Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Picie alkoholu i narty

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
125 odpowiedzi w tym temacie

#41 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 02 listopad 2009 - 20:50

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 2.11.2009, 14:04 napisał

Żeby pozostać w temacie:
http://www.komperdell.com/de/poles/freerid...132_2302_10.php
Dla nieszprechających: każdy kijek mieści dwie setki ulubionego napoju. Lejek załączają.

Jarek, bo ja właśnie nie szprechen :thumbsup: Czy projektantem tego cuda był Polak? Czy nasza tradycja narodowa, w myśl zasady "polak potrafi" już obiegła świat? ;)

Ola

#42 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 02 listopad 2009 - 22:00

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 2.11.2009, 21:50 napisał

Żeby pozostać w temacie:
Dla nieszprechających: każdy kijek mieści dwie setki ulubionego napoju. Lejek załączają.

Jarek, bo ja właśnie nie szprechen :thumbsup: Czy projektantem tego cuda był Polak? Czy nasza tradycja narodowa, w myśl zasady "polak potrafi" już obiegła świat? ;)

Ola

Takie kijaszki były dostepne juz 15 lat temu co najmniej. Wymysła nie nasza niestety ani nie rosyjska. Zdaje egzamin bez zarzutu. Trzeba mieć tylko solidne łapy bo kijek dwa razy cięższy się wozi.
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 02 listopad 2009 - 23:54

#43 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 03 listopad 2009 - 07:42

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 2.11.2009, 22:00 napisał

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 2.11.2009, 21:50 napisał

Żeby pozostać w temacie:

Ola

Takie kijaszki były dostepne juz 15 lat temu co najmniej. Wymysła nie nasza niestety ani nie rosyjska. Zdaje egzamin bez zarzutu. Trzeba mieć tylko solidne łapy bo kijek dwa razy cięższy się wozi.
Pozdro

może chociaż korzenie miał polskie ;) no skądś musiał mieć patent :flowers: stawiam na geny... łapy solidne na początek, potem przecież się wylewa... nie za kołnierz.. ;)

a czy to się sprzedaje? korzystał ktoś z Was z tego?

Pozdrawiam, Ola

#44 Vinc

• Użytkownik
  • 46 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 03 listopad 2009 - 08:05

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 3.11.2009, 8:42 napisał

Pozdrawiam, Ola

Znam jednego gostka, który to używa już kilka lat... pierwszy kijek ma już "lekki" :thumbsup: przy dojeździe na stok... a później się rozkręca :flowers:
No ale na wyjazdy krótsze niż 3-dniowe to on nart nie zabiera, bo mu się nie opłaca ;)

#45 newbie46

• Użytkownik
  • 59 Postów:
  • Narty:K2Silencer/Salomon
  • Imię :Antek
Reputacja: 10
+

Napisano 03 listopad 2009 - 09:15

To musi byc swietnie zchlodzony trunek :thumbsup:

Pozdrawiam

Użytkownik newbie46 edytował ten post 03 listopad 2009 - 09:16

#46 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 03 listopad 2009 - 10:40

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 3.11.2009, 8:42 napisał

Pozdrawiam, Ola

Tak. Jazda z takimi kijkami nie jest fajna. Kije za cięzkie nie majce odpowiedniej sprezystości.
fajny bajerek ale pozbyłem sie go bardzo szybko.
Pozdrawiam

Użytkownik Mitek edytował ten post 03 listopad 2009 - 10:41

#47 paszczak72

• Użytkownik
  • 32 Postów:
  • Narty:Dynastar Contact 4X4,Atomic SX 11 , Atomic SL10
  • Imię :Mariusz
Reputacja: 4
+

Napisano 07 listopad 2009 - 13:01

Mając takie kije chyba bardzo szybko dochodziłbym do wniosku że sa za ciężkie,nieporęczne i jak powiedział Mitek mało sprężyste w związku z czym konieczne było by ich szybkie "odciążenie-odsączenie" :thumbsup: ,zwał jak zwał,ale jaki efekt : ;)
A wracając do tematu picia alkoholu na nartach...ogólnie jestem bardzo przeciwny wszelkim zakazom,nakazom wprowadzanym przez różnego rodzaju "oszołomów" przedewszystkim z najwyższych kręgów władzy którzy wprowadzając takie ograniczenia mają nadzieje na zbicie jakiegoś kapitału politycznego nie mając w zasadzie pojęcia ani prawdziwego rozeznania w sprawach na których własnie rzekomo bardzo im zależy.Obecnośc alkoholu na stokach,w trakcie pobytu w górach wrosło juz i stało sie pewną tradycją górską i przynajmniej w/g mnie wszelkie nakazy i zakazy nic by nie dały,byłby to kolejny martwy przepis który z powodzeniem mogłby byc omijany.Nie znaczy to oczywiście że jestem zwolennikiem że tak się wyrażę "chlania" na stokach.jak we wszystkim w życiu umiar jest bardzo potrzebny i konieczne są postawy piętnujące zachowania prowadzące do niebezpiecznych sytuacji.Jak w przysłowiu że "wszystko można co nie można tylko z wolna i ostrożna".

Użytkownik paszczak72 edytował ten post 07 listopad 2009 - 13:23

Pozdrawiam,Mariusz

#48 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 13 listopad 2009 - 11:00

coś o pijanych Polakach:
http://narty.onet.pl...wiadomosci.html

#49 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 13 listopad 2009 - 11:55

Wyświetl postUżytkownik filinator dnia 13.11.2009, 12:00 napisał

coś o pijanych Polakach:

no to jednym słowem wrzucili Polaków do jednego wora z Ruskimi i Pepikami, nic dziwnego bo standartowy makaroniarz nie odróżnia słowiańskich języków.
tak na marginesie to najwięcej na stokach alpejskich widzę pijanych Niemców i Holenderek

Użytkownik jabol edytował ten post 13 listopad 2009 - 11:56

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#50 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2009 - 16:54

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 13.11.2009, 11:55 napisał

Wyświetl postUżytkownik filinator dnia 13.11.2009, 12:00 napisał

coś o pijanych Polakach:

no to jednym słowem wrzucili Polaków do jednego wora z Ruskimi i Pepikami, nic dziwnego bo standartowy makaroniarz nie odróżnia słowiańskich języków.
tak na marginesie to najwięcej na stokach alpejskich widzę pijanych Niemców i Holenderek

Cześć,

nie mam aż takich doświadczeń w spotkaniach z pijakami na stokach, ale przeciwko zdaniu Włochom się buntuję! Raz, że to co napisał Janusz, czyli pije jakby tylko wschodnia ściana, a sam Janusz napisał, że nie! Bo i Niemcy i Holenderki! Myślę, że jako naród nie jesteśmy TAK! głupio odważni poza granicami kraju!

Z tego, co się tutaj zorientowałam na KN, spore doświadczenie we włoskich klimatach ma Mitek, a zatem... Mitku, czy aż tylu polskich pijanych narciarzy jest we Włoszech?
zagotowałam się :D

Ola

#51 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2009 - 20:20

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 13.11.2009, 17:54 napisał

Z tego, co się tutaj zorientowałam na KN, spore doświadczenie we włoskich klimatach ma Mitek, a zatem... Mitku, czy aż tylu polskich pijanych narciarzy jest we Włoszech?
zagotowałam się :D

Ola

Zdecydowanie nie. Byłem na przynajmniej paru wyjazdach gdzie alkohol lał sie strumieniami do opróżnienia hotelowego baru w jeden wieczór włącznie ale nigdy nie przenosiło sie to na stok a jeżeli juz to po jeździe w barach przy dolnych stacjach wyciągów.
Nigdy nie byłem na freeski a słyszałem,żę tam bywa konkretnie.
Dla mnie zdecydowanie większym niebezpieczęństwem z naszej strony na włoskich stokach jest tzw. "klasyczny polak" (celowo z małej litery) dobry ubiór, kask i gogle niezaleznie od pogody, narta solidnie taliowana i zawsze duża prędkość nawet w miejscach typu przewężenia, połączenia tras itd. - prosze tego nie brać do siebnie jeżeli ktoś tak akurat wygląda ale zdarzeń z konsekwencjami widziałem w wykonaniu "klasycznych polaków" parę.
W zeszłym roku w listopadzie byłem na wobzie szkoleniowym z Włochami i była o takich przypadkach mowa w kuluarach natomiast motyw alkoholu w kontekście naszej nacji nie pojawił sie ani razu.
Pozdro

#52 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 13 listopad 2009 - 22:53

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 13.11.2009, 20:20 napisał

Cześć
Dla mnie zdecydowanie większym niebezpieczęństwem z naszej strony na włoskich stokach jest tzw. "klasyczny polak" (celowo z małej litery) dobry ubiór, kask i gogle niezaleznie od pogody, narta solidnie taliowana i zawsze duża prędkość nawet w miejscach typu przewężenia, połączenia tras itd. - prosze tego nie brać do siebnie jeżeli ktoś tak akurat wygląda ale zdarzeń z konsekwencjami widziałem w wykonaniu "klasycznych polaków" parę.
Pozdro

Masz rację klasyczny polak powinien chodzić w podartych gaciach,pożyczonych goglach,sweterku i śmierdzących skarpetach. A zapomniałem -narty minimum +10 cm do wzrostu.
Wszyscy inni to nuworysze, niegodni miana prawdziwego narciarza,potrafiący tylko chlać.

#53 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2009 - 00:20

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 13.11.2009, 23:53 napisał

Masz rację klasyczny polak powinien chodzić w podartych gaciach,pożyczonych goglach,sweterku i śmierdzących skarpetach. A zapomniałem -narty minimum +10 cm do wzrostu.
Wszyscy inni to nuworysze, niegodni miana prawdziwego narciarza,potrafiący tylko chlać.

Napisałem co widziałem. Dobry ubiór powinien świdczyć o penym narciarskim doświadczeniu a tu okazuje się wizytówką potencjalnego stokowego zbira i to nie jest normalne - dlatego ten fakt podkreślam.
Odnieś się do tematu a nie zaczynaj znowu czepiac zdań wyrwanych z kontekstu a jeżeli masz do nie jakieś zastrzeżenia zapraszam na priv. Mozna tam swobodnie i szczerze i wszystko powiedzieć a nie owijać w bawełnę.
Pozdro

#54 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 14 listopad 2009 - 08:12

Mitku, po prostu strasznie denerwujesz. Nic nie wyrywam z kontekstu, podkreślam tylko to co mnie irytuje.
Dziwny Świat widziany Oczyma Mitka, faceta który ma straszne zapędy dyktatorskie i ma czelność wmawiać Wszystkim iż tylko jedna droga słuszna. Daj żyć innym.
Piszesz bzdury, ze ubiór ma jakiekolwiek znaczenie ,ubliżasz mi i pewnie wielu innym i dziwisz się że odpowiadam.

Dla mnie , myślenie kategorią - samochód bez abs-u i wspomagania tylko dla prawdziwych facetów ( w podtekście dla takich orłów jak Ty )jest po prostu nie do przyjęcia, mam samochód z tymi „zabawkami” i wcale lepszy czy gorszy się z tego powodu nie czuje.
Rodzaj ubrania nie świadczy o „człowieczeństwie” raczej o zamożności, doświadczeniu czy tez głupocie braku smaku itp. To czy jedziesz w sweterku czy też w kurtce z gore nie ma znaczenia jakim jesteś narciarzem, czy tez pijakiem, może wywoływać tylko jakieś dziwne kompleksy, od których mam nadzieję jesteś wolny.
A taki wojskowy dryl ,taka jedna, jedyna, słuszna droga rozwoju, wymyślona w czyjeś głowie, taki schemat który proponujesz wywołuje bunt całego mnie i powoduje, że iskrzy strasznie pomiędzy nami. Ja kocham świat różny, nie przeszkadza mi facet na krótkich slalomach, ubrani w podrabiane „spyder-y” dzieciaki czy Ktoś karwingowo i tylko na sztruksiku.
Dla mnie taki różny kolorowy i w wielu odcieniach świat jest po prostu prawdziwy.

PS. Na temat picia gorzałki wyraziłem pogląd i nie widzę powodu ciągle go powtarzać.
Mielenie „jęzorem” dla samego mielenia nie bardzo mnie podnieca, ale oczywiście nie przeszkadza u innych .
Ponadto, gdyby wszystkie zainteresowane strony były tym naprawdę zainteresowane( ograniczeniem czy tez wyeliminowaniem alkoholu ), temat można bardzo szybko rozwiązać. Sam czasami kieruje zespołami kilkudziesięcioosobowymi i odpowiadam za ich bezpieczeństwo, wiec schematy czy tez procedury są opisane i sprawdzone.

Pozdrawiam

#55 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2009 - 13:49

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 14.11.2009, 9:12 napisał

Mitku, po prostu strasznie denerwujesz. Nic nie wyrywam z kontekstu, podkreślam tylko to co mnie irytuje.
Dziwny Świat widziany Oczyma Mitka, faceta który ma straszne zapędy dyktatorskie i ma czelność wmawiać Wszystkim iż tylko jedna droga słuszna. Daj żyć innym.
Piszesz bzdury, ze ubiór ma jakiekolwiek znaczenie ,ubliżasz mi i pewnie wielu innym i dziwisz się że odpowiadam.

Dla mnie , myślenie kategorią - samochód bez abs-u i wspomagania tylko dla prawdziwych facetów ( w podtekście dla takich orłów jak Ty )jest po prostu nie do przyjęcia, mam samochód z tymi „zabawkami” i wcale lepszy czy gorszy się z tego powodu nie czuje.
Rodzaj ubrania nie świadczy o „człowieczeństwie” raczej o zamożności, doświadczeniu czy tez głupocie braku smaku itp. To czy jedziesz w sweterku czy też w kurtce z gore nie ma znaczenia jakim jesteś narciarzem, czy tez pijakiem, może wywoływać tylko jakieś dziwne kompleksy, od których mam nadzieję jesteś wolny.
A taki wojskowy dryl ,taka jedna, jedyna, słuszna droga rozwoju, wymyślona w czyjeś głowie, taki schemat który proponujesz wywołuje bunt całego mnie i powoduje, że iskrzy strasznie pomiędzy nami. Ja kocham świat różny, nie przeszkadza mi facet na krótkich slalomach, ubrani w podrabiane „spyder-y” dzieciaki czy Ktoś karwingowo i tylko na sztruksiku.
Dla mnie taki różny kolorowy i w wielu odcieniach świat jest po prostu prawdziwy.

PS. Na temat picia gorzałki wyraziłem pogląd i nie widzę powodu ciągle go powtarzać.
Mielenie „jęzorem” dla samego mielenia nie bardzo mnie podnieca, ale oczywiście nie przeszkadza u innych .
Ponadto, gdyby wszystkie zainteresowane strony były tym naprawdę zainteresowane( ograniczeniem czy tez wyeliminowaniem alkoholu ), temat można bardzo szybko rozwiązać. Sam czasami kieruje zespołami kilkudziesięcioosobowymi i odpowiadam za ich bezpieczeństwo, wiec schematy czy tez procedury są opisane i sprawdzone.

Pozdrawiam

Widzę, że nie zrozumiałeś i być może to znowu wina niedoskonałości mojego przekazu.
Nie twierdzę, żę taki czy inny ubiór jest zły czy dobry. Napisałem tylko, że ludzie którzy powodowali niebezpieczeństwo na stoku byli ubrani w sposób znamionujący znajomość tematu. Nie byli przypadkowymi gośćmi w dżinsach i berecie tnącymi na krechę - tak jak to cząsto zdarza na naszych rodzimych stokach - tylko narciarzmi potrafiącymi dokonać odpowiedniego wyboru stroju i sprzętu a przy tym niepotrafiącymi ocenić swoich możliwości jeżdżącymi niebezpiecznie itd.
Ta ostatnia sprzeczność jest dla mnie dziwna i bardzo zatrważająca.
Przeczytałem jeszcze raz swojego posta i rzeczywiście sformułowanie jest dosyć uogólniające i może być odczytane krzywdząco. Zaznaczyłęm, że wszystkich, którzy tak wyglądają przepraszam ale jednocześnie proszę zwróć uwagę, ze nieodłącznym elementem jest duża - bardzo cżęsto zbyt duża predkośc jadących.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem.
Pozdrawiam

#56 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 15 listopad 2009 - 21:11

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 14.11.2009, 8:12 napisał

Mielenie „jęzorem” dla samego mielenia nie bardzo mnie podnieca, ...
..., gdyby wszystkie zainteresowane strony były tym naprawdę zainteresowane..., temat można bardzo szybko rozwiązać.

Hahahahaha, mam Cię Rysiu!!! :D , a że wiem, że masz zajebiste poczucie humoru, to sobie na to pozwalam :russian:

Ola

P.S. wybacz tą zabawę, ale mnie się podoba, bo za to między innymi Cię lubię...

#57 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 08 marzec 2010 - 08:51

........Nie wszyscy są jednak tego samego zdania. – Uważam, że zakaz jazdy na nartach i snowboardach w stanie nietrzeźwości jest z jednej strony absolutnie słuszny, a z drugiej jest jak najbardziej do wyegzekwowania – mówi Michał Wawrykiewicz, radca prawny. I podaje przykład Włoch, gdzie taki zakaz funkcjonuje, a tamtejsi carrabiniei stoją skutecznie na straży jego przestrzegania. – Pijanemu delikwentowi, przyłapanemu na tym, że choćby wpina buty w wiązania narciarskie na stoku, policja natychmiast rekwiruje narty do końca tego dnia. W ten prosty sposób uniemożliwia się nietrzeźwym korzystanie ze stoków i infrastruktury narciarskiej. Poza tym oczywiście dostaje mandat – tłumaczy. I dodaje, że pijani narciarze stanowią wręcz śmiertelne zagrożenie, szczególnie dla dzieci.

http://www.rp.pl/artykul/443525_Narciarze_...jnym_gazie.html

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#58 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 08 marzec 2010 - 13:18

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 8.03.2010, 9:51 napisał

........Nie wszyscy są jednak tego samego zdania. – Uważam, że zakaz jazdy na nartach i snowboardach w stanie nietrzeźwości jest z jednej strony absolutnie słuszny, a z drugiej jest jak najbardziej do wyegzekwowania – mówi Michał Wawrykiewicz, radca prawny. I podaje przykład Włoch, gdzie taki zakaz funkcjonuje, a tamtejsi carrabiniei stoją skutecznie na straży jego przestrzegania. – Pijanemu delikwentowi, przyłapanemu na tym, że choćby wpina buty w wiązania narciarskie na stoku, policja natychmiast rekwiruje narty do końca tego dnia. W ten prosty sposób uniemożliwia się nietrzeźwym korzystanie ze stoków i infrastruktury narciarskiej. Poza tym oczywiście dostaje mandat – tłumaczy. I dodaje, że pijani narciarze stanowią wręcz śmiertelne zagrożenie, szczególnie dla dzieci.

http://www.rp.pl/artykul/443525_Narciarze_...jnym_gazie.html

radca Michał W. pewnie nigdy nie był na nartach we Włoszech... tam w knajpce przy barze najczęściej siedzą carabinieri i instruktorzy przy grappie i kawie... co nie zmienia mojej opinii o piciu na stoku/prawie wszystko w postach wyżej/
Dołączona grafika

#59 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 16 listopad 2010 - 08:36

Zaczyna się sezon narciarski i temat wraca jak co rok.
Wczoraj w Zakopanem o bezpieczeństwie na stokach debatowali policjanci, ratownicy GOPR i TOPR oraz przedstawiciele włoskiej policji narciarskiej. Gen. Andrzej Matejuk, komendant główny policji, nie ma wątpliwości, że nowe przepisy są niezbędne. – Potrzebna jest ustawa, która określi obowiązki narciarza i uprawnienia, jakie na stokach mają policja, służby ratownicze i właściciele wyciągów – stwierdził.

Jak wielkim problemem są np. pijani narciarze? Tego parlamentarzyści nie wiedzą, bo – jak przyznają – ze względu na obecnie funkcjonujące prawo takich statystyk nie ma. – Jest to jednak istotny problem – twierdzi van der Coghen. Podaje przykłady: pijani narciarze, którzy kilka lat temu w Szczyrku w sylwestra zjeżdżali ze stoku pontonem, trafili do szpitala. Dwa lata temu w Morsku pijany narciarz wjechał w instruktorkę czekającą na dzieci, które miała szkolić. Kobieta trafiła do szpitala ze złamaną rękę i wstrząsem mózgu.

Miłej lektury

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#60 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 17 listopad 2010 - 08:49

Jak dla mnie mogą wprowadzić takie same zaostrzenia jak dla kierowców 0.2 i gra , jeśli za prowadzenie rowera pod wpływem mają prawo zabrać mi prawo jazdy to dlaczego maja nie zabierać za jazdę na nartach pod wpływem alkoholu ,wszak na nartach można naprawdę zrobic bardzo wielka krzywdę drugiej osobie włącznie z śmiercią .

Alkomaty na stok !!!