Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

...Nie od razu Kraków zbudowano ...

58 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 13 maj 2009 - 12:47

Warszawa, Gdańsk, Poznań, Wrocław oraz Kijów zostały potwierdzone jako miasta-gospodarze piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku w Polsce i na Ukrainie - poinformował szef UEFA Michel Platini. Kandydatury Krakowa i Chorzowa zostały ostatecznie odrzucone.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 13 maj 2009 - 12:56

I to najlepszy dowód na niekompetencje... sam nie wiem kogo.
Od dawna wiadomo że Warszawa ma wysypkę i uczulenie słysząc słowo Chorzów i nie tylko. Ale żeby Kraków.... Jak dla mnie decyzja rażąca, jestem niezadowolony i zdegustowany!

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 12:59

decyzja jest karygodna

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 13 maj 2009 - 13:06

Witam
Wygłupiacie się czy mówicie powaznie?
Co to znaczy że Warszawa ma wysypke słysząc słowo Chorzów. Mieszkam już długo w Warszawie ale nigdy nie widziałem wysypki na słowo Chorzów ani an ulicach ani na mieszkańcach choc ja jestem mieszkającym w Warszawie zagłębiakiem więc chyba pierwszy tej wysypki powinienem dostawać a jakoś nic.
O co chodzi?
Pozdrowienia

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 13:10

"Mitek":1p7gslpq napisał:

Witam
Wygłupiacie się czy mówicie powaznie?
Co to znaczy że Warszawa ma wysypke słysząc słowo Chorzów. Mieszkam już długo w Warszawie ale nigdy nie widziałem wysypki na słowo Chorzów ani an ulicach ani na mieszkańcach choc ja jestem mieszkającym w Warszawie zagłębiakiem więc chyba pierwszy tej wysypki powinienem dostawać a jakoś nic.
O co chodzi?
Pozdrowienia

Nic takiego nie napisałem, ale jeśli tam tak jest napisane u mnie w poście... to niech będzie że napisałem.

Giełda narciarska

#6 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 13:45

Mówiąc Warszawa nie mam na myśli mieszkańców Warszawy tylko władzę. Pisząc "wysypka i uczulenie" nie mam na myśli fizycznych bo i trudno sobie wyobrazić że takowe uczulenie może istnieć. Moim celem nie jest jakakolwiek polemika na dotycząca antagonizmów pomiędzy Śląskiem a Warszawą. Mówisz że jesteś z Zagłębia to i na pewno znane Ci jest mnóstwo stereotypów które w życiu zastosowania nie mają, a jednak funkcjonują.
Szczerze mówiąc od początku obawiałem się o Euro 2012 na Śląskim. A to dotacje mniejsze, a to że nie macie tego i tamtego... Niestety plany i makiety okazały się lepsze od tego co już jest, na czym się gra i to jak! Nie raz słyszeliście pewnie o meczach w "Kotle Czarownic" o niepowtarzalnej atmosferze jak tam panuje. Ktoś na pewno powie że to zasługa Polskich kibiców - oczywiście. Ale miejsce też jest ważne. Właśnie ze Śląska pochodzą drużyny najstarsze i jedne z najbardziej utytułowanych. Pomimo tego wszystkiego jednak cieszę się że Euro w ogóle zagości w Polsce. Pozdrawiam

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 14:28

Z tego co wiem za Chorzowem nikt ważny się nie wstawił.
Zalet od cholery ma ten stadion, więc ich wymieniał nie będę. Każdy zna i wie co to chorzowski stadion.
Infrastruktura, rozwiązania drogowe, autostrada na Śląsku są takie że np. w Warszawie nigdy nie będzie.
Jest lotnisko, hotele chyba tylko słabe, ale to pikuś.
Jest najważniejsze: legenda tego miejsca.

Dlaczego odpadł, wiedzą tylko ci co zgarną kasę z tej całej imprezy.
Kraków natomiast w porównaniu z Gdańskiem, to jak niebo a ziemia. No, ale wiadomo że nie miał najmniejszych szans z miastem premiera. W Gdańsku nigdy by mu tego nie wybaczono.
Generalnie to jest jedna wielka kaszana!!!!!

Giełda narciarska

#8 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 13 maj 2009 - 14:31

Z tego, co wiem na ten temat, to decyzję samodzielnie podjęła w tej sprawie UEFA...
to kto ma wysypkę?

swoją drogą knujecie tu jakieś teorie spiskowe...

#9 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 13 maj 2009 - 14:35

Zle sie stalo. Ale zle sie stalo juz 2 lata temu, gdy murowani zdawaloby sie kandydaci: Chorzow i Krakow znalezli sie na liscie rezerwowej, taraz UEFA tylko zaklepala poprzednie ustalenia. Dlaczego taki byl wybor 2 lata temu? Bo zadecydowala polityka i kolesiostwo, choc oficjalnie nazywano to wtedy lobbingiem.

#10 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 13 maj 2009 - 14:36

Adasiu!
Jak dwa lata temu UEFA wybierała Polskę, wybrała te cztery miasta. One były zgłoszone i miały już umowę z UEFĄ. Tylko trzęsienie ziemi mogło coś zmienić.
Dlaczego nie był zgłoszony dwa lata temu Chorzów i Kraków nie wiem.
Może tak jak w Łodzi, władze tych miast olały sprawę i zgłosiły żenujący projekt? I dopiero potem się obudziły i nadrobiły zaległości, ale już było po herbacie. Decyzja które miasta, zapadła bardzo dawno temu.
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#11 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 15:06

Hmmm... przyznam się, że jestem trochę zaskoczona: "kolesiostwo", "zdecydowała polityka", "nie miał najmniejszych szans z miastem premiera. W Gdańsku nigdy by mu tego nie wybaczono.", "Od dawna wiadomo że Warszawa ma wysypkę i uczulenie słysząc słowo Chorzów i nie tylko."...
Rozumiem, że te słowa padły, ponieważ każdy z Was ma w tej kwestii niepodważalne dowody, a przede wszystkim wszelką możliwą wiedzę.

Oskarżać jest łatwo. Szczególnie, że druga strona o tych oskarżeniach nawet nie wie, a co mówić, by mogła się bronić...
Oskarżać z pozycji człowieka, który nie widział nawet jednego dokumentu, nie był obecny przy żadnej rozmowie, nie zna DOKŁADNIE żadnego z tych obiektów, ba! chyba nawet do końca nie wie, kto i jakie podejmuje w tej sprawie decyzje... - to...
... nazwijcie, jak chcecie - ja stanęłam w zdumieniu.

#12 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 16:07

"KaBeSz":339e56bu napisał:

Hmmm... przyznam się, że jestem trochę zaskoczona: "kolesiostwo", "zdecydowała polityka", "nie miał najmniejszych szans z miastem premiera. W Gdańsku nigdy by mu tego nie wybaczono.", "Od dawna wiadomo że Warszawa ma wysypkę i uczulenie słysząc słowo Chorzów i nie tylko."...
Rozumiem, że te słowa padły, ponieważ każdy z Was ma w tej kwestii niepodważalne dowody, a przede wszystkim wszelką możliwą wiedzę.

Oskarżać jest łatwo. Szczególnie, że druga strona o tych oskarżeniach nawet nie wie, a co mówić, by mogła się bronić...
Oskarżać z pozycji człowieka, który nie widział nawet jednego dokumentu, nie był obecny przy żadnej rozmowie, nie zna DOKŁADNIE żadnego z tych obiektów, ba! chyba nawet do końca nie wie, kto i jakie podejmuje w tej sprawie decyzje... - to...
... nazwijcie, jak chcecie - ja stanęłam w zdumieniu.

Ale powiedz mi dla kogo są te mistrzostwa? Dla piłkarzy? polityków? Fakt, nikt z nas nie był obecny przy żadnej rozmowie, przy podpisywaniu dokumentów, więc jedyne co nam pozostało to właśnie ta dyskusja. Tak jak już pisałem cieszę się z samego faktu Euro 2012 w Polsce, jak wiadomo w naszym kraju nigdy wszystkim się nie dogodzi bo taka już nasza mentalność. Piszesz też że "druga strona" o tych oskarżeniach nie wie i nie może się bronić.... Zobaczysz, ta druga strona będzie się jeszcze dość dużo razy tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej. Cieszmy się z EURO w Polsce i do zobaczenia na stadionie w 2012 roku!

#13 zuzanna

• Użytkownik
  • 56 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 13 maj 2009 - 16:14

"AdamSlask":23ubqih2 napisał:

Fakt, nikt z nas nie był obecny przy żadnej rozmowie, przy podpisywaniu dokumentów, więc jedyne co nam pozostało to właśnie ta dyskusja.

Ale czy taka dyskusja wlasnie ma sens?
Cieszmy sie ,ze mamy Euro.
Ktos pewne decyzje podjal i z pewnoscia jakies przeslanki ku temu byly- i moim zdaniem nie nam je oceniac.
Zuza

#14 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 16:35

"KaBeSz":10ildoby napisał:

Hmmm... przyznam się, że jestem trochę zaskoczona: "kolesiostwo", "zdecydowała polityka"

Bo takie sa mechanizmy dzialajace przy tego typu wyborach. Wzgledy merytoryczne sa mniej wazne. Zadecydowano 2 lata temu. Nie sledzilem dokladnie sprawy, ale juz wtedy wiadomo bylo, ze brak na liscie Chorzowa i Krakowa byl nieprawdopodobny. W Krakowie mozna by juz dzis zrobic Euro. Stadion prawie gotowy, swietna baza hotelowa, dobre polaczenie autostradowe, w tym najlepiej w Polsce rozwinieta siec obwodnic autostradowych, sliczny i funkcjonalny dworzec kolejowy. O innych walorach nie wspominam. I co?

Nie ma co winic UEFA. Oni tylko zaklepali, co im podsunieto. Podobnie partii politycznych, choc tu pewien nie jestem, bo na czele Krakowa stoi przedstawiciel SLD, a wiec obcy PO, PIS. Byc moze urzad Krakowa slabo go promowal. Nawet jezeli, to Krakow broni sie sam.

Osobiscie, jako Krakus, nie martwie sie brakiem Krakowa na liscie. Nie przepadam za tego typu turystami. Na mecze nie chodze, choc lubie ogladac je w telewizji, zwlaszcza te dobre, niekoniecznie z udzialem polskiej druzyny. Ale denerwuje mnie zwykla ludzka niesprawiedliwosc, ktora widac jak na dloni. Kasiu, jestesmy juz duzymi dziecmi.

#15 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 17:17

"o_andrzej":1tm426bs napisał:

Bo takie sa mechanizmy dzialajace przy tego typu wyborach. Wzgledy merytoryczne sa mniej wazne.

I to oznacza, że - nie znając szczegółów (nawet nie mając ogólnego pojęcia o wszystkich elementach tej sprawy) - mam używać takich określeń, jakie tu padły???
Stereotyp.
Stereotyp i do tego krzywdzący.
Nie jesteśmy dziećmi? Właśnie tak. I to dlatego nie wypowiadam się w sprawach, o których nie mam niezbędnej wiedzy, oceniając tych, którzy za tymi sprawami stoją.
Mówię o sobie.
A każdy postępuje, jak sam uważa za słuszne.

"AdamSlask":1tm426bs napisał:

Cieszmy się z EURO w Polsce i do zobaczenia na stadionie w 2012 roku!

I ja tak patrzę na to zdarzenie!
Jednak trudno było mi milczeć, kiedy padły tak ciężkie słowa...

#16 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 13 maj 2009 - 17:37

...politykapieniądzepolitykapieniądze... nie wiadomo gdzie się jedno kończy a zaczyna drugie...

Gdyby rozpatrywać mistrzostwa z punktu widzenia widza i zawodnika, to zawody winny być rozgrywane w obiektach sąsiadujących ze sobą, ze względów choćby komunikacyjnych, bo przemieszczanie się między arenami jest i kosztowne i uciążliwe i dla widza i dla zawodników, ale rozwiązanie jakim jest e2012 jest rozwiązaniem sprzyjającym mediom, bo tylko dzięki przekazom medialnym jesteśmy w stanie "obskoczyć" mecze, bo przy tych odległościach, to praktycznie na żywo się nie da ...a przekazy medialne to prawa do transmisji, przekazy satelitarne, reklamy, goście w studiach, reklamy,oceny, reklamy, reklamy, reklamy... a widz tzw. bezpośredni to przeżytek, wprowadzający często zamieszanie w scenariuszu, podnoszący koszty ochrony /Vipów/ przez swoją niesterowalność? Ja mam nadzieję, że dopracowane scenariusze dotyczą tylko tzw.oprawy, a nie wyniku bezpośrednich spotkań, choć głowy za to nie dam?bo coraz bardziej mecze przypominają wrestling, taką trochę walkę na niby? choć dla wielu jest źródłem emocji...Prawdziwe mecze to na pewno te między trzepakami na żużlowym podwórku...ale to jakby obok tematu.
A w temacie, mam tylko nadzieję, że pośpieszne inwestycje nie będą przypominały ...wrestlingu, takiego gipsokartonowego gotyku...
-adam
Dołączona grafika

#17 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 18:31

"skiman6":3pxx9e6m napisał:

...politykapieniądzepolitykapieniądze... nie wiadomo gdzie się jedno kończy a zaczyna drugie...

Gdyby rozpatrywać mistrzostwa z punktu widzenia widza i zawodnika, to zawody winny być rozgrywane w obiektach sąsiadujących ze sobą, ze względów choćby komunikacyjnych, bo przemieszczanie się między arenami jest i kosztowne i uciążliwe i dla widza i dla zawodników, ale rozwiązanie jakim jest e2012 jest rozwiązaniem sprzyjającym mediom, bo tylko dzięki przekazom medialnym jesteśmy w stanie "obskoczyć" mecze, bo przy tych odległościach, to praktycznie na żywo się nie da ...a przekazy medialne to prawa do transmisji, przekazy satelitarne, reklamy, goście w studiach, reklamy,oceny, reklamy, reklamy, reklamy... a widz tzw. bezpośredni to przeżytek, wprowadzający często zamieszanie w scenariuszu, podnoszący koszty ochrony /Vipów/ przez swoją niesterowalność? Ja mam nadzieję, że dopracowane scenariusze dotyczą tylko tzw.oprawy, a nie wyniku bezpośrednich spotkań, choć głowy za to nie dam?bo coraz bardziej mecze przypominają wrestling, taką trochę walkę na niby? choć dla wielu jest źródłem emocji...Prawdziwe mecze to na pewno te między trzepakami na żużlowym podwórku...ale to jakby obok tematu.
A w temacie, mam tylko nadzieję, że pośpieszne inwestycje nie będą przypominały ...wrestlingu, takiego gipsokartonowego gotyku...
-adam

Błędne pdejście wg. mnie.

Mistrzostwa powinny być obojętnie w jakim miejscu kraju. A do tego powinny być autostrady, lotniska i super hotele na które stać normalnego "robola" w Europie. I po kłopocie!
Ale nie u nas.
Polaków na nic nie stać, więc najlepiej ....ech

I choć wiem, że będę na wszystkich meczach w Warszawie( taki zawód,zaproszą), to wkurza mnie to co zrobiono z Krakowem i Chorzowem.
Zresztą tak na marginesie, to stadion chorzowski właśnie dziś przestał istnieć piłkarsko

Giełda narciarska

#18 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 18:46

"KaBeSz":2db89xt2 napisał:

I to oznacza, że - nie znając szczegółów (nawet nie mając ogólnego pojęcia o wszystkich elementach tej sprawy) - mam używać takich określeń, jakie tu padły???

Kilka informacji podalem. Dolacze jeszcze te, za wczorajsza telewizja, ze wg. komisji recenzujacej, Krakow byl (do wczoraj) najlepiej przygotowanym miastem.

#19 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 13 maj 2009 - 19:03

...znowu ja, ale krócej...
Dlaczego nie Kraków i Chorzów?...siła przebicia albo (i) "zwycięzcy biorą wszystko"
...a w mistrzostwach nie chodzi o to jak je wygrać, tylko jak na nich zarobić i pieniądze i głosy wyborcze...
Dołączona grafika

#20 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 maj 2009 - 19:44

"o_andrzej":2igl96l2 napisał:

"KaBeSz":2igl96l2 napisał:

Kilka informacji podalem. Dolacze jeszcze te, za wczorajsza telewizja, ze wg. komisji recenzujacej, Krakow byl (do wczoraj) najlepiej przygotowanym miastem.

Kraków był i jest (ale kogo to.....) numer jeden na trzech podstawowych etapach:
stadion
drogi
hotele

...czyli że pierwsi będą ostatnimi....

Giełda narciarska