Użytkownik o_andrzej dnia 31.08.2009, 11:46 napisał
Zona ma 1 Dsph. Ten dsph, jak wyczytalem w internecie, to skrot od dioptrii sferycznej. Zona zle widzi na dal, czyli jest tzw. krotkowidzem. Czy zatem jej wada to -1.0 Dsph., a nie +1.0 jak napisalas?
Odnosnie czytania przy dobrym oswietleniu przez 45+ latkow. Oko sie starzeje (niestety) i traci mozliwosc akomodacji, czyli zmiany geometrii soczewki. Stad wynika coraz wieksza trudnosc czytania, tzw. efekt dlugich rak. Przy dobrym oswietleniu jednak zrenica zamyka dostep swiatla pozostawiajac tylko niewielki otworek. Wtedy akomodacja nie ma wiekszego znaczenia (lekcje fizyki ze szkoly podstawowej, camera obscura, itp.) i wszyscy widzimy dobrze. Sam jestem tego dobrym przykladem. Z powodu wczesnej zacmy, mam sztuczne soczewki. O zadnej akomodacji nie wiec mowy. W dal widze b. dobrze, do czytania uzywam 2.5 d, ale przy dobrym oswietleniu moge czytac bez okularow.
Andrzeju ,napisales w jednym z pierwszych postow w tym watku :
Moja zona skarzy sie, ze w zadnych goglach dobrze nie widzi i czasami jezdzi bez. Swoja droga ma mala dalekowzrocznosc (ok. 1 d)
Slowa dalekowzrocznosc uzywa sie przy istnieniu wady plusowej.Poniewaz nie uzyles znaku plus ani minus przed cyferka 1 stad moja interpretacja Twoich slow
+1,0 Dsph to dalekowzrocznosc lub nadwzrocznosc(synonimy )
-1,0Dsph to krotkowzocznosc oba przyklady dotycza wady o mocy jeednej diptrii sferycznej( skrot Dsph)
Z utrata akomodacji nie jest tak do konca jak napisales:
Akomodacja jest to zdolnosc oka do ostrego widzenia z roznych odleglosci .Jest to mozliwe dzieki zmianie ksztaltu soczewki i tym samym jej mocy.Z wiekiem dochodzi do utraty elastycznosci soczewki prowadzacym do odsuwania sie od oka punktu blizy wzrokowej.
Starzenie przez utrate elastycznosci soczewki nie jest jedynym procesem starzenia sie oka.Rowniez dolacza sie stacza nadwzrocznosc,ktora polega na utracie zdolnosci lamiacej ukladu opycznego oka(spowodowane zmiana wspolczynnika zalamania tkanek oka gl.rogowki i ciala szklistego)
Masz racje,ze zrenica reguluje ilosc swiatla wpadajacego do oka.Im wezsza zrenica tym bardziej zostaje odciete obwodowe promieniowanie.W wadach wzroku promienie obwodowe ogniskuja sie przed lub za siatkowka(te zostana odciete) a pozostana tylko przyosiowe powodujace wyostrzenie obrazu.
I ten czynnik (wyeliminowanie wady nadwzocznosci zwiazanej z wiekiem)bedzie decydowal o mozliwosci czytania przy dobrym oswietleniu w wieku ( przy braku jakiejkolwiek wady) do mniej wiecej 48 roku zycia,.....potem juz nawet dobre swiatlo nie pomoze.
Użytkownik zuzanna edytował ten post 31 sierpień 2009 - 13:12