Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Pitztalowanie w maju lub majowka na Pitztalu :)

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 16 kwiecień 2009 - 23:39

Jako, ze juz prawie rok minal od mojego pobytu i emocje negatywno-wypadkowe wygasaja z tym miejscem to pragne sie dzielic moimi wspomnieniami o tej uroczej miejscowce:)
Kiedy?
Mozna dlugo...wbrew temu co naczytalam sie na necie wczesniej, warunki sniegowe, mowie szczegolnie o konsystencji sniegu, byly dla mnie rewelacyjne...myslalam, ze bedzie masakra ciezka, wodnista, cukierkowata...a tu nic takiego...jednakze to moj drugi pobyt na nartach, a pierwszy i ostatni (choc moze to sie umaji;)) w tych wyzszych gorach narciarskich... Chociaz ja bylam wychowana na kursie w Bialce z duzym niedoborem sniegu...zatem ten ogrom, przestrzenie i tyleeeee bialosci to dla mnie byla czysta poezja:)

Gdzie? Dojazd:)
Ha, ha, ha...no gdzies tam w Austrii (na mapie prosze sprawdzic:DDD)
http://www.j2ski-usa.../ski_resorts/Au ... l_Map.html
...szukalam takiego miejsca, w ktore moglam dotrzec szybko z lotniska transporte publicznym (brak prawojazdy sie odzywa...ale w sumie w tym wypadku pozytywnie, bo bylam, raczej zielona w swojej podrozy;)...sprawa dyskusyjna jest samolot...ale zawsze dodaje do ceny biletu jakies tam pare funciaczkow na zielone latanie:DDD, czuje sie zatem usprawiedliwiona i zaluje, ze nie jestem na tyle bogata aby korzystac z pociagu Londyn-Alpy:)))
Zatem lotnisko w Innsbrucku....powaznie...myslalam, ze umre zachwycona widokami gor...w zyciu nie lecialam tak blisko nad nimi...w sumie warto bylo tam pojechac juz dla tych lotniczych zdjec zachowanych w mej pamieci...tak sie nimi oczarowalam, ze nie wyjelam aparatu... ( a lotnisko z mnostwem napisow w jezyku rosyjskim...wybukwilam...ze prosza o otworzenie paszportu na stronie z wiza...zdziwiona "alaczego"...no tak...przeciez tutaj za chwil kilka beda kopac pilke...i z pewnoscia oczekuja kibicow rosyjskich...a w pozniejszych doswiadczeniach szpitalnych odkrylam przesympatyczny rosyjsko mowiacy personel:)), z lotniska...pyk...nascie minut na dworzec, a stamtad za 5 minut pociag do Imst (polecam tamtejsza klinike Medalp:DDD..jedzenie wyborowe;))) a personel jaki przystojny:DDD obu plci:)))...uzbrojona w notatki zamowilam bilet...ale zestresowana tym moim niemieckim....podziekowalam pani w okienku po rosyjsku:DDD...na co moj "niemy" towarzysz dostal ataku smiechu...
Z Imst...hmmm...dziwna sprawa...ale miotalam sie jak nie wiem w poszukiwaniu wlasciwego autobusu...bo z rozkladu wydawalo mi sie, ze juz odjechal...ale nie...kolejne 5 minut i jedziemy w strone lodowca:) Takze dojazd z lotniska w rekordowym czasie 2 godzin;)))

Spanko:)))
Korzystalam z tej stronki:
http://www.tiscover.at/innerpitztal
kierujac sie cena i bliskoscia do lodowca (swietny wynalezek mapka pokazujaca domostwo...chcialam jak najblizej i tak mialam...8 minut busikiem, przystanek zaraz kolo chalupki, ktora na szczescie nie byla przy ulicy...), padlo na ten przybytek...bo dodatkowo kusil swojskim mlekiem i jajkami (mleko i maselko z odcisietym kwiatuszkiem boskie...mozna bylo takze buleczki zamawiac juz ze sklepu ale pod drzwi dostarczane..aaa Pani i Pan pomimo, ze mejlowalam z nimi po angielsku to slowo nie potrafili...takze musialam sie nameczyc niezle...i przypominac liceum i kochana Pania Helge...a takze lapki sie zmeczyly od tej rozmowy:)), a takze spodobala mi sie nazwa miejscowosci...a to wazne przeciez:
http://www.tiscover.at/haus.daheim
http://www.haus-daheim.at/
Zamowilam mieszkanko bezposrednio u Pani gospodyni, na jej prosbe, co i mnie bylo na reke, bo gdzies sie zapodziala moja karta visa...a dla Pani takze lepiej, bo nie musiala stronie placic:)
Czysciutko i cudnie...tylko jeden mankament...czy oni tam robia lozka dla liliputow i takie tycie tycie kolderki...to standard???:DDD Ja z moimi 164 cm mialam spore problemy...czysta paranoja...a moze tak nalezy spac przy lodowcu, dla hartowania ciala, ze stopami odslonietymi...badz piersia;))) Do wyboru... Dla mnie walka niesamowita...stopy owijalam przescieradlem i kolderke puchowa na gore...badz kolderke na dol, a poduszke na piersi...tak czy siak walka z wiatrakowa koldra przegrana byla:)
Miejsce urocze...obok rzeczka i laka z kwiatuszkami wygladajacymi ze sniegu...Zdjecia z takowych wieczornych ponarciarskich spacerow takze umieszczam;)

Narty!!!
Skibus pod lodowiec dowozi z calej doliny i jezdzi do 18 maja...zmienia sie tylko rozklad na lodowcowy-posezonowy w zeszlym roku 7 kwietnia.
Wypozyczalnie sa dwie...wybor padl na takowa, gdyz byla czynna w niedziele, ale raczej ja odradzam, aczkowliek moze to tylko moje doswiadczenia z nia byly takowe...wiazanie mi sie rozwalilo w jeden dzien, w na drugi dzien, juz to nowe wymienione, sie nie wypielo:) Poza tym Pan bardzo mily z wypozyczalni...ale chyba to nie najwazniejsze...aaa i jak sie wie, a Wy w sumie sie znacie na tym...to jak sie zamawia netowo ma sie upust 20%...trzeba sie upomniec o niego, bo Pan w ogole nie wiedzial o tym:)
http://www.skiprofi.at/
Lodowiec!!!...jest sliczny a slonce na nim niebezpieczne...poparzania sloneczne, pomimo uzywania 30tki leczylam jogurtami (zdjecia poparzonej buzi utaplanej w kwasnym mleku sa gleboko zaczelusciowane w komputerze...moze jak bede slawna...sprzedam je na aukcji dobroczynnej:DDD)...a pozniej juz pokornie blokerem...
Zachlysnelam sie tymi kilometrami tras:DDD...chociaz juz teraz wiem, ze chyba kazdy inny austriacki lodowiec ma ich wiecej...A w glowie mam te wspaniale krajobrazy i cudowne ciala polskich narciarek,ktore finezyjnie wrecz bosko zjezdzaly (mezczyna choc nie wiem jakby sie staral z taka delikatnoscia i wywazeniem nigdy nie bedzie nartowal czy wspinal sie...nawet 1000% gej tak nie potarfi!!!) w strojach kapielowych....hmmm...owszem, zazdrosna bylam...mam nadzieje, ze musialy takze leczyc poparzenia:DDD
Tutaj jakies takies informacje i kamerki:
http://www.pitztaler...ictures/webcam/

Informacje...
Wszelkie odpowiedzi na moje zapytania (o skibus, dojazd z lotniska) uzyskalam pod tym mejlem, szybko i sprawnie i po angielsku:DDD
info@pitztal.com

Wiem, ze wiecej w tym opisie chaosu niz informacji...ale w koncu informacje uporzadkowane uzyskuje sie tu:
http://www.google.com wpisuja haslo Pitztal:)
Hmmm, o chaos w sumie dosc latwo w dzisiejszych czasach...ale o moj chaos juz nie tak latwo...tylko na:
http://www.kochamnarty.pl ;)
Aniuszka...co w tym roku przywita maj wspinajaco przywita w slonecznej (hej bogowie pogodynkowi...powtarzam...slonecznej, ale nie upalnej, bez deszczu ale z niewielkim wiaterkiem!!!) Hiszpanii:)...ale nartowania nie wyklucza...

PS Przepraszam za kiepskiej jakosci zdjecia, ale cos niechacy na jakis malo pikselowy tryb przerzucilam w glupawce mej:(

Załączone pliki

#2 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 00:49

Anusiu Kochana!
Nawet nie wiesz, ile radości sprawiłaś mi tym tematem.
I żałość taka we mnie wezbrała, że oto o nartkach obecnie, to już tylko poczytać sobie człowiek może...
Nie narzekaj na tę babę z chrustem, bo całkiem ci ona profesjonalnie wygląda - i wcale wsią nie zaciąga!
A co do nóżek... Nie mogę się zdecydować: biała... smukła taka się wydaje, ale jej jakowaś myszka dziurkę na stopie wygryzła czy co? No może to i sposób na wentylację, w końcu przez kilka tygodni o myciu nie było co marzyć... A beżowa... Ta to swojską kobiecinę jak nic przypomina!

Bardzo, bardzo dziękuję!

#3 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 07:00

Przepiękna relacja ....
....się rozmarzyłam a tu taka brutalna rzeczywistość.... http://www.koziniec-ski.pl/kamera.php

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 07:29

"Ewa":2q5xsedf napisał:

Przepiękna relacja ....
....się rozmarzyłam a tu taka brutalna rzeczywistość.... http://www.koziniec-ski.pl/kamera.php

Przecież miejscami da się tam zjechać...

ps.
...za połowę ceny można jeszcze parę karnetów opierdzielić ...

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 19:59

Fajna relacja, każdy kocha te narty jakoś tak na swój sposób
Za 2-3 lata będzie połączenie z Sölden i prawdopodobnie z Vent (jak się uporają z ekologami) i powstanie największy lodowcowy ośrodek w Alpach
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 20:32

..Aniu, piszesz, że rok, a jakby wczoraj i pogoda jakby wczorajsza...miło się czyta takie ciepłe zimowe relacje...
Dzięki
Dołączona grafika

#7 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 17 kwiecień 2009 - 21:12

Aniu powiedz a jak zycie pozastokowe tzn restauracje,puby itd Rodzinna atmosfera czy komercja?

#8 rosa

• Użytkownik
  • 157 Postów:
Reputacja: 16
+

Napisano 17 kwiecień 2009 - 21:49

"Aniouk":1u3fls1w napisał:

Jako, ze juz prawie rok minal od mojego pobytu i emocje negatywno-wypadkowe wygasaja z tym miejscem to pragne sie dzielic moimi wspomnieniami o tej uroczej miejscowce:)

Aniu "czarowna" ta Twoja relacja-nie martw się, że trochę czasu upłynęło- myślę, że te informacje pełne takich emocji mają bezterminową datę ważności:)
Dołączona grafika

#9 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 06 maj 2009 - 21:10

"pytek 23":213oalaj napisał:

Aniu powiedz a jak zycie pozastokowe tzn restauracje,puby itd Rodzinna atmosfera czy komercja?

Przykro mi...ale ja z tych innych, co lubi w domu, nawet na wyjezdzie gotowac:) Ale z obserwacji wynika, ze roznie...jak na moj gust znajdziesz i to i tamto...Komeracja z lansowaniem takze byla zauwazalna w niektorych miejscach...a na widok pani umalowanej, calej w bialym stroju narciarskim i kozuszkowych butkach nie rob zdziwionej miny...
Ja to wolalam wieczorkami na spacery po dolince chodzic:) A i raz takie pyszne piwo tam pilam, nazwy nie pamietam, jakies lokalne, w smaku podobne do Lezajska;)
Aaaa i miejsce jest tez polecane na wspinanie lodowe, ale w maju juz poplynely;)
Ania

PS Dziekuje wszystkim za dziekuje... 1 maja na czesc mojego wypadku wypilam z 3 lyki hiszpanskiej Cavy... i doszlam do wniosku, ze trzeba sie gdzies na narty wybrac;)

#10 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 15 lipiec 2011 - 08:08

W Pitztalu rozpoczęto budowę nowej kolejki na Hinteren Brunnenkogel
Pierwszy odcinek będzie gotowy na zbliżający się sezon a drugi w 2012

ładna wizualizacja

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i brzydki plac budowy
Dołączona grafika

Dołączona grafika

ale jak śnieg wszystko przykryje to znowu będzie ładnie :D
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 15 lipiec 2011 - 09:53

Pięknie to wszystko wygląda :uklon2:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 17 październik 2011 - 12:35

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 15 lipiec 2011 - 09:53 napisał

Pięknie to wszystko wygląda

a wczoraj wyglądało jeszcze piękniej - link do niemojej relacji
http://www.alpinforu...790348#p4790348
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych