Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Nasze przygody z kolanem (urazy kolan)

66 odpowiedzi w tym temacie

#61 Kasia

• Użytkownik
  • 39 Postów:
  • Narty:Blizzard Viva ;-)
Reputacja: 10
+

Napisano 14 kwiecień 2012 - 18:38

Kwestia psychiki właśnie...oraz stanu kolana(w kolejności odwrotnej).Nie założę nart bez stabilizatora,teraz od skalpela sie wymigałam,ale to jest kwestia chwili i....nie chcę ryzykować.Za jakiś czas na pewno,jesli będzie ok z nogą nie będę zastanawiała się nad stabilizatorem tylko np. kolorem kurtki.
Dlatego szukam produktu najlepszego dla mnie.
pzdr.

#62 jan koval

• Użytkownik
  • 258 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 14 kwiecień 2012 - 19:31

Wyświetl postUżytkownik Kasia dnia 14 kwiecień 2012 - 17:25 napisał

Skoro tak,to jaki cel ma lekarz przepisując stabilizator typowo do sportu?
Czy nie chodzi o ochronę np więzadeł pobocznych,ACL lub rzepki?Konfliktu z butem nie ma-jest krótszy,nie zachodzi na cholewkę.Pierwszy sezon bez stabilizatora,to ja chyba tylko w knajpie spędzę( chłopina grozi sankami ;/) .

Kasiu - po dlugiej ortezie na 6tyg zwykle zaleca sie tzw functional acl brace na 6-9 mies

po tym okresie NIE MA wskazan do brace (mowie o rehab po acl i wiez pobocznych a takze lakotki). co do tzw PTO - brace dla rzepki to inna sprawa.

a lekarze w polsce przepisuja czesto rzeczy poniewaz maja z tego korzysci materialne - typowy przyklad to ladowanie maloczastkowej heparyny po acl nawet zdrowemu, 18-latkowi - to jest kryminal, a lekarze zalecaja. i co na to powiesz???

#63 Kasia

• Użytkownik
  • 39 Postów:
+

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:51

Zatem tak:
Rehabilitant zalecił dalej krio+ terapuls i jakaś maść.(x10),nie szaleć z rozruszaniem,bo opuchlizna jest nadal i szkoda łękotkę uszkodzić(tzn.nic na siłę).
Co do stabilizatora skłaniać się ku dwuszynowemu-lepsze zabezpieczenie.Ale "narty za 2 lata" (taaaa..jasne.. :puknijsie: )

#64 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 12 maj 2012 - 12:07

Wyświetl postUżytkownik Kasia dnia 20 kwiecień 2012 - 21:51 napisał

Rehabilitant zalecił dalej krio+ terapuls i jakaś maść.(x10),nie szaleć z rozruszaniem,bo opuchlizna jest nadal i szkoda łękotkę uszkodzić(tzn.nic na siłę).
Co do stabilizatora skłaniać się ku dwuszynowemu-lepsze zabezpieczenie.Ale "narty za 2 lata" (taaaa..jasne.. :puknijsie: )

I jak? Lepiej? Odnosnie urazow kolanowych. Dopadlo i nas. Zona, troche na wlasne zyczenie, ponaciagala sobie sciegna krzyzowe. Okropnie wolno sie to podlecza. Naderwanie 2-go stopnia. Mija 6 tygodni, jest lepiej, ale dolegliwosci wciaz daja o sobie znac.

Mnie tez dopadlo, choc niewiele. Nawet sie nie przewrocilem. W drugim dniu jezdzenia w Ischgl, a dokladnie w Kappl, lekko naderwalem sciegno w prawej nodze probujac zahamowac we mgle. Cos tam poczulem, niewiele. Potem prawie zapomnialem o problemie, jezdzilem narzekajac glownie na kregoslup. Mija ponad 6 tygodni, a ja wciaz czuje owe sciegno. Poprawa jest, ale wciaz czuje doleglowosc. Panu Bogu nie udala sie koncepcja stawu kolanowego. :)

#65 Kasia

• Użytkownik
  • 39 Postów:
+

Napisano 12 maj 2012 - 14:04

Rehabilitant stwierdził że jeszcze laser+prądy(oby nie 230V),ale jednak skłania się ku wizycie u ortopedy żebym jednak przedyskutowała z nim temat artroskopii,jeśli chcę uprawiać sporty.
Jestem w stanie przykucnąć,ale jednak nie jest to zdrowe kolano i przeciążenia odczuwam.Niestety więzadła długo sie regenerują,może wspomóc je naświetlaniem lub krioterapią?

#66 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 12 maj 2012 - 21:30

Wyświetl postUżytkownik Kasia dnia 12 maj 2012 - 14:04 napisał

Jestem w stanie przykucnąć,ale jednak nie jest to zdrowe kolano i przeciążenia odczuwam.Niestety więzadła długo sie regenerują,może wspomóc je naświetlaniem lub krioterapią?

Cierpliwosci wiec. Zona zaliczyla seanse krio z marnym skutkiem. Poprawe czuje, ale strasznie to wolno idzie. Rozumiem, ze w Twoim przypadku sprawa jest powazniejsza i mowiac o ew. artroskopii masz na mysli rekonstrukcje sciegna?

Jedno sobie obiecujemy solennie. Przed kolejnym powazniejszym wyjazdem przygotujemy nasze kolana solidnie.

#67 Kasia

• Użytkownik
  • 39 Postów:
+

Napisano 13 maj 2012 - 08:13

Wszystko zależy od tego,co jest w środku,ja mam jeszcze pękniętą łękotkę.Może to też jest powodem bólu...
Zdrowia życzę...kolanom Waszym.