Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Niech będzie rower część 2

78 odpowiedzi w tym temacie

#61 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 20 marzec 2012 - 15:31

dobrze ma z Tobą zona :D

#62 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 20 marzec 2012 - 16:16

A mój rower w Piasecznie a ja w Sosnowcu :o

ps.
fajna ta niderlandzka barka, tylko zachodzę w łeb: po co mu taczka na wodzie :russian:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#63 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 20 marzec 2012 - 22:02

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 20 marzec 2012 - 14:24 napisał

swiezo upieczona zona zazyczyla sobie niemieckich bananow w czekoladzie

aś se chłopie narobił... a Prezes to taki fajny chłop był, szkoda go... :zab:

#64 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 22 marzec 2012 - 18:19

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 20 marzec 2012 - 22:02 napisał

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 20 marzec 2012 - 14:24 napisał

swiezo upieczona zona zazyczyla sobie niemieckich bananow w czekoladzie

aś se chłopie narobił... a Prezes to taki fajny chłop był, szkoda go... :zab:

wylaczmy banany z OGOLNIE DOSTEPNEJ DYSKUSJI , zwlaszcza oblane........................czekolada powiedzmy sobie ogolnie.
czas sie skoncentrowc na rowerze............. mam w tej chqwili ok 150 km, ale to w terenie gorskim a nie po szosie.. przegladnalem i przygotowalem rowery, nasmarowane gdzie trzeba (takze linki). lancuchy wymyte i posmarowane : "blotny" rower smarem do wilgotnych warunkow, rower do sucghych warunkow - odpowiednim smarem tez....

nwoy kask (jeszcze na szczescie nie wyrpobowany w ogniu), pasuje dobrze.... i jest funky....

zastanawiam sie jeszcze nad wylotem na dlugi weekendw koncu kwietnia, ale moze skonczy sie na jakims wyjezdzie na mtbk......

zycze wszystkim "bikers" udanego sezonu

PS nei zapomnijmy odpuuscic wiazania i zakonserwowac slizgi. oraz pozostawic narty w odpowiednim pomieszczeniu...

#65 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 22 marzec 2012 - 18:40

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 22 marzec 2012 - 18:19 napisał

mam w tej chqwili ok 150 km, ale to w terenie gorskim a nie po szosie..

A ja na odwrot.W tym roku stawiam na szose.Myslalem,zeby sobie kupic jakies nowe cacko na ten cel ale skonczy sie na na odchudzeniu crossa(wymiana opon,kierownicy i takie tam).

#66 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 22 marzec 2012 - 20:02

Stoją gotowe nasmarowane i napompowane. Dwa już zaczęły sezon, jeden czeka na koniec jazdy na nartach. Swoją drogą określenie: "czekają na rozpoczęcie sezonu" funkcjonuje u mnie od niedawna, bo normalnie końcem marca to już miałem zrobionych kilka setek po górach i śniegu.
Załączony plik  CIMG4512.JPG (187,74 KB)
Ilość pobrań: 17

#67 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 22 marzec 2012 - 20:33

Mój na razie jest tylko w .....galerii, ale gotowy do drogi:
http://www.kochamnar...m/86-cube-2011/

odpalę go dopiero po powrocie z lodowca, nie zapeszam ;)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#68 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 22 marzec 2012 - 23:37

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 22 marzec 2012 - 20:02 napisał

Stoją gotowe nasmarowane i napompowane. Dwa już zaczęły sezon, jeden czeka na koniec jazdy na nartach. Swoją drogą określenie: "czekają na rozpoczęcie sezonu" funkcjonuje u mnie od niedawna, bo normalnie końcem marca to już miałem zrobionych kilka setek po górach i śniegu.
Załącznik CIMG4512.JPG

wsrod podrobek jeden prawdziwy - specialized.......

#69 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 26 marzec 2012 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 22 marzec 2012 - 23:37 napisał

:D ale skojarzyło mi się coś innego.
Dawno temu, w latach wczesno-średnio 90-tych zrobiłem na rowerze z rurek wodno-kanalizacyjnych na osprzęcie SIS z plastikowymi hamulcami cantilever ponad 6000 kilometrów po górach. Jedyną zapamiętaną niedogodnością był niesamowity ból dłoni i palców na stromych górskich zjazdach. W rowerze nic się nie zepsuło, o ekstrawagancjach typu wymiana łańcucha czy zębatek wogóle wtedy nie wiedziałem. Rower w stanie ogólnym dobrym dałem tacie, który jeździł na nim długo, oczywiście w warunkach zdecydowanie łagodniejszych.
Potem nastał czas specializedów, morati, xtr-rów, maniou carbonów i innych cudów. Teraz już jestem uspokojony do tego stopnia, że nie chce mi się rozlecianego siodełka wymienić, choć chyba będę musiał, bo się obciach robi :D

#70 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 27 marzec 2012 - 01:44

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 26 marzec 2012 - 22:40 napisał

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 22 marzec 2012 - 23:37 napisał

:D ale skojarzyło mi się coś innego.
Dawno temu, w latach wczesno-średnio 90-tych zrobiłem na rowerze z rurek wodno-kanalizacyjnych na osprzęcie SIS z plastikowymi hamulcami cantilever ponad 6000 kilometrów po górach. Jedyną zapamiętaną niedogodnością był niesamowity ból dłoni i palców na stromych górskich zjazdach. W rowerze nic się nie zepsuło, o ekstrawagancjach typu wymiana łańcucha czy zębatek wogóle wtedy nie wiedziałem. Rower w stanie ogólnym dobrym dałem tacie, który jeździł na nim długo, oczywiście w warunkach zdecydowanie łagodniejszych.
Potem nastał czas specializedów, morati, xtr-rów, maniou carbonów i innych cudów. Teraz już jestem uspokojony do tego stopnia, że nie chce mi się rozlecianego siodełka wymienić, choć chyba będę musiał, bo się obciach robi :D

po trochu masz racje - do poprzedniego sezonu nie wiedzialem, dlaczego w moim zestawie narzedzi (taki kompaktowy) jest jeden do usuwania lacznika lancucha……….az w zeszlym sezonie zerwalem dwa w dwoch roznych rowerach……nawet nie wiedzialem, ze lancuchy moga sie zrywac……. cos w tym jest

#71 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 14 maj 2012 - 10:09

http://www.youtube.c...d&v=B3_dl0hs0Bk

#72 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 22 maj 2012 - 13:07

Wymiana ogumienia,w tym roku rwiemy z Hermanem asfalt.
Załączony plik  CIMG9990.JPG (179,83 KB)
Ilość pobrań: 6

#73 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 23 maj 2012 - 02:07

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 22 maj 2012 - 13:07 napisał

Wymiana ogumienia,w tym roku rwiemy z Hermanem asfalt.
Załącznik CIMG9990.JPG

zupelnie inny temat - po 1 and 1/2 roku, po raz pierwszy azgralem siatkowke na piasku - poszlo dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!
i to sie nazywa zycie……..

#74 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 23 maj 2012 - 21:45

A ja nadal na swojego bike'a czekam. Juz drugi tydzien. Ostatnio go DHL w Köln widzialo.
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#75 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 23 maj 2012 - 23:42

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 23 maj 2012 - 02:07 napisał

zupelnie inny temat - po 1 and 1/2 roku, po raz pierwszy azgralem siatkowke na piasku - poszlo dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!
i to sie nazywa zycie……..

No i te kobiety w bikini.

#76 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 24 maj 2012 - 09:07

Ja tez zaczalem wsobote sezon. Skromnie. Maly wypadzik do Lasku Wolskiego (swietne tereny do bajkowania), Tynca i obowiazujacym piwem niedaleko Ojcow Benedyktynow z pieknym widoczkiem na Wisle, powrot walami Wisly (wysyp rowerzystow i rolkarzy). A wieczor zakonczylismy ze znajomymi w restauracji Musso Sushi pojadajac, oczywiscie paleczkami, rozne japonskie smakolyki. BTW dowiedzialem sie przy okazji, ze "sushi" to znaczy po japonsku "surowy". Porozmawialismy tez o slynnej trujacej rybie fugu, znanej m.in. z jednego z odcinkow Colombo (pamieta to ktos?)). Tylko teoretycznie, bo samej ryby nie probowalismy. ;)

A z rowerem wiaze w te wakacje spore plany. Na szczescie nie jedziemy do nudnej Chorwacji tylko nad polskie morze. Oczywiscie z rowerami. A wracajac chcialbym zatrzymac sie tydzien na Mazurach w okolicy Wielkich Jezior i poprobowac tamtejszych szlakow rowerowych. Podobo zacne.

#77 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 24 maj 2012 - 10:47

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 24 maj 2012 - 09:07 napisał

BTW dowiedzialem sie przy okazji, ze "sushi" to znaczy po japonsku "surowy".

A to ciekawe:)
Angielska wikipedia twierdzi co innego:

The term sushi comes from an archaic grammatical form no longer used in other contexts; literally, sushi means "sour-tasting", a reflection of its historic fermented roots.
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#78 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 24 maj 2012 - 12:40

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 24 maj 2012 - 10:47 napisał

A polska jeszcze inaczej: http://www.dobra-rad...a-tradycja_2420 :) Ponoc pierwotnie slowo to oznaczalo surowa rybe lub wieprzowine. Trzebaby spytac Japonczyka. Tak czy tak wspolczesne "sushi" oznacza potrawe, kawalki ryzu z odpowiednim wkladem rybnym lub miesnym, maczanym w sosie np. sojowym. mozna jesc palcami mozna paleczkami. Anyway bardzo dobre.

#79 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
+

Napisano 24 maj 2012 - 13:01

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 24 maj 2012 - 12:40 napisał

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 24 maj 2012 - 10:47 napisał

A polska jeszcze inaczej: http://www.dobra-rad...a-tradycja_2420 :) Ponoc pierwotnie slowo to oznaczalo surowa rybe lub wieprzowine. Trzebaby spytac Japonczyka. Tak czy tak wspolczesne "sushi" oznacza potrawe, kawalki ryzu z odpowiednim wkladem rybnym lub miesnym, maczanym w sosie np. sojowym. mozna jesc palcami mozna paleczkami. Anyway bardzo dobre.

Obydwaj macie racje, ale zrodlo sushi to wlasnei sour - tasting, czyli kwaskowaty/kwasny....

Andrzej - Majowie chyba mieli racje , ze swiat sie skonczy w 2012, skoro Ty uzywasz slowo "bajkowanie" nie na opowiadanie bajek, ale jako jazda na rowerze.......................

Dołączona grafika

Dołączona grafikaSushi by Hiroshige in Edo period
The original type of sushi, known today as nare-zushi (馴れ寿司, 熟寿司), was first developed in Southeast Asia, and spread to south China before introduction to Japan.[citation needed] The term sushi comes from an archaic grammatical form no longer used in other contexts; literally, sushi means "sour-tasting", a reflection of its historic fermented roots. The oldest form of sushi in Japan, narezushi, still very closely resembles this process, wherein fish is fermented via being wrapped in soured fermenting rice. The fish proteins break down via fermentation into its constituent amino acids. The fermenting rice and fish results in a sour taste and also one of the five basic tastes, called umami in Japanese.[1] In Japan, narezushi evolved into oshizushi and ultimately Edomae nigirizushi, which is what the world today knows as "sushi".
Contemporary Japanese sushi has little resemblance to the traditional lacto-fermented rice dish. Originally, when the fermented fish was taken out of the rice, only the fish was consumed and the fermented rice was discarded.[2] The strong-tasting and smelling funazushi, a kind of narezushi made near Lake Biwa in Japan, resembles the traditional fermented dish. Beginning in the Muromachi period (AD 1336–1573) of Japan, vinegar was added to the mixture for better taste and preservation. The vinegar accentuated the rice's sourness and was known to increase its shelf life, allowing the fermentation process to be shortened and eventually abandoned. In the following centuries, sushi in Osaka evolved into oshi-zushi. The seafood and rice were pressed using wooden (usually bamboo) molds. By the mid 18th century, this form of sushi had reached Edo (contemporary Tokyo).[3]
The contemporary version, internationally known as "sushi", was created by Hanaya Yohei (1799–1858) at the end of the Edo period in Edo. The sushi invented by Hanaya was an early form of fast food that was not fermented (therefore prepared quickly) and could be eaten with one's hands at a roadside or in a theatre.[3] Originally, this sushi was known as Edomae zushi because it used freshly caught fish in the Edo-mae (Edo Bay or Tokyo Bay). Though the fish used in modern sushi no longer usually comes from Tokyo Bay, it is still formally known as Edomae nigirizushi.