Konserwacja nart
Napisano 06 kwiecień 2009 - 14:28
Pozdrawiam - Adam
#2 Guest_MirekN_*
Napisano 06 kwiecień 2009 - 14:40
Napisano 06 kwiecień 2009 - 20:57
"p_rafal":1p161s4i napisał:
Gdzie temperatura jest jak wiadomo różna, ale w lecie raczej wysoka - pewnie do 40 dojdzie (na 'oko')..
Raczej w piwnicy, obok butelek wina, tyko wino w poziomie a narty w pionie
Po smarowaniu na gorąco nie trzeba zcyklinowywać nadmiaru parafiny.
Pozdrawiam.
Forum narciarskie kochamnarty :-))
Napisano 06 kwiecień 2009 - 22:48
"AdamSlask":1jun3h5v napisał:
Pozdrawiam - Adam
Witaj
...jak najlepiej...? nie wiem czy aż tak, ale ja po każdym powrocie z nart, wycieram je do sucha papierowym ręcznikiem, sprawdzam ślizgi i ew."drut" na krawędziach, jeśli narty nie wymagają serwisowania, to smaruję je uniwersalnym sztyftem i wstawiam do schowka, i stoją tam do następnego użycia, teraz to już chyba do następnego sezonu...przed sezonem do serwisu...i tak w kółko.../to tylko narty/
Załączone pliki
-
w pionie.JPG (196,43 KB)
Ilość pobrań: 20
Napisano 27 maj 2009 - 15:48
dziękuje i z dumą stwierdza ... "ZAKONSERWOWAŁEM "
pytam -"czym ????"
odpowiedź - "SILIKONEM"
widząc moje zdziwienie - " a co źle ? "
bąknąłem "że dobrze " ale sam nie wiem czy dobrze

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 27 maj 2009 - 16:51
"jabol":2i4j3wcx napisał:
Mnie sie silikon nie kojarzy z para nart. Tzn. tez z para, ale nie nart. Mysle jednak, ze taka konserwacja nie zaszkodzi. Osobiscie doszedlem na najwyzszy poziom konserwacji nart. Po prostu odstawiam i nic z nimi nie robie.
Napisano 29 maj 2009 - 17:01
Przy okazji - poradźcie, czym wyczyścić ślizg w miejscu wypełniania ubytku? Bo informacje w sieci dosyć sprzeczne są: jedni mówią, że benzyną ekstrakcyjną, inni, że absolutnie nie benzyną...
Jarek
Napisano 30 maj 2009 - 08:49
"JarekS":2sw6c4kf napisał:
Przy okazji - poradźcie, czym wyczyścić ślizg w miejscu wypełniania ubytku? Bo informacje w sieci dosyć sprzeczne są: jedni mówią, że benzyną ekstrakcyjną, inni, że absolutnie nie benzyną...
Mozna posmarowac czyms krawedzie przed latem, nawet przejechac parafina. Kiedys tak robilem.
Ja czyszcze benzyna. Chodzi o odtluszczenie. Potem lekko podgrzewam powierzchnie zapalniczka, zalewam roztopiona paleczka kofiksowa (nie skapuje, bo taka skapywana nie jest trwala), scinam metalowa cyklina (nawet kupilem taka specjalna w sklepie narciarskim), zalewam ponownie i tak w kolo Wojtek az do zapchania ubytku. A na koniec wygladzam cyklina. Moje zalepki trzymaja sie, o dziwo, calkiem dobrze.
Kiedys, w glebokiej komunie, gdy nawet kupno paleczki kofixowej bylo problemem, zalewalo sie woreczkiem foliowym czyli polietylenem. Zwijalo sie taki (nawet za komuny woreczki foliowe byly dostepne), zapalalo i skapywalo na ubytek. I tez bylo.
Napisano 02 czerwiec 2009 - 12:25
"o_andrzej":3nlt3dw7 napisał:
"JarekS":3nlt3dw7 napisał:
Mozna posmarowac czyms krawedzie przed latem, nawet przejechac parafina. Kiedys tak robilem.
Ja też - ale i tak rdzewiały. W tym roku na razie jestem na tym poziomie zaawansowania co Ty i Adam. Jak postawiłem w garażu, tak stoją.
A dzisiaj rano żona powiedziała, że mógłbym w końcu ten bagażnik na narty odczepić...
Cytat
Ja mam pałeczki do pistoletu na klej. A przetestuję na nartach sąsiada - wyrwę ma solidną, ale kupił używane przez sieć i wygląda mi na to, że zrobiona przez poprzedniego właściciela wlepka odpadła.
Jarek
Napisano 02 maj 2010 - 12:55
Napisano 11 styczeń 2011 - 23:25
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,