Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Upadek nie przypadek

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
47 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 20 styczeń 2010 - 09:15

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 20.01.2010, 9:48 napisał

Upadki to ABC narciarstwa szczególnie podczas nauki jazdy na nartach. Nie tylko można, ale należy ćwiczyć upadki.
Podświadomie wpływa to na nasze szybszą oraz dokładniejszą naukę narciarską.
To jest konieczność, a im więcej upadamy (paradoksalnie) tym pewniej się czujemy na deskach ( przyzwyczajanie się do prędkości).
No i oczywiście jeszcze jedna sprawa: można stwierdzić że jeśli przestałeś się przewracać, to znaczy że przestałeś osiągać kolejne poziomy narciarskie...... zatrzymałeś się w miejscu i nie czynisz postępu na nartach.
Oczywiście nikomu nie życzę niebezpiecznych upadków !

Masz absolutną rację. Umiejętność upadania to podstawowa umiejętność narciarza, może bez przesady z tym ćwiczeniem bo każdy w trakcie nauki ma możliwośc doprowadzić ta umięjętnośc do perfekcji bez specjalnych ćwiczeń :thumbsup: ;) (przynajmniej ze mną tak było) ale pewne jest, że jak ktoś ma obawę przd kontaktem ze sniegiem, panicznie boi sie upadku to są to elementy blokujące postęp i to bardzo.
Myslę jednak, że upadki z przyzwyczjeniem do prędkości nie mają wiele wspólnego. Każdy upadek przy większej prędkości jest niebezpeiczny i lepiej tego nie doświadczać. Szybko na nartach mogą jeźzić Ci którzy jeżdżą pewnie a pewnie jeżdżą Ci co się nie przewracają.
Obiegowe stwierdzenie, że jak nie upadasz nie robisz postepów jest absolutnie nieprawdziwe. Nie upadasz bo jeździsz mniej ryzykownie, znasz swoje granice, niewiele Cie może zaskoczyć. Możesz w tym czsie robić naprawdę duży postępy - jedno z drugiem nie ma nic wspólnego.
Pozdrowionka

Użytkownik Mitek edytował ten post 20 styczeń 2010 - 09:16

#42 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 20 styczeń 2010 - 09:17

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 20.01.2010, 9:48 napisał

jeśli przestałeś się przewracać, to znaczy że przestałeś osiągać kolejne poziomy narciarskie...... zatrzymałeś się w miejscu i nie czynisz postępu na nartach.

przyznaje się - już nie czynię, pozostały mi tylko upadki niekontrolowane :thumbsup:
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#43 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 20 styczeń 2010 - 09:36

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 19.01.2010, 21:57 napisał

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 19.01.2010, 20:34 napisał

Dwa ostatnie zdjęcia po pierwszym dramatycznym

A co jest takiego dramatycznego w zdjęciu narty? ;)

Mirku dramat, bo kikutów nie widać, narta lata, ale nie wiadomo czy sama, czy z nogą tylko, czy z człowiekiem :thumbsup: Ale potem ubaw serdeczny miałem - Aga też jak jej pokazałem Yeti w zaspie ;):D
Żegnam!

#44 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 20 styczeń 2010 - 12:22

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 19.01.2010, 20:11 napisał

Upadek zawsze jest wynikiem błędu technicznego, taktycznego czy też sumy tych błędów. W Twoim opisie Olu upadek jest wynikiem blędu taktycznych niedostosowania prędkości do umiejętności ("nie mam szans zapanować nad nartami") oraz braku przeewidywania co do możliwej do zaistnienia na stoku sytuacji.
Pozdrowienia
Pozdrowionka

A kto nie popełnia błędów? Tylko ten, co nic nie robi!!!

Nie napisałam, że padam jak pies tresowany, na każdą sytuację, która mnie zaskakuję! Zrobiłam tak kilka razy w swojej karierze narciarskiej i wcale się tego nie wstydzę, wybrałam w ten sposób swoje bezpieczeństwo, albo innych. Lata temu pewien Pan nauczył mnie jak to robić, i choć dawno nie stosowałam, myślę, że umiem nadal bezpiecznie w zamierzony sposób upaść. Nie da się przewidzieć wszystkiego na stoku, zwłaszcza przeludnionym z ogromną ilością początkujących lub/i siadających od tak, nagle po prostu deskarzy...

Zabij, zakop, spal na stosie :thumbsup: , a jak będzie taka potrzeba kiedyś i nie będę miała wyjścia to i tak padnę ;)

Ola

#45 LewyTom

• Użytkownik
  • 11 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 09 wrzesień 2010 - 15:29

Też praktykuje tego typu metody:) Nie widzę w nich nic złego:) Jeśli chodzi o upadki na stoku to może też wspomnieć o bezpieczeństwie na wyciągu? Może nie jest to zagadnienie na osobny temat ale okazuje się,że wyciąg bywa niebezpieczny- widzieliście takie oznaczenia http://pl-pl.facebook.com/photo.php?pid=57...133928763289026 ?

#46 Mateo

• Użytkownik
  • 16 Postów:
  • Imię :Mateusz
  • Ulubiony stok:Limanowa-ski
Reputacja: 24
+

Napisano 29 listopad 2010 - 17:05

Pit napisał:

Jeśli znajdziemy takiego narciarza i zachodzi prawdopodobieństwo złamania np nogi, to warto udzielić pierwszej pomocy takiemu pacjentowi;
* zdjąć koniecznie but i starać się nie dopuścić do niedokrwienia (...)

BŁĄD! nie wolno zdejmować buta poszkodowanemu, nie możemy mieć pewności czy część nogi znajdująca się w bucie nie jest uszkodzona. ponadto możemy powiększyć uraz (buty narciarskie z reguły zdejmuje się trudniej niż adidasy) a przez to sprawimy ból, no i noga mu zmarznie. jedyne co należy zrobić to ostrożnie rozpiąć klamry od butów nie zmieniając położenia nogi. nie powinno się też zawijać/owijać/usztywniać nogi samemu, lepiej jak zrobią to ratownicy.

Osetia napisał:

Trzymanie kijków podczas jazdy. Zawijać wokół dłoni czy nie?

po tą są te paski żeby zawijać :P podczas upadku nie zgubimy kijków, a to może być niebezpieczne dla innych narciarzy. nie wolno natomiast mieć założonych pasków na nadgarstki podczas jazdy wyciągiem orczykowym/talerzykowym (krzesełkiem też) oraz podczas zjazdu poza trasą przez las albo krzaki jakieś.

#47 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 29 listopad 2010 - 20:11

Mateo, jestes ratownikiem? Widac, ze wiesz co piszesz (a nie piszesz co wiesz) :) Mamy tu jeszcze jednego ratownika. Z Rabki.

A propos upadkow. Gdzies wyzej ktos wspomnial o umiejetnosci upadania. Niestety, wg. mnie, nie da sie tego w prosty sposob nauczyc. To wynik dluzszej pracy, stanu gibkosci, wielu "jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz". I niestety wieku. Im pozniej tym gorzej.

#48 Mateo

• Użytkownik
  • 16 Postów:
  • Imię :Mateusz
  • Ulubiony stok:Limanowa-ski
Reputacja: 24
+

Napisano 29 listopad 2010 - 21:33

o_andrzej napisał:

Mateo, jestes ratownikiem?

wprawdzie początkującym, ale tak ;)

a co do przewracania. słyszałem różne opinie i czytałem trochę też o tych technikach przewracania i w sumie to nie mam na ten temat jakiejś jednoznacznej opinii. na pewno w sporcie zawodowym jak choćby skoki (przede wszystkim) i pewnie zjazdy też, tam sposób upadku jest istotny. ale czy u przeciętnego narciarza odgrywa to aż tak dużą rolę, to nie wiem. jednak ktoś wcześniej napisał, że strach przed upadkiem nie pozwala się rozwijać (czy jakoś tak :P) i tu się w 100% zgodzę. z własnego doswiadczenia ;)