aura a narciarskie plany wyjazdowe...
Napisano 17 grudzień 2008 - 21:59
"Krok po kroku, krok po kroczku, napiękniejsze w Bożym roczku idą ?šwięta..." (że pozwolę sobie zacytować), a tu śniegu ani widu, ani słychu...
Wspominam wcześniejsze lata (2-3 lata temu)... Jechaliśmy całą Rodzinką do Szczyrku i w tygodniu przed ?šwiętami śmigaliśmy po górkach. Wracaliśmy po ?šwiętach, kiedy większość właśnie przyjeżdżała, a pod wyciągami drastycznie zaczynały wydłużać się kolejki.
Co będzie w tym roku????
Planowaliśmy pierwszy wypad do Austrii (jedna osoba spośród Was dzielnie podsuwała mi pomysły - wciąż o tym pamiętam! ), ale... wątpię, czy coś z tego wyjdzie: znajomi nie mogą ustalić terminu
?šnieg jest w Austrii, we Włoszech, w Szwajcarii, nawet na Słowacji - czy dotrze do nas?
I... kiedy to będzie???
Trochę się obawiam....
Napiszcie o Waszych planach. Może będą bardziej optymisyczne?! Oby!!!
Podzielcie się troszkę swoją... radością oczekiwania
Napisano 17 grudzień 2008 - 22:52
A przez to, ze tak sie nartowania boje, to tak mnie pociaga, ze hej, w tym roku kupie pierwsze narty....beda czerwone:D i buty....super zeby byly czarne i waskie:)
I lece sie katowac na stoku pod okiem Pani Instruktor... hmmmm, ale mam to robic w PL zatem sniegu mi trza....z drugiej strony jako Anielica mam chody na gorze, wiec sypnie...
Aha pytanie do Was:) Na szkole juz sie zdecydowalam, ale robia kursy w Bialce i Szczyrku....jak myslicie co jest lepsze z tych dwoch masakr??? Wiem, ze Alpy:) ale z tych dwoch miejscowek, ktora lepsza??? W Bialczanskiej masakrze juz bylam, jak sie odciac mentalnie od tlumu oszolomow to okey, ale pod wzgledem jazdy....???
Dziekuje za opinie:)
Anusia
Napisano 17 grudzień 2008 - 23:04
"Aniouk":3rkqtgcd napisał:
A przez to, ze tak sie nartowania boje, to tak mnie pociaga, ze hej, w tym roku kupie pierwsze narty....beda czerwone:D i buty....super zeby byly czarne i waskie:)
I lece sie katowac na stoku pod okiem Pani Instruktor... hmmmm, ale mam to robic w PL zatem sniegu mi trza....z drugiej strony jako Anielica mam chody na gorze, wiec sypnie...
Aha pytanie do Was:) Na szkole juz sie zdecydowalam, ale robia kursy w Bialce i Szczyrku....jak myslicie co jest lepsze z tych dwoch masakr??? Wiem, ze Alpy:) ale z tych dwoch miejscowek, ktora lepsza??? W Bialczanskiej masakrze juz bylam, jak sie odciac mentalnie od tlumu oszolomow to okey, ale pod wzgledem jazdy....???
Anusia
Aniu!
Mimo że kocham Szczyrk, to raczej będę Ci go odradzał - na razie. Tam nie ma dobrych tras dla początkujących. Choć oczywiście da się uczyć. Co innego jak się przełamiesz psychicznie i zaczniesz już lepiej śmigać.
Białka tylko poza feriami i weekendami. Choć ilość ludzi na czerwonych trasach nawet w weekendy do wytrzymania. A ta łatwa czerwona jest dużo łatwiejsza niż niebieskie w Szczyrku .
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))
Napisano 17 grudzień 2008 - 23:36
"Aniouk":3m1ix0eq napisał:
A ja inaczej to widzę niż Tadeusz
Białka jest niezłym miejscem do nauki, ale... nie do koćca. Większość tras tutaj jest prawie jak stół, dlatego po je??dzie w Białce można wpaść w panikę na innych trasach. No i ten tłum...
Ja w zasadzie uczyłam się w Szczyrku (piszę "w zasadzie", bo przedtem było kilka zjazdów, w tym także z instruktorem, na oślich łączkach pod Wielką Krokwią ). Zaczynałam od Białego Krzyża. I pamiętam, że przed pierwszą jazdą czułam skurcz żołądka, kiedy zobaczyłam tę górę . Po dwóch dniach przenieśliśmy się na Juliany i dopiero tam się zaczęło.
Polecam Ci Szczyrk. Bo nie będziesz je??dziła na stole, a łatwiejsze trasy też tu są, chociaż pamiętam, że na początku zastanawiałam się, jak można było oznaczyć zielonym kolorem taką trudną trasę... (to chyba 8, ta powyżej Golgoty). Chociaż i tu bywało tłoczno...
Aniu! To jest do opanowania!
Ja się w miarę nauczyłam, a fizycznie naprawdę jestem cieniutka. Ty z takim przygotowaniem na pewno świetnie sobie będziesz radziła. Tylko przestać już myśleć o obawach. Nie uprzedzaj się!
No i napisz, kiedy będziesz.
Może....
Napisano 18 grudzień 2008 - 00:41
Napisano 18 grudzień 2008 - 08:45
Jeśli chodzi o to pierwsze to stok jest fajniutki do nauki, ludzi z pewnością mniej niż w Białce a i szkółka jakaś tam działa...Ja nie korzystałam z tamtejszych instruktorów ale samo miejsce podobało mi się...Dużo ładniejsze widoczki na tatry...Pojed?? sobie na jeden dzieć to sama ocenisz. Trasa o ile mnie pamięć nie myli jest niebieska.
Natomiast jeśli chodzi o Harendę...Nie byłam ale w swoim czasie ktoś mi kiedyś mówił, że jest tam bardzo dobra instruktorka, podobno zawodniczka. Trasy od zielonej po czarną więc wydaje mi się, że może to być ciekawe rozwiązanie.
A obok Białki jest Jurgów.... W zeszłym roku był jeszcze w fazie budowy ale w tym roku powinni ruszyć pełną parą. Jest niedaleko od Kotelnicy, jedyny mankament jest taki, że trasa raczej w kolorze czerwonym...gdzieś tam przechodzi w niebieską ale dla początkujących może być trudna. Ja planuję wypróbowac ten ośrodek, mam nadzieję, że aura na to pozwoli bo dziś na południu leje niesamowiecie.
Pozdrawiam,
Ewa
Napisano 18 grudzień 2008 - 10:24
nie ma co się pchać w polskie "góry".
Zostaną Ci tylko- trauma i smutne wspomnienia.Ja wiem że czasami człowiek musi,ale jesli masz wybór, to tylko nie w Polsce.
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
#8 Guest_MirekN_*
Napisano 18 grudzień 2008 - 16:16
"Aniouk":29a70wuy napisał:
Anusia
Jak w Białce będą warunki to będą też w Jurgowie i Czarnej Góże (Koziniec ski) http://www.koziniec-ski.pl/ . A te kursy to na jakim poziomie zaawansowania i kiedy to ma być ?.
Teraz pewne warunki to Strbskie Pleso i Rohace Spalena Dolina.
Jadę 26/29 do Zdiaru + Pleso zdam relację jak wrócę. Obecnie można je??dzić na Strednicy na Bachledowej/jeziersku czekają na mróz (mają nowy wydajny system sypania z własnym zbiornikiem wodnym).
Napisano 18 grudzień 2008 - 17:48
"MirekN":20oqg5dk napisał:
A wczoraj widzialem w niejakim "Smigu" - taki krotki magazyn narciarski w krakowskim telewizorze - migawki z nowo otwartej trasy w Witowie. Wydaje sie dosc rowna i lagodna - w sam raz dla poczatkujacych. Ludzi pewnie na razie tak za wiele nie bedzie.
Napisano 18 grudzień 2008 - 18:15
Ale ponoć zima się już do nas wybiera,trochę tak nieśmiało,ale co się dziwić jak w Poznaniu debatowano nad klimatem strasząc wszem i wobec globalnym ocipieniem!
Napisano 18 grudzień 2008 - 18:34
"KaBeSz":1aj31tb6 napisał:
"Krok po kroku, krok po kroczku, napiękniejsze w Bożym roczku idą ?šwięta..." (że pozwolę sobie zacytować), a tu śniegu ani widu, ani słychu...
hej!
dziś je??dziłem cały dzieć na Hali Miziowej.
Masakra - deszcz ze śniegiem, temperatura dodatnia, a jednak przez cały dzieć jazdy uśmiech nie schodził mi z twarzy no może z wyjątkiem momentu, w którym stwierdziłem, że zgubiłem kartę całodniową. Kaucja przepadła ale na szczęście obsługa pamiętała mnie i mogłem doje??dzic do zamknięcia.
?šniegu wystarczająco, żeby nie poharatac nart. Ludzi... hm, dziś je??dziło w sumie około 20 osób Dzięki pustkom "obróciłem" na miziowej w różnych wariantach kilkadziesiąt razy.
Będę w Korbielowie do poniedziałku więc jakby co możliwy jest codzienny update wieczorową porą
W niedzielę chcę podjechac do Zverovki a tak to pewnie będę tutaj na miejscu śmigał.
Pozdrawiam!
Napisano 19 grudzień 2008 - 14:48
Zycze Wam duzo sniegu ,wspanialych warunkow na stokach i milej ,przyjaznej atmosfery
Napisano 19 grudzień 2008 - 15:44
Ferie właściwe rozpoczynam 23.01 - Wyjeżdzam na cały tydzieć do Bormio. Jest to mój pierwszy Alpejski wyjazd i z tego to powodu jak niektórzy mogli sie przekonać mnóstwo pytać i rozmyślać. Pozdrawiam!
Napisano 19 grudzień 2008 - 15:50
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 21 grudzień 2008 - 17:22
Byłem tydzień w 3 dolinach: w niedzielę wiało,wiało, tęgo wiało, aż śnieg prawie cały z gór wywiało, potem dopadało, było trochę słońca,więcej mgły...,nieraz też powiało, posypało, przyszczypało...,niewidocznie, mgliściebiało, pociemniało, pojaśniało...by być biało, by na koniec było szkoda, że tak...mało...
-adam
/wróciliśmy w nocy,muszę poczytać coście tu napisali.../
Napisano 21 grudzień 2008 - 19:05
Ja spędziłem łikend na Salmopolu . Górka spokojna , lecz poczucie prawdziwej zimy , zupełne . ?šnieg,wiatr,mróz - po prostu "Kocham Narty" !
Pozdrawiam.
Napisano 20 grudzień 2011 - 00:08
Użytkownik HisToriA dnia 17 grudzień 2008 - 21:59 napisał
Napiszcie o Waszych planach. Może będą bardziej optymisyczne?! Oby!!!
Podzielcie się troszkę swoją... radością oczekiwania
Śniegu nie ma a plany są.
Napisano 20 grudzień 2011 - 20:59
Ale prawdziwy wyjazd bedzie dopiero w marcu i to w drugiej polowie. Zillertal lub Solden.