Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Niech będzie rower część 2

78 odpowiedzi w tym temacie

#41 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 27 czerwiec 2010 - 18:57

Witam,

ogląda się z zapartych tchem i do tego super muza.

#42 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 11 lipiec 2010 - 06:40

Kto rano wstaje ten robi zdjęcia.

Może ktoś podpowie, czy to już zabytek, czy tylko youngtimer?

Żegnam!

#43 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 11 lipiec 2010 - 16:38

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 11.07.2010, 8:40 napisał

Kto rano wstaje ten robi zdjęcia.

Może ktoś podpowie, czy to już zabytek, czy tylko youngtimer?

Załącznik DSC00181.JPG Załącznik DSC00180.JPG

Kiedar a co Ty tak wczesnie na nogach robiles?Z balu wracales pewnie.

#44 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 11 lipiec 2010 - 19:39

Prezesie

zapomniałeś, że mam w domu Mańka, a on prawie jak ten dziki królik, którego kiedyś zapodałeś na forum. Po prostu nie znosi sprzeciwu jeśli chodzi o wyjście na spacer :thumbsup: Więc by się mi do gardła nie rzucił, zabrałem go rano na spacer i takie cudo upolowałem :zab:
Żegnam!

#45 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 11 lipiec 2010 - 20:24

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 11.07.2010, 21:39 napisał

Prezesie

zapomniałeś, że mam w domu Mańka, a on prawie jak ten dziki królik, którego kiedyś zapodałeś na forum. Po prostu nie znosi sprzeciwu jeśli chodzi o wyjście na spacer :thumbsup: Więc by się mi do gardła nie rzucił, zabrałem go rano na spacer i takie cudo upolowałem :zab:

Cud ze polawiacze zlomu jeszcze tego nie upolowali.

#46 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 11 lipiec 2010 - 21:09

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 11.07.2010, 21:24 napisał

Prezesie

Bo to cacko jak widać jest w pełni profesjonalnie zabezpieczone, mało tego, w ciągłej eksploatacji, sprawne i 100% orginału - egzemplarz kolekcjonerski :D
Żegnam!

#47 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 06 marzec 2011 - 17:16

U nas wiosna w pelni wiec moze by sprobowac?

#48 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 06 marzec 2011 - 22:37

No tak, tylko skąd wziąć tego psa ?

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#49 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 09 październik 2011 - 15:48

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 06 marzec 2011 - 22:37 napisał

No tak, tylko skąd wziąć tego psa ?

zeby nie wprowadzac nowego tematu, z powodu tego, ze ostatni sezon bezpowrotnie stracilem z przyczyn siatkowkowo-narciarskich, wiec juz na pocz grdunia przerabialem biegowki od podstaw a pozniej, od pocz lutego - rower mtnb przewaznie.

niegowki np w normalny dzien, zwykle wyrywalem si e ok 6:30 po pol : bralem czolowke i robilem kilka petli po 2km. czasami wygladalo to nieziemsko, czasami udalo mi sie zwolac paru ludzi, w wiekszosci ja/czolowka i psy…..

jako , ze ok 5 min jazdy rowerem mam doskonalem miejsce na mtnb, od pol lutego zaczalem, gdy jeszcze snieg lezal. zakupilem po prostu opony specialized storm - polecam na takie warunki - trzymaja w blocie i w sniegu...
no i ostatnie 8 mies, co najmnije co drugi dzien 20-3-km po gorkach.
w sumie dalo mi sie przekonac moj rozsadek i do hard tail specialized disc 2005, dolozylem kona hei-hei 2-9 , z tego roku. ten juz jest full susp i jet to tzw 29-er: zawsze sie smieje, ze jazda na 29-er w porownaniu do 26 daje niezasluzona przewage, jak dopalacze…...

w tej chwili uzywam kona na warunki w miare suche ( z oponami maxxis aspen) a specialized na stale sa ze strom'ami na bloto i snieg…..

jako ,ze w miare jezdzenia, wzrasta u mnie zapotrtzebowanie na wiedze o tym, na czym jezdze, wiec pozwole sobie na pare uwag

1/ prawda jest, ze 29-er zdecydowanie lepiej przejezdza po kamieniach, pniach i innych nierownosciach terenu
2/ nieprawda jest, ze 29-erem nie mozna robic az tak ciasnych skretow, jak 26-er: roznica jestniezauwazalna
3/ stabilnosc 29-era jest znaczaco zauwazalnie wieksza
4/ roznica miedzy hamulcami mechanicznymi a hydraulicznymi jest niezauwazalna - w specialized mam legendarne BB-7, klasyka tarcz mechanicznych, w konie mam elixir5 - roznica zadna - polega tylko na wlasciwym wyregulowaniu i lozeniu szczek
5/ najwazniejsza czescia mtnb jest stale…..opona!!!

w sumie jazde na szosie (nie mam nic przeciwko) poronal bym do jazdy na tarsach. jazde na mtbk do jazdy poza trasa ijako taka, podchodzi mi najbardziej

#50 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 10 październik 2011 - 11:07

Janku, ten Twoj Kona wyglada calkiem powaznie. Nie jezdzilem na 29-ce. Wielu chwali ten rozmiar. Szczerze mowiac nie ciagnie mnie do zmiany. Bardzo jestem zadowolony z mojego niskobudzetowego fulla 26". Troche halasliwy i niezbyt liniowy dumper. Opony jakies Michelin, mocno klocowate. Odnosnie tarcz. Uzywam zwyklych tarcz i zaciskow Tektro IO (niektorzy twierdza, ze to w ogole nie hamuje). U mnie hamuje i to bardzo dobrze, ale wymagalo wlasciwej regulacji. W stosunku do tradycyjnych hamulcow obreczowych (V-brake) duzo, duzo wygodniej.

Nie jezdze juz tak ostro po gorach jak kiedys. Troche mi przeszlo, troche zmienily sie warunki. W okolicy Krakowa ubylo tras MTB. Ale przede wszystkim ubylo ochoty. Niestety. ;) Za to po miescie wciaz poruszam sie glownie na rowerze. No i glosowalem na "rowerzyste". :)

#51 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 11 październik 2011 - 20:51

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 10 październik 2011 - 11:07 napisał

Janku, ten Twoj Kona wyglada calkiem powaznie. Nie jezdzilem na 29-ce. Wielu chwali ten rozmiar. Szczerze mowiac nie ciagnie mnie do zmiany. Bardzo jestem zadowolony z mojego niskobudzetowego fulla 26". Troche halasliwy i niezbyt liniowy dumper. Opony jakies Michelin, mocno klocowate. Odnosnie tarcz. Uzywam zwyklych tarcz i zaciskow Tektro IO (niektorzy twierdza, ze to w ogole nie hamuje). U mnie hamuje i to bardzo dobrze, ale wymagalo wlasciwej regulacji. W stosunku do tradycyjnych hamulcow obreczowych (V-brake) duzo, duzo wygodniej.

Nie jezdze juz tak ostro po gorach jak kiedys. Troche mi przeszlo, troche zmienily sie warunki. W okolicy Krakowa ubylo tras MTB. Ale przede wszystkim ubylo ochoty. Niestety. ;) Za to po miescie wciaz poruszam sie glownie na rowerze. No i glosowalem na "rowerzyste". :)

ja bym porownal 29-tke do allround/big mtn bike, a 26-tke do SL...29-er zdecydowanie pomaga przy ladowaniu sie przez kamole, pnie, tzw pile-ups i inne przeszkody. musze sie przyznac, ze coraz wieksze logs sobie wynajduje. (od czasu do czasu salto 360 przez kierownice sie zdarza). dzieki siatkowce, jak dotad, zawsze mi sie udalo zladowac bez wiekszych uszkodzen, nie wliczajac np rozbitej lampki czy kasku........

w sprzecie jestem perfekcjonista i po prostu lubie, gdy wszystko jest jak trzeba... moj "stary" stumpjumper jest nadal moim ulubionym dzieckiem, chociaz kona zachwyca wykonaniem i waga. jako jedyna firma, kona uzywa scandium - lzejsze od aluminium i bardziej wytrzymale.
no i jeszcze jedno - od czasu, gdy zaczalem nieco powazniej jezdzic, nie wyobrazam sobie dobrej ajzdy bez clip-ins. uzywam SPD do laczenia z butem i jest to zupelnie inna jakosc - jak windsurfing z i bez harness (ch.....a jak sie to popolsku nazywalo?; hak?)

#52 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 13:47

plon ostatniej soboty

Created by My Tracks on Android.
Total Distance: 16.98 km (10.6 mi)
Total Time: 2:53:21
Moving Time: 1:35:54
Average Speed: 5.88 km/h (3.7 mi/h)
Average Moving Speed: 10.62 km/h (6.6 mi/h)
Max Speed: 29.08 km/h (18.1 mi/h)
Min Elevation: 339 m (1112 ft)
Max Elevation: 430 m (1410 ft)
Elevation Gain: 1155 m (3789 ft)
Max Grade: 16 %
Min Grade: -31 %

#53 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 17:09

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 11 lipiec 2010 - 20:24 napisał

Prezesie

zapomniałeś, że mam w domu Mańka, a on prawie jak ten dziki królik, którego kiedyś zapodałeś na forum. Po prostu nie znosi sprzeciwu jeśli chodzi o wyjście na spacer Dołączona grafika Więc by się mi do gardła nie rzucił, zabrałem go rano na spacer i takie cudo upolowałem Dołączona grafika

hej takie sobie pytanie : czy parki (jak TPN) pozwalaja uzywac Mtnb na trasachw tatrach/innych gorach?

nie mowie o trasachtypu Orla perc, ale jest mnostwo nadajacych sie na mtnb???

#54 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 14 listopad 2011 - 22:25

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 14 listopad 2011 - 17:09 napisał

hej takie sobie pytanie : czy parki (jak TPN) pozwalaja uzywac Mtnb na trasachw tatrach/innych gorach?

No teoretycznie jest kilka takich tras w TPN:

http://www.tpn.pl/pl...ystyka-rowerowa

Ale jak spojrzysz na mape na tej stronie to sie to nie nadaje na mtnb tylko na rodzinny wyjazd rowerowy.
Wigry 3 wystarcza zeby te trasy przejechac a nie rower mtnb :boogie:

W Beskidach juz latwiej o ciekawe trasy.
Wpadnij do UK to sie cos znajdzie ciekawego.
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#55 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 17 listopad 2011 - 02:13

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 14 listopad 2011 - 22:25 napisał

Ale jak spojrzysz na mape na tej stronie to sie to nie nadaje na mtnb tylko na rodzinny wyjazd rowerowy.

dziekuje za zaproszenie
tak po prostu myslalem, ze wiele tras bylo by swietnych w lecie na mtb, nie wiedzialem, czy cos jest dopuszczone …..

#56 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 20:45

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 17 listopad 2011 - 02:13 napisał

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 14 listopad 2011 - 22:25 napisał

dziekuje za zaproszenie
tak po prostu myslalem, ze wiele tras bylo by swietnych w lecie na mtb, nie wiedzialem, czy cos jest dopuszczone …..

z powopdu tego, ze nasniezanie w pobliskich gorach idzie powoli, w sob i nidz wybralem sie z naszymi psami na dluzszy spacer, roweropwy tez. na mniejszych stromiznach - normalna jazda na mtbk
natomiast wynalazlem doskonala zabawe cwiczaca rownowage, tak przydatna w jezdzie na naratach : potrzebny jest w miare stromy stok, najlepeij z liscmi, lub luzna gleba, o nachyleniu ok 20-25 stopni (nie %%%).
. na takim stromym stoku doskonale wychodzi cwiczenie jazdy na stromym trawersie - kierujemy rower wskos stoku, lekko z gorki i zaciskamy nagle tylny hamulec. tyl roweru leci w dol a my mamy za zadanie kontrolowac zeslizg.............. wrazenia gwarantowane!!!

#57 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 21:02

Janek tylko się nie połam na tym rowerze.

Dołączona grafika

#58 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 13 grudzień 2011 - 15:35

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 12 grudzień 2011 - 21:02 napisał

Janek tylko się nie połam na tym rowerze.

Dołączona grafika

ladne zdjecie, Adrian.

zapewniam cie, ze jak tylko u mnie spadnie snieg, to wyskocze na rower tez - zwykle wieczorem biegowki, ale w czasie weekend'u wezme swoj rower "na bloto i ciezkie warunki" z porzadnymi klockami w oponach...............chyba 3 lata temu jzu to robilem - bylem zszokowany stos dobra przyczepnoscia opon........

#59 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 13 grudzień 2011 - 17:45

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 13 grudzień 2011 - 15:35 napisał

zapewniam cie, ze jak tylko u mnie spadnie snieg, to wyskocze na rower tez - zwykle wieczorem biegowki, ale w czasie weekend'u wezme swoj rower "na bloto i ciezkie warunki" z porzadnymi klockami w oponach...............chyba 3 lata temu jzu to robilem - bylem zszokowany stos dobra przyczepnoscia opon........

Potwierdzam. Przez wiele lat jezdzielm codziennie rowerem do pracy, bez wzgledu na mroz i snieg. To byl jakis pseudogoral z klocowatowatymi oponami. Przez te wszystkie lata kilka razy niezle mnie slizgnelo tu i owdzie, ale naprawde lezalem tylko trzy razy. Dwa pierwsze mialy miejsce wtedy, gdy prowadzilem rower, nie jechalem na nim. :) Pewnie gdybym jechal nic by sie nie stalo. Pod sniegiem byl lod i... A trzeci raz mial miejsce w zeszlym roku z czystej glupoty. Wydawalo mi sie, ze uda mi sie skrecic w wyjatkowo sliskim miejscu po swiezym opadzie sniegu. Nie udalo sie. :)

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 13 grudzień 2011 - 17:46

#60 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 20 marzec 2012 - 14:24

Rowerowy sezon 2012 rozpoczety.Okazja:swiezo upieczona zona zazyczyla sobie niemieckich bananow w czekoladzie.Sobie pomyslalem,ze najblizszy Lidl to tylko 25km spod domu wiec jak latwo obliczyc ponad 50tka dzisiaj pykla.Przy okazji pare fotek z telefonu bo aparatu nie planowalem brac.

Załączone pliki