w większości jazdę będa potrzebowali butów o wiekszym fleksie.Obserwując iles tam lat z koleji jeżdzące kobiety daje się zauwazyc że w zdecydowanej większości jeżdzą one nieźle ale...zazwyczaj bardzo albo ostrożnie,albo bardzo asekuracyjnie bądz bardzo że tak się wyrażę...dystyngowanie (nawet jeżeli im samym sie wydaje że jest troche inaczej).W związku z tym faktycznie buty o fleksie ok.60,góra 70 załatwiają sprawę.W tym wypadku intensywne parcie w kierunku bardzo twardych butów damskich jest zwykłym naciąganiem marketingowym mającym za zadanie wyciągnięcie dodatkowej kasy z portfeli narciarek (bądz ich drugich,rzekomo tych gorszych połówek :D )i mija się z celem,no oczywiście za wyjątkiem tych 10-15% narciarek naprawde jeżdzących ostro i na wysokim poziomie.Tak więc podpisuje się pod zdaniem Pita...
Pozdrawiam,Mariusz

#7 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 19 listopad 2009 - 12:46

PFS - może ktoś o tym słyszał ? - czyli progressive flex system firmy nordica
właśnie z tym systmem kupiła sobie żonka buty i jest niezwykle zadowolona,
but im bardziej zgięty tym ma większy flex - podobno tak to działa (wyjaśnienia sprzedawcy)
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#8 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 12:53

pfs

PFS: Progressive Fit System
Na system PFS składa się cała gama butów i wkładek wewnętrznych wraz z zastosowanymi w nich technologiami.
Różne kombinacje pianek "zapamiętujących" kształt stopy, materiałów odprowadzających pot oraz sposobów wentylacji zapewniają komfort oraz znakomitą kontrolę nad sprzętem zarówno początkującym jak i zaawansowanym rolkarzom.

O bucie narciarskim nic nie znalazłem, ale wracając do tematu, to oczywiście że można kupić flex 90 i 120, ale wg. mnie to dodatkowe kilka stów wydanych niepotrzebnie.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#9 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 19 listopad 2009 - 13:06

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 19.11.2009, 13:53 napisał

Pit nie fit ale flex,
Załączony plik  pfs.JPG (164,93 KB)
Ilość pobrań: 58
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#10 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 13:20

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 19.11.2009, 13:06 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 19.11.2009, 13:53 napisał

Pit nie fit ale flex,
Załączony plik  pfs.JPG (164,93 KB)
Ilość pobrań: 58

zgadza się , skrót mnie zgubił, dokładnie flex.... teraz sprawa jest jasna.

Giełda narciarska

#11 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 15:31

Wyświetl postUżytkownik Ewa dnia 19.11.2009, 12:23 napisał

Co do nadmiernego skupiania się nad stopniem twardości to może racja, nie moze to byc decydujący czynnik. Natomiast z własnego skromnego doświadczenia przestrzegam przed zbytnim skupianiem się tylko na wygodzie....Wiadomo, że but miękki z natury jest wygodnieszy, w sklepie też odczucia mogą sie okazać zdradliwe, chociazby ze względu na temperaturę w jakiej buty są tam wystawiane...
Dwa lata temu popełniam blad, zafundowalam sobie rozmiar 26, a teraz mierze 24,5/25....Kupiłam sobie własnie taki kapeć, bo chciałam aby był wygodny a oprócz tego byłam totalnie zielona w procedurze przymierzania. A tą lekcje trzeba odrobic bardzo starannie...

Osobiscie będe kupowac but o flexie 90, wygodny, dobrze trzymajacy całą stopę...

hahaha, dokładnie zrobiłam to samo, nawet rozmiary się zgadzają :russian:
Cenna nauka, to fakt :D

#12 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 19 listopad 2009 - 15:38

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 19.11.2009, 15:31 napisał

hahaha, dokładnie zrobiłam to samo, nawet rozmiary się zgadzają :D
Cenna nauka, to fakt :russian:

Dziewczyny, a skąd się wzięła ta akcja za duży but??? Nie bardzo rozumiem.... coś Wam się wydawało w sklepie? Jakaś szkoła, która mówi, że but ma być większy??? :zab:

Ola

#13 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 17:52

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 19.11.2009, 16:38 napisał

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 19.11.2009, 15:31 napisał

hahaha, dokładnie zrobiłam to samo, nawet rozmiary się zgadzają :russian:
Cenna nauka, to fakt :zab:

Dziewczyny, a skąd się wzięła ta akcja za duży but??? Nie bardzo rozumiem.... coś Wam się wydawało w sklepie? Jakaś szkoła, która mówi, że but ma być większy??? :D

Ola

Nie, nie było teorii, ani szkoły, miały pasować, ale okazało się, że nie pasowały i to o całkiem sporo :D
Fakt ,że miałam problem z łydką i wszystkie inne mnie strasznie uciskały. Wyszedł brak doświadczenia w takich zakupach i tyle.
Ale faktycznie jest to bardzo ważny czynnik, żeby dobrze dopasować buty :)

Teraz mam baaaardzo wygodne buty narciarskie :)

#14 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2009 - 20:57

Cytat

Teraz mam baaaardzo wygodne buty narciarskie

Paula,
co to za trzewiki ?

Giełda narciarska

#15 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 20 listopad 2009 - 09:09

Cześć

Dziewczyny, a skąd się wzięła ta akcja za duży but??? Nie bardzo rozumiem.... coś Wam się wydawało w sklepie? Jakaś szkoła, która mówi, że but ma być większy??? :D

Ola

Akcja "za duży but" - brzmi jak tytuł jednego z odcinków Klossa - jest normalką. Kiedyś gdy nie było miarek stopy 100% ludzi kupowało za duże buty pierwsze a często i nastepne itd.
Obecnie, nawet po zmierzeniu miarką wybierane są buty za duże pod pretekstem braku komfortu.
Powód prosty: Osoba która pierwszy raz kupuje buty narciarskie nie ma pojęcia jak powinna się czuć w nich stopa podczas mierzenia. Dla niej mocno zawiązane adidasy do biegania to juz ucisk. Po drugie większośc osób słabo jeżdżących przymierza but prostując nogę a tym samym wypychając stopę i docisakjąc palcami do czołowej ścianki buta.
But narciarski mierzy się chodzi w nim siedzi i leży - tylko z ugietymi nogami - pod kątem takim jak chlewka buta wymusza. Dlatego na ptrzykląd tak dużo osób nie lubi chodzic w butach narciarskich - bo chodzą prostując nogi a tak się nie da bez bólu.
Tak, że nie ma się co przejmowac dziwczyny akcja standardowa.
Teraz o flexie - można praktycznie to samo napisac. But twardy wydaje się niewygodny bo uciska a raczej obejmuje i ściska nogę. Zazwyczaj znowu chodzi o przyzwyczjenie i brak doświadczenia w odczuciach i wierzcie mi że żeby dokładnie zrozumieć jakie one powinny byc potrzeba dobrych paru lat. Ja pierwsze naprawdę dobre buty kupiłem po 11 może 12 latach jazdy - to w czym jeździłem wczesniej nie trzymało wogóle.
Flex wprowadzono aby ułatwić wybór i bardzo fajnie ale jednoczesnie spowodował on irracjonalny strach przed twardym butem. Jeżeli umiesz w bucie odpowiednio stac i odpowiednio go zapinac to żaden flex problemem nie będzie.
(Ostatnio doradzalismy koleżance, dwa sezony w sumie jakieś 20dni na nartach, chciął kupić 60 kupiła za namową mojej zony 90. Pierwszego dnia strasznie narzekała żę nogi ją bolą i że buty do bani. Stwierdzilismy, że Marzenka dopięła buty na chama już przy pierwszym zjeździe. Po krótkiej lekcji okazało sie że bucik jest wygodny i komfortowy a pod koniec wyjazdu koleżąnka żąłowała że nie kupił twardszych bo tak fajnie czuje co się z nartami dzieje)
Miekkie buty tak jak krótkie miękkie narty służą do pokonania okresu przejściowego, do zapoznania z doznaniami do wyrobienia nawyków i przyzwyczajeń.
Zapewniam - a nie jest to mój wymysł tylko wieloletnia obserwacja - że osoba która szybko kupi twardszy but nigdy później juz z niego nie zrezygnuje. Sprzedawca i firma zawsze będą zalecać półśrodki i postep na zasadzeie wielokrotnej wymiany bo lepiej sprzedać pięć par butów niż dwie ale nie jest to droga optymalna dla nas. Podobnie zresztą jak z nartami.
Strach przed flexem ma takie samo podłożę jak strach przed długością - wynika z niewiedzy, braku doświadczenia i wmawianych nam prospektowych opinii.
Nie znaczy to że każdy musi jeździć z flexem 100 lub więcej ale osoby które traktują narciarstwo nie tylko jako niedzielną rekreacje w Bialce raczej powinny.
Pozdrawionka serdeczne

Użytkownik Mitek edytował ten post 20 listopad 2009 - 10:20

#16 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
+

Napisano 20 listopad 2009 - 10:02

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 20.11.2009, 10:09 napisał

Cześć

Dziewczyny, a skąd się wzięła ta akcja za duży but??? Nie bardzo rozumiem.... coś Wam się wydawało w sklepie? Jakaś szkoła, która mówi, że but ma być większy??? :russian:

Ola

Akcja "za duży but" - brzmi jak tytuł jednego z odcinków Klossa - jest normalką. Kiedyś gdy nie było miarek stopy 100% ludzi kupowało za duże buty pierwsze a często i nastepne itd.
Obecnie, nawet po zmierzeniu miarką wybierane są buty za duże pod pretekstem braku komfortu.
Powód prosty: Osoba która pierwszy raz kupuje buty narciarskie nie ma pojęcia jak powinna się czuć w nich stopa podczas mierzenia. Dla niej mocno zawiązane adidasy do biegania to juz ucisk. Po drugie większośc osób słabo jeżdżących przymierza but prostując nogę a tym samym wypychając stopę i docisakjąc palcami do czołowej ścianki buta.
But narciarski mierzy się chodzi w nim siedzi i leży - tylko z ugietymi nogami - pod kątem takim jak chlewka buta wymusza. Dlatego na ptrzykląd tak dużo osób nie lubi chodzic w butach narciarskich - bo chodzą prostując nogi a tak się nie da bez bólu.
Tak, że nie ma się co przejmowac dziwczyny akcja standardowa.
Teraz o flexie - można praktycznie to samo napisac. But twardy wydaje się niewygodny bo uciska a raczej obejmuje i ściska nogę. Zazwyczaj znowu chodzi o przyzwyczjenie i brak doświadczenia w odczuciach i wierzcie mi że żeby dokładnie zrozumieć jakie one powinny byc potrzeba dobrych paru lat. Ja pierwsze naprawdę dobre buty kupiłem po 11 może 12 latach jazdy - to w czym jeździłem wczesniej nie trzymało wogóle.
Flex wprowadzono aby ułatwić wybór i bardzo fajnie ale jednoczesnie spowodował on irracjonalny strach przed twardym butem. Jeżeli umiesz w bucie odpowiednio stac i odpowiednio go zapinac to żaden flex problemem nie będzie.
(Ostatnio doradzalismy koleżance, dwa sezony w sumie jakieś 20dni na nartach, chciął kupić 60 kupiła za namową mojej zony 90. Pierwszego dnia strasznie narzekała żę nogi ją bolą i że buty do bani. Stwierdzilismy, że Marzenka dopięła buty na chama już przy pierwszym zjeździe. Po krótkiej lekcji okazało sie że bucik jest wygodny i komfortowy a pod koniec wyjazdu koleżąnka żąłowała że nie kupił twardszych bo tak fajnie czuje co się z nartami dzieje)
Miekkie buty tak jak krótkie miękkie narty służą do popkonania okresu przejściowego, do zapoznania z doznaniami do wyrobienia nawyjków i przyzwyczajeń.
Zapewniam - a nie jest to mój wymysł tylko wieloletnia obserwacja - że osoba która szybko kupi twardszy but nigdy później juz z niego nie zrezygnuje. Sprzedawaca i firma zawsze będą zalecać półśrodki i postep na zasadzeie wielokrotnej wymiany bo lepiej sprzedać pięć par butów niż dwie ale nie jest to droga optymalna dla nas. Podobnie zresztą jak z nartami.
Starch przed flexem ma takie samo podłożę jak strach przed długością - wynika z niewiedzy, braku doświadczenia i wmawianych nam prospektowych opinii.
Nie znaczy to że każdy musi jeździć z flexem 100 lub więcej ale osoby które traktują narciarstwo nie tylko jako niedzielną rekreacje w Bialce raczej powinny.
Pozdrawionka serdeczne

Cenna nauka. Dzięki za wyjaśnienia. Przy następnych zakupach butów na pewno się zastanowię bardziej na flexem.
Przyznam jednak, ze przy tym co miałam na nogach wcześniej (za dużych) teraz jeździ mi się znakomicie.
Tak jak mówiłam jazda moja jest rekreacyjna, ale ciągle chce więcej wiec mam nadzieję, że następnym krokiem będą buty twardsze.
Ale to za jakiś czas, na razie ujarzmić muszę nartki :D
Pozdrawiam.
Paulina

#17 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
+

Napisano 20 listopad 2009 - 10:06

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 19.11.2009, 21:57 napisał

Cytat

Teraz mam baaaardzo wygodne buty narciarskie

Paula,
co to za trzewiki ?

Nordica Olimpia
Kupiłam w sklepie sieciowym w dobrej cenie, a wcześniej polowałam na Salomona, ale drogawy był.
Naprawdę jazda w nich to przyjemność :D

#18 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 20 listopad 2009 - 12:14

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 19.11.2009, 15:38 napisał

Dziewczyny, a skąd się wzięła ta akcja za duży but??? Nie bardzo rozumiem.... coś Wam się wydawało w sklepie? Jakaś szkoła, która mówi, że but ma być większy??? :zab:

Nie tylko dziewczyny, ja też się tak wykazałem :russian:
Myślę, że przede wszystkim brak doświadczenia w zakupach. Palec dotyka przodu "kapcia" i człowiekowi się wydaje, że but za mały. Drugie kupowałem już po skorzystaniu z miarki w sklepie. Stąd wiem, że pierwsze za duże były :D
pozdrawiam
Jarek

#19 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 20 listopad 2009 - 12:19

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 19.11.2009, 12:46 napisał

but im bardziej zgięty tym ma większy flex - podobno tak to działa (wyjaśnienia sprzedawcy)

A to nie jest aby kolejny pic na wodę? Bo mam wrażenie, że to naturalna cecha giętkich materiałów. Ściskanie sprężyny też wymaga stopniowego zwiększania siły. Szkoda, że Andrzej się nie pokazuje, może by to fachowo rozpracował.
pozdrawiam
Jarek

#20 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 20 listopad 2009 - 12:38

Cześc

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 20.11.2009, 13:19 napisał

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 19.11.2009, 12:46 napisał

A to nie jest aby kolejny pic na wodę? Bo mam wrażenie, że to naturalna cecha giętkich materiałów. Ściskanie sprężyny też wymaga stopniowego zwiększania siły. Szkoda, że Andrzej się nie pokazuje, może by to fachowo rozpracował.

Tak to troche pic na wodę, podobnie jak zmiana flexu poprzez wkładanie sztywników i inne takie. Flex dotyczy całości skorupy buta a nie tylko sztywności połączenia cholewka botek.
Najlepsze są buty najprostsze, zazwyczaj te wysokoflexowane nie maja żadnych dodatków upiększających i przez to są trwałe i niezawodne.
Co do za duzych buów to nie tylko kobiety robią ten błąd - wszyscy i zazwyczaj się kłocą że napewno za mały a po roku najdalej po dwóch juz okazuje się że jednak to nie tak.
Ja robię tak. Biore but dopasowany na podstawie pomiarów, zazwyczaj jest tak, ze z trudem się go zakłada i po nawet lekkim zapięciu ucisk jest cięzko wytrzymac. Biore więc większy zakładam zapinam i rozpoczynam procedure analizy odczuć. Po pięciu najadalej dziesieciu minutach juz pojawiają sie luzy i wtedy powracam do tego poprzedniego, który wiem że jest dobry ale moje odczucia mówiły co innego. Po sprawdzeniu, że większy za luźny psychika zupełnie inaczej reaguje na tę pozorną niewygodę dopasowanego buta.
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 20 listopad 2009 - 12:39