Skocz do zawartości

W wypadku urazów narciarskich

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 18 luty 2009 - 21:35

Witam, może to troszkę nie w temacie, ale tylko troszkę. Polecam bardzo ciekawą lekturę, dotyczącą tematu często zapomnianego przez narciarzy. Wg. mnie opcja obowiązkowa.

Ubezpieczenia

To chyba ważniejsze niż kask?

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#2 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 23 luty 2009 - 14:51

"pit":1gwoonoj napisał:

To chyba ważniejsze niż kask?

Nie wiem co, bo wyświetla się informacja, że nie znaleziono takiego pliku...

#3 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 23 luty 2009 - 21:28

Namieszali, ale już jest:
http://narty.gazeta....28,2492496.html

Zapraszam, bardzo ciekawe.

#4 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 24 luty 2009 - 09:39

Ciekawe ilu z Nas wykupuje ubezpieczenie jadąc do Czech lub na Słowację ?
Ja wykupuję ale nie sądzę ,żeby to była reguła. Na Słowacji można wykupić na miejscu takie z HZS/Union/Generali (zależy czy lato czy zima i jaka forma aktywności)

Cytat

Cytat

#5 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 24 luty 2009 - 12:19

No właśnie, a to powinna być reguła!! Gdzie jest sens: kupujemy kask, a nie kupujemy ubezpieczenia?
Z tym kupnem na miejscu, to bardzo fajna i ciekawa opcja. Ciekawe jakie mają statysktyki ubezpieczeń w stosunku do wypadków i ofiar?
poszperam w sieci, może coś znajdę. Sledzia zjem i poszperam( choć podobno sledzik jutro)....

#6 Vinc

• Użytkownik
  • 46 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 12 październik 2009 - 20:06

Odświeżę trochę temat, bo jest ważny. Gdzie wykupujecie ubezpieczenie? Na co zwracać uwagę?
Myślę, że takie informacje są przydatne dla osób wyjeżdżających po raz pierwszy (jak to ktoś gdzieś wcześniej napisał "...może nawet do Czech..." :) ) lub nie ubezpieczających się do tej pory.

#7 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 12 październik 2009 - 20:23

Wyświetl postUżytkownik Vinc dnia 12.10.2009, 21:06 napisał

Odświeżę trochę temat, bo jest ważny. Gdzie wykupujecie ubezpieczenie? Na co zwracać uwagę?
Myślę, że takie informacje są przydatne dla osób wyjeżdżających po raz pierwszy (jak to ktoś gdzieś wcześniej napisał "...może nawet do Czech..." :) ) lub nie ubezpieczających się do tej pory.

Witaj Vinc
...strzeżonego...a ja jestem przesądny, więc kupuję ubezpieczenie w PZU, bo po sąsiedzku mam, jest to indywidualne ubezpieczenie turystyczne wojażer a dodatkowo jadąc samochodem wykupuję moto-assistance/również w PZU/w zależności od zakresu i wysokości kwot, stawka ubezpieczenia za 10 dni wynosi ok. 50-80 zł od osoby...

możesz poczytać o:
Ubezpieczenie Wojażer

http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkt...istance2007.pdf
Dołączona grafika

#8 Vinc

• Użytkownik
  • 46 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 12 październik 2009 - 20:45

Wyświetl postUżytkownik skiman6 dnia 12.10.2009, 21:23 napisał

Wyświetl postUżytkownik Vinc dnia 12.10.2009, 21:06 napisał

Witaj Vinc
...strzeżonego...a ja jestem przesądny, więc kupuję ubezpieczenie w PZU, bo po sąsiedzku mam, jest to indywidualne ubezpieczenie turystyczne wojażer a dodatkowo jadąc samochodem wykupuję moto-assistance/również w PZU/w zależności od zakresu i wysokości kwot, stawka ubezpieczenia za 10 dni wynosi ok. 50-80 zł od osoby...

możesz poczytać o:
Ubezpieczenie Wojażer

http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkt...istance2007.pdf

Dzięki bardzo skimanie. Mam nadzieję, że nie będzie mi dane sprawdzenie wypłacalności ubezpieczyciela :)

#9 siejest

• Użytkownik
  • 142 Postów:
  • Skąd:Austria - Bruck an der Grossglocknerstrasse przy Zell am See i Kaprun
Reputacja: 2
+

Napisano 12 listopad 2009 - 17:53

Witam, najważniejsze, a przynajmniej nie mniej ważne jest zabranie z sobą zwykłej europejskiej karty ubezpieczenia podstawowego.
Miałem dzisiaj chłopaczka z wstrząsem mózgu, stopień tego urazu nie jest jescze dokładnie określony dlatego pozostanie przynajmniej do jutra na obserwacji, kask jednak jest do wyrzucenia.

Ale powrócę raczej w tym wątku do tej karty; przyjmującą poszkodowanego Panią w ambulatorium najpierw i przedewszystkim interesuje ta właśnie karta i jeżeli jej nie ma to ona jest mało zainteresowana dzwonieniem po ubezpieczalniach, czekaniem na kontakt ubezpieczyciela itd. Przecież"Wam" też zależy na jak najszybszej pomocy.
Ubezpieczenia prywatne są w wypadku "odwiedzin" w ambolatorium "na drugim miejscu".

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Wasz korespondent forum kochamnarty.pl na miejscu.
Zell am See, Kaprun Bruck an der Grossglocknerstrasse. Kitzsteinhorn, Schmittenhohe, Maiskogel.

#10 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2009 - 08:10

Wyświetl postUżytkownik siejest dnia 12.11.2009, 17:53 napisał

Witam, najważniejsze, a przynajmniej nie mniej ważne jest zabranie z sobą zwykłej europejskiej karty ubezpieczenia podstawowego.

Pozdrawiam

Czesć Piotr,
to bardzo ciekawe co napisałeś.
Czy możesz rozwinąć kwestię europejskiej karty ubezpieczenia podstawowego, bo jak myślę informacje na temat tej karty(jak to działa, kiedy się przydaje, po co jest potrzebna), takie praktyczne, będą bardzo przydatne naszym początkującym alpejczykom

Dziękuję :D

#11 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 901 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 54
+

Napisano 13 listopad 2009 - 09:51

To o EKUZ chodzi.
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5...r=0&artnr=0

A informacja bardzo ważna. Zawsze mieliśmy, ale raczej zostawały na kwaterze, bo uważaliśmy, że to na wypadek, gdyby ktoś zachorował. Na stok brałem tylko polisę...

Użytkownik JarekS edytował ten post 13 listopad 2009 - 09:54

pozdrawiam
Jarek

#12 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:04

Odświeżam temat, bo pojawił się mega ciekawy artykuł o ubezpieczeniach, statystykach wypadków, trikach firm które nas ubezpieczają tak byśmy kasy nie dostali i kilka dodatkowych, cennych informacji. Pilnujcie się i pilnujcie swojej kasy :thumbsup:

Ubezpieczenia narciarskie biją rekordy popularności
Zagraniczny wyjazd w góry to nie tylko dobra zabawa. Gdy powinie nam się narta, może zaskoczyć nas koszt akcji ratowniczej i odszkodowań. Nie rzadko są to dziesiątki tysięcy złotych. Coraz więcej narciarzy ubezpiecza więc nie tylko siebie, ale też swój sprzęt i bagaż.

Lekturka

#13 Janior

• Użytkownik
  • 182 Postów:
  • Narty:VOLKL UNLIMITED AC2
  • Imię :Waldek
  • Ulubiony stok:Wierchomla
Reputacja: 10
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:42

Podoba mi się zakończenie tego artykułu więc pozwolę sobie zacytować:
"Ubezpieczenie narciarskie załatwia za nas finansową stronę nieszczęśliwych wypadków. Jednak nikt nie ubezpiecza od braku wyobraźni i odpowiedzialności za cierpienia poszkodowanych przez nas. Warto o tym pamiętać szusując po stoku."
I o to chodzi o too chodzi :thumbsup:

#14 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:44

Wyświetl postUżytkownik Janior dnia 26.01.2010, 14:42 napisał

Podoba mi się zakończenie tego artykułu więc pozwolę sobie zacytować:
"Ubezpieczenie narciarskie załatwia za nas finansową stronę nieszczęśliwych wypadków. Jednak nikt nie ubezpiecza od braku wyobraźni i odpowiedzialności za cierpienia poszkodowanych przez nas. Warto o tym pamiętać szusując po stoku."
I o to chodzi o too chodzi :thumbsup:

prawda. Cały art. jest bardzo ciekawy i napisany z głową, choć może troszkę reklamy jest przemyconej, ale co tam. Z tego co się orientuję to i tak 80% się u nich ubezpiecza. Szybko, łatwo i bez zbędnej biurokracji. Praktycznie od ręki i z głową ;)