Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Gogle na szaro

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 20 sierpień 2009 - 20:34

Witajcie!
Ponieważ zima coraz bliżej (a co, nieprawda?), postanowiłem Was odpytać o gogle. Jedne mam, jasnożółte Cebe. Ale w tym sezonie się okazało, że nie we wszystkich warunkach się sprawdzają. Przy pochmurnej pogodzie i ew. padającym śniegu (nie jestem pewien, czy chodzi o tzw. "płaskie światło", dlatego "Gogle na szaro" :)) kompletnie nie widziałem ukształtowania terenu i musiałem jeździć bez nich. Stąd pytanie - jakie szyby będą najlepsze na takie okazje? Białe? Polaryzacyjne? Jeszcze inne?
pozdrawiam
Jarek

#2 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 20 sierpień 2009 - 21:06

A ja mialem zamiar wlasnie kupic zolte gogle do jazdy we wspomnianych przez Ciebie warunkach.Przylaczam sie wiec do pytania.Moge tylko powiedziec ze ciemnopomaranczowe tez sie nie nadaja.

#3 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 20 sierpień 2009 - 23:02

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 20.08.2009, 23:06 napisał

A ja mialem zamiar wlasnie kupic zolte gogle do jazdy we wspomnianych przez Ciebie warunkach.Przylaczam sie wiec do pytania.Moge tylko powiedziec ze ciemnopomaranczowe tez sie nie nadaja.

Nie istnieja uniwersalne kolory szkiel, ktore pasuja dla wszystkich na kazde warunki. Na pewno, te ciemniejsze, przeciwsloneczne, mniej sie nadaja na niesloneczne dni, zoltawe czy pomaranczowe sa dobre na mgliste. Ale regul nie ma. Na ogol uzywam sredniopomaranczowych, ktore zapewniaja niezla widocznosc w roznych warunkach. Gogle (Smith) sa duze, wizualnie nawet za duze, ale dzieki temu nie ograniczaja widocznosci na boki (ze strachem mysle co kupic, gdy sie skoncza). W bardzo jasne, sloneczne dni uzywam czegos w rodzaju okularow przeciwslonecznych, ale scisle przylegajacych do twarzy. Troche ograniczaja widocznosc, ale mniej w nich goraco na sloncu. Moja zona skarzy sie, ze w zadnych goglach dobrze nie widzi i czasami jezdzi bez. Zaklada je tylko, gdy sypie lub duje. Swoja droga ma mala dalekowzrocznosc (ok. 1 d), podczas gdy ja w zasadzie nie mam wady na dal. Moze drobna wada wzroku tlumaczy Twoje z Jarkiem klopoty? Mysle, ze jednak cos w rodzaju koloru jasnopomaranczowego wydaje sie najbardziej uniwersalnym. Ale przede wszystkim trzeba poeksperymentowac i poprzymierzac rozne.

Nawiasem mowiac (w zasadzie "piszac", bo przeciez nie mowie, tylko pisze :)) wiem dobrze co znacza klopoty z widzeniem rzezby terenu. Przez pewien czas jezdzilem widzac tylko na jedno oko. Muldy na Goryczkowej byly dla mnie niewidoczne co powodowalo, czasem zabawne, czasem mniej, skutki. :)

#4 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 21 sierpień 2009 - 00:21

Witam
Moim zdaniem trzeba kupić jak najwięcej gogli z róznymi szybkami i wozic je ze sobą. Przeciez każdy ma mały plecaczek a tam 6-7 sztuk się zmieści. Oczywiście najlepiej byłoby miec wszczepy wymienne myslowo ale na to jeszcze trochę musimy poczekać.
Pozdrawiam

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 21 sierpień 2009 - 09:04

Znalazłem kilka istotnych wg. mnie informacji na temat zakupu gogli narciarskich.

Dobór gogli narciarskich

Kupując gogle należy zwrócić uwage na możliwość ich zastosowania z kaskiem. Ponadto gogle powinny pewnie trzymać się na głowie oraz dopasowywać się do zarysu twarzy. Powierzchnie mające kontakt z twarzą powinny być wykonane z miękkich, elastycznych materiałów.
Pasek opasujący głowę powinien być tak zaprojektowany, aby był elastyczny lub dawał się regulować i trzymał się pewnie tyłu głowy lub hełmu.
Oczywiście kupując gogle należy zwrócić uwagę, aby były one odpowiednio oznakowane znakiem CE oraz numerem odpowiedniej normy.
Gogle mogą być wyposażone w filtry przeciwsłoneczne. W tabeli podano oznaczenia filtrów oraz odpowiadające im zakresy współczynników przepuszczania światła.
Niektóre modele gogli posiadają szyby składające się z czterech warstw o właściwościach polaryzacyjnych, dzięki którym można odróżnić stok oblodzony od tego z miękkim śniegiem.
Dobierając gogle należy również zwrócić uwagę na filtry. Jeśli będą one zbyt ciemne to możemy mieć kłopoty z bezpieczną jazdą wieczorem lub w warunkach zachmurzenia. Z drugiej strony również intensywne promieniowanie słoneczne, dodatkowe odbijające się od śniegu może nam odebrać całą przyjemność z jazdy.
W skrajnych przypadkach ekspozycja na intensywne promieniowanie słoneczne może doprowadzić do czasowej utraty widzenia.
Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest zakup gogli wyposażonych w najbardziej uniwersalne filtry kategorii S2 lub S3.
Jeśli jednak zamierzamy również jeździć na nartach w nocy to konieczne jest zastosowanie gogli z szybkami kategorii S0.
Filtry kategorii S4 najczęściej są stosowane w warunkach intensywnego nasłonecznienia na stokach górskich np. w Alpach lub otwartych przestrzeniach pokrytych np. lodem.

ps.

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 21.08.2009, 1:21 napisał

Przeciez każdy ma mały plecaczek a tam 6-7 sztuk się zmieści.
Pozdrawiam

Wiadomo że jak mały, to plecaczek. Bo gdyby duży, to wtedy plecak.

i w załączniku tabelka:

Załączone pliki

• Załączony plik  tab.bmp (142,95 KB)
    Ilość pobrań: 24

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 21 sierpień 2009 - 09:24

I jeszcze jedna informacja, dla wytrwałych i zainteresowanych :

Jak dobrać gogle i na co zwracać uwagę

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 24 sierpień 2009 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 21.08.2009, 10:24 napisał

I jeszcze jedna informacja, dla wytrwałych i zainteresowanych :

Jak dobrać gogle i na co zwracać uwagę

Pit, ale tam piszą, że na takie warunki o jakie mi chodzi najlepsze takie gogle jakie mam :)
Ale u mnie się nie sprawdzają - lepiej bez...
Co do wad wzroku z sugestii Andrzeja, to mam tylko starcze wydłużenie rąk na 1,5. W każdym razie okulista nic więcej nie stwierdził.
pozdrawiam
Jarek

#8 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 24 sierpień 2009 - 23:14

Cześć

Jako, że pierwsza wiadomośc może nie była zbyt czytelna, uzupełniam. Sa warunki i to wcale nie tak rzadko - chyba, ze ktoś nie wychodzi na narty jak nie ma słońca - że żadne gogle nie pomogą:
- płaskie światło z lekkim zamgleniem - na stoku gdzie nie masz punktów odniesienia po prostu trzeba jechac wolno i uważnie
- opad mokry osiadający na goglach - jedyna rada na szparkę, traktując gogle jako daszek
- opad marznący na goglach - podobnie
- słońce totalne - zazwyczaj nie ma tak ciemnych gogli więc lepsze okulary z bocznymi osłonkami aby nie łapać bocznych odblasków
- mgła - oczywiste
Generalnie gogle to nie niezbędny sprzęt do jazdy. Gogle są niezbędne do ochrony oczu w sytuacjach ekstremalnych ale nie zapewnią Ci widzenia poptrzebnego do jazdy - wtedy liczy się tzw. czucie śniegu, jazda delikatna ze sporą asekuracją a w ekstremalnych warunkach (mgła 2-3 metry widoczności) jazda na ślad lub na tyczki po rozstawieniu grupy.
Od siebie dodam, że sporo lat próbowałem sobie dobrać gogle i jakoś mi z nimi nie po drodze.
Od przynajmniej 10 lat używam okularów typu lodowcowego i spisują się znakomicie.
Pozdrowienia

Użytkownik Mitek edytował ten post 24 sierpień 2009 - 23:17

#9 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 25 sierpień 2009 - 06:42

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 25.08.2009, 0:14 napisał

Cześć

Od przynajmniej 10 lat używam okularów typu lodowcowego i spisują się znakomicie.
Pozdrowienia

Czyli że takie stare, czy jakie?

Giełda narciarska

#10 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 25 sierpień 2009 - 06:58

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 25.08.2009, 8:42 napisał

Cześć

Pozdrowienia

Czyli że takie stare, czy jakie?

Stare? Dobrze się spisują. Aż dziwne że ich jeszcze nie zgubiłem.

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 21.08.2009, 11:04 napisał

Wiadomo że jak mały, to plecaczek. Bo gdyby duży, to wtedy plecak.

A wcale, że nie. Placaczki dzielimy na: malutkie, małe, normalne, duże, bardzo duże-te ostatnie zazębiają się z malutkimi plecakami które dzielimy na.....
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 25 sierpień 2009 - 08:52

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 25 sierpień 2009 - 07:00

Widocznie trafiłeś na takie które Ci wyjątkowo pasują. Ja mam tak że jak coś mi nie podejdzie, to z czasem bankowo to posieję, nie ma mocnych :)

Giełda narciarska

#12 zuzanna

• Użytkownik
  • 56 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 25 sierpień 2009 - 07:44

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 24.08.2009, 21:38 napisał

Co do wad wzroku z sugestii Andrzeja, to mam tylko starcze wydłużenie rąk na 1,5. W każdym razie okulista nic więcej nie stwierdził.

Jarek
pytanie ..moze nieco dziwne, :) ale nie tak do konca...
ile masz lat?
presbyopia na + 1.5 przy braku nadwzrocznosci wskazywalaby na 45-48....

edytuje post by dopisac,ze moje pytanie to nie tylko zwykla babska ciekawosc,ale zastanawiam sie czy Andrzej nie mial racji piszac o niewielkiej nadwzrocznosci :)

Użytkownik zuzanna edytował ten post 25 sierpień 2009 - 08:22

Zuza

#13 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 25 sierpień 2009 - 08:45

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 25.08.2009, 9:44 napisał

edytuje post by dopisac,ze moje pytanie to nie tylko zwykla babska ciekawosc,ale zastanawiam sie czy Andrzej nie mial racji piszac o niewielkiej nadwzrocznosci :)

To może :) napiszesz mi dlaczego w pomarańczowych szybach nawet w słoneczne dni od kolan w dół "widzę mleko" i walę gleby (spektakularne) bo nie dostrzegam nierówności terenu. W innych tj. szarych,niebieskich,lustro jest OK ?

#14 zuzanna

• Użytkownik
  • 56 Postów:
+

Napisano 25 sierpień 2009 - 11:08

Wyświetl postUżytkownik MirekN dnia 25.08.2009, 9:45 napisał

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 25.08.2009, 9:44 napisał

To może :) napiszesz mi dlaczego w pomarańczowych szybach nawet w słoneczne dni od kolan w dół "widzę mleko" i walę gleby (spektakularne) bo nie dostrzegam nierówności terenu. W innych tj. szarych,niebieskich,lustro jest OK ?

nie doszukujac sie w pytaniu zlosliwosci :) odpowiadam :nie wiem
Zuza

#15 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 25 sierpień 2009 - 11:23

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 25.08.2009, 13:08 napisał

nie doszukujac sie w pytaniu zlosliwosci :) odpowiadam :nie wiem

Było bez złośliwości . Serio . Myślałem ,że może medyk :)

#16 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 26 sierpień 2009 - 12:07

Jako, że pierwsza wiadomośc może nie była zbyt czytelna, uzupełniam.

Zdecydowanie nie była :)
Może ja też się niedokładnie wyraziłem. Nie oczekuję cudów - chcę znaleźć gogle, w których nie będę widział gorzej niż bez nich. A przynajmniej nie na tyle gorzej, żeby w zacinającym śniegu wybierać jazdę z przymrużonymi oczami.

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 25.08.2009, 8:44 napisał

ile masz lat?

W październiku skończę 45. Ostatnie badanie jest z grudnia, doświadczenia z goglami też (późniejsze o 2 tygodnie). No i chyba ciut przekłamałem - wygrzebałem zapiski od optyka, mam napisane: sph. +0,75 i add. 1,0.
Co do nadwzroczności, to tak mnie przezywała lekarka rodzinna, gdy kilka lat temu czytałem najmniejsze literki na tej tablicy okulistycznej. Ale nie wiem, czy nie żartowała, bo to koleżanka żony. Teraz już tych literek nie czytam. Nie pamiętam, czy dopiero trzecie czy czwarte od dołu... :)

Użytkownik JarekS edytował ten post 26 sierpień 2009 - 13:03

pozdrawiam
Jarek

#17 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 26 sierpień 2009 - 12:45

Cześć

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 26.08.2009, 14:07 napisał

Jako, że pierwsza wiadomośc może nie była zbyt czytelna, uzupełniam.

Zdecydowanie nie była :)
Może ja też się niedokładnie wyraziłem. Nie oczekuję cudów - chcę znaleźć gogle, w których nie będę widział gorzej niż bez nich. A przynajmniej nie na tyle gorzej, żeby w zacinającym śniegu wybierać jazdę z przymrużonymi oczami.

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 25.08.2009, 8:44 napisał

ile masz lat?

W październiku skończę 45. Ostatnie badanie jest z grudnia, doświadczenia z goglami też (późniejsze o 2 tygodnie). No i chyba ciut przekłamałem - wygrzebałem zapiski od optyka, mam napisane: sph. +0,75 i add. 1,0.
Co do nadwzorczności, to tak mnie przezywała lekarka rodzinna, gdy kilka lat temu czytałem najmniejsze literki na tej tablicy okulistycznej. Ale nie wiem, czy nie żartowała, bo to koleżanka żony. Teraz już tych literek nie czytam. Nie pamiętam, czy dopiero trzecie czy czwarte od dołu... :)

Wiek podobny - 44 wzrok - jak narazie - sokoli. Przy zacinającym suchym sniegu gogle pomagają ale juz przy mokrym wole zdecydowanie bez bo zalepia szybke i nic nie poradzisz. Co więcej przy tzw. płaskim świetle nie znalazłem jeszcze metody na zwiekszenie kontrastu, polaryzacja itd tez nic nie daje.
Pozostaje wszczep obrazujący powierzchnie jako mapę hipsometryczną:)
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 26 sierpień 2009 - 12:46

#18 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 26 sierpień 2009 - 17:28

JarekS napisał:

...
Nie oczekuję cudów - chcę znaleźć gogle, w których nie będę widział gorzej niż bez nich. ...

....próbowałeś pokombinować z białą szybą ???
miałem podobny problem (kilka miesięcy więcej to i problemy szybciej przyszły) i od ubiegłego sezonu zacząłem jeździ w goglach z biała szybą ... rewelacja.
gogle mają te wszystkie bajery typu filtry i to co nawet nie wiem jak się nazywa, dlatego jeździłem w nich w zasadzie w każdych warunkach - od pięknego włoskiego słońca zaczynając a na pochmurnym i śniegowym, rodzimym niebie kończąc.... jazda przy sztucznym oświetleniu również przestała być uciążliwa.

pozdrawiam
jarek

#19 zuzanna

• Użytkownik
  • 56 Postów:
+

Napisano 27 sierpień 2009 - 12:23

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 26.08.2009, 13:07 napisał

Co do nadwzroczności, to tak mnie przezywała lekarka rodzinna, gdy kilka lat temu czytałem najmniejsze literki na tej tablicy okulistycznej. Ale nie wiem, czy nie żartowała, bo to koleżanka żony. Teraz już tych literek nie czytam. Nie pamiętam, czy dopiero trzecie czy czwarte od dołu... :)

Zapis + 0.75 add 1.0 oznacza,ze masz nadwzrocznosc +0,75Dsph i addycje (czyli dodatek )do blizy +1.0 Dsph
czyli de facto do dali +0,75 Dsph i do blizy +1,75Dsph

Czyzby Andrzej mial racje?? :)
Zuza

#20 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 27 sierpień 2009 - 13:52

Wyświetl postUżytkownik zuzanna dnia 27.08.2009, 14:23 napisał

[
Zapis + 0.75 add 1.0 ...............

A coś w sprawie mojego widzenia śniegu w pomarańczowych szybkach ?