zabrakło wyobraźni.... mojej.
#1 Guest_jarek_*
Napisano 04 luty 2009 - 13:42
Z kijkami czy bez ......?
W goglach czy w okularach .....?
Narty krótsze czy dłuższe......?
Na krawędziach czy ześlizgiem .....?
etc. etc. etc
Dylematy które najczęściej znajdują rozwiązanie po.... .
Powiem tak ....... nie ważne jak, w czym, na czym i z czym - ważne by bezpiecznie, z wyobraźnia a przede wszystkim z radością.
Narty to radość i wypoczynek / nie róbmy z narciarstwa walki o przetrwanie, ale.... .
Taka historyjka sprzed dosłownie kilku dni.
Słowacja, Zdziar ośrodek Strednica, koniec dnia, ostatni wjazd na górę, wyciąg: talerzyk tatrapoma (to coś ma bardzo mocne sprężyny).
Jedzie duży Pan za nim moja córeczka, ja i za mną jakiś Węgier.
W momencie gdy duży Pan puszcza orczyk(talerzyk) pomiędzy orczykami próbuje przejść jakiś chłopiec (bez nart/ po prostu skrócił sobie drogę do schroniska) lat ok 14, otrzymuje na tyle mocne uderzenie orczykiem ,że dosłownie zostaje ścięty z nóg (duży Pan tego nie zauważył/odjechał), moja mała przytomnie mija leżącego i dopiero wypina się z orczyka (odjeżdża na bok), podobnie robię ja z tym że, śpieszę z pomocą leżącemu, odwracam się i widząc, że jadący na wyciągu obserwują całą sytuację jestem przekonany, iż jedyne co mnie może czekać to otrzymanie puk w głowę od powracających orczyków, nisko na nogach (narty mam zapięte) i próbuję zorientować się jakich obrażeń doznał chłopak i w tym momencie otrzymuje uderzenie w prawą skroń, na tyle silne, że przez chwile jestem nieprzytomny ? bęc na stok.
Mała jest w szoku, wyciąg zatrzymała obsługa, chłopak jakoś się pozbierał - miał porządnego siniaka na górze pleców i rozciętą skórę na głowie (późniejsza informacja).
Po powrocie świadomości okazuje się że, mam cała twarz we krwi, świat wiruje jak oszalały, Węgier próbuje mnie jakoś podnieść ze stoku i przeprasza we wszystkich znanych mu językach.
Wargę mam całkiem nie źle rozharatną, łeb mnie boli niemożebnie, zęby górnej szczęki nie dość że, bolą to jakoś same zaczęły znajdować sobie lepsze lokum dla siebie.
Buźka w śnieg i proszę Boga by przestało boleć a tu jeszcze moje maleństwo całe wystraszone i to nie na żarty.
Dobrze że, nadjechała zaraz małżonka.
W szpitalu jakieś zastrzyki, mordkę poskładali (noc była bardzo boląca). Na drugi dzień okazała się, że medycy nie muszą pokazywać co potrafią - jedyne co, to-to że zbyt pięknie przez kilka dni wyglądał nie będę a czuł się gorzej niż wyglądał.
Tak, to racja: ten chłopak nie powinien tam przechodzić, duży Pan powinien przewidzieć co zrobi chłopak idący prosto pod orczyki, Węgier powinien przewidzieć co może się stać jak puści orczyk, ja nie powinienem się tam zatrzymywać, powinienem najpierw doprowadzić do zatrzymania wyciągu, etc,etc,
.... ale stało się inaczej.
Lekarz który zadbał o moją twarzyczkę po wysłuchaniu mojej relacji, obejrzeniu kasku i strzaskanych gogli, rzekł: ?gdyby nie ten kask, to Pana córka obejrzała by na żywo śmierć swojego taty?.
W moim przypadku było niebezpiecznie i zabrakło wyobraźni ...... jak się okazało, mnie również.
....jeżdżę w kasku od lat (rodzinka też) i tak zostanie.
j.
Napisano 04 luty 2009 - 14:59
"o_andrzej":2koqv93q napisał:
kupuj i się nie zastanawiaj, kask jest sexy , ja też się wzbraniałem ale od grudnia mam i jak w nim jeździłem to już 3 razy rwały mnie całkiem niezłe laski

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
#4 Guest_MirekN_*
Napisano 05 luty 2009 - 10:19
"jarek":1aloiitd napisał:
... No i teraz jeździ w kasku.
Jarek jeździsz na zamknięcia sezonu na Strednicę (te z ogniskiem , kapelą i mało narciarskimi napojami ?)
Napisano 05 luty 2009 - 11:31

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
#6 Guest_jarek_*
Napisano 05 luty 2009 - 13:05
Cytat
Nie, nigdy tam o tej porze nie byłem.
Do Strednicy zaglądam bo bardzo lubi tam jeździć moja żona i do tego roku moja mała. W tym roku jedyna trasa którą, chciała jeździć to ta przy orczykach.
Ponadto zabieram tam wszystkie dzieciaki które, są w danym czasie są z nami ..... to bardzo dobre miejsce do nauki jazdy.
Skoro to fajna impreza, to może zrobimy tam forumowe zakończenie sezonu? ..... co Wy na to?
Cytat
są, są .... niekiedy nawet bardziej niż "normalne" stoki .......... na oślich łączkach rządzi przypadkowości a i szczęście mieć by się przydało.
j.
Napisano 05 luty 2009 - 13:06
Cytat
proszę bardzo, ja się melduję
Na osłach jest bardziej niebezpiecznie niż na czarnych dziesiątkach!!
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 05 luty 2009 - 13:37
Napisano 05 luty 2009 - 14:50
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 05 luty 2009 - 15:48
Napisano 06 luty 2009 - 17:35
Cytat
... bo skupiłeś się na pomocy dziecku; to raczej... normalne w tej sytuacji...
Historia dość makabryczna, ja jednak jestem już przyzwyczajona do tego, że to właśnie na stokach narciarskich wypadki zdarzają się w takich sytuacjach, że w normalnych warunkach wydaje się to wręcz niemożliwe; np. mój mąż w czasie upadku przeciął nartą (kolegi) ścięgno, a miało to miejsce podczas jazdy na wyciągu.
W Twoim przypadku: dobrze, że finał był "tylko" taki!
A w kasku jeździć warto.
Bezdyskusyjnie!
I nie wiem, Andrzeju, nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz i na co czekasz
Napisano 06 luty 2009 - 17:45
"jarek":2cm2zgl2 napisał:
Z kijkami czy bez ......? 2
W goglach czy w okularach .....? 3
Narty krótsze czy dłuższe......? 4
Na krawędziach czy ześlizgiem .....? 5
etc. etc. etc
Dylematy które najczęściej znajdują rozwiązanie po.... .
Takie moje małe podsumowanie :
1 - bezapelacyjnie w kasku!
2 - indywidualne upodobania
3 - indywidualne upodobania
4 - indywidualne upodobania
5 - indywidualne upodobania
Patrząc na to zestawienie wniosek nasuwa się sam, własna głowa(zdrowie) Jest najważniejsze!
Pozdrawiam i mam nadzieję że takie sytuacje już nie będą miały miejsca.
Napisano 29 lipiec 2010 - 12:11
Pozdrawiam,
majkd