Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Rokytnice i okolice, czyli za śniegiem, luty 2008

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 07 kwiecień 2009 - 20:09

Ten region wybraliśmy sobie za cel wyjazdu w sezonie 2007/2008. Pewnie pamiętacie, że to była zima, którą chce się jak najszybciej zapomnieć. Nie było jednak tak źle jak się zapowiadało. Wprawdzie najeździliśmy się trochę w poszukiwaniu stoków we w miarę przyzwoitym stanie, ale najeździliśmy się również na nartach.
Zakwaterowaliśmy się w hotelu Paseky w Pasekach nad Izerą. Żaden cud, obiekt czasy świetności miał już co najmniej parę lat za sobą. Właściciel sympatyczny, trochę zakręcony, i w dartsa lepiej z nim nie grać, bo dobry był <!-- s:) --><!-- s:) -->
Jeszcze przed wyjazdem sprawdziliśmy, że sensowne pod względem dojazdu ośrodki w okolicy tworzą dwa ?związki karnetowe?: Skiregion (Harrachov, Rokytnice, Paseky, Rejdice i Prichovice) oraz Snowhill (Herlikovice, Vysoke, Jablonec, Jested, Kasperske Hory i Kozinec Jilemnice). W większości - bo w zasięgu były też Benecko, Vitkovice i Horni Misecky/Medvedin.
Przyjechaliśmy wcześniej niż reszta ekipy, więc pierwsze dwa dni poświęciliśmy na objazd okolicznych stacji. Na początek poszły oczywiście Paseky. Zachwytu nie było: do jeżdżenia czerwone 3 i 4, niebieskie 1 i 2 z płachtami gołej ziemi (wszystkie numerki według mapek z holidayinfo.cz). Dalszych nie sprawdzaliśmy. Wszystkie w pełnym słońcu, do tego dużo ludzi i breja. Niemiłą niespodzianką była opłata za parking.
Pojeździliśmy trochę dla rozgrzewki, zostawiliśmy syna w hotelu i ruszyliśmy we dwójkę dalej. Vysoke zostały odnotowane jako strata czasu (jeden wyciąg, czynna jedna trasa, stan fatalny), Rejdice jako ciekawostka na czasy, kiedy będzie sam śnieg, bez lodu i gołej ziemi. Ponieważ było już mocno po południu, z dwóch najbliższych kwaterze terenów wybraliśmy mniejszy, czyli Jablonec nad Izerą (Kamenec). I tu szok: nawet o tej porze da się fajnie pojeździć. Wprawdzie z trzech tras czynne tylko dwie czerwone, ale w bardzo dobrym stanie, a do tego ludzi jak na lekarstwo. Jedyny minus to to, że obie raptem po kilometr.
Przez dwa następne dni zjeżdżała się reszta ekipy, więc w poniedziałek i wtorek były powtórki z Pasek, a potem Kamenec. W środę przyszedł czas na Rokytnice. Nienajlepszy, bo z dwóch tamtejszych ośrodków tylko jeden - Horni Domky - miał naśnieżanie (być może to się już zmieniło). Studenow świecił zżółkniętą trawą pod wyciągami i na trasach. W efekcie wszyscy, którzy byli w tej miejscowości, walili w to samo miejsce. Efekt oczywisty: kolejki, kolejki, kolejki. A ja się przekonałem, że należy albo wstawać wcześniej, albo dreptać spory kawałek od najdalszego parkingu, albo... mieć wolne 100 koron. Miałem.
Ośrodek okazał się najlepszym z tych, w których do tego czasu byłem. Dużo (jak dla mnie wówczas) tras, urozmaicone, dłuższe niż gdzie indziej. I warunki bardziej zimowe, bo trochę wyżej niż reszta okolicy. Tylko te kolejki...
Tego samego dnia po południu wybraliśmy się jeszcze na wieczorną jazdę do Kamenca. Warto było.
Ogólnie Kamenec bardzo polubiła moja siostra, która z mężem i córką spędziła tam większość wyjazdu. My też tam sporo jeździliśmy, ale mnie szybko znudził, na dodatek z każdym dniem przybywało tam ludzi, bo było to jedyne miejsce w okolicy, gdzie śnieg nie zaczynał topnieć w popłudnie. A na nocną jazdę był niezastąpiony.
Czwartek przeznaczyliśmy na Harrachov. Jazda w kierunku nosa zaprowadziła nas na Ryżoviste, czyli dalej od skoczni. Tego właśnie chcieliśmy, bo co trzy trasy, to nie jedna. Na miejscu wprawdzie z pewnym żalem odnotowałem, że czarna 3 jest zamknięta. Ale po zjeździe czerwoną 4 żal przeszedł jak ręką odjął. Miałem nieco lepsze mniemanie o wytrzymałości swoich nóg... Żona i syn zajeżdżali niebieską 5 (która w dolnym odcinku już taka niebieska nie jest), ja dokładałem od czasu do czasu czerwoną.
W piątek byliśmy w Harrachovie jeszcze raz i sprawdziliśmy też zjazd na drugą stronę Certovej Hory, czerwoną 1 i niebieską 2. Na mój gust obie łatwe jak na swoje kolory (bo szeroko), ale żonie się nie podobało. Aha - w Harrachovie za parking też się płaciło, 50 koron.
Po południu już sam postanowiłem obejrzeć Herlikovice. Zdążyłem, ale tylko na górę Żaly (czyli bez Bubakova). Podobało mi się. Warunki dobre jak na porę dnia, czarna/czerwona 2 dosyć trudna, czerwona 1 też. A, jechałem jeszcze niebieską 4, żeby do wyciągu mniej dreptać. Gdyby była oznaczona jako czerwona, nie zdziwiłbym się. Ale Herlikovice na codzienne dojazdy były już za daleko.
W sobotę chcieliśmy zwiedzić Horni Misecky/Medvedin. Ale dojazd był zamknięty, a pan z obsługi poinformował nas, że wyciągi nie chodzą, bo za mocno wieje. Warunki w Vitkovicach uznaliśmy za zbyt wymagające dla żony i syna (tu po namyśle muszę dodać, że nie jestem tak do końca pewien, dlaczego tam nie zjechaliśmy ani razu - nie pamiętam, pewne jest to, że z jakiegoś powodu nam się tam nie spodobało), więc ostatecznie tego dnia wylądowaliśmy w Benecku. Jeździliśmy czerwoną 3, to, co na mapie oznaczone jako 2, nie działało. Pozostałe trasy były poza zasięgiem wzroku. Pojeździć się dało, ale bez rewelacji.
Niedziela to był ostatni dzień przed wyjazdem, więc miał być już luźny. Z tej racji spędziliśmy go w Kamencu. W efekcie dla mnie było mało, więc w poniedziałek wstałem skoro świt i sam pojechałem do Rokytnic. I takiego zakończenia sezonu życzę każdemu.
Parking był prawie pusty, kolejek do kas wcale. Dolne krzesło nie chodziło i nie było wiadomo, kiedy ruszy. Zamiast czekać podreptałem te kilkaset metrów do krzesła na Lysą Horę. W drodze na górę zamarzły mi gogle, bo była mgła i mróz, więc zjeżdżałem nieco po omacku. Ale zdołałem zauważyć, że czarna 4 jest dziewicza. Postanowiłem do niej dotrzeć. W czasie wcześniejszego pobytu mi się to nie udało, bo próbowałem od góry, z czerwonej 5. Wpakowałem się w jakąś przecinkę, która przypominała przysypane śniegiem karczowisko, na dodatek pod koniec do pokonania był strumyk. Uznałem, że to jakaś trasa dla samobójców, i między drzewami wróciłem na czerwoną 5.
Tym razem zjechałem 5a do orczyka A4 i to była właściwa droga. Na dodatek byłem tam tego dnia pierwszy, trasa została ubita poprzedniego wieczora, a w nocy spadło jakieś 5 cm śniegu. I płynąłem w slalomkach. I drugi też byłem...
A potem przyjechały dwa ratraki. Zjechalem więc jeszcze kilka razy, potem czerwoną 5 i na parking, bo obiecałem, że przed 11 wrócę. I to był już koniec tego sezonu.

Trochę fotek:
1. Paseky - widok na czerwoną 3
Załączony plik  100_0230_1600.jpg (161,54 KB)
Ilość pobrań: 56
2. Lysa Hora wcale nie taka łysa - czyli Rokytnice na szczycie
Załączony plik  100_0283_1600.jpg (180,77 KB)
Ilość pobrań: 174
3. Widok z dolnego krzesła, Horni Domky - czyli kolejka dla początkujących
Załączony plik  100_0290_1600.jpg (176,32 KB)
Ilość pobrań: 59
4. Za tymi drzewami jest czerwona 4 w Harrachovie
Załączony plik  100_0308_1600.jpg (288,09 KB)
Ilość pobrań: 52
5. A tu zgłupiałem. To chyba Rokytnice...
Załączony plik  100_0315_1600.jpg (87,36 KB)
Ilość pobrań: 78
6. To jest widok na czarną 2 w Herlikovicach
Załączony plik  100_0323_1600.jpg (107,76 KB)
Ilość pobrań: 48
7. A to Kamenec noca - niestety nie udało mi się powstrzymać drżenia rąk
Załączony plik  100_0325_1600.jpg (87,97 KB)
Ilość pobrań: 40
8. I Benecko, czerwona 3
Załączony plik  100_0326_1600.jpg (192,99 KB)
Ilość pobrań: 36

Użytkownik jabol edytował ten post 23 styczeń 2012 - 15:33

pozdrawiam
Jarek

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 07 kwiecień 2009 - 20:33

hej Jarku, dzięki za fajny tekst, czy zdjęcia(strasznie powoli mi się otwierają)to koniec tego sezonu czy 2008?
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 08 kwiecień 2009 - 09:26

"jabol":2pmed949 napisał:

czy zdjęcia(strasznie powoli mi się otwierają)to koniec tego sezonu czy 2008?

Luty 2008. Byliśmy od 9 do 18, ale fotki są z zakresu 10 (niedziela) -16 (sobota).
pozdrawiam
Jarek

#4 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 11 czerwiec 2009 - 19:49

Rokytnice nad Jizero 24-28.01.09

Po pobycie w Austrii jadąc do domu odwiedziliśmy Czechy...jak w tytule....a konkretnie Horni Domky...dwa krzesła i kilka orczyków...fajna czerwona trasa nr.3 i 2...ale z racji że przeżyłem podwójny szok...poruszałem się w większości niebieskimi bo....mój syn przeszedł na deskę...żeby tego było mało córa moja zaczęła stawać pierwszy raz na nartach a w Austrii ani rusz....
3 dni bardzo słoneczne i z dobrze przygotowanymi trasami i ludzi mało...tylko pół Szczecina przyjechało...pozdrawiam p.Romana,który uczył 10 -letnią wnuczkę jazdy na nartach...gość 67 lat...tylko pozazdrościć.Powrót do domu masakra piłą mechaniczną...ale po czarnym choć to pocieszające

P.S skipassy dzienne 590 Kc a dla dzieci 470 Kc....

kilka fotek...

#5 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 12 czerwiec 2009 - 17:43

Wyświetl postUżytkownik funcarving dnia 11.06.2009, 21:49 napisał

Rokytnice nad Jizero 24-28.01.09[...]
3 dni bardzo słoneczne i z dobrze przygotowanymi trasami i ludzi mało...tylko pół Szczecina przyjechało...

Bo na nasze ferie trafiłeś. A Rokytnice, Harrachov, Spindlerovy Mlyn i Janske Laznie to najbliższe z fajnych narciarsko miejsc.
pozdrawiam
Jarek

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 12 czerwiec 2009 - 21:02

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 12.06.2009, 19:43 napisał

Bo na nasze ferie trafiłeś. A Rokytnice, Harrachov, Spindlerovy Mlyn i Janske Laznie to najbliższe z fajnych narciarsko miejsc.

A mogę poprosić więcej informacji na temat tych ośrodków w wolnym czasie.... :icon_banan:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 13 czerwiec 2009 - 01:40

Dolaczam sie do prosby Pita bo chyba zawitam do Czech na poczatku stycznia

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 13 czerwiec 2009 - 09:43

Jeśli będą jakieś zdjęcia, to proszę to zrobić w nowym temacie....ze względu na stare, wolne zdjęcia które się otwierają ;)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#9 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 13 czerwiec 2009 - 12:38

Wyświetl postUżytkownik pit dnia 12.06.2009, 23:02 napisał

A mogę poprosić więcej informacji na temat tych ośrodków w wolnym czasie.... :icon_banan:

Ja byłem tylko w Harrachovie i w Rokytnicach. Co jeszcze dodać oprócz tego, co już napisałem?

Ps. Pit, nie da się tych starych fotek jakoś wsadowo przeskalowac?

Edit:Pit

niestety, stare fotki takie zostaną....... przykro mi
pozdrawiam
Jarek

#10 asiunia0812

• Użytkownik
  • 3 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 01 grudzień 2009 - 19:27

A jak bylo w ferie 2009? Chodzi mi glownie o kolejki do wyciagow bo jak bylam chyba w 2007 (jeszcze dolnej kanapy nie bylo) to masakra po pol godziny stania... No ale polska nie lepsza wiec mam dylemat Janskie czy Rokytnica... :/ Janskie podobno bez wiekszych kolejek ale plaskie a ja juz troche jezdze wiec stoki w R. bardziej mi odpowiadaja. Prosze o opinie z zeszlego sezonu :hysterical:

#11 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 09 luty 2010 - 14:45

To troszkę komentarza o Rokytnicach- Horni Domky. :lusterko:
Ośrodek rozległy, z dużą ilością tras. Stopien trudności całego osrodka dość wysoki, zwłaszcza z poziomu sredniozaawansowanych- powrót do dolnej stacji niebieska mocno utrudniony - stromo. Kolory tras to chyba dobierane ze średniego nachylenia całości, na każdej znajdzie się podnoszący adrenalinkę odcinek o znacznej stromiźnie - przynajmniej nie jest nudno. :hysterical:
Parkowanie - nawet w tłoczny dzień o dwunastej załapaliśmy się na parking nr 3 ( z ogólnej liczby 4),
Z parkingu dojście - rozgrzewkowe ok. 700-800 m do kas lub 30m - do przystanku skibusu . Skibus i parkingi 2,3,4 darmowe.Minus to przestarzałe i źle wyregulowane talerzyki - brak amortyzacji i lina ciągnąca tak wysoko poprowadzona , że miejscami wyrywało tależ spod d***, a u lżejszych osobników objawiało się to zmianą z narciarza na coś na kształt towaru na rzeźnickim haku. Szkoda, że od postawienia kanapy nie inwestowali dalej, choćby w orczyki.
Ośrodek, z racji bliskości Jakuszyc bardzo licznie odwiedzany przez wypoczywajacych w Szklarskiej, stąd bywa bardzo zatłoczony.

Użytkownik kajro edytował ten post 09 luty 2010 - 14:49

#12 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 13 październik 2010 - 17:49

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 7.04.2009, 22:09 napisał

Załącznik 100_0315_1600.jpg

Jarku, to jest Harrachov

#13 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
  • Narty:ELAN Stealth
  • Ulubiony stok:Myślęcinek hihihii :) Joke :P
Reputacja: 17
+

Napisano 16 grudzień 2010 - 08:40

Kolega kajro dobrze opisał Rokytnice - co to talerzyków nie wypowiadam się bo zawsze jeździmy tam tylko na kanapie. A są dwie: jedna to Horni Domky i tu jeśli mówimy o kolejkach to dłużej niż 2-3 min nie czekaliśmy nigdy w kolejce, natomiast druga jedzie na szczyt Łysej Hory i tu już kolejki są powiedzmy 10 minutowe. Tak czy inaczej w porównaniu ze Szklarską to jest poprostu rewelacja.

Bardzo fajnym ośrodkiem są też Paseky - co prawda tam są tylko orczyki ale dużo fajnych tras i mało stosunkowo ludzi.

#14 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 17 grudzień 2010 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik scyzor dnia 16 grudzień 2010 - 08:40 napisał

Bardzo fajnym ośrodkiem są też Paseky - co prawda tam są tylko orczyki ale dużo fajnych tras i mało stosunkowo ludzi.

Wrzuć relację z tego ośrodka jeśli znajdziesz chwilę :)

Giełda narciarska

#15 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
  • Narty:ELAN Stealth
  • Ulubiony stok:Myślęcinek hihihii :) Joke :P
Reputacja: 17
+

Napisano 18 grudzień 2010 - 13:02

Dobra, ale po weekendzie to wrzucę parę fotek bo nie mam przy sobie.

#16 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 28 styczeń 2011 - 12:08

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 13 październik 2010 - 17:49 napisał

Jarku, to jest Harrachov

Dół czerwonej/niebieskiej przy skoczniach?
pozdrawiam
Jarek

#17 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 28 styczeń 2011 - 13:24

Cześć

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 28 styczeń 2011 - 12:08 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pazur dnia 13 październik 2010 - 17:49 napisał

Jarku, to jest Harrachov

Dół czerwonej/niebieskiej przy skoczniach?

Jarek tom nie jest Harrachov - to senny koszmar.
Pozdro