Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Hochkar austria był tam ktoś ?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Peny

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 01 listopad 2009 - 14:12

mam pytanie chcę jechać z rodziną i 6 miesięcznym dzieckiem na narty, szukamy czegoś poza krajem bo mamy dość kolejek. Chcemy tam jechac samochodem czyli gdzieś blisko i raczej nie słowacja bo CHopok i reszta ośrodków przypomina polskie, chyba nawet kolejk są dłuższe. Moje pytanie to ośrodki w austri dolnej. Hockar np czy był tam ktoś i może coś powiedzieć na temat organizacji?

pozdrawiam

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 01 listopad 2009 - 17:12

Peny,
filinator ma w tym temacie pewnie sporo do powiedzenia, poczekaj na jego głos w tej sprawie :thumbsup:

Tu masz część info na temat tego ośrodka:

http://www.kochamnar...html&hl=hochkar

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 01 listopad 2009 - 17:46

Peny,w Hochkarze jeśli nie mieszkasz bezpośrednio przy wyciągach(jest parę hoteli) to musisz dojeżdżać albo z Lessing albo z Goestling tzw. Alpenstrasse.Z dzieckiem 6- cio miesięcznym trochę męczące,może warto poszukać czegoś bez dojazdów codziennych.Jeśli dojazdówka jest biała,trzeba bezwzglądni zakładać przy wjeździe na Alpenstrasse łańcuchy,które w przypadku czarnej krajowej np. do Goestling musisz ściągnąć.
Blisko Hochkaru jest mniejsza stacja Semmering,miejsce tegorocznego ski testu.
Ale jak nie przeraża Cię dojeżdżanie sama stacja mała,ale fajna i cenowo atrakcyjna.
http://www.hochkar.com/
Kliknij w folder 2009/10 tam znajdziesz adresy pensjonatów i hoteli.
Ja mieszkałem w Goestlingerhof i mogę polecić(pyszne jedzenie,duży wybór,obiady i śniadania w formie szwedzkiego stołu)

Użytkownik filinator edytował ten post 01 listopad 2009 - 17:49

#4 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 02 listopad 2009 - 07:13

Wyświetl postUżytkownik Peny dnia 1.11.2009, 14:12 napisał

mam pytanie chcę jechać z rodziną i 6 miesięcznym dzieckiem na narty, szukamy czegoś poza krajem bo mamy dość kolejek. Chcemy tam jechac samochodem czyli gdzieś blisko i raczej nie słowacja bo CHopok i reszta ośrodków przypomina polskie, chyba nawet kolejk są dłuższe. Moje pytanie to ośrodki w austri dolnej. Hockar np czy był tam ktoś i może coś powiedzieć na temat organizacji?

pozdrawiam

Cześć Peny,

Ja uważam, że kierunek Austria to dobry wybór! :thumbsup: , oczywiście o ile nie wcelujecie idealnie w ferie austriackie ;) My byliśmy z 4 miesięcznym dzieckiem i daliśmy radę! Było super! Logistykę oczywiście trzeba dokładniej zaplanować, ze względu na malucha. My wykorzystaliśmy instytucję babci - niezastąpiona! Dzięki temu mogliśmy dojeżdżać i zjeżdżać do woli :flowers: Dojeżdżaliśmy do wyciągu ok. 15 -20 minut.

Pozdrawiam, Ola

#5 Peny

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 07 listopad 2009 - 12:12

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 2.11.2009, 8:13 napisał

pozdrawiam

Cześć Peny,

Ja uważam, że kierunek Austria to dobry wybór! :thumbsup: , oczywiście o ile nie wcelujecie idealnie w ferie austriackie ;) My byliśmy z 4 miesięcznym dzieckiem i daliśmy radę! Było super! Logistykę oczywiście trzeba dokładniej zaplanować, ze względu na malucha. My wykorzystaliśmy instytucję babci - niezastąpiona! Dzięki temu mogliśmy dojeżdżać i zjeżdżać do woli :flowers: Dojeżdżaliśmy do wyciągu ok. 15 -20 minut.

Pozdrawiam, Ola

cześć .

napisz mi jeszcze jak możesz czy byliście samochodem czy samolotem i może masz jakieś namiary na pensjonat lub hotel.
Są jakieś rzeczy o których powinniśmy wiedzieć biorąc takiego malucha w góry?

#6 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 09 listopad 2009 - 07:03

Wyświetl postUżytkownik Peny dnia 7.11.2009, 12:12 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 2.11.2009, 8:13 napisał

mam pytanie chcę jechać z rodziną i 6 miesięcznym dzieckiem na narty, szukamy czegoś poza krajem bo mamy dość kolejek.
pozdrawiam

Cześć Peny,
Ja uważam, że kierunek Austria to dobry wybór! ;) , oczywiście o ile nie wcelujecie idealnie w ferie austriackie ;) My byliśmy z 4 miesięcznym dzieckiem i daliśmy radę! Było super! Logistykę oczywiście trzeba dokładniej zaplanować, ze względu na malucha. My wykorzystaliśmy instytucję babci - niezastąpiona! Dzięki temu mogliśmy dojeżdżać i zjeżdżać do woli ;) Dojeżdżaliśmy do wyciągu ok. 15 -20 minut.

Pozdrawiam, Ola

cześć .
napisz mi jeszcze jak możesz czy byliście samochodem czy samolotem i może masz jakieś namiary na pensjonat lub hotel.
Są jakieś rzeczy o których powinniśmy wiedzieć biorąc takiego malucha w góry?

Cześć Peny,
mogę, jako mama, która już ma takie wyprawy za sobą, pomóc logistycznie. Niestety, co do samej góry, to już nie, bo tam nie byłam. dzisiaj w ciągu dnia sprawdzę mapę, to napisze Ci, czy odległość jest porówynywalana, choć myślę , że tak.

Byliśmy z małą Anką w Austrii 3 razy, kolejno w wieku: 4 miesiące, 11 i rok i dwa. Zawsze jechaliśmy samochodem. Dodam, że Anka nie jest z tych dzieciaków, które na dźwięk silnika zaraz zasypiają... Jazda z nią taką długą odległość to masakra, bo ani nie śpi, ani nie chce siedzieć w foteliku. Jak sobie radzimy...? Jak była taka całkiem mała, jechała na piersi :thumbsup: Tylko tak spała lub leżała. dodatkowo dostawała czopek w tyłek - viburcol. Dostępny w aptekach bez recepty, dla ząbkujących dzieciaków. Kiedy już zasypiała zawsze wprowadzaliśmy zasadę, że postój na toaletę jest przed jej spaniem, bo jak już zasnęła, a komuś się nagle coś zachciało to przy zatrzymanym samochodzie momentalnie się budziła.
Paszport wyrabialiśmy, ale wiem, że do krajów UE, możecie mieć też dowód, coś musicie dzidzi wyrobić, bez tego ani rusz. Ubezpieczenie obowiązkowe dla wszystkich.

Powinniście zabrać wszystkie polskie lekarstwa, które mogą, czego nie życzę się przydać! Nasze dzieci tamten klimat znoszą rewelacyjnie! (przeciw gorączkowe, witamina, smecta, wapno, syropek na kaszel). Polecam coś co dziecko bardzo lubi, miś, leżaczek pojęcia nie mam.... książeczka. Coś fajnego, coś co będzie jego w innym miejscu.
Ubrania jak na polską zimę, krem do dzioba i myślę, że tyle.

Ach! jeżeli pije już soczki i zjada zupki, tudzież owoce, to najlepiej zabierzcie jej/jemu te, które już zna i jada do tej pory. Generalnie można tam wszystko kupić, ale lepiej maluchowi oszczędzić atrakcji w tak młodym wieku... :flowers:

Peny, sprawdzę odległość w ciagu dnia i się jeszcze odezwę, jeżeli cos przyjdzie mi do głowy, dopiszę... pytaj! Ale o kwatery to myślę, że Filip - filinator jest kopalnią wiedzy, na pewno coś Wam dopisze, pomoże!

Pozdrawiam, Ola

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 09 listopad 2009 - 08:33

Kilka informacji masz tutaj:

http://www.kochamnar...chkar-t515.html

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,