Czy te narty jeszcze są odpowiednie
Napisano 29 październik 2009 - 13:47
Mam pytanie, może dla was starych wyg śmieszne, ale mnie nurtujące:
Moja córka - lat 11 150cm 45kg stycznie 2009 pierwszy raz na nartach - ma narty ROSSIGNOL POWER 8 RACING 130 cm.
Moje pytanie jest następujące: czy zostawić jej te narty jeszcze na ten sezon czy już szukać nowych??
A dylematy mam takie, ponieważ jak już poznała białe szaleństwo to odrazu i narty i deska, ale narty w/w ma w bardzo dobrym stanie a deske miala mocno wyeksploatowaną, więc zainwestowałem dla niej w nową deske i buty - noga rosnie że hoho - a teraz mnie sumienie gryzie czy aby napewno dobrze robie zostawiając jej te same narty (chodzi mi o ich długość nie jekość)
Z góry dziękuję za odzew
Pozdrawiam
P.S.
Chciałem swoje wątpliwości rozwiać u Pit-a prywatnie, ale dostałem polecenie zamieszczenia tego postu.
Napisano 29 październik 2009 - 13:52
Użytkownik kiedar dnia 29.10.2009, 14:47 napisał
Mam pytanie, może dla was starych wyg śmieszne, ale mnie nurtujące:
Moja córka - lat 11 150cm 45kg stycznie 2009 pierwszy raz na nartach - ma narty ROSSIGNOL POWER 8 RACING 130 cm.
Moje pytanie jest następujące: czy zostawić jej te narty jeszcze na ten sezon czy już szukać nowych??
A dylematy mam takie, ponieważ jak już poznała białe szaleństwo to odrazu i narty i deska, ale narty w/w ma w bardzo dobrym stanie a deske miala mocno wyeksploatowaną, więc zainwestowałem dla niej w nową deske i buty - noga rosnie że hoho - a teraz mnie sumienie gryzie czy aby napewno dobrze robie zostawiając jej te same narty (chodzi mi o ich długość nie jekość)
Z góry dziękuję za odzew
Pozdrawiam
P.S.
Chciałem swoje wątpliwości rozwiać u Pit-a prywatnie, ale dostałem polecenie zamieszczenia tego postu.
Cześć
Narty sa zdecydowanie za krótkie. Dobór zalezy od tego jak i ile czasu córka juz jeździ. Radziłbym narty do wzrostu o przecietnym taliowaniu ale czekam na więcej danych.
Pozdro
Pozdro
Napisano 29 październik 2009 - 14:03
Użytkownik Mitek dnia 29.10.2009, 13:52 napisał
Narty sa zdecydowanie za krótkie. Dobór zalezy od tego jak i ile czasu córka juz jeździ. Radziłbym narty do wzrostu o przecietnym taliowaniu ale czekam na więcej danych.
Pozdro
Pozdro
Mitku
Jeździ tak naprawde jak chce. Od stycznia do marca troche pojeździła, jednak w tym wieku wie się wszystko lepiej i po 2 lekcjach z instruktorem można ją nim straszyć - ona wie lepiej a on (instruktor) jej przeszkadza!!
Więc umiejętności wg mnie tylko podstawowe. Technika jaką stosuje do jazdy to czysty spontan, nie płuży już ale jej ulubiony sposób zjazdu to Kotelnica w dół na maxa na wprost. Umie skręcać jak ja to nazwę półpługiem, w zakręcie potrafi dostawic noge równolegle. Na narty jeździmy tak raz w tyg na 4-5 godzin zazwyczaj do naszej (mojej i twojej
Mitku i oświeć mnie co to znaczy "przeciętne taliowanie"
A i nie chodzi mi o podanie jakiejs konkretnej marki tylko o naprowadzenie mnie czym się kierować w poszukiwaniach - napewno będą to narty używane no chyba ze znajde tak jak na deske mego przedsezonową wyprzedaż. I jeszcze jedno: czy istnieje szansa ze na "nowych" dla niej nartach pojeździ 2 sezony czy jednak co roku narazie nowy rozmiar??
Hmmm nie wiem co jeszcze napisać by ci i sobie pomóc w rozwiązaniu dylematu?
Użytkownik kiedar edytował ten post 29 październik 2009 - 14:52
Napisano 29 październik 2009 - 14:06
Użytkownik kiedar dnia 29.10.2009, 13:47 napisał
Mój syn w tym roku się przesiądzie ze 130 na 140 cm. Wzrost i wiek ten sam, ale cięższy jest.
Cytat
I słusznie. Chciałbyś tylko sam skorzystać?
Użytkownik JarekS edytował ten post 29 październik 2009 - 14:07
Jarek
Napisano 29 październik 2009 - 19:33
jakbyście znaleźli jeszcze trochę czasu i napisali mi czym się kierować (prócz wzrostu) przy poszukiwaniach, to w sobote wybrałbym się pod Rotunde na mały rekonesans, a po nim podzielił się swoimi typami na narty dla córki i poczytał chętnie uwagi już co do konkretnych nart.
Pozdrawiam serdecznie
#6 Guest_MirekN_*
Napisano 30 październik 2009 - 07:42
Użytkownik kiedar dnia 29.10.2009, 20:33 napisał
jakbyście znaleźli jeszcze trochę czasu i napisali mi czym się kierować (prócz wzrostu) przy poszukiwaniach,
Zmień te race 8 na dłuższe rekreacyjne narty. To narta z 05/06 wysoki juniorski model ale jeszcze nie komórka .Raczej do ostrzejszej jazdy a nie do rekreacji. Gdyby córa miała ambicje "sportowe" to ta narta w tej długości nada się do slalomu. Poszukaj czegoś jak Rossignol RADICAL J czyli półeczka niże niż to co masz teraz i 140 cm. Intersport prowadzi program wymiany nart dla dzieciaków co roku albo zostaje giełda.
Dzieci nie niszczą tak nart i zawsze znajdziesz odpowiednie za niewielką dopłatą.
Napisano 30 październik 2009 - 08:42
Użytkownik kiedar dnia 29.10.2009, 15:03 napisał
Jeździ tak naprawde jak chce. Od stycznia do marca troche pojeździła, jednak w tym wieku wie się wszystko lepiej i po 2 lekcjach z instruktorem można ją nim straszyć - ona wie lepiej a on (instruktor) jej przeszkadza!!
Więc umiejętności wg mnie tylko podstawowe. Technika jaką stosuje do jazdy to czysty spontan, nie płuży już ale jej ulubiony sposób zjazdu to Kotelnica w dół na maxa na wprost. Umie skręcać jak ja to nazwę półpługiem, w zakręcie potrafi dostawic noge równolegle. Na narty jeździmy tak raz w tyg na 4-5 godzin zazwyczaj do naszej (mojej i twojej
Mitku i oświeć mnie co to znaczy "przeciętne taliowanie"
A i nie chodzi mi o podanie jakiejs konkretnej marki tylko o naprowadzenie mnie czym się kierować w poszukiwaniach - napewno będą to narty używane no chyba ze znajde tak jak na deske mego przedsezonową wyprzedaż. I jeszcze jedno: czy istnieje szansa ze na "nowych" dla niej nartach pojeździ 2 sezony czy jednak co roku narazie nowy rozmiar??
Hmmm nie wiem co jeszcze napisać by ci i sobie pomóc w rozwiązaniu dylematu?
W związku z tym kupiłbym nartę 150cm z rozsądnym taliowaniem. Co to znaczy? Zapytaj w sklepie i powiedzą bo ja nie znam się na wartościach. Promień skretu będzie pewnie gdzieś koło 12 metrów czyli na taką nartę dziecięcą to chyba cos pomiędzy slalomką a gigantką bliżej slalomki. Firm anieważna. Narta im lepsza - w sensie - im lepszy model tym lepiej.
Bedzie miała troszke trudniej ale za to będzie musiała technicznie. Narty dziecięce są z natury lekkie więc nie powinno być problemów. Pojeździ na tej narcie dwa sezony napewno i później się zobaczy ale chyba już dorosłe narty.
Jeżlie będziesz miał kłopot z wyborem to skłaniaj się ku narcie o większym taliowaniu i krótszej np 145 cm ale już o profilu slalomowym. Ja nie znam się szczegółowo na modelach więc trudno mi operowac konkretami - popatrz w katalogi.
Pozdro
Użytkownik Mitek edytował ten post 30 październik 2009 - 10:34
Napisano 30 październik 2009 - 13:38
Serdecznie wam dziękuję! Córka miała te rossignolki od znajomych i tak naprawde nigdy nie chciała na narty pojechać, ale znajomi zmieniali swój sprzęt i za symboliczną 100 (była to symboliczna kwota bo oddać chcieli za darmo) dostałem narty, kijki i buty i to ją skłoniło do pojechania wogóle na narty, stąd taki lepszy i bardziej wyczynowy sprzęt.
Dziękuje wam za uwagi odnośnie doboru bo ja tam się nie znam jakie powinno być taliowanie itp, zazwyczaj kieruje się bardziej opinią sprzedawców, choć nie mam wiedzy pozwalającej ocenic czy aby napewno mnie nie "wpuszczają"
Jarku co do wypożyczalni to nie chce. Deske już ma nową, bo kupiłem za niewielkie pieniądze z wyprzedaży w Exisporcie, narty tez wole kupic nawet używane niż pożyczać, bo niestety w Białce do której najczęściej jeżdze z nią, jest tak że wyciąg do 22 a sprzęt trzeba oddać do 21,30! a moje dziecko jeździ do końca
Dziekuje jeszcze raz za naprowadzenie mnie
Pozdrawiam
Napisano 30 październik 2009 - 15:27
1 ROSSIGNOL RADICAL JR 150 http://aukcja.onet.p...?item=792448572 cene nader atrakcyjna więc wietrze jakieś "ale"
2 Rossignol Fun 1 dług. 150 http://aukcja.onet.p...?item=800172264
3 Rossignol Fun 3 dług. 146 http://aukcja.onet.p...?item=800169190
trzecia propozycja wydaje się mi najmniej atrakcyjna - mojemu dziecku niestety najbardziej ( wiadome kolor i wzór)
A i zapomniałem buty córka ma LOWA SC 200 Lady dł skorupy 300 mm
Użytkownik kiedar edytował ten post 30 październik 2009 - 15:41
Napisano 30 październik 2009 - 19:17
A tak właściwie to oprócz 1 propozycji, chodziło mi o o zapytanie się czy dany model jest ok, a nie konkretna oferta.
Wiesz, w wieku 11 lat to podstawą doboru dla właścicielki jest wygląd, a to że tato mówi, że te czy inne są lepsze, to za mały argument, by zrezygnowała
Użytkownik kiedar edytował ten post 30 październik 2009 - 19:23
Napisano 30 październik 2009 - 20:55
Użytkownik kiedar dnia 30.10.2009, 20:17 napisał
A tak właściwie to oprócz 1 propozycji, chodziło mi o o zapytanie się czy dany model jest ok, a nie konkretna oferta.
Wiesz, w wieku 11 lat to podstawą doboru dla właścicielki jest wygląd, a to że tato mówi, że te czy inne są lepsze, to za mały argument, by zrezygnowała
Sam wiesz że pierwsze warto kupić a b=drugich i trzecich nie. Z drugiej strony to mają byc narty dla niej a nie dla Ciebie czy dla mnie
Pozdro
Napisano 30 październik 2009 - 21:04
A jazdę to ona własnie traktuje jako rozrywke i doskonałą zabawe - sprawia jej ona radość i nie myśli w kategoriach sportowych o nartach ( o desce na szczęście też
Dzieki za opinie - jutro chce jeszcze zobaczyć na giełde zobaczyć co tam mają ciekawego i dopiero po weryfikacji w trzech miejscach (sklep, internet, giełda) podejmę decyzję.
Dzieki jeszcze raz
Napisano 30 październik 2009 - 21:20
Użytkownik kiedar dnia 30.10.2009, 22:04 napisał
Dlaczego dobry deskarz to cymesik dla oczu. Ja sporo czasu na stoku spędziłem z deskarzami. Deskarze (ci jeżdżący) sa fajnymi kompanami. Jacyś tacy nienapięci, wyluzowani, weselsi. Wśród narciarzy jakoś więcej szpanerstwa i napięcia i wygodnictwa.
Pozdro
Napisano 30 październik 2009 - 21:25
Użytkownik Mitek dnia 30.10.2009, 21:20 napisał
Użytkownik kiedar dnia 30.10.2009, 22:04 napisał
Dlaczego dobry deskarz to cymesik dla oczu. Ja sporo czasu na stoku spędziłem z deskarzami. Deskarze (ci jeżdżący) sa fajnymi kompanami. Jacyś tacy nienapięci, wyluzowani, weselsi. Wśród narciarzy jakoś więcej szpanerstwa i napięcia i wygodnictwa.
Pozdro
Mitku ja nic nie mam przeciw deskarzą (poza tyi co mi siadają ni z tego ni z owego, pod narty lub na środku stoku) Chodzi mi o to że dla mnie to męczące jak musze co 2 godziny łazić z nią do auta i zmieniać narty na deske i odwrotnie, bo wiesz w miedzyczasie coś by jeszcze zjadła, wypiła, wc a to "oscypek" hehe i tak pół godziny zchodzi, a ja aż taki cierpliwy nie jestem. Tym bardziej że jak założy narty, to mała jędza jest na dole szybciej ode mnie
Napisano 31 październik 2009 - 12:26
Użytkownik kiedar dnia 30.10.2009, 21:04 napisał
Ja bym używanego sprzętu na odległość nie kupował. A czy 1 najlepsza, to nie wiem - takie same są obecnie w Makro po 460 zł. 13 m promień skrętu dla 140 cm. Była też Nordica HotRod w tej samej długości, za 390 zł, 12 m promień.
Jarek
Napisano 31 październik 2009 - 13:45
Użytkownik JarekS dnia 31.10.2009, 12:26 napisał
Użytkownik kiedar dnia 30.10.2009, 21:04 napisał
Ja bym używanego sprzętu na odległość nie kupował. A czy 1 najlepsza, to nie wiem - takie same są obecnie w Makro po 460 zł. 13 m promień skrętu dla 140 cm. Była też Nordica HotRod w tej samej długości, za 390 zł, 12 m promień.
Jarku
obleciałem wczoraj i jeszcze dziś już wszystkie sklepy w Krakowie te większe i mniejsze i nie znalazłem nic w lepszej cenie (z makro włącznie) min za te narty to było 499 zł a w sklepie internetowym tej firmy, co wystawia się na allegro są one po 389 zł więc pokazałem je córce w sklepie i stwierdziła że fajne. Co do długości to zdecyduje się za sugestią Mitka na 150 cm starczą wtedy na 2 lata a potem to już kupie jej jakieś "dorosłe" damskie narty.
Co do używek kupowanych na odległść dokładnie mam takie samo zdanie co ty.
Dzieki i pozdrawiam
Napisano 01 listopad 2009 - 07:50
Użytkownik kiedar dnia 31.10.2009, 13:45 napisał
No to największy problem masz z głowy
Ja mam lepiej - mój wyrósł ze 130, więc je sprzedałem (za stówkę, i chyba nie zrobiłem dobrego interesu, bo kupiec na ich widok natychmiast wyciągnął banknot, a potem jeszcze przysłal sms z pytaniem, czy nie mam butów rozmiar 41
Jarek
Napisano 01 listopad 2009 - 10:33
Użytkownik JarekS dnia 1.11.2009, 7:50 napisał
Użytkownik kiedar dnia 31.10.2009, 13:45 napisał
No to największy problem masz z głowy
Ja mam lepiej - mój wyrósł ze 130, więc je sprzedałem (za stówkę, i chyba nie zrobiłem dobrego interesu, bo kupiec na ich widok natychmiast wyciągnął banknot, a potem jeszcze przysłal sms z pytaniem, czy nie mam butów rozmiar 41
Hehe
no i klamka zapadła, narty właśnie kupiłem (ROSSIGNOL RADICAL JR 150 ) za 409 zł z dostawą do domu - w tej firmie co z allegro tylko na stronie ich sklepu i jeszcze 10 zł taniej niż na allegro. Teraz sprzedam jej stare narciochy ( może za 200zł??? się ktoś znajdzie bo mam buty do nich, tylko troche już przytyrpane) no i czekam na ŚNIEG!!!
P.S.
Żona już patrzy na mnie jak na wariata bo nic tylko ględze kiedy będzie już biało
Dziekuje za wszystkie uwagi i opinie do tego tematu.