Powrót do nart po urazie
Napisano 28 wrzesień 2009 - 07:32
po jakim czasie dziecko po urazie narciarskim może/ powinno wrócić do nart. Nie mam tu na myśli zaleceń lekarskich, ale postawę i ochotę dziecka po, jakby nie powiedzieć traumie. Wiem, że podejście jest indywidualne, bo każde dziecko, a może i jego rodzice! mają własne odczucia. Jedno zaraz, inne zamyka się na dłuższy czas. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jak wygląda taki powrót?
Pozdrawiam, Ola
#2 Guest_MirekN_*
Napisano 28 wrzesień 2009 - 08:57
Użytkownik Osetia dnia 28.09.2009, 9:32 napisał
po jakim czasie dziecko po urazie narciarskim może/ powinno wrócić do nart. ...............
Wszystko zależy od urazu i nie można generalizować .
Moja córa 5 klasa szkoły podstawowej luty złamany prawy obojczyk w pierwszym tygodniu ferii (złamanie typu witka brzozowa) po 3 tygodniach pisała w szkole. W weekend majowy 6 dni na Kiciusiu na nartach.
Napisano 28 wrzesień 2009 - 09:48
Użytkownik MirekN dnia 28.09.2009, 9:57 napisał
po jakim czasie dziecko po urazie narciarskim może/ powinno wrócić do nart. ...............
Wszystko zależy od urazu i nie można generalizować .
Moja córa 5 klasa szkoły podstawowej luty złamany prawy obojczyk w pierwszym tygodniu ferii (złamanie typu witka brzozowa) po 3 tygodniach pisała w szkole. W weekend majowy 6 dni na Kiciusiu na nartach.
Czyli nie miała oporów przed powrotem do nart, pomimo urazu? Nie bała się? Nie jeździła na początku zachowawczo?
Pozdrawiam, Ola
Napisano 28 wrzesień 2009 - 09:57
po jakim czasie dziecko po urazie narciarskim może/ powinno wrócić do nart. Nie mam tu na myśli zaleceń lekarskich, ale postawę i ochotę dziecka po, jakby nie powiedzieć traumie. Wiem, że podejście jest indywidualne, bo każde dziecko, a może i jego rodzice! mają własne odczucia. Jedno zaraz, inne zamyka się na dłuższy czas. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jak wygląda taki powrót?
Pozdrawiam, Ola
Po prostu jak najszybciej się da. To tak jak z upadkiem na nartach czy każdym innym upadkiem dziecka. Jeżeli będziesz płakac razem z nim zamartwiac się panikowac w widoczny sposób przy kazdej podobnej sytuacji, w psychice dziecka utrwali się strach i trauma.
Jeżli współczując i rozumiejąc jego ból będziesz starać się przejść nad tym jak najszybciej do porządku dziennego - uraz ma znacznie mniejsze szanse utrwalenia się.
W wypadku solidniejszych urazów praca nad psychiką musi iść w tym samym kierunku. Czyli na ile to możliwe bagatelizowanie na zasadzie - stary zdarza sie najlepszym, Hermann tez miął kontuzje daleko powazniejszą i jeździ itd.
Jasne dzieci są rózne ale takie podejście działa pod warunkiem, że jest niejako kształtowane od małego. Niestey wymaga od rodziców tzw. zimnej krwi a czasami trudno ją zachowac w wypadku płaczu ukochanych.
Pozdrowienia i obysmy nie mieli takich problemów. (Co nie zmienia faktu, że Ola zakłada kolejny ciekawy i ważny temat
Użytkownik Mitek edytował ten post 28 wrzesień 2009 - 10:00
#5 Guest_MirekN_*
Napisano 28 wrzesień 2009 - 10:09
Użytkownik Osetia dnia 28.09.2009, 11:48 napisał
Pozdrawiam, Ola
Nie nie miała oporów i nie jeździła zachowawczo
Ale jej postawa wynikać mogła też z tego, że zawsze jeździła z dorosłymi i zawsze starała dotrzymywać im kroku.
Rehabilitację po urazie miała na oddziale szpitalnym co wymagało wielu poświęceń bo rano na 6 musiała tam być potem na 9 szkoła i o 13 do szpitala na sesję następną. Dała radę
Była dzielna i zdesperowana.
Napisano 28 wrzesień 2009 - 10:19
Zdecydowanie więcej problemów z tym mają dorośli, którzy widzą często w czarnych barwach sytuacje które spotykają ich dzieci.
Z doświadczenia wiem, zę maluch potrzebuje krótkiego czasu nad odreagowanie. i koniecznie musi mieć wzór który go do tego powrotu powoli, ale skutecznie nawołuje.
Osobiście miałem sytuację w której było złamanie ręki u malucha.
I chciałbym zanaczyć że to co powiedział Mitek, należy podzielić na dwa.
Nie płaczemy, zgadza się, ale też nie mówimy: wstawaj i jedz dalej.
Ja byłem bliski popełnienia tego błędu. Zapytałem czy boli, a on powiedział że nie, a ręka była złamana.
Dobrze że nie wpadłem na pomysł by klepnąc małego w plecy i wysłać na wyciąg
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,