Niech będzie rower część 2
#43 Guest_pytek 23_*
Napisano 11 lipiec 2010 - 16:38
Użytkownik kiedar dnia 11.07.2010, 8:40 napisał
Może ktoś podpowie, czy to już zabytek, czy tylko youngtimer?
Kiedar a co Ty tak wczesnie na nogach robiles?Z balu wracales pewnie.
Napisano 11 lipiec 2010 - 19:39
zapomniałeś, że mam w domu Mańka, a on prawie jak ten dziki królik, którego kiedyś zapodałeś na forum. Po prostu nie znosi sprzeciwu jeśli chodzi o wyjście na spacer
#45 Guest_pytek 23_*
Napisano 11 lipiec 2010 - 20:24
Użytkownik kiedar dnia 11.07.2010, 21:39 napisał
zapomniałeś, że mam w domu Mańka, a on prawie jak ten dziki królik, którego kiedyś zapodałeś na forum. Po prostu nie znosi sprzeciwu jeśli chodzi o wyjście na spacer
Cud ze polawiacze zlomu jeszcze tego nie upolowali.
Napisano 11 lipiec 2010 - 21:09
Użytkownik pytek 23 dnia 11.07.2010, 21:24 napisał
Bo to cacko jak widać jest w pełni profesjonalnie zabezpieczone, mało tego, w ciągłej eksploatacji, sprawne i 100% orginału - egzemplarz kolekcjonerski
Napisano 06 marzec 2011 - 22:37
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 09 październik 2011 - 15:48
Użytkownik Pit dnia 06 marzec 2011 - 22:37 napisał
zeby nie wprowadzac nowego tematu, z powodu tego, ze ostatni sezon bezpowrotnie stracilem z przyczyn siatkowkowo-narciarskich, wiec juz na pocz grdunia przerabialem biegowki od podstaw a pozniej, od pocz lutego - rower mtnb przewaznie.
niegowki np w normalny dzien, zwykle wyrywalem si e ok 6:30 po pol : bralem czolowke i robilem kilka petli po 2km. czasami wygladalo to nieziemsko, czasami udalo mi sie zwolac paru ludzi, w wiekszosci ja/czolowka i psy…..
jako , ze ok 5 min jazdy rowerem mam doskonalem miejsce na mtnb, od pol lutego zaczalem, gdy jeszcze snieg lezal. zakupilem po prostu opony specialized storm - polecam na takie warunki - trzymaja w blocie i w sniegu...
no i ostatnie 8 mies, co najmnije co drugi dzien 20-3-km po gorkach.
w sumie dalo mi sie przekonac moj rozsadek i do hard tail specialized disc 2005, dolozylem kona hei-hei 2-9 , z tego roku. ten juz jest full susp i jet to tzw 29-er: zawsze sie smieje, ze jazda na 29-er w porownaniu do 26 daje niezasluzona przewage, jak dopalacze…...
w tej chwili uzywam kona na warunki w miare suche ( z oponami maxxis aspen) a specialized na stale sa ze strom'ami na bloto i snieg…..
jako ,ze w miare jezdzenia, wzrasta u mnie zapotrtzebowanie na wiedze o tym, na czym jezdze, wiec pozwole sobie na pare uwag
1/ prawda jest, ze 29-er zdecydowanie lepiej przejezdza po kamieniach, pniach i innych nierownosciach terenu
2/ nieprawda jest, ze 29-erem nie mozna robic az tak ciasnych skretow, jak 26-er: roznica jestniezauwazalna
3/ stabilnosc 29-era jest znaczaco zauwazalnie wieksza
4/ roznica miedzy hamulcami mechanicznymi a hydraulicznymi jest niezauwazalna - w specialized mam legendarne BB-7, klasyka tarcz mechanicznych, w konie mam elixir5 - roznica zadna - polega tylko na wlasciwym wyregulowaniu i lozeniu szczek
5/ najwazniejsza czescia mtnb jest stale…..opona!!!
w sumie jazde na szosie (nie mam nic przeciwko) poronal bym do jazdy na tarsach. jazde na mtbk do jazdy poza trasa ijako taka, podchodzi mi najbardziej
Napisano 10 październik 2011 - 11:07
Nie jezdze juz tak ostro po gorach jak kiedys. Troche mi przeszlo, troche zmienily sie warunki. W okolicy Krakowa ubylo tras MTB. Ale przede wszystkim ubylo ochoty. Niestety.
Napisano 11 październik 2011 - 20:51
Użytkownik o_andrzej dnia 10 październik 2011 - 11:07 napisał
Nie jezdze juz tak ostro po gorach jak kiedys. Troche mi przeszlo, troche zmienily sie warunki. W okolicy Krakowa ubylo tras MTB. Ale przede wszystkim ubylo ochoty. Niestety.
ja bym porownal 29-tke do allround/big mtn bike, a 26-tke do SL...29-er zdecydowanie pomaga przy ladowaniu sie przez kamole, pnie, tzw pile-ups i inne przeszkody. musze sie przyznac, ze coraz wieksze logs sobie wynajduje. (od czasu do czasu salto 360 przez kierownice sie zdarza). dzieki siatkowce, jak dotad, zawsze mi sie udalo zladowac bez wiekszych uszkodzen, nie wliczajac np rozbitej lampki czy kasku........
w sprzecie jestem perfekcjonista i po prostu lubie, gdy wszystko jest jak trzeba... moj "stary" stumpjumper jest nadal moim ulubionym dzieckiem, chociaz kona zachwyca wykonaniem i waga. jako jedyna firma, kona uzywa scandium - lzejsze od aluminium i bardziej wytrzymale.
no i jeszcze jedno - od czasu, gdy zaczalem nieco powazniej jezdzic, nie wyobrazam sobie dobrej ajzdy bez clip-ins. uzywam SPD do laczenia z butem i jest to zupelnie inna jakosc - jak windsurfing z i bez harness (ch.....a jak sie to popolsku nazywalo?; hak?)
Napisano 19 październik 2011 - 13:47
Created by My Tracks on Android.
Total Distance: 16.98 km (10.6 mi)
Total Time: 2:53:21
Moving Time: 1:35:54
Average Speed: 5.88 km/h (3.7 mi/h)
Average Moving Speed: 10.62 km/h (6.6 mi/h)
Max Speed: 29.08 km/h (18.1 mi/h)
Min Elevation: 339 m (1112 ft)
Max Elevation: 430 m (1410 ft)
Elevation Gain: 1155 m (3789 ft)
Max Grade: 16 %
Min Grade: -31 %
Napisano 14 listopad 2011 - 17:09
Użytkownik pytek 23 dnia 11 lipiec 2010 - 20:24 napisał
hej takie sobie pytanie : czy parki (jak TPN) pozwalaja uzywac Mtnb na trasachw tatrach/innych gorach?
nie mowie o trasachtypu Orla perc, ale jest mnostwo nadajacych sie na mtnb???
Napisano 14 listopad 2011 - 22:25
Użytkownik jan koval dnia 14 listopad 2011 - 17:09 napisał
hej takie sobie pytanie : czy parki (jak TPN) pozwalaja uzywac Mtnb na trasachw tatrach/innych gorach?
No teoretycznie jest kilka takich tras w TPN:
http://www.tpn.pl/pl...ystyka-rowerowa
Ale jak spojrzysz na mape na tej stronie to sie to nie nadaje na mtnb tylko na rodzinny wyjazd rowerowy.
Wigry 3 wystarcza zeby te trasy przejechac a nie rower mtnb
W Beskidach juz latwiej o ciekawe trasy.
Wpadnij do UK to sie cos znajdzie ciekawego.
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman
Napisano 17 listopad 2011 - 02:13
Użytkownik JacK dnia 14 listopad 2011 - 22:25 napisał
Ale jak spojrzysz na mape na tej stronie to sie to nie nadaje na mtnb tylko na rodzinny wyjazd rowerowy.
dziekuje za zaproszenie
tak po prostu myslalem, ze wiele tras bylo by swietnych w lecie na mtb, nie wiedzialem, czy cos jest dopuszczone …..
Napisano 12 grudzień 2011 - 20:45
Użytkownik jan koval dnia 17 listopad 2011 - 02:13 napisał
Użytkownik JacK dnia 14 listopad 2011 - 22:25 napisał
dziekuje za zaproszenie
tak po prostu myslalem, ze wiele tras bylo by swietnych w lecie na mtb, nie wiedzialem, czy cos jest dopuszczone …..
z powopdu tego, ze nasniezanie w pobliskich gorach idzie powoli, w sob i nidz wybralem sie z naszymi psami na dluzszy spacer, roweropwy tez. na mniejszych stromiznach - normalna jazda na mtbk
natomiast wynalazlem doskonala zabawe cwiczaca rownowage, tak przydatna w jezdzie na naratach : potrzebny jest w miare stromy stok, najlepeij z liscmi, lub luzna gleba, o nachyleniu ok 20-25 stopni (nie %%%).
. na takim stromym stoku doskonale wychodzi cwiczenie jazdy na stromym trawersie - kierujemy rower wskos stoku, lekko z gorki i zaciskamy nagle tylny hamulec. tyl roweru leci w dol a my mamy za zadanie kontrolowac zeslizg.............. wrazenia gwarantowane!!!
Napisano 13 grudzień 2011 - 15:35
Użytkownik Adrian dnia 12 grudzień 2011 - 21:02 napisał

ladne zdjecie, Adrian.
zapewniam cie, ze jak tylko u mnie spadnie snieg, to wyskocze na rower tez - zwykle wieczorem biegowki, ale w czasie weekend'u wezme swoj rower "na bloto i ciezkie warunki" z porzadnymi klockami w oponach...............chyba 3 lata temu jzu to robilem - bylem zszokowany stos dobra przyczepnoscia opon........
Napisano 13 grudzień 2011 - 17:45
Użytkownik jan koval dnia 13 grudzień 2011 - 15:35 napisał
Potwierdzam. Przez wiele lat jezdzielm codziennie rowerem do pracy, bez wzgledu na mroz i snieg. To byl jakis pseudogoral z klocowatowatymi oponami. Przez te wszystkie lata kilka razy niezle mnie slizgnelo tu i owdzie, ale naprawde lezalem tylko trzy razy. Dwa pierwsze mialy miejsce wtedy, gdy prowadzilem rower, nie jechalem na nim.
Użytkownik o_andrzej edytował ten post 13 grudzień 2011 - 17:46
Napisano 20 marzec 2012 - 14:24
Załączone pliki
-
DSC08529.jpg (515,24 KB)
Ilość pobrań: 13 -
DSC08531.jpg (612,42 KB)
Ilość pobrań: 17 -
DSC08533.jpg (865,68 KB)
Ilość pobrań: 19 -
DSC08536.jpg (993,49 KB)
Ilość pobrań: 19 -