Tegoroczne wypadki
Napisano 04 luty 2009 - 16:28
Napisano 20 marzec 2009 - 15:38
czy kask by ja uratowal?sami ocencie
http://film.onet.pl/...wiadomosci.html
http://narty.onet.pl...1,artykuly.html
Napisano 30 styczeń 2011 - 19:36

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 30 styczeń 2011 - 20:07
- Narciarstwo stało się łatwe, z punktu widzenia ogółu. Narty zbyt wcześnie dają mylne poczucie kontroli.
- Mało kto zaprząta sobie głowę zasadami bezpieczeństwa. Byle krawędź nie puszczała.
- Na stokach panują często "zbyt dobre" warunki, kuszące ofiary perspektywą idealnego zjazdu.
- O tłoku nie wspomnę.
Pozdr
Marcin
Napisano 30 styczeń 2011 - 20:33
Użytkownik bocian74 dnia 30 styczeń 2011 - 20:07 napisał
o właśnie - to była przyczyna mojego ostatniego poważniejszego odlotu z lądowaniem na sali operacyjnej

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 31 styczeń 2011 - 14:10
Napisano 31 styczeń 2011 - 16:11
Moze kask ratować zycie w niektórych sytuacjach, ale skłaniam sie tu bardziej do dostepnosci tego sportu, stoki sa przepełnione, kultura jazdy też pozostawia wiele do zyczenia, warunki sami wiecie jakie.
3 lata temu w znajomego wjechał narciarz, narciarz ten miał sprzet nad którym nie panował, źle dobrane narty - wypasione, ale dla zaawansowanych...nie dla laika jakim był. Znajomy mimo kasku, maiła połamane 3 zebra..
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 31 styczeń 2011 - 16:45
Użytkownik Ewa13 dnia 31 styczeń 2011 - 16:11 napisał
Bardzo proszę o rozwinięcie tego zdania. Jaki to sprzęt, jakie narty? Na czym polegał zły dobór? Sprawa chyba nie tylko dla mnie jest arcyciekawa.
Napisano 31 styczeń 2011 - 18:22
Użytkownik deczko inny dnia 31 styczeń 2011 - 16:45 napisał
Cos mi sie zdaje Deczko, ze wypuszczasz dziewczyne.
Mysle, ze w uproszczeniu i pierwszym przyblizeniu, zly dobor w przypadku nienajlepszych narciarzy polega na doborze narty niechetnie wchodzacej w zeslizg.
Napisano 31 styczeń 2011 - 21:18
Użytkownik o_andrzej dnia 31 styczeń 2011 - 18:22 napisał
Nooo, trochę tak
Wiem, że temat "narty za trudnej" będzie wyłaził na wierzch co jakiś czas, podobnie jak inne dziwne wątki, więc niebawem będę prosił o stworzenie nowej "szufladki" w której można by było umieścić wiele tematów z dziedziny archiwum X.
Jako, że nadal zdaję sobie sprawę, że to temat o tych, którym nie udało się oszukać przeznaczenia, lub pomogli przeznaczeniu, a rozmowa zmierza nie w tym kierunku, zamykam się
Napisano 31 styczeń 2011 - 21:53
ja to mam problem z dobraniem narty chętnie wchodzącej na krawędź
ambitnie postanowiłem nauczyć się ostatnio "ciętego" ale wszystkie narty jakie mam (Black Diamond Stigma, Atomic Sweet Daddy, K2 Hellbents) za bardzo nie ułatwiają karwingu
Chociaż wiem, że się da - kolega Kris, który próbował mnie nauczyć wycinał ponoć na BD eleganckie cięcia...
A wracając do meritum; z moich obserwacji boiskowych to chyba tak jak w większości samochodowych - "niedostosowanie prędkości do warunków..."
pzdr!
Napisano 31 styczeń 2011 - 22:43
Użytkownik peregrin dnia 31 styczeń 2011 - 21:53 napisał
A wracając do meritum; z moich obserwacji boiskowych to chyba tak jak w większości samochodowych - "niedostosowanie prędkości do warunków..."
Macku, to co pisalem odnosi sie do typowej jazdy trasowej. Taka "trudna" narta, np. komorkowa slalomka, choc nie kazda, niechetnie wchodzi zeslizg i bardzo lubi jezdzic na krawedzi w tzw. szynach karwingowych. W niektorych katalogach jako jeden z parametrow wprost podaje sie latwosc (albo trudnosc jak kto woli) do wchodzenia narty w zeslizg. Pamietam takie jedno zestawienie z francuskiej strony. I tak z topowych, choc nie komorkowych, np. Blizzard SL dosc latwo wchodzil w zeslizg, Fischer Worldcup tak sobie a taki Salomon 3V bardzo ciezko. Cos w tym jest, kazdy moze sprobowac.
A wracajac do meritum. Tak, masz racje, niedostosowanie predkosci do warunkow a przede wszystkim wlasnych umiejetnosci, to zapewne glowny powod. Tyle ze on jest zawsze prawdziwy, wielokrotnie, wrecz czesto ludzie jezdza za szybko a mimo to nie zabijaja sie. Niestety, smutna konstatacja, przy tej liczbie jezdzacych, w takich warunkach "nasycenia" ludzmi, od czasu do czasu dochodzi do wypadkow, w tym niestety smiertelnych. Taka brutalna statystyka.
Napisano 01 luty 2011 - 12:05
Bardzo proszę o rozwinięcie tego zdania. Jaki to sprzęt, jakie narty? Na czym polegał zły dobór? Sprawa chyba nie tylko dla mnie jest arcyciekawa.
Blizzardy magnumy IQON, w dodatku za długie bo facet był mojego wzrostu 160-170 cos koło tego a sprzęt maiał na bank 174;)
jesli nie potrafi wychamowac podjezdzając do kolejki....i wcześniej widze ze cały czas na krechę jeździ to chyba cos nie tak
nade wszytko jeszcze pyskował
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 01 luty 2011 - 12:29
Cos mi sie zdaje Deczko, ze wypuszczasz dziewczyne.
Mysle, ze w uproszczeniu i pierwszym przyblizeniu, zly dobor w przypadku nienajlepszych narciarzy polega na doborze narty niechetnie wchodzacej w zeslizg.
NIE POPADAJMY W SKRAJNOŚĆ.
uzywasz jezyka typowo narciarskiego, więc chyba wiesz co z czym się je:)
opisany wypadek, kiedy znajomy połamał żebra jest ewidentnie przyczyną źle dobranych nart, zwyczajnie zaprofesjonalne dla tego człowieka
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 01 luty 2011 - 12:29
Czyli co to są narty z grupy allround, allmountain, cross carve, race, sl, gs itd.
Nie wspomnę o półcarvingach???
Czyżby pół narty narciarz miał na nogach?
Poprawne nazewnictwo sporo by nam ułatwiło przy dokonywaniu wyboru odpowiednich nart dla siebie.
Bo to tak jak by na samochód z grupy kombi mówić, że jeżdżę samochodem półkombi.
Napisano 01 luty 2011 - 12:32
Użytkownik JarekS dnia 01 luty 2011 - 12:12 napisał
to swoja drogą
jesli wyjedziesz krzesełkiem na górę i tylko jednym orczykiem na miziową to spoko, z Pilska jeszcze trzeba zjechać
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 01 luty 2011 - 12:48
Użytkownik Narciarz dnia 01 luty 2011 - 12:29 napisał
Czyli co to są narty z grupy allround, allmountain, cross carve, race, sl, gs itd.
Nie wspomnę o półcarvingach???
Czyżby pół narty narciarz miał na nogach?
Poprawne nazewnictwo sporo by nam ułatwiło przy dokonywaniu wyboru odpowiednich nart dla siebie.
Bo to tak jak by na samochód z grupy kombi mówić, że jeżdżę samochodem półkombi.
Zgadzam się z Tobą.
kiedys jak zaczynałam sie rozglądac za nartami, to zwracłam uwage na kolor:) czy sa ładne:)
Pozniej etapami dochodziłam do pewnych wniosków, czytałam fora, czytałam o nartach, dopytywałam znajomych, dopytywałam instuktora.
Wybór padł na Fischery S-muve i tak na tych Fischerach kolejne kilka lat ściśle 4 - w zeszłym roku w grudniu zapadła dec, meczyła mnie jazda na nich, czyż nie jest tak ze człowiek przyzwyczaja się do narty i nic wiecj nie zrobi ze swoja technika ?
wybrałam narty, okazało się za trudne, wszyscy mi odradzali:) uparcie ze chce takie, nie zwracałm uwagi na kolor, ale ciężkość,chciałam tez mieć twarde narty, chciałam by miały mniejszy promień skretu, wazą 2 razy więcej niz porzednie, a ja czuje sie na nich swietnie, wiadomo techniki trzeba cały czas udoskonalać, by było lepiej i lepiej
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 01 luty 2011 - 12:48
Powiedziałbym że raczej miał brak umiejętności. Moim skromnym zdaniem, osoba dobrze poprowadzona, po 10-15 dniach na nartach jest w stanie poradzić sobie (w pełni kontrolować swoją prędkość) na każdej narcie, niezależnie czy będzie to wypasiona narta dla zaawansowanych czy też piankowa narta z supermarketu. Wystarczy znać podstawowe techniki i mieć wbite w głowę że nie należy się rozpędzać ponad miarę. A jak komuś się wydaje że jeździ dobrze, to prędzej czy później zrobi sobie mniejsze lub większe kuku. Niestety, refleksji u większości brak, zawsze zwalają potem na sprzęt, warunki na stoku, innych narciarzy itd.
Pozdr
Marcin