Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Przygotowanie do sezonu narciarskiego

50 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 23 kwiecień 2009 - 11:52

Witam,

Dawno temu poproszono mnie (nie wiem czemu ) o założenie tego tematu więc niniejszym to czynię.
Rzecz dotyczy tego co chcielibyśmy udoskonalić, zmienić, nauczyć się?by w następny sezon narciarski wkroczyć zgrabniejszym krokiem, odpowiednio przygotowani kondycyjnie i mentalnie?by w pełni cieszyć się każdą chwilą spędzoną na stoku?

Zatem pierwsza do odpowiedzi staję:
1. niezmiennie ? kondycja,
2. kupno nowych butów, gogli i spodni
3. dalsza kontynuacja nauki,
4. udział w rozwoju forum w miarę swoich możliwości?.

?i pewnie jeszcze wiele innych mniejszych lub większych spraw, o których w tej chwili moja głowa nie pamięta.

Zatem proszę o podzielenie się planami na najbliższe miesiące?

Pozdrawiam.
Ewcik.

Użytkownik kiedar edytował ten post 15 listopad 2010 - 19:09
Zmodyfikowałem temat na uniwersalny

#2 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 889
+

Napisano 23 kwiecień 2009 - 12:04

Nigdy nie pisałem w takim temacie, więc pozwolę sobie klepnąć co robię dla kondycji, by nie miec problemów w pierwszy dzień nartowania:
2 razy w tygodniu tenis ziemny, na poważnie po jednej godzinie. Wystarcza zupełnie. Profesjonalny kort, a ten pozwala się zmęczyć.
2 razy basen w tygodniu po 45 min. To jest raczej roztrenowanie po tenisie, ale swoje efekty również ma.
Przede wszystkim wydolność serca i płuc. Styl klasyczny, styl dowolny.

Czasami w niedzielę footbal, ale to mocno rekreacyjnie już

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1281 Postów:
Reputacja: 387
+

Napisano 23 kwiecień 2009 - 13:24

Wszystko zalezy od tego czy remont sie udal czy nie. Jesli tak, to planuje:

- plywanie 1-2 w tygodniu po 45 min. Styl klasyczny + na wznak + kiepski kraul
- rower, 2-3 razy w tygodniu po 1-2 godziny. Mam swoje ulubione podkrakowskie trasy
- duzo chodzenia, od lat nie korzystam ze srodkow komunikacji miejskiej, w kazdym razie nie korzystam do 5 km odleglosci, staram sie tez unikac jazdy samochodem

A w wakacje - duzo chodzenia po gorach + ew. rowerowanie

#4 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 kwiecień 2009 - 13:51

"Ewa":s1x2tmcu napisał:

??by w pełni cieszyć się każdą chwilą spędzoną na stoku?

Przestanę jeździć tak często do Zdiaru co = częstsze przebywanie na stoku - to podczas sezonu.
1. Koniec z paleniem.
2. Rower 1 x w tygodniu przed pracą.
3. 1 x w tygodniu do pracy i z piechotą.
4. Rolki 1 x w tygodniu przed pracą.

#5 zuzanna

• Użytkownik
  • 56 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 23 kwiecień 2009 - 16:47

a ja ?

1.tenis 2x w tygodniu po godzinie ...Piotr ma racje -mozna sie zmeczyc
2.rower -tyle na ile czas wolny pozwoli
Zuza

#6 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 23 kwiecień 2009 - 17:03

Nie będę się wyróżniał więc po pierwsze primo :
1. Dalsza praca kondycyjna
2. kupno nowych nart i prawdopodobnie butów
3. Stawienie się na spotkaniu forumowym bądź też pomoc w organizacji
4. Top 5 w szkolnych zawodach

Na razie tyle. W ciągu roku myślę że jeszcze kilka pozycji przybędzie

#7 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 24 kwiecień 2009 - 00:05

Wreszcie dojrzałem do twardych butów .
Przymierzałem kilka par z fleksem 110 - 120. No i znalazłem. Rosołki radicale 120 sensor.
Są boskie. Z tych co mierzyłem, były najtwardsze, najlepiej trzymały, w miarę łatwo się zakładały i na dokładkę były chyba najwygodniejsze z butów jakie w życiu mierzyłem czy miałem.
Tylko ten cholerny i niezmienny brak kasy

Wracając do tematu:
1. Jak bedzie kasa to Rosołki radicale 120
2. Trening
a) raz w tygodniu ścianka
B) dwa razy w tygodniu rower. Powinienem zamienić samochód na rower w większości jazd miejskich
c) dwa razy w tygodniu narciarska gimnastyka: dojść do 3 - 4 serii po 100 półprzysiadów.
3. W sezonie nauka fanu A co! Nie można???
4. Wreszcie wybrać się poważnie poza trasę. Przynajmniej zjazd z Karbu. To zaległość z tego sezonu
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#8 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 28 kwiecień 2009 - 15:01

No to ja wypunktuje:
1)3 razy w tygodniu bieganie(dlugi dystans,interwaly)
2)Tenis raz w tygodniu
3)Nowa rozrywka-squasch-raz w tygodniu
4)Poza tym troche przerzucania ciezarow.
Wszystko to ma na celu zbicie wagi do 80-82kg(ciezko idzie bo lasuch ze mnie okropny)
Co do sprzetowych kwestii to korzystajac z posezonowych wyprzedazy kupilem:
Blizzard cmx 11iq o czym juz pisalem
plecak salomon rocker 17l
kijki atomic nomad
buty atomic b110
Jednak najwazniejszym punktem przygotowan jest wrzesniowy oboz szkoleniowy w Masso Corto.

#9 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 28 kwiecień 2009 - 15:14

"pytek 23":1on10x9e napisał:

.........
Jednak najwazniejszym punktem przygotowan jest wrzesniowy oboz szkoleniowy w Masso Corto.
Z kim jedziesz do Corto (jeżeli można wiedzieć ?) sam szukam czegoś dla siebie lipiec-październik i nie mogę się zdecydować

#10 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 28 kwiecień 2009 - 16:13

Szkole znalazlem dzieki tobie (rzuciles kiedys linka do bodajze Blizzardow i byla tam reklama szkoly).Organizator nazywa sie szkola xxl czy jakos tak zajecia prowadza Piotr Ilewicz i Piotr Paluch(snowboard).O znalazlem adres:
http://www.sportxxl-race.pl/
Troche o niej poczytalem szczegolnie o panu Ilewiczu i generalnie ciesza sie dobra opinia.

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 10:27

Znowu jakiś temat wykopałam :rolleyes: , który jest chyba staje się bliższy, nizżna samym jego wstępie :rolleyes: , bo wakacje jeszcze trwają, ale jesień za pasem, co oznacza, że i nartowanie tuż, tuż...

Żadnych specjalnych, typowo narciarskich przygotowań nie czynię :) Staram się jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i:
1. Staram się grać w tenisa - regularność uzależniona od czynników obiektywnych
2. Staram się wykonywać regularne zajęcia cardio na sali - regularność j.w.

Od i tyle.

Pozdrawiam, Ola

#12 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 10:30

Super że to wykopałaś, bo faktycznie coraz bliżej do sezonu narciarskiego.
Powoli zaczynam się przygotowywać,
zbieram walutę i sprawdzam kurs euro, a ten robi się coraz ciekawszy.
Narty mam chyba jeszcze, sprawdzę jak przyjedzie moja informatorka :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#13 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 13:15

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 7.08.2009, 11:30 napisał

Super że to wykopałaś, bo faktycznie coraz bliżej do sezonu narciarskiego.
Powoli zaczynam się przygotowywać,
zbieram walutę i sprawdzam kurs euro, a ten robi się coraz ciekawszy.

Cześć,
niezłe przygotowania :) , nie umniejszam ich roli, bo też jest jakże ważna, bez money nie ma jazdy, no... chyba, że jest się instruktorem, to jeszcze za to płacą - że ja na to wcześniej nie wpadłam :icon_idea: :)

Co do samych przygotowań, to z mojej wiedzy, powinno się je rozpocząć dwa miesiące przed pierwszym wyjazdem, a minimum na 2 tygodnie. Dzisiejszy rytm życia sprawia, że partie mięśni, które są niezbędne i najbardziej obciążone przy jeździe na nartach, są często mało wykorzystywane na co dzień. Dzieje się tak z błahych przyczyn: winda zamiast schodów, samochód zamiast spaceru, czy w wersji ogólnej sport i aktywność tak, w wersji telewizyjnej :rolleyes:

Ważne, aby zadbać o mięśnie ud i łydek, bo to one najbardziej pracują! Wszelkie formy wchodzenia po schodach, przysiady w domowym zaciszu są jak najbardziej wskazane. Wyższa formą są oczywiście wszelkie biegi, truchty czy jazda na rowerze, ale mam świadomość, że czasami dobre chęci należy podzielić przez czas i iloraz każdemu wyjdzie indywidualnie... :rolleyes:
Warto też wykonywać ćwiczenia zjazdowe, czyli pozycja zjazdowa tzw. "jajo" i utrzymać ciało przez kilka minut, oczywiście wykonywać po kilka powtórzeń :)

To banalne podstawy. Są specjalne programy i zestawy ćwiczeń, które są przygotowywane typowo pod kątem "suchej zaprawy narciarskiej", jaką i początkujący i zawodowi narciarze powinni wykonywać (np. pływanie, które oprócz wzmacniania poprawia koordynację).

Polecam wszystkim, ale sama nie obiecuję :)

A czy już na chwilę przed wpięciem nart wykonujecie ćwiczenia rozciągające, aby uniknąć kontuzji już w pierwszym dniu jeżdżenia?
I to samo pytanie, ale od końca: czy rozciągacie mięśnie po treningu? :)

Pozdrawiam, Ola

#14 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 13:19

Widzisz, a ja uważam że ćwiczenia są niepotrzebne. Piję tylko slim-figurę i to wszystko.

Pozdrawiam.

Giełda narciarska

#15 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 13:26

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 7.08.2009, 14:19 napisał

Widzisz, a ja uważam że ćwiczenia są niepotrzebne. Piję tylko slim-figurę i to wszystko.

Pozdrawiam.

Oj, chyba nie... :rolleyes: mam dowody w materiałach archiwalnych :) Wpadł Pan jak śliwka do kompotu :)

Wyświetl postUżytkownik pit dnia 23.04.2009, 13:04 napisał

Nigdy nie pisałem w takim temacie, więc pozwolę sobie klepnąć co robię dla kondycji, by nie miec problemów w pierwszy dzień nartowania:
2 razy w tygodniu tenis ziemny, na poważnie po jednej godzinie. Wystarcza zupełnie. Profesjonalny kort, a ten pozwala się zmęczyć.
2 razy basen w tygodniu po 45 min. To jest raczej roztrenowanie po tenisie, ale swoje efekty również ma.
Przede wszystkim wydolność serca i płuc. Styl klasyczny, styl dowolny.

Czasami w niedzielę footbal, ale to mocno rekreacyjnie już <!-- s:afro: --><!-- s:afro: -->

Pozdrawiam, Ola

#16 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2009 - 13:34

:) :)

Giełda narciarska

#17 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 07 sierpień 2009 - 16:18

Cytat

Ważne, aby zadbać o mięśnie ud i łydek, bo to one najbardziej pracują!

A wczoraj ogladalem program w ktorym pan trener mowil ze najwazniejsze w narciarstwie sa miesnie brzucha i dolne miesnie plecow.

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 07 sierpień 2009 - 16:18

#18 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 08 sierpień 2009 - 12:24

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 7.08.2009, 17:18 napisał

Cytat

Ważne, aby zadbać o mięśnie ud i łydek, bo to one najbardziej pracują!

A wczoraj ogladalem program w ktorym pan trener mowil ze najwazniejsze w narciarstwie sa miesnie brzucha i dolne miesnie plecow.

A jak to argumentował?

Pozdrawiam, Ola

#19 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 sierpień 2009 - 15:40

Tlumaczyl ze wspomniane miesnie sa najbardziej obciazane bo sa lacznikem pomiedzy nogami a tulowiem i podczas jazdy np po muldach czy po zle przygotowanym stoku wiekszosc przcy wykonuja wlasnie brzuch i plecy.Ze przy dobrej zbalansowanej pozycji nogi mozna w znacznym stopniu odciazyc.Ogladalem to po angielsku wiec nie wszystko potrafie dokladnie przetlumaczyc.

#20 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 09 sierpień 2009 - 10:44

Zgadzam się w 100%.Cząsto zapominamy w naszym cyklu przygotowawczym do sezonu o mięśniach stabilizujących sylwetkę-czyli mm brzucha i grzbietu.Gdyby jazda na nartach polegała tylko na uginaniu nóg-ok. wystarczy się przygotować tylko w tym kierunku.Ale wychylenia,odchylenia itp. to już kwestia pracy mm korpusu.
Z grupy mm. brzucha bardzo ważną rolę odgrywają nie proste a właśnie skośne mm. dzięki którym w różnych płaszczyznach stabilizujemy sylwetkę.Przekładając to na język "ludzki",tymi mięśniami odzyskujemy równowagę.
Temat obszerny,ale warty zaznaczenia nawet w takim skrócie.