rozglądanie się
#1 Guest_MirekN_*
Napisano 01 marzec 2009 - 21:17
Tu 17 sekund z Krynicy , celem przejazdu było oglądanie się co skręt czy coś z góry nie "nadlatuje" bez takiego śmiesznego ruchu głowy nie ma bezpiecznego carvingu. [youtube:32u7c3kk][/youtube:32u7c3kk]
Wiem ,że na małej prędkości wygląda to dziwnie ale to kanon i bez tego nie da się jechać równoległego krawędziowego na stoku współdzielonym z innymi w sposób bezpieczny.
Napisano 01 marzec 2009 - 21:36
#3 Guest_pytek 23_*
Napisano 01 marzec 2009 - 22:09
Nie zrozumcie mnie zle ja nie neguje postu Mirka, sam przedkladam bezpieczenstwo ponad wszystko.
Adamie oczywiscie ze bezpieczenstwo na stoku zalezy w rownej mierze od wszystkich jego uzytkownikow ale chyba narciarz wyzej powinien wykazac sie wieksza doza przewidywania.
#4 Guest_MirekN_*
Napisano 01 marzec 2009 - 22:20
#5 Guest_pytek 23_*
Napisano 01 marzec 2009 - 22:24
Napisano 01 marzec 2009 - 22:37
"MirekN":3hcc3a3n napisał:
...Mirek no i "zdemaskowałeś" mnie/bo o mnie mówi ta bajka/
...na szczęście ten pan za mną poradził sobie z przeszkodą i obyło się bez krwi...ale w mojej świadomości od wtedy zapaliło sie już czerwone światełko...
...matko na usprawiedliwienie dodam tylko, że ja Ci chciałam ten "równoległy" pokazać najpiękniej jak umiem...i skupiłam sie na czyms innym...koncentracja zawiodła czy podzielmność uwagi/jakby tego nie nazwał/...wiesz, że na początku nauki czegoś nowego trudno jak automat o wszystkim pamietać...ale już będę...obiecuje to sobie.
Napisano 01 marzec 2009 - 22:38
Mirek wrzucił film pokazowy,mała szybkość,niezbyt tłoczno.Ale wystarczy więcej dynamiki i taki klasyczny tłumek weekendowy na Kotelnicy Białczańskiej....bez oglądania się dookoła siebie lepiej się zwozić niż narażać.
A co do fun.Tu można mieć tylko zaufanie do tych nadjeżdżających z góry,bo w max. wychyleniu,przy np. 4 łapkach pola do manewru już nie ma.Dopóki narty nie podjadą pod środek ciężkości,sterowanie jest iluzoryczne.Więc fun najlepej jeździć na pustym,szerokim stoku.
Napisano 02 marzec 2009 - 07:33
"MirekN":3mg8b9sz napisał:
No to jest akurat proste. Powinno się wprowadzić zasadę że: ten kto jedzie niżej ma jechać tyłem, wtedy obserwuje wszystkich na górze.
I uważa na tych na górze.
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
#9 Guest_jarek_*
Napisano 08 marzec 2009 - 15:26
start - czekam aż się zrobi stosunkowo luźno / ewentualnych szaleńców wole mieć przed sobą.
...jeśli w trakcie zjazdu, moja łepetyna nie ma dostatecznie dużo informacji, co do bezpieczeństwa, zatrzymuję się.
Często gdy mam słońce z tyłu, wykorzystuję cień jaki rzuca sylwetka narciarza na stok.
... a i tak kilka dni temu snowbordzistka rozorała mi nowa nartę / koledzy stwierdzili, że gdybym bardziej rączki rozłożył, to bym mógł za paralotnie robić.... naprawdę śliczny lot był.
jarek
Napisano 11 wrzesień 2011 - 15:49
Użytkownik Pit dnia 02 marzec 2009 - 07:33 napisał
"MirekN":3mg8b9sz napisał:
No to jest akurat proste. Powinno się wprowadzić zasadę że: ten kto jedzie niżej ma jechać tyłem, wtedy obserwuje wszystkich na górze.
I uważa na tych na górze.
Ale to by wyglądało :
Napisano 04 październik 2011 - 11:06
Np. w moich patrząc w linii spadku mam 20* martwą strefę z każdej strony.
To są prawie jak klapki na oczach. Sam się przekonałem (boleśnie) jak to działa. W ułamku sekundy w odległości 2m przed sobą zobaczyłem sylwetkę narciarza wjezdzającego na mój kierunek jazdy. Nagle stałem sie tym z góry.
Będąc w manewrze krótkiego skrętu przyspieszającego znalazłem sie w sytuacji bez wyjscia. Moje czuby nart wbiły sie w buty tego palanta.
Przypomnę ,że mój kierunek jazdy miescił się w korytarzu 2-3m (smig przyspieszający) Długim lotem "korkociągiem" zakonczyłem jazdę w odległości ca40-50m.
Byłem mocno zaskoczony , gdy ów zglaszał pretensje 'że ja w niego wjechałem (jako jadący z góry).
Od tego momentu każdy manewr poprzedzam patrzeniem czy znów jakiś palant....., i szukam porządnych gogli.
Pozdrawiam!
Napisano 04 październik 2011 - 12:35
Użytkownik jur39ek dnia 04 październik 2011 - 11:06 napisał
a ciekawe czy lusterka na kask nie byłyby dobrym rozwiązaniem
już takie cuś robią na kaski rowerowe

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil