Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Narty do 600zł do szybkiego śmigania na krawędziach

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 pajac

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 16 luty 2012 - 18:19

Cześć, jestem 23-latkiem, mam jakieś 172cm i ok. 65kg. Jeżdżę już dość długo (naście lat).

Moje umiejętności określam na "szalony" (chyba :) Nie szkoliłem się nigdy pod profesjonalnym okiem, techniki jazdy ograniczam do takich, które mają mi sprawiać przyjemność, czyli zasuwanie na krawędziach). Nie ciągnie mnie jakoś szczególnie poza stok, ale możliwe, że wyciągać mnie będą znajomi.
Jeżdżę przede wszystkim szybko na krawędziach. W zależności od chęci i warunków skręty gigantowe lub ciaśniejsze, poza stokiem nie miałem okazji jeździć, lubię próbować swoich sił na hopkach w snowparkach (ale jest to tylko dodatek, rzadko mam okazję się tak bawić). Mam ponoć tendencję do jazdy na tyłach nart, staram się nad tym pracować.
Największą przyjemność sprawia mi jeżdżenie po twardym śniegu, jak są muldy to nie narzekam i też jest dobra zabawa.

Na narty z wiązaniami chcę przeznaczyć do 600zł, oczywiście myślę o nartach używanych. W głowie siedzą mi Salomony Crossmaxy V12 i W12, ale nie jestem nastawiony na konkretny model, liczę na dobre propozycje :)

Będę niezmiernie wdzięczny za każdą rzeczową wypowiedź.

Użytkownik Pit edytował ten post 17 luty 2012 - 20:25

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 16 luty 2012 - 18:51

Wyświetl postUżytkownik pajac dnia 16 luty 2012 - 18:19 napisał

skręty gigantowe lub ciaśniejsze, poza stokiem nie miałem okazji jeździć, lubię próbować swoich sił na hopkach w snowparkach (ale jest to tylko dodatek, rzadko mam okazję się tak bawić).

Witaj,
rozumiem że wiesz, iż narty do szybkiej jazdy raczej wykluczają się z nartami typowymi do snowparku. Szukasz narty do jazdy szybkiej, na krawędzi jak i również do ciaśniejszych skrętów więc slalomowych i ma być to jedna narta. W takim razie pozostaje
do wyboru coś z rodzaju allround lub allmountain czyli narty uniwersalnej.
Szukaj narty o długości między 167-170 cm. Dokładnego modelu nie polecam, bo to już kwestia gustu itd.

Wyświetl postUżytkownik pajac dnia 16 luty 2012 - 18:19 napisał

Salomony Crossmaxy V12
będą ok. Jeśli Ci się w dodatku podobają, to możesz kupować w odpowiedniej długości.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 pajac

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 16 luty 2012 - 20:05

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 16 luty 2012 - 18:51 napisał

rozumiem że wiesz, iż narty do szybkiej jazdy raczej wykluczają się z nartami typowymi do snowparku

Tak, dlatego zaznaczyłem, że snowpark byłby tylko dodatkiem i wyłącznie w postaci skoków - rurki i boxy to nie zabawa dla mnie.
Dziękuję za odpowiedź!

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 17 luty 2012 - 08:29

Bardzo proszę. Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pisz śmiało.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 17 luty 2012 - 08:52

Crossmaxy to dobra seria i napewno błędu nie popełnisz kupując nawet jeden ze starszych modeli
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 pajac

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 17 luty 2012 - 12:40

Znajomy podrzucił mi pomysł kupna Elanów Magfire argumentując to tym, że są nieco szersze od Crossmaxów przez co przy ewentualnym wyciągnięciu w puch lepiej będą się sprawować. Czy 1cm szerokości pod butem utrudni jazdę na przygotowanym stoku? Ewentualnie który model Magfire będzie wystarczająco twardy do agresywnej jazdy po stoku?

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 17 luty 2012 - 15:31

Jeśli chodzi o ten typ narty, to jeden cm w jedną czy drugą stronę nie zrobi wielkiej różnicy w puchu.

Giełda narciarska

#8 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 17 luty 2012 - 17:12

Popraw mnie jesli sie myle.Crossmaxy maja 67 pod butem Magfire maja w zaleznosci od modelu 72-82.Poza tym najszerszym modelem nie odczujesz roznicy na ubitym.Przy 82 juz nie bedzie tak szybko z krawedzi na krawedz.

#9 pajac

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 22 luty 2012 - 19:17

Od ostatniego posta tutaj miałem okazję pośmigać w puchu na pożyczonych Crossmaxach V12 158cm z sezonu 2005/6, jakaś zajawka się pojawiła i myślę coraz intensywniej o jednak nieco szerszych Magfire. Mam możliwość kupna:
160cm za 500zł, sezon 2007/8
http://www.skionline...&id_modelu=2576

160cm za 300zł, sezon 2005/6
http://www.skionline...&id_modelu=1745

168cm za 300zł, sezon 2006/7
http://www.skionline...&id_modelu=2370

Teraz pytanie. Nigdy nie jeździłem na nartach dłuższych niż 160cm... Póki co nie mam możliwości wypożyczenia sprzętu i wyskoczenia gdzieś na jeden dzień. Czy warto dopłacać 200zł do nowszego i jeszcze szerszego modelu Magfire 12? Zastanawiają mnie tu słowa o trudniejszym przechodzeniu z krawędzi na krawędź przy 82mm pod butem. Zgodnie z tym, co pisaliście najlepsze z tych byłyby Magfire 08 ze względu na długość. Czy jest znaczna różnica między nimi a 10?

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 23 luty 2012 - 14:24

Moim zdaniem pytasz już o takie szczegóły, które można tylko i wyłącznie sprawdzić w praktyce. Czyli Ty i te modele na Twoich nogach. Niestety z całą pewnością nie da się pomóc w takiej kwestii na odległość.
W myśl tych kilku poniżej słów:

Uwaga, ważne. Pamiętaj że na 100% nikt Ci nie dopasuje nart idealnie poprzez internet. Opinie które w tym temacie ewentualnie zostaną poruszone, są czysto teoretyczne. Mogą podpowiadać, sugerować określić ramy w jakich masz się poruszać chcąc kupić sobie nowe narty. Na co masz zwracać uwagę, co jest dla Ciebie w tej sytuacji najbardziej istotne. Decyzję ostateczną jednak podejmujesz Ty sam. Pamiętaj że nikt Cię na stoku nie widział, nikt do końca nie wie jakie masz umiejętności, jak się na nartach poruszasz. A to stok tak naprawdę ostatecznie weryfikuje Ciebie i Twoje umiejętności. Sumując: wszystko co napisane jest ważne, sugeruj się tym jak najbardziej, ale pamiętaj że to Twoja decyzja jest najważniejsza i musisz ją podjąć sam.

Giełda narciarska