Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

zabrakło wyobraźni.... mojej.

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 luty 2009 - 13:42

W kasku czy bez ....?
Z kijkami czy bez ......?
W goglach czy w okularach .....?
Narty krótsze czy dłuższe......?
Na krawędziach czy ześlizgiem .....?
etc. etc. etc
Dylematy które najczęściej znajdują rozwiązanie po.... .

Powiem tak ....... nie ważne jak, w czym, na czym i z czym - ważne by bezpiecznie, z wyobraźnia a przede wszystkim z radością.
Narty to radość i wypoczynek / nie róbmy z narciarstwa walki o przetrwanie, ale.... .

Taka historyjka sprzed dosłownie kilku dni.
Słowacja, Zdziar ośrodek Strednica, koniec dnia, ostatni wjazd na górę, wyciąg: talerzyk tatrapoma (to coś ma bardzo mocne sprężyny).
Jedzie duży Pan za nim moja córeczka, ja i za mną jakiś Węgier.
W momencie gdy duży Pan puszcza orczyk(talerzyk) pomiędzy orczykami próbuje przejść jakiś chłopiec (bez nart/ po prostu skrócił sobie drogę do schroniska) lat ok 14, otrzymuje na tyle mocne uderzenie orczykiem ,że dosłownie zostaje ścięty z nóg (duży Pan tego nie zauważył/odjechał), moja mała przytomnie mija leżącego i dopiero wypina się z orczyka (odjeżdża na bok), podobnie robię ja z tym że, śpieszę z pomocą leżącemu, odwracam się i widząc, że jadący na wyciągu obserwują całą sytuację jestem przekonany, iż jedyne co mnie może czekać to otrzymanie puk w głowę od powracających orczyków, nisko na nogach (narty mam zapięte) i próbuję zorientować się jakich obrażeń doznał chłopak i w tym momencie otrzymuje uderzenie w prawą skroń, na tyle silne, że przez chwile jestem nieprzytomny ? bęc na stok.
Mała jest w szoku, wyciąg zatrzymała obsługa, chłopak jakoś się pozbierał - miał porządnego siniaka na górze pleców i rozciętą skórę na głowie (późniejsza informacja).
Po powrocie świadomości okazuje się że, mam cała twarz we krwi, świat wiruje jak oszalały, Węgier próbuje mnie jakoś podnieść ze stoku i przeprasza we wszystkich znanych mu językach.
Wargę mam całkiem nie źle rozharatną, łeb mnie boli niemożebnie, zęby górnej szczęki nie dość że, bolą to jakoś same zaczęły znajdować sobie lepsze lokum dla siebie.
Buźka w śnieg i proszę Boga by przestało boleć a tu jeszcze moje maleństwo całe wystraszone i to nie na żarty.
Dobrze że, nadjechała zaraz małżonka.

W szpitalu jakieś zastrzyki, mordkę poskładali (noc była bardzo boląca). Na drugi dzień okazała się, że medycy nie muszą pokazywać co potrafią - jedyne co, to-to że zbyt pięknie przez kilka dni wyglądał nie będę a czuł się gorzej niż wyglądał.

Tak, to racja: ten chłopak nie powinien tam przechodzić, duży Pan powinien przewidzieć co zrobi chłopak idący prosto pod orczyki, Węgier powinien przewidzieć co może się stać jak puści orczyk, ja nie powinienem się tam zatrzymywać, powinienem najpierw doprowadzić do zatrzymania wyciągu, etc,etc,
.... ale stało się inaczej.
Lekarz który zadbał o moją twarzyczkę po wysłuchaniu mojej relacji, obejrzeniu kasku i strzaskanych gogli, rzekł: ?gdyby nie ten kask, to Pana córka obejrzała by na żywo śmierć swojego taty?.

W moim przypadku było niebezpiecznie i zabrakło wyobraźni ...... jak się okazało, mnie również.

....jeżdżę w kasku od lat (rodzinka też) i tak zostanie.

j.

#2 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 04 luty 2009 - 14:51

Cholera jasna. Niewiele Ci brakowalo. Tez kiedys przygrzmocil mi orczyk, ale nie tak spektakularnie. Moze jednak kupic ten kask. :(

#3 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 04 luty 2009 - 14:59

"o_andrzej":2koqv93q napisał:

Moze jednak kupic ten kask. :(

kupuj i się nie zastanawiaj, kask jest sexy , ja też się wzbraniałem ale od grudnia mam i jak w nim jeździłem to już 3 razy rwały mnie całkiem niezłe laski
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#4 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 10:19

"jarek":1aloiitd napisał:

Słowacja, Zdziar ośrodek Strednica, koniec dnia, ostatni wjazd na górę, wyciąg: talerzyk tatrapoma (to coś ma bardzo mocne sprężyny).
Ten sam ośrodek 6 lat temu . Poma ze światełkami ale nie ta wyjazdowa tylko ta obok 2-go orczyka , marzec pusto słoneczko , wjeżdza moja Czcigodna w czapeczce (trasy są po obu stronach światełek i na koniec stoją barierki) , małżonka wjeżdza po prawej ale przed barierką puszcza talerz rozgląda się i robi przejazd na lewo . Tam nie ma narciarzy ale są wracające talerzyki. No i ... dostaje takim powracającym w głowę ... czapeczka spada ,przecięta skóra na skroniach ,krwawienie i lekkie zamroczenie.
... No i teraz jeździ w kasku.
Jarek jeździsz na zamknięcia sezonu na Strednicę (te z ogniskiem , kapelą i mało narciarskimi napojami ?)

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 05 luty 2009 - 11:31

no nie wiedziałem że ośle łączki mogą być takie niebezpieczne
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 13:05

Cytat

Jarek jeździsz na zamknięcia sezonu na Strednicę (te z ogniskiem , kapelą i mało narciarskimi napojami ?

Nie, nigdy tam o tej porze nie byłem.
Do Strednicy zaglądam bo bardzo lubi tam jeździć moja żona i do tego roku moja mała. W tym roku jedyna trasa którą, chciała jeździć to ta przy orczykach.
Ponadto zabieram tam wszystkie dzieciaki które, są w danym czasie są z nami ..... to bardzo dobre miejsce do nauki jazdy.

Skoro to fajna impreza, to może zrobimy tam forumowe zakończenie sezonu? ..... co Wy na to?

Cytat

są, są .... niekiedy nawet bardziej niż "normalne" stoki .......... na oślich łączkach rządzi przypadkowości a i szczęście mieć by się przydało.

j.

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 05 luty 2009 - 13:06

Cytat

Skoro to fajna impreza, to może zrobimy tam forumowe zakończenie sezonu? ..... co Wy na to?

proszę bardzo, ja się melduję

Na osłach jest bardziej niebezpiecznie niż na czarnych dziesiątkach!!

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#8 Guest_jarek_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 13:31

to jest nas trzech ..... Mirek pewnie na 100%

kto jeszcze?

tylko w kaskach

j.

#9 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 05 luty 2009 - 13:37

to wygląda mi na zlot adminów i moderatorów

#10 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 14:45

"jabol":26vok5g6 napisał:

To nie są ośle łączki tylko "kultowy ośrodek". Co do zakończenia sezonu to mogę zorganizować spanko tylko muszę wiedzieć na ile osób.

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 05 luty 2009 - 14:50

Mirosławie, napisz oddzielny tent, bo robi się bałaganik

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 luty 2009 - 15:12

A w jakim dziale ? Przenieś i zatytułuj a ja dopiszę resztę Sory ale jeszcze nie za bardzo kumam obsługę tego pojazda.

#13 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 05 luty 2009 - 15:48

Wspólne wyjazdy narciarskie, Polska.
viewforum.php?f=78

Giełda narciarska

#14 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 06 luty 2009 - 17:35

Cytat

W moim przypadku było niebezpiecznie i zabrakło wyobraźni ...... jak się okazało, mnie również.

... bo skupiłeś się na pomocy dziecku; to raczej... normalne w tej sytuacji...

Historia dość makabryczna, ja jednak jestem już przyzwyczajona do tego, że to właśnie na stokach narciarskich wypadki zdarzają się w takich sytuacjach, że w normalnych warunkach wydaje się to wręcz niemożliwe; np. mój mąż w czasie upadku przeciął nartą (kolegi) ścięgno, a miało to miejsce podczas jazdy na wyciągu.
W Twoim przypadku: dobrze, że finał był "tylko" taki!
A w kasku jeździć warto.
Bezdyskusyjnie!

I nie wiem, Andrzeju, nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz i na co czekasz

#15 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 06 luty 2009 - 17:45

"jarek":2cm2zgl2 napisał:

W kasku czy bez ....? 1
Z kijkami czy bez ......? 2
W goglach czy w okularach .....? 3
Narty krótsze czy dłuższe......? 4
Na krawędziach czy ześlizgiem .....? 5
etc. etc. etc
Dylematy które najczęściej znajdują rozwiązanie po.... .

Takie moje małe podsumowanie :

1 - bezapelacyjnie w kasku!
2 - indywidualne upodobania
3 - indywidualne upodobania
4 - indywidualne upodobania
5 - indywidualne upodobania

Patrząc na to zestawienie wniosek nasuwa się sam, własna głowa(zdrowie) Jest najważniejsze!
Pozdrawiam i mam nadzieję że takie sytuacje już nie będą miały miejsca.

#16 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 29 lipiec 2010 - 12:11

Kask bardzo ważna sprawa. Nawet przy lekkim upadku i przy odrobinie pecha można głową o jakiś kamyk zahaczyć, a nie mając kasku może być nieciekawie. A historia opowiedziana na początku faktycznie niesamowita, ale dobrze, że ze szczęśliwym zakończeniem.

Pozdrawiam,
majkd
www.ski-portal.pl