Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

ŚMIG

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
63 odpowiedzi w tym temacie

#61 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 20 maj 2009 - 17:40

"Mitek":3411xj1d napisał:

Witam
Dodac nalezy że ten gośc zjedzie tak na każdej narcie czy to prostej czy taliowanej czy jakiejkolwiek innej.
Film ten jest znakomitą ilustarcja tego że 100% to jeździec.

No i dałeś mi okazję, żeby się trochę pokłócić
Mitku, z całym szacunkiem - nie zjedzie i nie 100%. Gdyby liczył się tylko jeździec, do dziś jeździlibysmy na drewnianych dwumetrowych dechach. A ten facet na takich nartach zjechałby pewnie równie skutecznie i swobodnie, może równie ładnie, ale na pewno nie tak samo.

Cytat

Deliberowanie nad rodzajem narty zaczyna się kiedy jeździec jest słabszy a apogeum ma wtedy kiedy jeździec jest przeciętny. Narciarz poczatkujący, jest najbliżej mistrza bo po prostu czerpie przyjemnośc z pokonywania siebie i nie ogląda się na to na czym.

Jako deliberujący zgadzam się całkowicie
pozdrawiam
Jarek

#62 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 21 maj 2009 - 12:49

Witam

"JarekS":uxujt40j napisał:

No i dałeś mi okazję, żeby się trochę pokłócić
Mitku, z całym szacunkiem - nie zjedzie i nie 100%. Gdyby liczył się tylko jeździec, do dziś jeździlibysmy na drewnianych dwumetrowych dechach. A ten facet na takich nartach zjechałby pewnie równie skutecznie i swobodnie, może równie ładnie, ale na pewno nie tak samo.
Jarku napisałeś że równie skutecznie, swobodnie i ładnie a że nie tak samo. Nigdy nawet dwa nastepujące po sobie przejazdy nie są identyczne.
Akurat sposób jazdy prezentowany przez Pana jest wyjąkowo mało czuły na rodzaj narty. solidne odciążenia, konkretna rotacja, duża dynamika. Śmiem twierdzic że na narcie nietaliowanej o długości powiedzmy 200 wyglądałby identycznie jak na slalomce o długosci 165. Gdyby jechał smig w pełni ciety - zgoda, gdyby jechał skretem wykorzystującym w sposób ewidentny taliowanie - zgoda ale przy prezetowanej technice rodzaj narty nie ma specjalnego znaczenia i wizualnie róznice byłyby minimalne.
Ja jestem rzecznikiem poglądu, że wszystko zalezy od jadącego a narta to tlko dodatek mogący jazdę ułatwić lub utrudnić - ale tylko dodatek.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za Szacunek , który pozwalam sobie oddać w dwójnasób.
- chciałem jakis emotikon dobrac z Szacunkiem ale chyba mi nie wyszło.

#63 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 21 maj 2009 - 14:51

"Mitek":2qy7nvqb napisał:

Jarku napisałeś że równie skutecznie, swobodnie i ładnie

Przy "ładnie" dałem "może". A to dlatego, że Tadek pokazał Stenmarka, który jeszcze kilka dni temu był dla mnie ikoną elegancji w slalomie. A teraz mi się jego sposób jazdy z krokiem łyżwowym kojarzy...

Cytat

Akurat sposób jazdy prezentowany przez Pana jest wyjąkowo mało czuły na rodzaj narty. solidne odciążenia, konkretna rotacja, duża dynamika. Śmiem twierdzic że na narcie nietaliowanej o długości powiedzmy 200 wyglądałby identycznie jak na slalomce o długosci 165. Gdyby jechał smig w pełni ciety - zgoda, gdyby jechał skretem wykorzystującym w sposób ewidentny taliowanie - zgoda ale przy prezetowanej technice rodzaj narty nie ma specjalnego znaczenia i wizualnie róznice byłyby minimalne.

Zobacz 5-6 sekundę. Na moje oko tam jest trochę dłuższy cięty skręt. Nie wyobrażam sobie czegoś podobnego na drewnianych dwumetrowych dechach (takich przedwojennych)

Cytat

Ja jestem rzecznikiem poglądu, że wszystko zalezy od jadącego a narta to tlko dodatek mogący jazdę ułatwić lub utrudnić - ale tylko dodatek.

Prawie wszystko - i już się chowam

Cytat

- chciałem jakis emotikon dobrac z Szacunkiem ale chyba mi nie wyszło.

pozdrawiam
Jarek

#64 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 22 maj 2009 - 09:05

Cześć
[quote="JarekS":2yydpf56]
Przy "ładnie" dałem "może". A to dlatego, że Tadek pokazał Stenmarka, który jeszcze kilka dni temu był dla mnie ikoną elegancji w slalomie. A teraz mi się jego sposób jazdy z krokiem łyżwowym kojarzy... [/quote]
Technika ewoluuje ale myslę, że podstawowe elementy to skutecznośc, pewnośc i szybokość jazdy. To czy ktos jedzie ładnie czy nie jest jak widac subiektywne.
[/quote]
Zobacz 5-6 sekundę. Na moje oko tam jest trochę dłuższy cięty skręt. Nie wyobrażam sobie czegoś podobnego na drewnianych dwumetrowych dechach (takich przedwojennych) [quote]
To ekstremum choć gdyby był w nowoczesnych butacvh i narty miały nowoczesne wiązania nie widzę większego problemu poza wytrzymałością samej narty. W innym wypadku - komplet sprzetu - to jest oczywiście niewykonalne trzeba znacznie zmodyfikowac technikę.
[/quote]Prawie wszystko - i już się chowam [/quote]
Moja jazda w porównaniu z Panem to po prostu ziemia ale jakoś tam skr.ęcam w miarę rytmicznie. W tym roku w listopadzie zrobiłem takie doświadczenie:
Warunki nienajlepsze, padający snieg, około pól metra świerzego miejscami niźle rozjeżdżonego sniegu.
Jeździłem na:
- wspólczesna narta gigantowa długości 188cm
- narta typu allmountain taliowana gdzies na 16m długości 177cm
- specjalistyczna narta freeridowa brak taliowania szeroka chyba na 12 cm z miekkim strasznie przodem
- narta klasyczna z lat 80 długości 195cm brak taliowania , konstrukcja epoxydowa, nawet wtedy był to syf.
Narty zmieniałem po paru zjazdach w tych warunkach praktycznie nie było większych różnic. Najbardziej chyba specyficzna była narta freeridowa, która płynęła po powierzchni sniegu tam gdzie był świerzy. W krótrkim skręcie praktycznie żadnych róznic.
Co najważniejsze koledzy z którymi jeźziłem orientowali sie że zmieniałem narty dopiero jak im o tym mówiłem lub na wyciągu. W jeździe zmain wizualnych w/g nich nie było widać.
To na potwierdzenie mojej tezy.
Pozdarwiam
Szacunek druga próba

[quote] - chciałem jakis emotikon dobrac z Szacunkiem ale chyba mi nie wyszło. [/quote]
[/quote]