Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Słownik pojęć narciarskich

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 07 październik 2009 - 14:14

Witam,

pozwoliłam sobie założyć ten temat trochę chyba egoistycznie.... dla siebie, a jeżeli komuś jeszcze się przyda to będzie miło! Na nartach jeździć potrafię - tak myślę przynajmniej :)

Nie wstydzę się przyznać, że na sprzęcie nie znam się wcale i również wcale a wcale mi to nie przeszkadza, bawi mnie jazda! :) Natomiast nie znam się też na pojęciach, którymi niektórzy z Was operują np. SL, FL itp, itd, etc. Te braki natomiast mi przeszkadzają, bo wydaje mi się, że coś z tego potrafię robić, a nie wiem, co. :) :)

Czy ktoś się podejmie i mnie olśni?
:)

Pozdrawiam, Ola

#2 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 07 październik 2009 - 14:37

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 16:14 napisał

Olu. Zobacz np. to http://www.skiforum....ead.php?t=10075 Devastator sie kiedys posiwecil. Mitek tez sie przylozyl odnosnie nazw uzywanych w szkoleniach, a ogolnie w jezdzie: http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=15...ht=encyklopedia Sadze, ze prawie wszystko tam znajdziesz. Gorzej jest z nazwami technologii uzywanymi przez producentow, typu double torsion bar czy nanowzmocnienie by zacytowac cos z Atomica. :) W tych nazwach nikt nic nie wie. I o to chodzi. :)

#3 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 07 październik 2009 - 14:46

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 7.10.2009, 15:37 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 16:14 napisał

Olu. Zobacz np. to http://www.skiforum....ead.php?t=10075 Devastator sie kiedys posiwecil. Mitek tez sie przylozyl odnosnie nazw uzywanych w szkoleniach, a ogolnie w jezdzie: http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=15...ht=encyklopedia Sadze, ze prawie wszystko tam znajdziesz. Gorzej jest z nazwami technologii uzywanymi przez producentow, typu double torsion bar czy nanowzmocnienie by zacytowac cos z Atomica. :) W tych nazwach nikt nic nie wie. I o to chodzi. :)

Andrzeju, bardzo dziękuję :) , choć wolałabym to czytać w okolicznościach przyrody KN, jakoś aura bardziej mi tutaj odpowiada :) Lepiej mi się czyta.

Może Mitek i tutaj coś wrzuci z pomocą innych!

Co do wyjaśnień double torsion bar z tego co pamiętam, to Ty jesteś specjalistą w tych właśnie zagwozdkach! :)

Ola

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 07 październik 2009 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 16:46 napisał

Andrzeju, bardzo dziękuję :) , choć wolałabym to czytać w okolicznościach przyrody KN, jakoś aura bardziej mi tutaj odpowiada :) Lepiej mi się czyta.

SL to slalom i jednoczesnie typ narty, tzw. slalomka, a wiec stosunkowo krotka, mocno taliowana narta. FL w kontekscie nart nic mi nie mowi. :) Takich skrotow masz mnostwo. Nie wiem jak to jest z copyrightem, ale moznaby przekopiowac to co zacytowalem i ew. podretuszowac. Mimo wszystko wstyd. :) Ale mozesz sama przepytac nas o rozne znaczenia a my Ci odpowiemy w miare wiedzy i wolnego czasu.

#5 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 październik 2009 - 06:29

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 7.10.2009, 16:18 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 16:46 napisał

SL to slalom i jednoczesnie typ narty, tzw. slalomka, a wiec stosunkowo krotka, mocno taliowana narta. FL w kontekscie nart nic mi nie mowi. :) Takich skrotow masz mnostwo. Nie wiem jak to jest z copyrightem, ale moznaby przekopiowac to co zacytowalem i ew. podretuszowac. Mimo wszystko wstyd. :) Ale mozesz sama przepytac nas o rozne znaczenia a my Ci odpowiemy w miare wiedzy i wolnego czasu.

Zrobię jak mówisz! Wypisze to, co się tutaj pojawiło i zapytam BEZ WSTYDU! mimo wszystko! :) -jeżeli to ja miałam się wstydzić!

Pozdrawiam, Ola

#6 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 08 październik 2009 - 12:01

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 7:29 napisał

Wypisze to, co się tutaj pojawiło i zapytam BEZ WSTYDU! mimo wszystko! :) -jeżeli to ja miałam się wstydzić!

Czuję się wywołany, bo użyłem SL i FR :)
SL - jako skrót od slalomu specjalnego
FR - freeride, czyli zjeżdżanie poza przygotowaną trasą (o ile się nie mylę, bo notorycznie mieszam toto z freestyle - FS).
pozdrawiam
Jarek

#7 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 październik 2009 - 14:00

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 8.10.2009, 13:01 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 7:29 napisał

Wypisze to, co się tutaj pojawiło i zapytam BEZ WSTYDU! mimo wszystko! :) -jeżeli to ja miałam się wstydzić!

Czuję się wywołany, bo użyłem SL i FR :)
SL - jako skrót od slalomu specjalnego
FR - freeride, czyli zjeżdżanie poza przygotowaną trasą (o ile się nie mylę, bo notorycznie mieszam toto z freestyle - FS).

Jarek wielkie dzięki!!!! :) trochę mi lepiej! Dobrze, że się poczułeś, tak miedzy nami... :) :)

podpytam jeszcze... skręt cięty? - to na równoległych nartach?

śmig? to od śmigania? skręt za skrętem?

Ola

#8 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 08 październik 2009 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 15:00 napisał

skręt za skrętem?
Ola

Ola, na nartach się nie pali :)

#9 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 październik 2009 - 16:49

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 8.10.2009, 15:55 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 15:00 napisał

skręt za skrętem?
Ola

Ola, na nartach się nie pali :)

No co Ty Rysiu? Serio? :) :) Popatrz, jednak całe życie się człowiek uczy! :) To forum, to bardzo porządne jest, nie jakieś tam fiu bzdziu :)

Ale myślisz, że nic a nic? :) zero? :) nawet przed zjazdem jak w "lewel 6"

Ola

#10 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 08 październik 2009 - 16:57

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 17:49 napisał

nawet przed zjazdem jak w "lewel 6"

Ola

aaa.... przed to Co innego, a po to obowiązkowo :)

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 09 październik 2009 - 05:41

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 8.10.2009, 17:57 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 8.10.2009, 17:49 napisał

nawet przed zjazdem jak w "lewel 6"

Ola

aaa.... przed to Co innego, a po to obowiązkowo :)

Po... Rysiu, to respirator i drżąca noga! :) choć podobno nie jestem do zajechania, to w tym wypadku oj nie wiem..., myślę jednak, mimo wszystko, że chyba dałabym radę :) robiąc kilka skrętów :) na bardziej płaskim terenie :) :) Wchodzisz?

Ola

#12 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 26 październik 2009 - 22:37

A ja mam inne pytanie odnośnie oznaczeń :)

Czy ktoś powie mi lub wskaże gdzie się dowiedzieć co to znaczy że trasa jest "FIS (LS+GS)" ???

Ja się również nie wstydze, że czegoś nie wiem więc pytam ( choć pewnie większość pęka ze śmiechu z mojej niewiedzy), ale jak mówi klasyk: "kto pyta ten nie wielbłądzi" :)

Pozdrawiam
Darek
Żegnam!

#13 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 26 październik 2009 - 23:23

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 26.10.2009, 23:37 napisał

A ja mam inne pytanie odnośnie oznaczeń :)

Czy ktoś powie mi lub wskaże gdzie się dowiedzieć co to znaczy że trasa jest "FIS (LS+GS)" ???

Ja się również nie wstydze, że czegoś nie wiem więc pytam ( choć pewnie większość pęka ze śmiechu z mojej niewiedzy), ale jak mówi klasyk: "kto pyta ten nie wielbłądzi" :)

Pozdrawiam
Darek

Trasa FIS to trasa zatwierdzona przez FIS (Międzynarodową Federację Narciarską) do rozgrywania zawodów. W tym przypadku slalom i gigant. Każda trasa musi spelniać parametry wymagane przez przepisy, najkrócej pisząc musi mieć odpowiednią długość i różnicę poziomów między startem a metą. Najtrudniej ustalić trasę zjazdu chłopów (najdłuższa i największa różnica poziomów), najłatwiej stok do slalomu. Z tego względu na trasie b. zjazdowego można rozegrać wszystkie inne konkurencje alpejskie. Pozdro.

#14 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 27 październik 2009 - 08:50

Wielkie dzięki :)
Naszczęście co to FIS wiedziałem :) , aż takim ignorantem nie jestem, tylko te dwie dwuliterowe "znaczki" nie dawały mi spać po nocach :)
Dziękuje jeszcze raz

Użytkownik kiedar edytował ten post 27 październik 2009 - 08:50

Żegnam!

#15 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 27 październik 2009 - 11:43

Cześć

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 27.10.2009, 9:50 napisał

Wielkie dzięki :)
Naszczęście co to FIS wiedziałem :) , aż takim ignorantem nie jestem, tylko te dwie dwuliterowe "znaczki" nie dawały mi spać po nocach :)
Dziękuje jeszcze raz

Z LS to pierwszy raz sie spotkałem - zawsze mówi się o SL.
Poniżej link do stron Fis gdzie mozna rozwiac w szybki sposób wątpliwoci dotyczące regulaminów itd.
http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/alpi...isworldcup.html

Poniżej parę definicji które kiedyś spisałem:

Antycypacja – Wyprzedzający ruch skretny tułowia w przód i w stronę mającej nastąpic zmiany kierunku jazdy
Fazy skrętu – Umowny podział skretu na części:
- faza przygotowania:
W której stworzone zostają warunki do wywołania skrętu; decyduje o rozróżnieniu skretów. W fazie tej przyjmuje się właściwe dla określonego skretu: pozycję, ustawienie i obciążenie nart.
- faza wywołania:
W którejw wyniku impulsu skretnego wprowadza się narty w skręt.
- faza sterowania:
Najdłuższa część skrętu, w której wystepuje regulowanie promienia skrętu.
Regulowanie promienia skretu uzyskuje się przez:
- zmiany w pozycji w płaszczyxnie czołowej i krawędziowaniu nart.
- zachowanie lub zmianę wysokości pozycji w zależności od potrzeby (odciążanie, dociążanie)
-rozłożenieobxciążenia na narty w płaszczyźnie czołowej i strzałkowej.
Końcowa część fazy sterowanie jest jednocześnie fazą przygotowania nastepnego skrętu.
Girlandy – Jazda Łączonymi skretami bez przekraczania linii spadku stoku.
Górny(a), dolny(a) – Określenie położenianart, kolan, bioder, barków, kijków w satniu na stoku, w ześlizgu lub w jeździe w skos stoku.
Impuls skrętny – Wynik współdziałania układu mięśniowego z siłami zewnetrznymi wprowadzający narty w skręt.
Kompensacja – Równoważenie działania innym działaniem. W jeździe na nartach celem jest utrzymanie stałego nacisku nart na śnieg.
Kontrrotacja – Obrotowy ruch tułowia przeciwny do kierunku obrotu nart. Stosowana sytuacyjnie w skrętach równoległych.
Narta wykroczna – wysunięta do przodu.
Narta zakroczna – cofnięta do tyłu.
Obniżanie, podwyższanie pozycji (skracanie wydłużanie sylwetki) – Powolny ruch uginania lub prostowania nóg w stawach skokowych, kolanowych i biodrowych.
Rozróżniamy trzy pozycje: podwyższona, pośrednia, obnizona.
Płaszczyzna czołowa – prostopadła do kierunku jazdy.
Płaszczyzna strzałkowa – równoległa do kierunku jazdy.
Pozycja wynikające z położęnia środka ciężkości w płaszczyźnie strzałkowej:
Zrównoważona – rzut środka cięzkości na płaszczyznąnart przechpdzi przez środek stóp.
Wychylona – przesunięty do przodu.
Odchylona – przesunięty do tyłu.
Pozycje wynikająće z ustawienia nart:
Płużna – tyły rozstawione, dzioby razem
Półpłużna – tył jednej z nart odstawiony w stosunku do kierunku jazdy, dzioby razem.
Nożycowa – dziób jednej z nart jest odtawiony w stosunku do toru jazdy
Równoległa – wąska, poszerzona (narty rozstawione na szerokośc bioder)
szeroka
Pozycja podstawowa – jednocześnie zrównoważona, pośrednia i poszerzona. Wzrok skierowany przed siebie, ręce nieznacznie wysuniete przd siebbie lekko rozszerzone, dłonie na wysokości bioder, nadgarstki tworzą przedłużenie ramion, kijki trzymane równolegle względem sibie grotami nad sniegiem i zwrócoen do tyłu.
Rotacja – Obrotowy ruch ciała lub części ciała zgodny z obrotem nart.
Śmig – seria rytmicznych, krótkich skretów.
Wewnetrzny, zewnetrzny – określenie położenia barku, kolana, nogi, narty, itp. Względem środka skretu.
Układ dstokowy –
Kontrola prędkości – użycie dowolnej techniki w celu zachowania takiej prędkości aby w każdym momencie jazdy mieć pełną kontrolę nad nartami – zmiana kierunku, zatrzymanie.
Przy mniejszych prędkościach: pług, ześlizg.
Przy większych prędkościach: odpowiednie sterowanie promieniem skrętu (długi – krótki) i jego profilem (wypuszczony – w dół, podkręcony – podjeżdżający pod górę), wrzcenie nart w slad slizgowy i hamujący.
Ześlizg – poruszanie się na nartach bokiem wykorzystując odwodzenie (od stoku) i przywodzenie (do stoku) kolan w celu kontroli prędkości, aż do zatrzymania.

Pozdro

#16 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 27 październik 2009 - 19:40

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 27.10.2009, 12:43 napisał

Z LS to pierwszy raz sie spotkałem - zawsze mówi się o SL.
Poniżej link do stron Fis gdzie mozna rozwiac w szybki sposób wątpliwoci dotyczące regulaminów itd.

Mitku to LS to znalazłem na stronie Zawoji i stąd moje zdziwienie, bo czytałem na forum o SL i sam kombinowałem czy aby to nie to samo, ale wiesz lepiej pytać mądrzejszych niż szukać samemu :)

Dzięki za Twoją inicjatywę.
Pozdrawiam
Żegnam!

#17 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 29 październik 2009 - 14:12

SL=SC.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#18 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 29 październik 2009 - 15:51

To LS może oznaczać Lady Slalom/trasę przystosowaną to slalomu ale wyłącznie dla kobiet.