Zmiana krawedzi
#1 Guest_pytek 23_*
Napisano 05 kwiecień 2009 - 16:32
Napisano 06 kwiecień 2009 - 08:47
W długim gigantowym skręcie,wychylenie ciała(bioder zwłaszcza),ma przeciwdziałać wyrzucającej sile odśrodkowej,szersze prowadzenie stabilizuje,pomaga w utrzymaniu równowagi,główny nacisk na podłoże jest od narty zewnętrzej,a środek ciężkości jest mocno przesunięty od punktu podparcia.W śmigu znajduje się w rzucie prostopadłym nad podparciem(przeważnie na obu nartach).Czyli-podświadomie prowadzisz narty dobrze zawężając ślad w śmigu(szybka zmiana krawędzi-dawniej nazywało się to "gra krawędzi").
#5 Guest_pytek 23_*
Napisano 06 kwiecień 2009 - 10:22
Napisano 06 kwiecień 2009 - 10:28
"pytek 23":16fglrb5 napisał:
Ale to przecież uproszczenie jest, i to duże. A jak ktoś ma króciutkie nogi, za to bary niczym Arnold, to ma szpagat turecki robić?
Cytat
Mnie się wydaje, że wpływ ma. Ale w tym sensie, że jest jakiś, powiedzmy, optymalny rozstaw w danym momencie (zależny od stylu, sposobu jazdy i warunków) - zapewniający najlepszą manewrowość przy wystarczającej stabilności. I wówczas i szerzej, i bardziej wąsko będzie wolniej.
Jarek
Napisano 06 kwiecień 2009 - 10:47
Jeździmy naturalnie, więc nogi pwinny byc na szerkośc bioder a nie barków i to jest szerkość optymalna i najczęściej powinnismy tak jeździć. na stromym zlodzonym stoku czu przy większych prędkościach zazwyczaj poszerzamy slad aby uzyskac mozliwść lepszego zakrawędziowania.
Łatwo to mozna psarwdzic na sucho że w szerszej pozycji mozliowśći wychylenia w stawach kolanowych i biodrowych sa wieksze.
Co z pozycja wąska - w tej chwili raczej pozycja wąska świadomie stosowana jest rzadko. Oczywiście mówiemy o prawidłowej pozycji wąskiej gdzie nogi pracują niezaleznie i nie ściśniete.
W pozycji wąskiej możemy wykonac tylko sręty mało zacieśnione, mało podkrecone chyba że przejdziemy do jazdy śladem hamującym a to juz determinuje zastosowania jazdy takim wąskim sladem. Mysle, że nie ma róznicy w szybkości zmieny krawęzi w sladzie normalnym i wąskim to jest uzależnione raczej od umiejetności o koordynacji jeźdźca. wrazenie zę jadąc wąsko potrzebujesz na zmiane krawęzzi mnije czsu spowodowane jest ławtwiejszym zapanowaniem nad koordynacja zmiany, jednak faktycznie czas ten jest taki sam.
Wrazenie szybszej zmiany krawędzi jest dlatego bo wąsko jedziesz zazwyczaj pólskretami - typu wertiaklowego a noramlnie jedziesz skrętem pełniejszym nawet jeżeli to jest smig.
To że akurta na muldach goście jeżdżą w pozycji wąskiej nie wynika przeciez z tego że szybciej moga skrecać tylko z tego że łatwiej jest im utrzmac równoległy ślad obu nart gdy nogi są razem na nierównym terenie i zachowac stabilną i co najważniejsze ładna, zgodną z ideałem preferowanym przez sędziów sylwetkę.
Pozdrowienia
#8 Guest_MirekN_*
Napisano 06 kwiecień 2009 - 11:48
"tora007":12wpsqet napisał:
#9 Guest_pytek 23_*
Napisano 06 kwiecień 2009 - 12:36
Cytat
Cytat
Sorki chlopaki myslalem biodra a napisalem barki moj blad.A co z tymi nogami w "A" jak duzym bledem to jest?
Napisano 06 kwiecień 2009 - 12:53
"pytek 23":3a2hh7c1 napisał:
Tak myślałem. Co do A to raczej taką jazde nalezy potraktowac jako błąd choć od samego układu A wazniejsze jest jak ten układ przekłąda się/lub nie na obciążenie nart.
Dzieci, poczatkujący często satwiając narte zewnetrzna na krawędzi pomagają sobie stojąc na narcie wewnetrznej prowadzonej płasko - to taka asekuracja wynikajća z nieumiejętności zrekompensowania pochylenia goleni siła odśrodkową (wolna jazda) czy tez załamaniem w biodrach. W tym wypadku to pewnien etap w nauce jazdy na nartach powiedziłbym naturalny. Generalnie nogi powinny byc równoległe i zmieniac pozycje w stosunku do stoku tej równoległości nie tracąc. Zaznaczam że nie ma to nic wspólnego z tzw. wkładaniem wewnetrznego kolana bo można jechac mając ciężra ciał w 95% na narcie zewnetrznej i nie ustawiać nóg w A.
Jeżeli ktoś dobrze prowadzi narty i ma lekkie A (czeste np. u dziewczyn) no to co z tego. Choc dla Mnie nie wygląa to dobrze to jednak ważniejsza w tym momencie jest skutecznośc w prowdadzeniu skretu a nie estetyka.
Pozdrawiam
#13 Guest_MirekN_*
Napisano 06 kwiecień 2009 - 15:23
Napisano 07 kwiecień 2009 - 10:27
"AdamSlask":20kvfi5y napisał:
No niestety czasy skretów rotacyjnych, z rotacja tułowiem, mineły bezpowrotnie pewnie ze 35-40 lat temu. Czasami w specyficznych sytuacjach roatcja moze pomóc ale w normalnej trasowej jeździe, rotacja tułowia zawsze jest błędem. Obracając tułów w stronę skretu (coś [przeciwnego niż kontrrotacja bo to obracanie tułowia w strone przeciwną niz skret) powodujesz odciążenie najpierw tyłów a później całych nart, utrate zakrawędziowania i utrate sterowności. Na płaskich stokach w łątwych śniegach po prostu obracasz w ten sposób narty i uzyskujesz zmiane kierunku jazdy. Na stromym po prostu leżysz i suniesz.
Powinieneś pilnowac aby linia barków była prostopadła do kierunku twojej jazdy w kazdym jej momencie. Jeżeli juz to lepiej przyjać układ kontrrotacyjny z lekkim pochyleniem tułowia na zewnątrz skretu niż roatcyjny ale optimum to pozycja z prostopadłymi do kierunku jazdy barkami.
W trakcie jazdy reka wewnetrzna powinna byc lekko wysunieta do przodu (za nią pójdzie bark) ale tylko na tyle na ile wysuwa sie do przodu wewnetrzna narta (powinna jak najmniej).
Pozdrawiam
serdecznie
Napisano 07 kwiecień 2009 - 14:32
"MirekN":18jxb5fw napisał:
"tora007":18jxb5fw napisał:
Sory chodziło mi o jazdę "po muldach".
Napisano 07 kwiecień 2009 - 23:43
"Mitek":3siaej95 napisał:
...
Powinieneś pilnowac aby linia barków była prostopadła do kierunku twojej jazdy w kazdym jej momencie.
... ale optimum to pozycja z prostopadłymi do kierunku jazdy barkami...
...
No nie zgadzam się Mitku!
1.
Le Master twierdzi, że (niewielka) kontra biodrami i co za tym idzie ramionami jest konieczne ze względu na biomechanikę. W tym układzie mogą pracować najsilniejsze mięśnie, czyli pośladkowe wielkie.
2.
Na wszystkich fotografiach zawodników z gigantów i slalomów widać tę kontrę. Tylko na łatwych i bardzo długich skrętach DH, zawodnicy jadą z barkami prostopadłymi do nart. Ale chyba nie ma sensu uczyć normalnych narciarzy nietypowych skrętów DH.
3.
Na bardzo stromym, na muldach, przy gęstych skrętach i w każdej trudnej sytuacji trzeba jechać z ramionami prawie prostopadłymi do linii spadku, lub ogólnego kierunku jazdy. Ucząc jazdy z ramionami prostopadłymi do nart wprowadzamy niekonsekwencję i utrudniamy prawidłowe zachowanie w trudnych sytuacjach.
4.
Dla mnie olbrzymia ilość ludzi jeżdżących ostatnio z koszmarną rotacją jest spowodowana uczeniem jazdy z ramionami utawionymi prostopadle do nart.
5.
Zupełnie nie wiem kto taką jazdę wymyślił i dlaczego, ale jestem pewien, że to błąd. I merytoryczny i metodyczny
Pozdrawiam serdecznie.
Forum narciarskie kochamnarty :-))
Napisano 08 kwiecień 2009 - 08:02
Matematyka to jeden z moich ulubionych przedmiotów... Wydawało mi się do tej pory, że dokładnie wiem, co oznacza pojęcie "prostopadły".... Z biologii już nie byłam taka dobra, ale sądzę, że barki u człowieka jestem w stanie odnaleźć... No i na pewno wiem, gdzie w czasie jazdy ze stoku szukać nart u narciarza.
Wy mnie jednak przekonujecie, że prawidłowa pozycja to linia barków prostopadła do nart:
Cytat
... a ja sobie myślę, że to byłby nie lada wyczyn, gdyby tak ktoś potrafił jechać!
Gdzie jest ta prostopadłość?
Czego nie rozumiem (a na pewno nie wiem)????
hmmm... gdybym tak spojrzała na tego narciarza zupełnie z góry to może umiałabym dostrzec prostopadłość: narty/barki... - ale czy to o to chodzi? (dlaczego z góry? kto tak normalnie patrzy?...)
Napisano 08 kwiecień 2009 - 09:01
"KaBeSz":3g4f0824 napisał:
Kasiu!
Tak, o to chodzi.
Zupełnie prawidłowo pewnie powinno się powiedzieć:
rzut linii barków na płaszczyznę śniegu powinien (lub nie powinien) być prostopadły do nart.
Trochę za długo i piszemy wersję skróconą
Pozdrawiam serdecznie
Forum narciarskie kochamnarty :-))