Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Obowiązkowe kaski narciarskie w Austrii

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
67 odpowiedzi w tym temacie

#41 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 04 styczeń 2010 - 21:23

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 4.01.2010, 19:50 napisał

Witam,

przepis jest dość świeży i pewno trochę czasu upłynie zanim będzie całkowicie respektowany, będą odpowiednie narzędzia i służby które to będą w stanie sprawdzić i skutecznie ekzekwować. Póki co już są dobre sygnały bo tak jak Bzyk ja również widziałem już takie tablice na stoku przy wejściu do wyciągu mówiące o obowiązku noszenia kasków przez dzieci do 15 roku życia. Muszę również przyznać że ze świadomością rodziców chyba również nie jest tak źle, większość, szczególnie maluchów widzianych tej zimy miało kaski, troszkę gorzej jest ze starszakami no ale...... mam nadzieję że również Oni jak i Rodzice będą potrafili się do tego przepisu szybko dostosować ;)

Pozdrawiam

Witam,
Wszystko się zgadza, potrzebny jest czas, tablice z informacją już wiszą, faktem jest, że już coraz mniej jest dzieci na stoku bez kasku - ale są. Jak pisałem wcześniej widziałem instruktora uczącego maluszka który był bez kasku( maluszek oczywiście) i pierwsze skojarzenie - gdzie odpowiedzialność? Rodziców mogę zrozumieć, mogą sami nie jeździć i trochę brak wiadomości, ale instruktor? Toż to jego chleb powszedni !!
Nie jestem za karaniem czego się da i co się da, ale jeśli tworzy się ustawę to powinno się również określić jakie służby i jakimi narzędziami będą dysponować.
Bo kto to może być? Policja? Straż miejska? Koło Gospodyń Wiejskich?
Moim skromnym zdaniem w interesie właścicieli, administratorów powinno być, aby nie wpuszczać na stok/wyciąg osób małoletnich bez kasku. Gdyby to było egzekwowane przez wszystkie stacje narciarskie to narybek mamy zabezpieczony i wyposażony, przynajmniej w kaski i nie trzeba by było tworzyć kolejnej pustej ustawy.
Pazur

#42 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 06:50

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 4.01.2010, 14:19 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 4.01.2010, 14:21 napisał

a może będzie tak jak zawsze..., czyli do pierwszego wypadku, policji, prokuratury i mediów.... i nagle okaże się kto, jak po co i dlaczego... Czasami mam wrażenie, że w naszym kraju musi dojść do tragedii, żeby niektórym otworzyć oczy..., zwłaszcza tym , którzy grzeją siedzisko przy biurku i niewiele wiedzą, jak wygląda na żywo, to o czym piszą ustawy i debatują...

Ola

Olu, to nie jest wrażenie, tak w naszym kraju jest zgodnie ze staropolskim przysłowiem " mądry Polak po szkodzie" i to odnosi się idealnie do sytuacji.
Tragedia, media i szukanie na potrzeby ludu winnego. Kiedy to się zmieni?

Pazur

jak zmieni się mentalność Polaków..., pewnie ja już nie dożyję... Ty też nie ;)

Ciesze się, że są informacje od chłopaków, że szkółki już zamieszczają informacje na temat kasków dla dzieci. To faktycznie dobry znak! Ja dalej podtrzymuje swoje stanowisko, że instruktor, to trochę taki pierwszy mentor dla dziecka i dla rodziców też.... Informacja od Niego.... kask, kask, kask - musi być, bo tak należy i jest taki przepis jest bardzo ważna!

Dlaczego rodzic wypuszcza swoje dziecko bez kasku? Nie wiem i nie potrafię zrozumieć! A dlaczego instruktor uczy takiego brzdąca, to juz nawet nie wiem jak zapytać... dlaczego...

Poza tym jak znam życie kilku Polaków.... złapanych na jeździe z dzieckiem bez kasku zrobi tym, którzy ich złapali wykład (według własnej i jedynie słusznej wykładni przepisu), jak to działają wbrew... a potem to już tylko historie z wyciągu, kolejki, knajpki..." jak ja wydymałem przepis... o kasku dla mojego dziecka"

Pozdrawiam, Ola

#43 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 07:57

Cytat

Moim skromnym zdaniem w interesie właścicieli, administratorów powinno być, aby nie wpuszczać na stok/wyciąg osób małoletnich bez kasku.

To też nie jest ideał. Bo chodzi głównie o to by nie jezdzić bez kasku w dół ;) A to jeśli chodzi o bezpieczeństwo narciarza jest istotne.
Na stoku i na wyciągu kask narciarski będę miał, ale to połowa sukcesu dopiero.

ps.

ciekawy temat się zrobił ;)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#44 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 08:38

tak to wygląda w szkółkach narciarskich....

Załączone pliki

#45 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 18:06

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 5.01.2010, 8:38 napisał

tak to wygląda w szkółkach narciarskich....

To jest polska szkółka ? ;)

Ola

#46 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 18:42

tak, nasza. Tylko góry niestety nie nasze ;)

#47 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 05 styczeń 2010 - 20:29

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 5.01.2010, 8:57 napisał

Cytat

Moim skromnym zdaniem w interesie właścicieli, administratorów powinno być, aby nie wpuszczać na stok/wyciąg osób małoletnich bez kasku.

To też nie jest ideał. Bo chodzi głównie o to by nie jezdzić bez kasku w dół ;) A to jeśli chodzi o bezpieczeństwo narciarza jest istotne.
Na stoku i na wyciągu kask narciarski będę miał, ale to połowa sukcesu dopiero.

ps.

ciekawy temat się zrobił ;)

Oczywiście, że to też nie jest ideał, ale żeby zjechać trzeba wjechać - czasami na odwrót - czasami można jakoś smyknąć bokiem.

Pazur

#48 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 07:07

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 5.01.2010, 18:42 napisał

No to zaskok ;)

Pierwszy raz widzę "oznakowaną" Polska szkółkę!!!! Serio! Widywałam oznakowane szkółki, ale tylko w Austrii, w Polsce nie. Być może za mało jest polskich wyjazdów, ale nawet ostatnio w Osadzie, jeździł instruktor z chyba czterema maluchami i .... instruktor piękny widoczny garnitur z ogromna reklamą, a dzieciaki w tym w czym Mama i Tata przysłali...

Ja uważam, że każda szkółka powinna mieć takie oznaczenie!!! Mało tego nawet twierdze, że każdy uczący się indywidualnie z instruktorem powinien mieć jaki taki ciuch na sobie! Dla bezpieczeństwa swojego i innych!
Przepis na oznakowanie szkółek i narciarzy powinien być kolejnym, który ustawodawca powinien przygotować (pod warunkiem, że jest coś czego nie iem, czyli już istniejący...)

Ciekawe ilu z Was widziało takie cudo oznakowane... w Polsce!!!!

Ola

#49 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 11:02

Witam,

ja widuję coraz częściej u mnie właśnie takie szkółki oznakowane, dzieciaki albo w takich samych kurtkach z nazwą szkółki lub klubu, albo z założonymi takimi małymi kamizelkami odblaskowymi ( coś jak kamizelka którą mamy w samochodach ) tak że idziemy w dobrym kierunku ;)

Co do kasków to powtórzę jeszcze raz, nie jest tak źle i świdomość polaków przynajmniej co do dzieciaków coraz większa, jednym słowem trochę wiary i optymizmu w samych siebie ( polaków ) :D
Pewno że zawsze będzie można znaleźć i zobaczyć gdzieś "czarną owcę" ale taka natura ludzka że nie każda lubi się podporządkować nowemu, choćby nowe na 1000% było najlepsze ;)

Pozdrawiam

#50 taki_sobie_narciarz

• Użytkownik
  • 84 Postów:
  • Narty:Kästle RX, Bogner Bamboo Bigmountain i inne niepopularne
Reputacja: 6
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 11:26

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 6.01.2010, 8:07 napisał

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 5.01.2010, 18:42 napisał

No to zaskok ;)

Pierwszy raz widzę "oznakowaną" Polska szkółkę!!!! Serio! Widywałam oznakowane szkółki, ale tylko w Austrii, w Polsce nie. Być może za mało jest polskich wyjazdów, ale nawet ostatnio w Osadzie, jeździł instruktor z chyba czterema maluchami i .... instruktor piękny widoczny garnitur z ogromna reklamą, a dzieciaki w tym w czym Mama i Tata przysłali...

Ja uważam, że każda szkółka powinna mieć takie oznaczenie!!! Mało tego nawet twierdze, że każdy uczący się indywidualnie z instruktorem powinien mieć jaki taki ciuch na sobie! Dla bezpieczeństwa swojego i innych!
Przepis na oznakowanie szkółek i narciarzy powinien być kolejnym, który ustawodawca powinien przygotować (pod warunkiem, że jest coś czego nie iem, czyli już istniejący...)

Ciekawe ilu z Was widziało takie cudo oznakowane... w Polsce!!!!

Ola

Fotka z obozu narciarskiego (w Polsce) z 2008 roku, ale we wcześniejszych latach, też tak dzieciaki były oznakowane.

Załączone pliki

Dołączona grafika

#51 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 13:59

Dziękuje Wam bardzo! ;) Zdecydowany krok do przodu, ale nie byłabym sobą, gdybym nie drążyła....

To są grupy zorganizowane - rewelacja, ale czy widzieliście instruktora z indywidualnymi dzieciakami oznakowanymi właśnie odblaskowymi kamizelkami???

Ola

#52 Bzyk

• Użytkownik
  • 406 Postów:
+

Napisano 06 styczeń 2010 - 14:33

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 6.01.2010, 13:59 napisał

ale nie byłabym sobą, gdybym nie drążyła....
To są grupy zorganizowane - rewelacja, ale czy widzieliście instruktora z indywidualnymi dzieciakami oznakowanymi właśnie odblaskowymi kamizelkami???
Ola

Olu widziałem. Pojedyńcze osobniki, zorganizowane grupy, także wykonywujące rozgrzewkę przed jazda.

PS. W sprawach garnków na głowie wcale nie jest źle. W grupie osób, która była np. na szkoleniu (Pitztal) na około 50 ludzisków tylko kilku było bez garnków( może z 5). Ale to Ci co lubią czuć wiatr we włosach.
Na wszystko przyjdzie czas ;) szczególnie jak sami zapłacą za leczenie lub dobierze się do nich jakiś prawnik.

#53 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 07 styczeń 2010 - 10:59

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 6.01.2010, 15:33 napisał

W sprawach garnków na głowie wcale nie jest źle

no faktycznie, w krajach niemieckojęzycznych jednak ogromny wpływ miała śmierć Słowaczki Beaty Christandl zabitej kaskiem wschodnioniemieckiego prominenta.
W czasie ostatniego pobytu w Swajcarii zaobserwowałem znaczny przyrost ludzi w kaskach, nawt nie zdejmowali ich w ciepłym tramwaju na Gornergrat - czas jazdy 30 min
a to pokolenie już do kasku przyrosło
Dołączona grafika

Użytkownik jabol edytował ten post 07 styczeń 2010 - 11:02

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#54 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 07:01

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 7.01.2010, 10:59 napisał

W czasie ostatniego pobytu w Swajcarii zaobserwowałem znaczny przyrost ludzi w kaskach, nawt nie zdejmowali ich w ciepłym tramwaju na Gornergrat - czas jazdy 30 min
a to pokolenie już do kasku przyrosło

nie zdejmują, bo fryzury są nie teges pod kaskiem... ;)

dzieciaki faktycznie jak w kaskach urodzone ;) Wielkie dzięki, jak sama kogoś znajdę, to tez zamieszczę, a na dowód, że idzie ku lepszemu... i ja w garnku zacznę jeździć..., bo mnie Janusz nastraszył...

Ola

#55 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 10:43

Cytat

Na stoku tylko i wyłącznie w kasku na głowie - to pomysł prezydium sejmowej Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki na poprawę bezpieczeństwa korzystających ze stoków narciarskich.

Cytat

Obowiązek noszenia kasków zostałby nałożony na dzieci i młodzież do lat 18. Komisja zachęca do korzystania z kasków również osoby dorosłe. Pomysłodawcą jest poseł Irenusz Raś z PO: "Jakiś czas temu na jednym z podhalańskich stoków byłem świadkiem na szczęście niegroźnego, ale groźnie wyglądającego wypadku. Konieczne jest wprowadzenie uregulowań, które zabezpieczałyby narciarzy przed urazami, a chroniły w szczególności głowę. W Polsce jeździ cztery miliony narciarzy, więc nie jest to marginalny problem" - powiedział.

Teraz na Podhalu powstaje dużo nowych stacji narciarskich, stoki są przygotowane profesjonalnie, a twarde trasy zachęcają do uprawiania narciarstwa i snowboardu" - stwierdził Ireneusz Raś, z zamiłowania narciarz.

Cytat

W ochronnym kasku w środę w Sejmie prezentował się poseł Andrzej Biernat (PO). "W rękach jest mało istotnym gadżetem, a założony na głowę bardzo często ratuje życie. Gdyby nie kask, wielu ludzi nie wróciłoby z gór" - mówił Biernat.

komentarze naszych narciarzy na temat kasków i ustawy:

*I to niby są liberałowie...?! buehehehe

*poseł Ireneusz Raś - z zamiłowania idiota.
poseł Andrzej Biernat - z zamiłowania osioł

*regulacje, regulacje - za chwilę trzeba będzie mieć kask na rowerze, kapok na rowerze wodnym itp. - może warto to PROMOWAĆ a nie z góry narzucać ?

*Więcej takich przepisów a w polskie góry nie przyjedzie już nikt.
Pozdro
Kaski na zawody i wyczynowe SĄ pierońsko drogie i nie mają nic wspólnego z marketowym syfem

*Tak -kaski rękawiczki buty -wszysko z atestem -bedzie sprawdzane pod wyciągiem --a niedłóugo Ukonczenie Kursu Narciaskiego--jak nie to WON
postawić zasieki przed górami przed beskidami -żeby sie żaden nie przeslizgnoł Durny p.osieł był na nartach i mu JAKIŚ pomysł w końcu wpadł do głowy ----albo mu ktos po pijaku powiedział

*Co za bzdura: Ci sami, którzy uznają, że człowiek nie ma prawa decydować, co włożyć na łeb - pozwalają mu decydować, kto będzie parlamentarzystą. Ot durna socjal-demokracja.

*Do tych wszystkich popierających ten pomysł: Nie potraficie zrozumieć tego że życie każdego człowieka jest jego własnością?To ON decyduje o swoim życiu lub śmierci.
NIE MACIE PRAWA NARZUCAĆ KOMUŚ SWOJEJ WOLI!
Rozumiecie w ogóle co to jest wolność wyboru?
Jak chcę jeździć bez kasku to moja sprawa i nic wam do tego.
Naprawdę ten naród to banda komunistów.

*w Austrii jeździ na nartach jeszcze większy "margines" i jakoś nie mają problemów...

*
1. Każdy na stok powinien przyjeżdżać z włąsną katerką reanimacyjną.
Szanse na uratowanie życia wzrastają.
2. Polityk powinien obowiązkowo zatrudniać psychiatrę i pielęgniarza, którzy na czas reagowaliby w takich "rasiowych" sytuacjach.
Mam jeszcze dużo takich pomysłów.
Mnie, wybierzcie mnie, wybierzcie mnie... następnym razem do Sejmu

*Chcacemu nie dzieje sie krzywda. To JA decyduje co ostatecznie zrobie, jak sie zabezpiecze zeby przezyc w zdrowiu. Wara urzedasom od tego.

*pieprzenie.. kaski niewiele pomoga dopuki na stoku beda jezdzic pijani turysci, a wokolo sprzedawany bedzie alkohol

*Proponuje wprowadzić narciarskie prawo jady. W zakres egzaminu powinno wychodzić cofanie miedzy pachołkami, test poslizgu na lodzie, jazda na dup... . Dodatkowo kazdy narciarz powinien być wyposażony w kask, kamizelkę odblaskową, apteczkę, światła dzienne, kierunkowskazy oraz klakson.

*Chcesz uzywac kasku? Prosze bardzo !! A innych zachec ale NIE zmuszaj !!

*Genialny pomysł. Proponuję jeszcze ochraniacz na kark, kręgosłup, stabilizatory na kolana, spodenki ochronne, ochraniacz na zęby i zbroja do motocross'u. Albo najlepiej zbroję pra, pradziadka spod Grunwaldu.

---pisownia oryginalna, miłej lektury !!!

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#56 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 10:53

ręce opadają nad głupotą ludzką!!!! Przykro mi, że tacy tez są narciarze... znowu chce mi się powiedzieć, że to takie ... polskie... Masakra, horror i otwarcie noża w kieszeni bez guzika. Dramat tych, którzy to napisali..., ale oni pewnie według własnej definicji... mają rację! Nie bardzo jednak rozumiem mylenie demokracji z głupotą! Komuna zła, nowoczesny świat zły...

brak i szkoda słów. Piotr skąd są te wpisy? Gdzie takie mądrości ludzie wpisują? No i czy podpisują się imieniem i nazwiskiem?

Ola

#57 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 11:21

To jest z jakiegoś dziennika prasowego, komentarze ludzi pod artykułami różnymi, podobnie jak u nas na forum. Jest tylko nick danego "usera" i nic więcej. Ale czy to ma znaczenie jakieś ?
Piszą to co uważają, a uważają.......

Giełda narciarska

#58 Janior

• Użytkownik
  • 182 Postów:
  • Narty:VOLKL UNLIMITED AC2
  • Imię :Waldek
  • Ulubiony stok:Wierchomla
Reputacja: 10
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 11:30

A skąd Piotruś wziąłeś te "komentarze", czy nie przypadkiem z portalu typu onet ?
Jeśli tak, to jestem spokojny, tam rzadko kiedy wypowiadają się fachowcy czy pasjonaci danej dziedziny.
Wśród narciarzy zdecydowana większość popiera kaski dla dzieci i młodzieży, trochę mniej lubi jak się im te zasady narzuca, ale w naszym kraju do narzekania nie potrzeba za wiele, więc nie przejmowałbym się zbytnio tymi "wywodami" ;)
pozdrawiam serdecznie ;)

#59 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik Janior dnia 8.01.2010, 11:30 napisał

A skąd Piotruś wziąłeś te "komentarze", czy nie przypadkiem z portalu typu onet ?
Jeśli tak, to jestem spokojny, tam rzadko kiedy wypowiadają się fachowcy czy pasjonaci danej dziedziny.
Wśród narciarzy zdecydowana większość popiera kaski dla dzieci i młodzieży, trochę mniej lubi jak się im te zasady narzuca, ale w naszym kraju do narzekania nie potrzeba za wiele, więc nie przejmowałbym się zbytnio tymi "wywodami" ;)
pozdrawiam serdecznie ;)

Chyba Was zmartwię, ale to był Puls Biznesu, niestety.

Giełda narciarska

#60 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 08 styczeń 2010 - 11:57

Tu to należy jedynie żałować dzieci tych "narciazy" bo co dziecko winne że rodzic głupi???. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to nie pozwoli dziecku nart ubrać bez kasku, a co dopiero jeździć!!! No ale cóż, tak jak Olka pisała: komuna zła, liberalizm zły, rozsądek głupi, jedynie głupota jest mądra - NIESTETY ;)

Naszczęście - w tym sezonie się przyglądam bacznie - nie widziałem na stokach dzieci bez kasków i tak trzymać!!!
Żegnam!