Ankieta/buty
Napisano 09 luty 2009 - 14:01
"pit":17gkw04c napisał:
A ja używam dwóch marek...
Przed tym sezonem kupiłem Dalbello Axion 7, ale patron narciarzy (jest taki?) strzegł i nie wyrzuciłem starych, tylnowejściowych Alpina R5 - bez nich miałbym jeden wyjazd w Alpy w charakterze obserwatora zamiast narciarza
Zalety pierwszych: dobrze trzymają, piętę też (patent ze skośną klamrą moim zdaniem się sprawdza) i są dosyć wysokie, co akurat mi odpowiada.
Wady: po 2-3 godzinach jeżdżenia trzeba dociągać klamry. Innych na razie nie zauważyłem.
Zalety drugich: wygoda zakładania, niska cena.
Wady: trzymają tak sobie. Na początek wystarczą, ale na pewnym etapie to już zaczyna przeszkadzać.
Jarek
Napisano 09 luty 2009 - 14:29
"JarekS":9o55d7fb napisał:
Patronem narciarzy jest św. Bernard z Aosty....
Bardzo króciutko o samym świętym (ze strony Duszpasterstwa Turystycznego Archidiecezji Krakowskiej):
"Do niedawna nazywano go najczęściej Bernardem z Menthon. Tak uczynił również Pius XI, gdy w 1923 roku ogłaszał go patronem górali alpejskich i alpinistów.[...]
Tymczasem starsze przekazy hagiograficzne reprezentujące tradycję włoską, pozwoliły ustalić, iż w rzeczywistości pochodził z okręgu Aosty (płn. Włochy). Tam też był potem archidiakonem i rozwijał działalność charytatywną. Koncentrował się zwłaszcza na trosce o zaniedbanych górali oraz pielgrzymów i podróżnych, których wówczas często napadali madziarscy lub saraceńscy rozbójnicy. To właśnie Bernardowi zawdzięcza swe powstanie hospicjum na Montjoux (Mons Jovis), zwane dziś Wielkim Świętym Bernardem, a może także hospicjum na Colonne-Joux (Columna Iovis, dziś Mały Święty Bernard).
Św. Bernard jest dziś także patronem turystów, narciarzy i ratowników górskich. Ci ostatni widzą w nim pierwszego organizatora górskiego ratownictwa."
... to ostatnia informacja jest bardzo ciekawa, dlatego pozwolę sobie wyjaśnić.
To naszemu świętemu przypisywane jest "udoskonalenie" ślicznej rasy psów górskich- bernardynów, które to przez niego i podległych mu zakonników były wykorzystywane w akcjach dających początek ratownictwu górskiemu.
Andrzej Marciniec w swojej książce pt. "Hobby: Bernardyn" pisze:
"W XI w. św. Bernard z Aosty (...) założył przy przełęczy klasztor i schronisko (...). W późniejszym okresie zakonnicy przebywali najtrudniejsze odcinki drogi codziennie, mając do pomocy psy. Zazwyczaj jeden zakonnik przewodził dwóm psom, jednemu starszemu, wprawionemu w akcjach ratowniczych, i drugiemu młodszemu, rozpoczynającemu służbę w ratownictwie. Należy podkreślić, że człowiek nie miał wielkiego udziału w nauce psów. Po dwóch, trzech lekcjach przy boku swojego psiego nauczyciela nowy adept sztuki ratowniczej na następne akcje wyruszał samodzielnie. Jedne patrole kierowały się w stronę włoską, aż do Aosty, drugie na stronę szwajcarską. Psy nawet w najcięższych warunkach atmosferycznych nie gubiły drogi do schroniska.(...)
Wyróżniające się aktywnością psy wykonywały służbę ratowniczą samodzielnie, bez towarzystwa zakonników. Patrol składał się z 3-4 psów. Po odkopaniu ofiary spod śniegu dwa psy układały się przy niej, aby ogrzać ją swoimi ciałami, a trzeci lizał twarz nieszczęśnika, by przywrócić mu przytomność. W tym czasie czwarty pies biegł do klasztoru i sprowadzał zakonników z noszami. Każdy pies miał przymocowaną baryłkę z alkoholem, którym mógł się wędrowiec rozgrzać."
Ciekawe, prawda?
O butach napiszę w najbliższym czasie....
Napisano 09 luty 2009 - 15:36
"KaBeSz":di6i1kf7 napisał:
Super. Zwlaszcza ta barylka z alkoholem.
Jezdze w Salomonach xwave 8. Nastepne beda o oczko wyzej. A moje panie jezdza w Tecnica Attiva Vento 8 i 70. Wlasnie wczoraj kupowalem dla corki Vento 70. W Decathlonie za 700 zl po obnizce.
Napisano 11 luty 2009 - 20:06
Napisano 15 lipiec 2009 - 22:18
Wady - to chba tylko to (ale bardzo ważne ) że po dwóch sezonach używania rzepy straciły swoje własności przyczepne i nie trzymają.
Pozdrawiam
Napisano 16 lipiec 2009 - 08:16
Użytkownik marecki dnia 15.07.2009, 23:18 napisał
Może dlatego można w nich jeździć cały dzień bez rozpinania???
(no nie, nie, rozumiem
Użytkownik KaBeSz edytował ten post 16 lipiec 2009 - 08:19
Napisano 16 lipiec 2009 - 19:53
Co do nie rozpinania przez cały dzień - gdy były nowe czyli dobre, również nie musiałem rozpinać !!!
Pozdrawiam
#16 Guest_pytek 23_*
Napisano 16 lipiec 2009 - 21:32
Użytkownik pytek 23 dnia 9.02.2009, 21:51 napisał
Male uaktualnienie teraz na nogach mam Atomic B 110.Po prostu swietne.
Napisano 20 lipiec 2009 - 11:47
Użytkownik marecki dnia 16.07.2009, 21:53 napisał
Co do nie rozpinania przez cały dzień - gdy były nowe czyli dobre, również nie musiałem rozpinać !!!
Pozdrawiam
Rzep odkąd sie pojawił pełni bardzo wazna funkcje w bucie i jeżeli nie trzyma to buty sa praktrycznie do wyrzucenia.
A co do butów to chronologicznie:
- skórzane nazwy nieznanej
- San Marco
- Kasprowy
- Caber
- Dachstein V4
- Alpina - ze skórzanym kapciem, świetny but typu imadło
- Rossignol
Obecnie tez Rossignol model KX.
Czas na zmiane.
Pozdrowienia
Napisano 21 lipiec 2009 - 10:57
Użytkownik Mitek dnia 20.07.2009, 12:47 napisał
Jaką? Bo na sklepowych półkach stoją również buty bez rzepów...
Cytat
Eee, nie takie rzeczy my ze szwagrem naprawiali
Jarek
Napisano 21 lipiec 2009 - 12:06
Użytkownik JarekS dnia 21.07.2009, 12:57 napisał
Eee, nie takie rzeczy my ze szwagrem naprawiali
Buty na pólkach bardzo rózne stoją i między innymi obecnością rzepa oraz jego wyglądem, sposobem mocowania i bejmowania buta mozna odróznic but dobry od słabszego.
Dobry rzep to niezależny pas obejmujący poza kapciem górną część cholewki buta - powinna byc profilowana pod rzep. Pełni funkcje dodatkowej klamry, stabilizuje but wewnetrzny i nogę w skorupie.
Buty bez rzepa sa praktycznie do niczego.
Pozdrawiam
Napisano 15 styczeń 2010 - 10:35
1 -skórzane robocze, przyniesione z huty przez dziadka
2 -skórzane, na dole sznurowane, u góry 2 klamry
3 -FOS KROSNO
4 -Alpina- przemyt z NRD
5 -Rieker
6 -San Marco
7 -Caber
8 - Dachstein białe
9 - Dachstein fioletowe
10- Head Easy on 9
11 - Atomic Hawx 120 bo kolor mi się spodobał

pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz