Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Najdłuższe trasy - największe deniwelacje

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 10 lipiec 2009 - 22:01

tak troche późną letnią porą nieco wspomnień,
zawsze fascynowały mnie długie trasy o jaknajwiększej różnicy poziomów,
oznakowane i bez podchodzenia
nawet zrobiłem sobie taką tabelkę porównawczą tych osobiście zaliczonych,

może ktoś z Was prowadzi podobne statystyki?
Załączony plik  Najd_u_sze_trasy.doc (84,5 KB)
Ilość pobrań: 43
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 07:18

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 10.07.2009, 23:01 napisał

tak troche późną letnią porą nieco wspomnień,
zawsze fascynowały mnie długie trasy o jaknajwiększej różnicy poziomów,
oznakowane i bez podchodzenia
(wklejam testowo jako WORD tekst- napiszcie czy Wam się otwiera)

może ktoś z Was prowadzi podobne statystyki?

Jabol,
kapitalne dzieło. Jestem pełen podziwu. Wszystko się otwiera i same ciekawostki. Extra to wykonałeś.

Natomiast ja nie mam statystyk, nie prowadzę....zbieram karnety sobie tylko :eek:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 07:46

Jasiu... statystyka profesjonalna, gratuluję. I strasznie zazdroszczę, że tam bywałeś....

:eek:

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 08:19

Natomiast jeśli chodzi o ta naj, to była 7 kilometrowa z tego co pamiętam nartostrada na lodowcu Mölltaler dwa lata temu, kiedy było tam jeszcze spokojnie i miło :eek:

Niby czerwona, ale niebieska :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 16:11

Chyba w tych danych naj/naj wkradł się błąd dotyczący tej najdłuższej... w Alpe'dHuez .Tu podaje dane techniczne:
http://www.alpedhuez...d4-sarenne.html

#6 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 16:41

Wyświetl postUżytkownik filinator dnia 11.07.2009, 17:11 napisał

Chyba w tych danych naj/naj wkradł się błąd dotyczący tej najdłuższej... w Alpe'dHuez .Tu podaje dane techniczne:
http://www.alpedhuez...d4-sarenne.html

Fajny filmik podrzuciłeś Filiu, widzę że od czasów mojego przejazdu w 94roku trochę tą trasę pozmieniali - ławeczki, trawersy no i widać że ratrakują. Wtedy pierwsze 5 km to były zmuldzone stromizny a reszta jak nartostrada z Goryczkowej do Kuźnic.
Co do kilometrów jest to typowy przykład naciągania faktów przez ośrodki w celach reklamowych. Zawyżanie najwyższego punktu osiąganego przez kolejkę lub długości tras to normalka. Znając dokładny przebieg trasy w terenie możesz sobie przy pomocy Google Earth bardzo dokładnie zmierzyć.
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#7 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 11 lipiec 2009 - 23:03

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 11.07.2009, 18:41 napisał

Fajny filmik podrzuciłeś Filiu, widzę że od czasów mojego przejazdu w 94roku trochę tą trasę pozmieniali - ławeczki, trawersy no i widać że ratrakują. Wtedy pierwsze 5 km to były zmuldzone stromizny a reszta jak nartostrada z Goryczkowej do Kuźnic.
Co do kilometrów jest to typowy przykład naciągania faktów przez ośrodki w celach reklamowych. Zawyżanie najwyższego punktu osiąganego przez kolejkę lub długości tras to normalka. Znając dokładny przebieg trasy w terenie możesz sobie przy pomocy Google Earth bardzo dokładnie zmierzyć.

A czy własnie tak to robiłeś bo wydaje mi się, że sporo tu brakuje. We Włoszech jest co najmniej kilkanaście tras koło 10 km a tu tylko Francja i Szwajcaria?
Pozdrowienia

#8 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 13 lipiec 2009 - 10:44

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 12.07.2009, 0:03 napisał

A czy własnie tak to robiłeś bo wydaje mi się, że sporo tu brakuje

wiesz to są tylko te które przejechałem osobiście
i całe szczęście bo jeszcze dużo nieznanego przedemną

We Włoszech jest co najmniej kilkanaście tras koło 10 km

super, ja właśnie dlatego założyłem wątek by się o tym dowiedzieć,
bardzo proszę o namiary,
ale pamiętaj - minimum 1000 metrów deniwelacji i trasa w jednym kawałku bez podchodzenia
(praca kijami na krótkich odcinkach dozwolona)

a tu tylko Francja i Szwajcaria?

tak się składa że częściej tam spędzam moje urlopy narciarskie
Dołączona grafika

#9 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 lipiec 2009 - 10:47

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 10.07.2009, 23:01 napisał

Zgadza się, osobiście zaliczonych :eek:

Giełda narciarska

#10 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 14 lipiec 2009 - 00:43

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 13.07.2009, 12:44 napisał

wiesz to są tylko te które przejechałem osobiście
i całe szczęście bo jeszcze dużo nieznanego przedemną

super, ja właśnie dlatego założyłem wątek by się o tym dowiedzieć,
bardzo proszę o namiary,
ale pamiętaj - minimum 1000 metrów deniwelacji i trasa w jednym kawałku bez podchodzenia
(praca kijami na krótkich odcinkach dozwolona)

tak się składa że częściej tam spędzam moje urlopy narciarskie

:eek: - skoro to tylko przejeżdżone to wielokrotny.
Postaram się poukładać trasy ale nie za bardzo ma czas na taką rzeźbę. Założenia w każdym razie zrozumiałe i pomysł bardzo fajny.
Pozdrowienia