Skocz do zawartości

co na nosie?

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 luty 2009 - 19:09

Nie lubię jeździć w okularach.
Jazda bez osłoniętych oczu nie zawsze jest możliwa.
Dlatego od lat używam gogli.

Zawsze wyszukiwałem takich z jak najjaśniejszymi szybkami, czyli najczęściej bardzo jasno żółtych.
W takich goglach dość dobrze jeździło mi się w dzień, nawet w gorszych warunkach pogodowych, ale jak przychodziło jeździć wieczorami, przy sztucznym oświetleniu (co bardzo lubię) to zaczynały się problemy.
Po prostu za mało widziałem a często nogi ?widziały? więcej i ?zauważały? coś szybciej niż oczy. Z konieczności wówczas jeździłem bez gogli na nosie ? komfort żaden, szczególnie jak warunki się pogarszały.
W tym roku po powrocie z jednego, z wyjazdów narciarskich postanowiłem poszukać gogli z białą /przezroczystą szybą.
Szperałem szukałem i okazało się, że nie takie to proste bo albo są mimo wszystko z jakimś odcieniem koloru albo zwyczajnie nie są kompatybilne z moim kaskiem.
Wówczas wpadłem na pomysł i zadzwoniłem do jednego z producentów i co usłyszałem ?? ?oczywiście, że możemy Panu zamontować taka szybkę, praktycznie do każdego modelu gogli jakimi dysponujemy ? proszę podać tylko model?.
Gogle miałem po 48 godzinach w domu z piękną, przezroczystą szybką oczywiście posiadającą wszelkie niezbędne filtry.
Pierwsza jazda na stoku i po prostu rewelacja ? jasno i widać wszystko. Filtry działają ? jeździłem w piękny słoneczny dzień. Jazda wieczorna stała się bezpieczniejsza i nabrała teraz jeszcze więcej kolorytu.

Od lat polecałem pytającym gogle z jak najjaśniejszą szybką, teraz wiem, że tej białej/ przezroczystej nic nie zastąpi.

POLECAM

Celowo nie napisałem, z jakim producentem rozmawiałem by nie być posądzonym o reklamę.

j.

#2 tora007

• Użytkownik
  • 23 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 04 luty 2009 - 19:17

Hmm....ja zawsze używałem UVEX'a z szybką super anti-fog (pomarańcz).

W tym roku kupilem K2 One za 50zł - wcześnie 350 - cena taka dobra bo rocznikowo starsze i miały mały defekt, który mi nie przeszkadzał. Są to google z lustrzanką. Co moge powiedzieć. Jak dla mnie lustrzanka jest wprost idealna, bo przystosowuje się do każdych warunkow. W niektórych googlech można ja zdrapać paznokciem i wtedy gdy są ubytki to mamy dalej max komfortu i przyjemności bo one nam nie przeszkadzają.

W googlach przezroczystych jeździlem na rowerze ekstremalnie i muszę powiedzieć, że jak na rower to tylko taki kolor szybki.

Jarek a powiedz ile dopłaciłeś za specjalną usługę ??
Power Of Bike !

#3 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 luty 2009 - 19:23

"tora007":219286p4 napisał:

Jarek a powiedz ile dopłaciłeś za specjalną usługę ??

nic.... gogle zakupiłem w cenie jak była oferowana w sklepie / no.... minus kilka złociszy które utargowałem.

j.

#4 SYLWIAS

• Użytkownik
  • 77 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 04 luty 2009 - 19:28

"tora007":1hznzdsk napisał:

Hmm....ja zawsze używałem UVEX'a z szybką super anti-fog (pomarańcz)

dla mnie one tez sa ok,ale tylko w dzien. jednak w nocy jest juz z nimi wiekszy problem- widocznosc ograniczona .zdecydowanie przezroczysta szybka jak Jarek wspomnial jest najlepsza.
Dołączona grafika

#5 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 04 luty 2009 - 19:32

Jeśli kiepska pogoda, to gogle Uvex`a (mało hahaha oryginalne). Natomiast kiedy ładnie, to okularki :

http://www.brenda.pl/index.php?lang=1

Dostarczamy Okulary Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej PEKIN

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#6 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 luty 2009 - 19:45

tak w tych goglach wyglądają moje piękne oczęta

..... i już wiadomo jak a to firma

#7 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 04 luty 2009 - 19:55

Ja tez takie musze miec, bo znowu slepa bede i nie zauwaze czegos co powinnam widziec:) Jutro ide wybierac do sklepu, jak nie znajde...to bede prosila o namiary na firme googlowa:)
Informacja przednia dla mnie:)
Ania

#8 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 04 luty 2009 - 20:15

"jarek":v29iy2vl napisał:

tak w tych goglach wyglądają moje piękne oczęta

..... i już wiadomo jak a to firma

Mistrzowska

#9 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 10:39

Też mam problem z goglami . Zwykłoszybowe z filtrami zakosiło mi dziecko a pomarańczowe żona. Zresztą w pomarańczowych od łydek widziałem biało i waliłem spektakularne gleby bo nie widziałem nierówności terenu (okulista twierdzi ,że są takie osobniki). Teraz szukam czegoś z lustrzanką albo lekkim błękitem.

#10 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 06 luty 2009 - 09:01

Tu masz lustro
http://www.brenda.pl/index.php?id=5&id_pro=407
moje są dokładnie te same.
http://brendasport.d...za_pli/Allegro/ ... 20LOGO.jpg

z tym że tu są tańsze
http://www.allegro.p...php?uid=3505623

#11 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 06 luty 2009 - 09:03

Preis: ? 0.00
Wg mnie warto....

#12 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
+

Napisano 08 luty 2009 - 23:26

"jarek":30g7gmcr napisał:

Dziekuje bardzo...bylam w kilku sklepach w L. nie bylo ani jednej pary z przezroczystymi szybkami, a te z wymiennymi juz zostaly sprzedane, tak czy siak drogi sa bardzo takowe, kolo 500zl nawet...zatem kupilam w ciemno te jasne gogle Brendy polecane przez Ciebie:) Modle sie, zeby pasowaly i nosa mi nie sciskaly za bardzo:D Najwyzej oddam...
http://www.brenda.pl/index.php?id=5&id_pro=420
Poprosilam, a w sumie moja boska siostra, co mi to wszystko zamawia przez allegro, o czarny pasek, ten rozowy jakis takis rozowy:) Choc niektore odcienie rozowego lubie:)
Zobaczymy co to przyjdzie...
Niestety z kaskiem moga byc problemy bo...podobniez w PL nie ma matowych, ale moze sie uda:)
Pozdrawiam
Ania

#13 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 09 luty 2009 - 11:48

"Aniouk":345l596m napisał:

Niestety z kaskiem moga byc problemy bo...podobniez w PL nie ma matowych, ale moze sie uda:)
Pozdrawiam
Ania

...w PL są matowe,już od jakiegoś czasu/taka mała Europa u nas też/- Kaśka trzeci sezon jeździ w matowym białym, ja drugi w matowym czarnym /oba firmy uvex/...
Dołączona grafika

#14 rosa

• Użytkownik
  • 157 Postów:
Reputacja: 16
+

Napisano 09 luty 2009 - 18:47

Aniu mój CEBE też mocno matowy...chociaż zakupiony w decathlonie na promocjach...tyle że w grafitowym kolorze.
Dołączona grafika

#15 Pit

• Administrator
  • 3428 Postów:
+

Napisano 10 luty 2009 - 09:23

Matowych jest od diabła, w samym intersporcie 8 rodzajów widziałem. Nawet materiałowe są..

#16 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
+

Napisano 10 luty 2009 - 17:04

Ojoj...przepraszam, jak zwykle ciezkawo mnie zrozumiec, chodzilo mi o matowy Brendy:) (nie uzylam tej nazwy, bo myslalam, ze to oczywiste, ale przeciez jak moze byc dla Was oczywiste, skoro tego nie powiedzialam...Mhhhhmm, zamotalam sie sama teraz...w kazdym razie chcialam taki zwykly matowy, ale juz ich nie ma...dowiedzialam sie, ze jest jakis nowy model, praktycznie taki sam, ciut drozszy i sie inaczej nazywa, zastapil po prostu stary model...jak to w zyciu bywa:)
No to sie ciesze, ze tyle matowcow:) tutaj...rowerowy mam matowy:)
Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie:)
Ania

#17 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 10 luty 2009 - 17:18

"Aniouk":2k7hqc9l napisał:

Ojoj...przepraszam, jak zwykle ciezkawo mnie zrozumiec,
Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie:)
Ania

...Kochana- pisz z trochę większym zrozumieniem...
-adam
Dołączona grafika

#18 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
+

Napisano 10 luty 2009 - 18:37

Sie postara...za szybko pisze, za wolno mysle:) A moze za szybko mysle i czesc informacji umyka mi podczas pisania. Sie napisze i sie postara

#19 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 20 styczeń 2010 - 14:35

od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką okularów słonecznych w wersji sportowej... do tej pory były korekcyjne..., czyli takie, które być musiały... soczewki zrobiły swoje i dzisiaj kupiłam sobie takie jakie chciałam :D

Największe jakie były :thumbsup: champion 849/ antifog

;) :) :) ;)

Załączone pliki

#20 paszczak72

• Użytkownik
  • 32 Postów:
  • Narty:Dynastar Contact 4X4,Atomic SX 11 , Atomic SL10
  • Imię :Mariusz
+

Napisano 21 styczeń 2010 - 17:14

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 20.01.2010, 15:35 napisał

od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką okularów słonecznych w wersji sportowej... do tej pory były korekcyjne..., czyli takie, które być musiały... soczewki zrobiły swoje i dzisiaj kupiłam sobie takie jakie chciałam :)

Największe jakie były :thumbsup: champion 849/ antifog

:) :) ;) :)

No nie powiem...bardzo rasowe żeby nie powiedziec nawet ..."kąśliwe" :) ;) ,ależ się ,koleżanka rozbrykała hahaha,Olu,tak trzymać,mam zamiar teraz sobie kupić takie różowe z futerkiami po bokach na wieczorne sesje Apres ski-oczywiście bez wiadomych skojarzeń co do tego różu :D w każdym bąz razie nie wyobrażam sobie żebym jeszcze w tym sezonie nie skonfrontował naszych bryli osobiście z Tobą i Piotrem na pobliskich stokach, to taka odpowiedz na wątek z innego posta na którego w sensownym czasie nie byłem w stanie udzielic odpowiedzi,pozdrawiam serdecznie,Mariusz
Pozdrawiam,Mariusz