Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Inwestycje i zmiany w ośrodkach narciarskich przed sezonem 2009/2010 (POLSKA)

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 KubaRK

• Użytkownik
  • 79 Postów:
  • Imię :Robert
Reputacja: 48
+

Napisano 01 listopad 2009 - 18:47

Proponuję kontynuację tego tematu jako informator wzajemny użytkowników forum o tym gdzie i co zmieniło się w ośrodkach narciarskich czy też na pojedynczych wyciągach w dowolnym miejscu w kraju. Moim zdaniem w temacie można by było także wpisywać co ewentualnie proponowalibyśmy zmienić w poszczególnych stacjach narciarskich.
Na początek zamieszczam informacje, które zebrałem i zamieściłem już w innych miejscach niniejszego forum:

Białka:
„Jeśli interesują Pana nowe plany inwestycyjne, to
niestety trzeba będzie poczekać do następnego sezonu, wtedy uruchomione
zostanie przynajmniej 1 nowe krzesło w kierunku Kaniówki(być może 2
wyciągi). Poszerzyliśmy trochę trasy aby można było przeprowadzać zawody
sportowe nie przeszkadzając zwykłym narciarzom w szusowaniu po stoku. No i ogromny aquapark ruszy za rok może dwa.”

Rytro:
„Stok Ryterski Raj w Rytrze w tym roku został znacznie przemodelowany. Pojawią się większe
możliwości szusowania nie tylko dla wytrawnych narciarzy ale także dla mniej
zaawansowanych. Przeniesiony został wyciąg orczykowy na prawo od wyciągu krzesełkowego
gdzie włączono go do nowej trasy zjazdowej dla mniej zaawansowanych. Miłą niespodzianką
dla naszych gości będzie dwukrotnie poszerzona trasa niebieska. Bez zmian natomiast
została trasa czerwona dla zaawansowanych narciarzy. Nowym nabytkiem stacji jest
najnowszej generacji ratrak z multifrezem służącym do likwidowania oblodzenia na stokach
narciarskich. W rejonie górnej stacji pojawiła się oczekiwana przez turystów karczma
"Rogasiowa Chata" z tarasem widokowym nie tylko dla wielbicieli białego szaleństwa.”

Limanowa:
1. „Wykończenie prac remontowych w budynku restauracji na szczycie Łysej Góry, w skład którego wchodziło wykonanie elewacji, malowanie oraz
wykładanie kamienia na tarasach widokowych wokół budynku.
2. Rozbudowa budynku restauracji na szczycie Łysej Góry poprzez dobudowanie oszklonej części od strony południowej a tym samym powiększenie
części gastronomicznej.
3. Zamontowanie ogrodzenia zabezpieczającego oraz poszerzenie trasy niebieskiej.
4. Prace na terenie parkingu które obejmowały: wyrównywanie, nawożenie żwirem oraz układanie krawężników.
5. Instalacja urządzeń napowietrzających zbiornik wodny które mają za zadanie zapobiegać przed zamarzaniem wody w okresie sezonu zimowego.
6. Prace ziemne na stoku SN Limanowa-Ski w skład których wchodziły: profilowanie wyjazdu z terasy niebieskiej nad górną stacją wyciągu
orczykowego, profilowanie oraz wyrównanie terenu po wschodniej stronie wyciągu orczykowego i przygotowanie tam nowej trasy z
przeznaczeniem na treningi oraz zawody.”

Robert

#2 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 02 listopad 2009 - 01:48

Wyświetl postUżytkownik KubaRK dnia 1.11.2009, 19:47 napisał

Proponuję kontynuację tego tematu jako informator wzajemny użytkowników forum o tym gdzie i co zmieniło się w ośrodkach narciarskich czy też na pojedynczych wyciągach w dowolnym miejscu w kraju.

Generalnie, jak tak czytam rozne doniesienia, to wychodzi ze ...bida z nedza :/
Jak dla mnie to nic nowego, konkretnego w tym sezonie sie nie pojawi ani w Polsce ani u bliskich mi sasiadow (SK).
Znaczy ...cos tam niby jest ale: albo miejsca mnie nie "krecace", albo za daleko, albo jakas kosmetyka.

Jedyna rzecza, jak dla mnie, godna uwagi jest spora inwestycja w nasniezanie na Jaworzynie Krynickiej,
ktora prawie podwaja ilosc instalacji, ma byc ponoc 30 nowych armatek - i to jest wielce OK.

Kubinska Hola, niby za granica, ale na tyle blisko ze prawie pasuje do tematu :)
- ma byc podobno wreszcie jakis system nasniezania ..jakis? ...brak danych, na www nic nie ma.

Praciaki - raz bylem - podobalo mi sie z roznych wzgledow... wiadomo ;)
No i co z tym krzeslem i nowa trasa? Cos tam ponoc buduja? O ile mi wiadomo, nie do konca tak jak mialo byc :)

#3 KubaRK

• Użytkownik
  • 79 Postów:
+

Napisano 07 grudzień 2009 - 23:15

To jest rzeczywiście chudy rok jeśli chodzi o inwestycje narciarskie w kraju.
Szukając nowych informacji znalazłem następującą:

W Białce Tatrzańskiej na Czarnej Górze (903m.n.p.m) gdzie znajduje się wyciąg "Litwinka" powstaje wyciąg krzesełkowy 4 osobowy. Długość wyciągu wyniesie 644m a różnica poziomów 131m.
Nachylenie stoku Litwinki wynosi ok. 19%
http://www.litwinka-grapa.pl/

Robert

#4 KubaRK

• Użytkownik
  • 79 Postów:
+

Napisano 17 luty 2010 - 11:33

Co prawda dotyczy przyszłego sezonu:

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2129581,wyd...ie_lokalne.html

Jeśli idea 7 dolin miałaby szansę realizacji to w tamtym rejonie moglibysmy mieć prawdziwe zagłębie narciarskie.

Robert