Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

z dwóch desek na jedną

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
36 odpowiedzi w tym temacie

#21 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 07 październik 2009 - 11:39

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 7.10.2009, 9:27 napisał

Witaj,

co do "histori" to nie wiem - przyznaję się, nigdy na desce nie stałem i to z różych przyczyn..........!!!!
co do wyjazdu orczykiem - najlepiej na początek za partnera wybrać dobrego narciarza lub deskarza, soczysta przytulanka :) i jazda do góry, przyjemności pewne po obu stronach :) a i wyjazd pewny na 100%

Pozdrawiam

Marku, a jakie są te przyczyny, jeżeli nie jest to tajemnicą? :)

Dziękuję za instrukcję wjazdu na górę! :) Fakt wjazdu w wersji"soczystej przytulanki" jeszcze bardziej motywuje mnie by spróbować! :) :)

Zapytałam o to, bo pamiętam, że często jakiś początkujący deskarz, albo miał problem z podpięciem się do orczyka, a jeżeli już mu się to udało, to często lądował kilka metrów dalej - nie dojeżdżał...

Widziałam też narciarzy, którzy nie chceieli wjeżdżać z deskarzem.

Pozdrawiam, Ola

#22 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 07 październik 2009 - 12:29

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 12:39 napisał

z deskarzem nigdy ale z deskarką chętnie :)
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#23 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 07 październik 2009 - 13:51

Ja nigdy nie próbowałem, ale też jakoś strasznie mnie nie ciągnie. Kuzyn przerzucił się z nart na deskę właśnie.

#24 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 07 październik 2009 - 17:53

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 7.10.2009, 13:39 napisał

Pozdrawiam, Ola

Zawsze mówiłem, że wśród narciarzy łatwiej o dupka niż wśród deskarzy. Zamiast pomóc to nie chcą wjeżdżać. Może jeszcze: "nur fur skifahrer"
Piękne.
Pozdro

#25 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 07 październik 2009 - 19:01

Olu, sposób na "soczystą przytulankę" jest sprawdzonym sposobem i bardzo skutecznym :) ( nie raz tak wywoziłem deskarki i deskarzy choć tych drugich bez większej przyjemności :) )
Z wywiezieniem początkujących narciarzy jest podobnie, tylko że chyba troszkę łatwiej :)

Co do barku zainteresowania snowbordem to :

- ładnych kilka lat wstecz, dosłownie przejechał po mnie snowbordzista i skończyło się to bardzo źle, dla mnie oczywiście
- szkoda mi obijać tyłek, trochę za wygodny już jestem na taką naukę
- a od kiedy pojawiły się nartki cervingowe to wogóle przestałem myśleć o desce

To takie trzy podstawowe i chyba jedyne przyczyny braku zainteresowania deską!!!

Olu, jednak nie rezygnuj i spróbój, moja córcia nieźle jeździ na nartach ale snowbordu też koniecznie chciała spróbować i spróbowała. Od czasu do czasu pożycza deskę i trochę pojeździ, jednak narty sprawiają Jej większą przyjemność.
Choć nie powiedziane że jeszcze nie zmieni zdania, dużo czasu przed Nią.

Pozdrawiam i powodzenia w nauce życzę :)

Użytkownik marecki edytował ten post 07 październik 2009 - 19:05

#26 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 październik 2009 - 06:25

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 7.10.2009, 20:01 napisał

Olu, sposób na "soczystą przytulankę" jest sprawdzonym sposobem i bardzo skutecznym :) ( nie raz tak wywoziłem deskarki i deskarzy choć tych drugich bez większej przyjemności :) )
Z wywiezieniem początkujących narciarzy jest podobnie, tylko że chyba troszkę łatwiej :)

Co do barku zainteresowania snowbordem to :

- ładnych kilka lat wstecz, dosłownie przejechał po mnie snowbordzista i skończyło się to bardzo źle, dla mnie oczywiście
- szkoda mi obijać tyłek, trochę za wygodny już jestem na taką naukę
- a od kiedy pojawiły się nartki cervingowe to wogóle przestałem myśleć o desce

To takie trzy podstawowe i chyba jedyne przyczyny braku zainteresowania deską!!!

Olu, jednak nie rezygnuj i spróbój, moja córcia nieźle jeździ na nartach ale snowbordu też koniecznie chciała spróbować i spróbowała. Od czasu do czasu pożycza deskę i trochę pojeździ, jednak narty sprawiają Jej większą przyjemność.
Choć nie powiedziane że jeszcze nie zmieni zdania, dużo czasu przed Nią.

Pozdrawiam i powodzenia w nauce życzę :)

Marku,

liczę, że i mnie wywieziesz kiedyś na górę, jeżeli będzie taka potrzeba :), a jeżeli wypadnę, to obiecaj, że pociągniesz choćby za nogę :)

Obity tyłek hmmm, coraz częściej się to pojawia, podobnie jak kolana. Na kolana ochraniacze! A na tyłek co? :) Może sie po prostu zwiększę przez kilka najblizszych tygodni i będę miała własną amortyzację :)

To, że nie zrezygnuje jest pewne jak śnieg zimą! Lub może bezpieczniej jak zima w kalendarzu :)

Rozumiem, że dla Twojej córki deska ma jakąś magię, skoro raz na czas na nią wsiada...

Pozdrawiam, Ola

#27 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 październik 2009 - 06:26

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 7.10.2009, 14:51 napisał

Ja nigdy nie próbowałem, ale też jakoś strasznie mnie nie ciągnie. Kuzyn przerzucił się z nart na deskę właśnie.

A dlaczego się przerzucił??

#28 KubaR

• Użytkownik
  • 169 Postów:
Reputacja: 77
+

Napisano 24 październik 2009 - 21:54

A może Cross Country Snowboarding?

Cros Country Snowborading

Kuba

#29 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 24 październik 2009 - 23:53

Cześć

Wyświetl postUżytkownik KubaR dnia 24.10.2009, 23:54 napisał

Kuba

Goście!!!

#30 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 25 październik 2009 - 15:40

Coś pięknego, szczególnie świetnie ufarbowane bródki, extra czapeczki, makijaże też spoko mają.
I fajowy kominek, w sumie najlepszy z tego wszystkiego :)

Za robienie sobie jaj z deskarzy: dyszka :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#31 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 26 październik 2009 - 12:29

Wyświetl postUżytkownik KubaR dnia 24.10.2009, 22:54 napisał

Kuba

Nie, dziękuję... wolę się ...puszczać... w dół :) Co nie zmienia faktu, ze amatorów CCS podziwiam... za fantazję, czego to ludzie nie wymyślą! Brawo!

Pozdrawiam, Ola

#32 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 05 listopad 2009 - 13:15

Ośka, i inni zainteresowani jedną deską poczytajcie sobie o kilku sprawach:

Snowboard nie jest wyjątkiem. Podobnie jak w innych dyscyplinach także i tutaj, a może właśnie szczególnie tutaj, mamy do czynienia z krecią robotą wykonywaną przez tzw. mitomanów. Głoszone przez nich mity, fałsze opinie i bzdurne, niczym nie poparte teorie, nader często znajdują podatny grunt.
Niestety zasłyszane tu i ówdzie legendy są traktowane poważnie przez tych, którzy chcieliby spróbować snowboardu ale potrzebują po prostu małej zajawki lub solidnego kopa. Sugerując się tymi opiniami wybierają narty lub przy nich pozostają albo co gorsze w ogóle nie wychodzą zimą z domu zadowalając się sportami „indoor” (TV, gazetka, flaszka itp...
W tym miejscu spróbujemy obalić najgłupsze z tych mitów. Udowodnimy, że ci niepoprawni mitomani nie mają racji, a głoszone przez nich herezje można śmiało włożyć między bajki lub do lamusa.
Mit #1 Snowboard jest niebezpieczny, bardziej niż narty.
Genezą tego mitu są prawdopodobnie statystyki, z których wynika, że snowboardziści częściej ulegają kontuzjom niż narciarze. Sądząc na tej podstawie rzeczywiście można dojść do takiego, fałszywego wniosku.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że snowboard jest młodszą dyscypliną – dosłownie i w przenośni. Snowboard na zimowej scenie pojawił się znacznie później niż narty, stąd między innymi istotny odsetek wśród deskarzy stanowią ludzie młodzi. Nie potrzeba do tego żadnych statystyk. Wystarczy spojrzeć na pierwszą z brzegu górkę – narciarz w wieku emerytalnym to nie żaden wyjątkowy obrazek, ze świecą natomiast szukać emerytowanego snowboardera. Jak się to ma do wypadkowości? Otóż nikt chyba nie zaprzeczy, że young power = mniejsza wyobraźnia, większa odwaga, szybsza jazda i zwiększone zużycie gipsu, bynajmniej nie budowlanego.
Poza tym snowboard przez długie lata stanowił alternatywę dla klasycznego narciarstwa, a nikt chyba nie rzuca nart w kąt, żeby jeździć na desce klasycznym śmigiem, wycinając na śniegu perfekcyjne łuki jak od cyrkla. W snowboard od początku wpisana jest jazda poza wyznaczonymi trasami i w snowparku, która sama w sobie jest bardziej niebezpieczne od tego, co robi na stoku większość narciarzy.
Według powszechnej opinii same wypadki są w skutkach groźniejsze na desce niż na nartach. Dwie nogi uwięzione w wiązaniach przymocowanych do jednej deski są kojarzone z poważnym niebezpieczeństwem. To tylko pozory. W rzeczywistości upadając na snowboardzie trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby doznać urazu nóg. Przywiązanie do deski tak naprawdę powoduje, że nie ma możliwości skręcenia kolana, czy wykonania niekontrolowanego szpagatu. To, co jest zbawieniem dla nóg niekoniecznie musi być dobre dla rąk. Prawdą jest natomiast, że obrażenia kończyn górnych przydarzają się częściej snowboarderom. Jaka w tym przewaga jednej deski nad dwoma? Ręka w gipsie wcale nie musi oznaczać przedwczesnego końca sezonu, połamana noga owszem.

fakty i mity

I parę fotek na zachęte :thumbsup:

Załączone pliki

• Załączony plik  1.jpg (20,78 KB)
    Ilość pobrań: 7
  • Załączony plik  2.jpg (26,18 KB)
    Ilość pobrań: 8
  • Załączony plik  3.jpg (84,53 KB)
    Ilość pobrań: 8
  • Załączony plik  4.jpg (147,42 KB)
    Ilość pobrań: 10
  • Załączony plik  5.png (34,59 KB)
    Ilość pobrań: 13

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#33 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2009 - 13:39

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 5.11.2009, 13:15 napisał

Ośka, i inni zainteresowani jedną deską poczytajcie sobie o kilku sprawach:

Snowboard nie jest wyjątkiem. Podobnie jak w innych dyscyplinach także i tutaj, a może właśnie szczególnie tutaj, mamy do czynienia z krecią robotą wykonywaną przez tzw. mitomanów. Głoszone przez nich mity, fałsze opinie i bzdurne, niczym nie poparte teorie, nader często znajdują podatny grunt.

fakty i mity

I parę fotek na zachęte :thumbsup:

Bardzo, bardzo fajne to jest!

Tym bardziej spróbuję! Fajnie i sensownie ktoś wyjaśnił kilka kwestii. Podoba mi się podsumowanie, konkluzja dwie różne, a nie te same dyscypliny!

Fotki super Pit, ale te z gołymi babkami mnie nie przekonały... ;) za dużo "fotoszopa" :emesS: i kto z gołym tyłkiem na desce jeździ? :flowers: a poza tym wolę męskie pośladki! ;) ;)

Ja w tym sezonie zaczynam, co się wydarzy będziecie wiedzieć!

Pozdrawiam, Ola

#34 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 05 listopad 2009 - 14:12

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 5.11.2009, 13:39 napisał

i kto z gołym tyłkiem na desce jeździ? ;) a poza tym wolę męskie pośladki! :thumbsup: ;)

Kto na desce, tego nie wiem bo się nie znam, ale na nartach to i owszem.
Czy Może być Rainer Schoenfelder? Jeśli tak to służę uprzejmie :flowers:
Załączony plik  001.jpg (47,4 KB)
Ilość pobrań: 20
Załączony plik  002.jpg (51,17 KB)
Ilość pobrań: 16
Załączony plik  003.jpg (33,58 KB)
Ilość pobrań: 14

#35 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2009 - 16:25

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 5.11.2009, 14:12 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 5.11.2009, 13:39 napisał

i kto z gołym tyłkiem na desce jeździ? :zab: a poza tym wolę męskie pośladki! :thumbsup: ;)

Kto na desce, tego nie wiem bo się nie znam, ale na nartach to i owszem.
Czy Może być Rainer Schoenfelder? Jeśli tak to służę uprzejmie :flowers:
[

o i proszę! mówisz i masz, jak w reklamie ;) Dzięki DI :emesS: przyznam, że największe wrażenie na mnie robi zdjęcie nr 1, pomimo, iż tyłka jakby nie widać... ;)

Pozdrawiam, Ola

Użytkownik Osetia edytował ten post 05 listopad 2009 - 16:25

#36 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 05 listopad 2009 - 19:51

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 6.10.2009, 18:13 napisał

Lapetą będę na pewno, bynajmniej na początku ;)

Jakieś uwagi, co wjazdu orczykiem? Widziałam, że to właśnie sprawia wielu początkującym sporo trudności!

A! I czy w dalszym ciągu, panuje historia pod tytułem, pchnąć od tyłu w plecy i na której nodze osoba wyląduje, na ta stronę ustawia się wiązanie?

Ola

I ja kilka swoich groszy dołożę.

MOje szalone dziecko jak już zobaczyło śnieg i w pierwszy dzień w jakim miała narty na nogach, przerażonego ojca wyciągnęło na sam szczyt Kotelnicy, stwierdziło na drugi raz "Ja chce też na deske". Cóż było robić, mówisz, masz próbuj.

Pierwsze zjazdy z instruktorem - pierwsze pytanie jego:"na którą nogę jeździsz", odpowiedź "nie wiem", więc ten postawił ją pchnął i oznajmił: "stanełaś na prawą więc na prawą". Czyli historia ta w zeszłym roku jeszcze panowała.

Orczyk - no tu było trudniej 2 razy gleba, a potem to już zawodostwo :thumbsup: ;) noga z zapiętym wiązaniem jedzie pierwsza, a druga odpięta na desce lub w razie draki podpiera się nią, to samo na kanapie - jedna musi być wypieta i z kanapy zchodzisz na tą zapiętą nogę. I tyle mądrości moich partych na słowach instruktora.

Co do techniki nie wiem jak się co robi, ale córka lubi i to i to, ale zauważyłem że zawsze najpierw deska, a dla odpoczynku po desce, narty.

Olu co ci polecam to napewno kask, dobre rękawiczki!!! To wiem z obserwacji. Moje dziecko rzadko ląduje na kolanach, ale za to tyłek ma zawsze nieźle poobijany.

I jeszcze jedno - Olu ja też mam ochote w tym roku sprawdzić jak jest na desce, choć niebardzo mi leży, że tam obie nogi są spięte razem, ale jak tu się nie skusić na próbę??? W końcu wstyd gdy ojciec sie boi a dzieko nie :flowers: no i jak się odnieść do tego co ona robi jak się samemu nie próbowało.

Pozdrawiam i jak ja się również odważe spróbować to parę słów skreśle.

Darek

Użytkownik kiedar edytował ten post 05 listopad 2009 - 19:54

Żegnam!

#37 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 06 listopad 2009 - 15:33

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 5.11.2009, 19:51 napisał

Olu co ci polecam to napewno kask, dobre rękawiczki!!! To wiem z obserwacji. Moje dziecko rzadko ląduje na kolanach, ale za to tyłek ma zawsze nieźle poobijany.

I jeszcze jedno - Olu ja też mam ochote w tym roku sprawdzić jak jest na desce, choć niebardzo mi leży, że tam obie nogi są spięte razem, ale jak tu się nie skusić na próbę??? W końcu wstyd gdy ojciec sie boi a dzieko nie :flowers: no i jak się odnieść do tego co ona robi jak się samemu nie próbowało.

Pozdrawiam i jak ja się również odważe spróbować to parę słów skreśle.

Darek

Darku, bardzo dziękuję za cenne uwagi, pozwól, że skorzystam ;)

a tym samym, widzę, że grupa chcąca spróbować inaczej nam sie powiększa! Darek próbuj, a potem się razem pośmiejemy z siebie nawzajem :thumbsup:

Pozdrawiam, Ola