Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Czy to dobry dobór butów??

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Starnol89

• Użytkownik
  • 11 Postów:
  • Narty:atomic beta carv 9-19
  • Imię :Paweł
  • Ulubiony stok:CZYRNA-SOLISKO
Reputacja: 1
+

Napisano 05 luty 2012 - 15:55

Witam posiadam nart crossmax W12 rocznik 08' 09' + wiązania Z12
moja długość stopy to 30cm. Zakupiłem po okazyjnej cenie buty salomon mission 770 31,5cm .Nie wiem czy to dobry wybór??

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 05 luty 2012 - 18:49

Wiadomość automatyczna

Ten temat został przeniesiony z forum: "Sprzęt narciarskiNartyZakup nart"
do forum: "Sprzęt narciarskiPozostały sprzęt narciarskiButy".

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 05 luty 2012 - 18:50

W jakim sensie...dobry?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 05 luty 2012 - 21:26

Wyświetl postUżytkownik Starnol89 dnia 05 luty 2012 - 15:55 napisał

Witam posiadam nart crossmax W12 rocznik 08' 09' + wiązania Z12
moja długość stopy to 30cm. Zakupiłem po okazyjnej cenie buty salomon mission 770 31,5cm .Nie wiem czy to dobry wybór??

Fatalny. Co najmniej o numer za duze. Ciekaw jestem co Ci odpowieda na innych forach.

#5 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 06 luty 2012 - 07:37

Tak jak pisze Andrzej, z rozmiarem dowaliłeś okrutnie!!!!!!!!! Możesz je sprzedać i pomyśleć o innych!!!! Cena, ceną ale to musi choć trochę trzymać się kupy!!!!!!!!

#6 Starnol89

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 06 luty 2012 - 17:51

na innym forum pisali że but ma mieć trochę luzu ja mam tego luzu akurat w sam raz chyba ze się mylę i jest go za dużo. 2 sprawa chodzi o twardość butów pod te nartki ?

#7 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 06 luty 2012 - 19:02

I na tym innym forum nikt nie powiedzial,ze twardosci butow nie dobiera sie do nart?

Użytkownik pytek45 edytował ten post 06 luty 2012 - 19:02

#8 waldek k

• Użytkownik
  • 66 Postów:
  • Narty:Kastle MX 78
  • Imię :Waldek
Reputacja: 55
+

Napisano 06 luty 2012 - 19:04

Wyświetl postUżytkownik Starnol89 dnia 06 luty 2012 - 17:51 napisał

na innym forum pisali że but ma mieć trochę luzu ja mam tego luzu akurat w sam raz chyba ze się mylę i jest go za dużo. 2 sprawa chodzi o twardość butów pod te nartki ?

Jeśli stopa ma 30, to i but powinien mieć 30 , trochę luzu to producent przewidział. Chyba że Masz trochę więcej i mimo prawidłowo ustawionej stopy, skorupa naciska Ci na paluch. Nowy but powinien ciasno obejmować stopę.
Na tych crossmaxach nie jeździłem więc może ktoś inny napisze więcej, ale podobno są dość szybkie i mogą wymagać precyzyjnego prowadzenia.
Przy zbyt dużych i niezbyt twardych butach ( flex 70 ) będzie to trudne.
Posłuchaj rady Marka i jeśli nie możesz zwrócić, to sprzedaj.

Użytkownik waldek k edytował ten post 06 luty 2012 - 19:22

#9 Starnol89

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 07 luty 2012 - 19:05

Wyświetl postUżytkownik waldek k dnia 06 luty 2012 - 19:04 napisał

Jeśli stopa ma 30, to i but powinien mieć 30 , trochę luzu to producent przewidział. Chyba że Masz trochę więcej i mimo prawidłowo ustawionej stopy, skorupa naciska Ci na paluch. Nowy but powinien ciasno obejmować stopę.
Na tych crossmaxach nie jeździłem więc może ktoś inny napisze więcej, ale podobno są dość szybkie i mogą wymagać precyzyjnego prowadzenia.

mam na 100% stopę 30cm a te nartki są naprawdę szybkie . Pewnie te buty są troszke za duże ale jestem laikiem w tych sprawach wiec nie wiedziałem jak dokładnie dobrac. A flex jaki radzisz na mój wzrost 188cm i wagę 82 Kg ?

#10 waldek k

• Użytkownik
  • 66 Postów:
  • Narty:Kastle MX 78
  • Imię :Waldek
Reputacja: 55
+

Napisano 07 luty 2012 - 21:07

Zakładając, że narty wybierałeś świadomie i lubisz dynamiczną jazdę, to przy swoich parametrach nie powinieneś schodzić poniżej 100. Jak wysoko, musisz sam zdecydować, mając na uwadze że wyższy flex daje lepsze czucie nart, ale niższy komfort.
Na stronie głównej KN otwórz pierwsze subforum i znajdź tematy o butach. Przeczytaj z wykorzystaniem linków zawartych w postach.
Jeśli do tego co tam się dowiedziałeś o butach, dodasz to co wiesz o sobie, łatwiej będzie Ci ustalić właściwy flex.

Użytkownik waldek k edytował ten post 07 luty 2012 - 21:20

#11 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 07 luty 2012 - 22:16

moje buty maja flex chyba 120, w miększych czułabym sie mniej bezpiecznie. Piszę "chyba" ponieważ mój szanowny małżonek ostatnio stwierdził, że napewno kupowalismy z flexem 140 :)

#12 Starnol89

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 08 luty 2012 - 11:18

Wyświetl postUżytkownik waldek k dnia 06 luty 2012 - 19:04 napisał

dziękuje waldek

#13 GOSE

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Właściciel:ZIMOWY SKLEP SPORTOWY SKLEP GOL
Reputacja: 0
+

Napisano 20 luty 2012 - 11:07

Oj troche za duże buty sobie wybrałeś, tak jak już przedmówca powiedział producent uwzględnia ten dopuszczalny luz. Najlepiej jest tak jak my doradzamy klientowi by zmierzył stopę, a następnie mierzymy wkładkę i w ten sposób staramy się dobrać odpowiedniego buta lub gdy klient przychodzi do sklepu to sam mierzy. Zbyt duży but nie jest zbyt dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem.
" W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH..."