Użytkownik o_andrzej dnia 02 luty 2012 - 09:45 napisał
Użytkownik Narciarz dnia 02 luty 2012 - 08:58 napisał
Tradycyjnie piszesz jakieś banialuki i chcesz mnie obrazić ale już się przyzwyczaiłem.
Nie mam w zwyczaju pisać o czymś o czym nie mam pojęcia.
Wiem bo jestem byłym fanem firmy Volkl i parę modeli nart mam na strychu.
Wiem co piszę bo jeżdżę na nartach od 35lat a od około pięciu lat testuję narty w ilości około 100 par rocznie z różnych grup narciarskich różnych firm bo wypadało by znać konkurencję i jej możliwości nie mówiąc o konstrukcji nart.
W takim razie jestes nieobiektywnym testerem. Jesli piszesz, ze Volkle sa sztywnymi kolkami, a ja po wlasnych testach Racetiger SC 10/11 stwierdzam, ze sa przyjaznymi latwymi dechami to cos jest nie tak, przyznasz. Podobnie odnosnie Fischer Race SC, na ktorych jezdze od dobrych kilku lat. Przyznaje, sa dosc miekkie podluznie, ale nic z tego nie wynika. Sa sprezyste, niezle trzymaja krawedz bo maja odpowiednio wysoka sztywnosc poprzeczna. Co wiecej potrzeba amatorowi? Szerokosc krawedzi w Volklach. Znow sciema. Porownujac (suwiarka) Volkl SC 10/11 i Fischer Race SC 03/04 stwierdzam, ze w Fischerach sa podobne lub szersze. Roznice w mikronach. Owszem, niektore narty, w tym modele Atomica, maja je wyraznie wezsze, ale my sie skupiamy na Fischerach i Volklach. Slyszalem, ze w Volklach w poprzednich latach krawedzie byly szersze niz w tych od 2-3 sezonow. Nie widzailem, tylko slyszalem. Te obecne niczym sie nie roznia od innych.
Nie chce Cie obrazac ani podwazac Twojej fachowosci. Pamietaj, ze ja tez dlugo jezdze na nartach, dluzej niz Ty i tez o nich swoje wiem. Prostuje niektore Twoje wypowiedzi, bo sa wg. mnie po prostu falszywe. Jesli ktos mowi, ze cos jest czarne, a ja widze biale, to... jak mam tego specjaliste od czarnych kolorow traktowac? Do tego niezbyt jasne jest Twoje komercyjne zaangazowanie w taka czy inna firme. Czy dobrze pamietam, ze masz cos wspolnego z niejakim Kneisslem? BTW firma o duzej tradycji i zaslugach, ale marnie obecnie stosjaca.
O banialukach pisalem ja, gdy uzywales pojec, ktore dla przecietnego amatora nie maja zadnego znaczenia przy wyborze narty. Ba, nie maja rozniez dla zawodowca. Moze dla producentow nart, a bardziej dla projektantow. Cale to nazewnictwo, do ktorego tak wielka wage przykladasz to jedna wielka komercyjna lipa. Rozsadny czlowiek sobie nia glowy nie zawraca.
I znowu mnie obrażasz.
Po co wyciągasz informacje o których nie masz pojęcia czyli piszesz o firmie Kneissl.
Zawsze tak samo.
Jak ktoś nie ma argumentów to zaczyna mi wypominać komercję i jak funkcjonuje firma Kneissl.
A co to ma wspólnego z pytaniem o narty forowicza?
Dla czego zabraniasz mi dzielić się informacjami, moim doświadczeniem z innymi forowiczami.
Na każdym forum jestem oficjalnie i niczego nie ukrywam.
Ja forowiczów traktuję poważnie i zakładam, że swój rozum mają i potrafią wyciągnąć najważniejsze informacje z dyskusji a ty zakładasz, że nie skoro zabraniasz mi wypowiedzi bo wedłóg ciebie mają podtekst komercyjny.
A to może twoje wypowiedzi mają podtekst komercyjny bo kolega sprzedaje narty?
Rozumiem, że najlepszą obroną jest atak ale twoje odczucia co nart Volkl są dużo bardziej nieobiektywne od moich bo porównujesz je tylko do nart Fischer.
Moje porównanie odnosi się również do marek których tutaj nie wymieniamy.
Do tego podajesz kilka modeli nart dwóch producentów a ja mogę podać kilkudziesięciu producentów i dużo większej ilości nart niż dwa lub trzy modele.
Nie wiem ile nart w życiu swoim przetestowałeś, serwisowałeś i pociąłeś celem zobaczenia budowy nart. Ale z twoich wypowiedzi wynika, że nie wiele bo przykłady kończą się na kilku modelach.
Volkl SC, AC z definicji swojej budowy nie może pracować na stoku tak samo jak Volkl SL i GS.
Tak samo jak Volkl a Fischer. Rodzaj użytego materiału, grubości warstw jest odmienny co nie jest bez znaczenia w konstrukcji nart co jest wyraźnie odczuwalne podczas jazdy na nartach.
Najbardziej omercyjny to jesteś ty bo odbierasz forowiczą możliwość wyboru sugerując to co tylko wedłóg Ciebie jest najlepsze bez żetelnych argumentów tylko dla tewgo bo Tobie pasuje.