Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Piancavallo (pierwszy tydzień śląskich ferii)

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 luty 2009 - 10:04

Mała relacja z pobytu w Piancavallo.
Dlaczego ten resorcik a nie inny : Marek Ogorzałek gwarantował puste trasy.
Jest to bardzo specyficzna stacja, która poza weekendami i świętami świeci pustkami. Jest zapełniana tylko gdy mieszkańcy Wenecji i Udine mają wolne i jest słoneczko.
W okresie naszego pobytu były 3 aktokary z Polski (+ 10 samochodów osobowych) 1 autokar węgierski i przez 2 dni jeden słoweński.
Na trasach były pustki choć zdarzały się 20-osobowe wężyki w zielonych kamizelkach.
Cały resort Piancavallo to w sumie tylko kilka wyciągów i tras :
Podstawowe informacje
Dolna stacja 1260 wysokość n.p.m.
Górna stacja 2064 wysokość n.p.m.
Łączna przepustowość 14600 ośrodka os/h.
Całkowita długość tras zjazdowych 25.00 km
Długość stoku ze sztucznym śniegiem 25. 00 km
Jak widać to nie jest ośrodek dla podziwiaczy widoków (choć tez z samej góry na zatokę są zajefajne) to ośrodek dla chcących się doskonalić w jeździe lub zupełnie początkujących.
Jest tam 10 wyciągów choć w zasadzie liczą się 5 reszta to obsługa dojazdówek i wyciągi/taśmy dla początkujących. 700m to Max Vertical więc jest gdzie się spinać. Trasy głównie czarne i mocno czerwone + fajna infrastruktura dla zupełnie zaczynających.
Dodatkowe atrakcje :
Zaprzęgi psie,lodowisko,24km przygotowanych tras biegowych,alpine coastrer(zasypany) i spokój.
Objechałem wszystkie trasy niemniej najdłużej katowałem 3, końcówka 4(Fis) , 6 i 10 tu mapa po kliknięciu na interactywna mapa http://www.promotur.org/?id=534# http://www.promotur....avallo_eng.html potrenowałem na stromym ,ustawiłem się nad nartami jestem zadowolony (żałuję tylko ,że nie zabrałem gigantek i sprzetu foto). Pogoda przez 5 dni słońce jednego opad do 10.00 trasy przygotowane idealnie. Ceny na stoku pizza 5-7 Euro , pasty 6-8 Euro, zupy 3-4 Euro.

Załączone pliki

#2 Olga

• Użytkownik
  • 7 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 10 luty 2011 - 21:44

Fajnie, że tak mało ludzi! :thumbsup: W pobliżu, jakiego większego ośrodka to jest?
ski to die!

#3 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 10 luty 2011 - 23:13

Wyświetl postUżytkownik Olga dnia 10 luty 2011 - 21:44 napisał

W pobliżu, jakiego większego ośrodka to jest?

ok. 100 kmod takiego miasteczka gdzie po ulicach pływa Jerzy Gondol
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil