"Tadeusz T":2zzc46d1 napisał:
"Mitek":2zzc46d1 napisał:
Witam
...
Powinieneś pilnowac aby linia barków była prostopadła do kierunku twojej jazdy w kazdym jej momencie.
... ale optimum to pozycja z prostopadłymi do kierunku jazdy barkami...
...
...
Powinieneś pilnowac aby linia barków była prostopadła do kierunku twojej jazdy w kazdym jej momencie.
... ale optimum to pozycja z prostopadłymi do kierunku jazdy barkami...
...
No nie zgadzam się Mitku!
1.
Le Master twierdzi, że (niewielka) kontra biodrami i co za tym idzie ramionami jest konieczne ze względu na biomechanikę. W tym układzie mogą pracować najsilniejsze mięśnie, czyli pośladkowe wielkie.
2.
Na wszystkich fotografiach zawodników z gigantów i slalomów widać tę kontrę. Tylko na łatwych i bardzo długich skrętach DH, zawodnicy jadą z barkami prostopadłymi do nart. Ale chyba nie ma sensu uczyć normalnych narciarzy nietypowych skrętów DH.
3.
Na bardzo stromym, na muldach, przy gęstych skrętach i w każdej trudnej sytuacji trzeba jechać z ramionami prawie prostopadłymi do linii spadku, lub ogólnego kierunku jazdy. Ucząc jazdy z ramionami prostopadłymi do nart wprowadzamy niekonsekwencję i utrudniamy prawidłowe zachowanie w trudnych sytuacjach.
4.
Dla mnie olbrzymia ilość ludzi jeżdżących ostatnio z koszmarną rotacją jest spowodowana uczeniem jazdy z ramionami utawionymi prostopadle do nart.
5.
Zupełnie nie wiem kto taką jazdę wymyślił i dlaczego, ale jestem pewien, że to błąd. I merytoryczny i metodyczny
Pozdrawiam serdecznie.
A gdzie napisałem że rzut na płaszczyznę sniegu prostej będącej przedłużeniem odcinka łączącego barki ma byc prostopadły do rzutu na płaszczyzne sniegu prostej równoległej do prostej wyznaczanej przez proste będące przedłużeniem nart lub (jeżeli narty nie są ustawione równolegle tzn. jeżeli proste będące ich przedłużeniem nie są równoległe) to do rzutu na płaszczyznę sniegu prostej będącej dwusieczną kata ostrego wyznaczanego przez proste będące przedłużeniem nart.
Cały czas pisałem o kierunku jazdy tak jak i Ty więc o co chodzi? Nawet przytoczyłeś dwa cytaty.
Pozdrwienia